Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezd fel Magyarországot miniben - Mini Magyarország Szarvas - interjú

A szarvasi Mini Magyarország nem csupán egy makettpark, de olyan élménypark, amely garantáltan maradandó emlékeket kínál. Mivel a Makettpark folyamatosan fejlődik, így a Mini Magyarországba időről-időre mindenkinek érdemes visszatérnie, hogy felfedezze az újdonságokat, újabb területeket barangolhasson be miniben. Klemann Tímeával, a Mini Magyarország vezetőjével beszélgettünk.

Szerző: Kovács Nóra

 

Mitől lehet különleges élmény, ha valaki ellátogat a Mini Magyarország Makettparkba?

A hazánk legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő attrakciónk hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Az ország egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot, sőt a határon túli területeket, így Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Őrvidék részeit barangolhatjuk be.

"Jelenleg már 83 makett található a parkban, és 25 vonat modellünk közlekedik felváltva a több mint 600 méternyi vasúti sínpályáinkon."

Fotók: Mini MagyarországFotók: Mini Magyarország

 

 

Hogyan készültek a látványosságok, mi jellemzi őket? 

Makettjeinket saját makettkészítő csapatunk alkotja, egy-egy makett több hónapig készül. Ügyelünk a részletgazdag, pontos, arányos kialakításra. Figyelembe vesszük az eredeti épület környezetét, és eszerint alkotjuk meg a makettkörnyezetet is. Az aprólékosan kidolgozott maketteket igyekszünk földrajzilag is helyesen elhelyezni parkunkban, felülnézetből kirajzolódik az országhatár és a határon túli területek alakja is.

A mini hévízi Tófürdő és soproni Tűztorony - Fotók: Mini MagyarországA mini hévízi Tófürdő és soproni Tűztorony - Fotók: Mini Magyarország

 

 

Mit takar az, hogy interaktív látványosságok ezek?

Több hangzó és mozgó makettépület mellett a szarvasi Mini Magyarországban található az ország leghosszabb szabadtéri modell-vasút hálózata is, melyen gombnyomásra indíthatóak a vonatok, melyek mini hidakon, alagutakon robognak keresztül. Ezen kívül már nagyon sok makettünk interaktív, így például nem csak a tihanyi visszhangot lehet kipróbálni „miniben”, de többek között a pécsi dzsámiból a müezzin énekét, a jáki templomból kihallatszó gregorián éneket, vagy épp az ismert gyermekdalt is megszólaltathatják a Cifra Palota makettjéből a látogatók egy gombnyomással.

Hányféle látványosság tekinthető meg? 

10 évvel ezelőtt, 2013-ban 22 mai magyarországi makettel nyílt meg parkunk. A több mint 2 hektáron elterülő Mini Magyarország a fejlesztések során évről évre újabb mai magyar, és határon túli makettekkel gyarapodott, gyarapodik. 2023-ra már közel száz makettünk van, ahol egy-egy határon túli nevezetességet is megismerhetnek a látogatók.

A Fekete Sas Palota Erdély és a Vereckei hágó emlékmű Kárpátalja mini verziói / Fotó: Mini MagyarországA Fekete Sas Palota Erdély és a Vereckei hágó emlékmű Kárpátalja mini verziói / Fotó: Mini Magyarország

 

 

Időről időre programokkal telik meg a park, legutóbb a Mini Mozdonyok Nagy Napját ünnepeltétek itt. Miről szólt ez a nap?

Parkunkban évről-évre visszatérő programokkal szórakoztatjuk a látogatókat. A Múzeumok Éjszakája utána a Mini Mozdonyok Nagy Napja is nagy látogatószámot vonzó esemény. A vasútmodellezés és a vonatok rajongóinak nagy napját minden év júliusában rendezzük meg, amikor is különleges vendégvonatok érkeznek erre a napra a makettparkba. Igazi kalauzok is színesítik a Vasutasnapot, akik a jegyek kezelése mellett kis sípokkal kedveskednek a gyerekeknek.

Na hagyjátok ki a mini vonatokat sem! - Fotó: Mini MagyarországNa hagyjátok ki a mini vonatokat sem! - Fotó: Mini Magyarország

 

 

Csak gyerekeknek ajánljátok, vagy itt a felnőttek is jól érezhetik magukat?

Természetesen nem csak gyerekeknek érdekes, szórakoztató a parkunk. Az interaktivitáson túl, melyet gyermek-felnőtt egyarán élvez, a park közel száz makett segítségével mutatja be az ország és a határon túli területek történelmét, földrajzát, építészetét, néprajzát, hagyományát. Makettjeink általában 1:50 méretarányúak, bár néhány esetben ettől eltérő méretaránnyal is lehet találkozni, hiszen fontos szempont volt, hogy minden korosztály számára egyaránt élvezhető méretűek legyenek az építmények, azaz a gyerekek számára is befogadható, élvezhető méretű makettek készüljenek, a felnőttek pedig olyan perspektívából láthassák az épületeket, amilyenből az eredeti épületeket nem lehet.

Mini Balaton - Fotó: Mini MagyarországMini Balaton - Fotó: Mini Magyarország

 

 

A park nemcsak egyénileg látogatható, javasoljátok iskolai kirándulások helyszínének, de még csapatépítő programnak is. Mesélnél erről?

Nagyon sok csoport választja úti célul a makettparkot. Rengeteg az osztálykiránduló csoport, és az is előfordul néha, hogy a pedagógusok egy-egy történelem vagy földrajz órát tartanak itt a gyerekeknek. Játékos kvízkérdésekkel egybekötött szakvezetést is lehet igényelni nálunk, még a felnőttek, nyugdíjasok is nagyon élvezik, hogy a parkban sétálva keresgélik a válaszokat a kérdésekre, és természetesen a kiértékeléskor pici ajándékot és oklevelet is kapnak a csapatok.

A gyerekeket ez Mesejátszótér is várja. Mitől más ez, mint más játszótér?

2019-ben nyitottuk meg a Kő Boldizsár által tervezett mese-játszóterünket, ahol a magyar népmesék elevenedhetnek meg a gyerekek szeme előtt, egy-egy mesei szereplő tűnik fel a játékokon, padokon, sok-sok mesés elem, illetve gyönyörű színhasználat jellemzi a meseteret. Egy hatalmas homokozó, lovacskák, mókuskerék is várja a gyermekeket. A békás és mókusos ugróiskola pedig minden korosztály számára szórakoztató játék.

 

Látogassatok el Ti is a szarvasi Mini Magyarország makettparkba!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Felpattanni a biciklire és élvezni a nyári szembeszél hamisítatlan hangulatát – a kerékpáros kirándulások kedvelői tudják, miről beszélünk. Ha te is ezt a tábort erősíted, vagy kilépnél a komfortzónádból és nyári bringaúttal kapcsolódnál ki, akkor ezt a válogatást pont neked írtuk!
Megmártóznál a Balaton hűsítő vizében, mindezt idilli környezetben, belépőfizetés nélkül? Akkor ezt a listát pont Neked készítettük! Nyáron nemcsak a hőmérők higanyszála, hanem az élményekre fordított összegek is felfelé kúsznak, így érdemes élni azokkal a lehetőségekkel, amelyek térítés nélkül segítenek a gondtalan kikapcsolódásban. Csobbanásra fel!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.