Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Barangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon

Gondolkodtál már azon, hogy egyszerre megcsodálnád hazánk több nevezetes építményét is? Akkor nem vagy egyedül, nekünk is eszünkbe jutott már, éppen ezért összeszedtük a hazánkban megtalálható mini makettparkokat és mini skanzeneket. Tartsatok velünk és lépkedjünk együtt a mini épületek között.

 

Mini Magyarország makettpark, Szarvas

Hazánk legnagyobb, Szarvason található arborétumában találjuk országunk egyetlen interaktív parkját, a Mini Magyarország makettparkot. Közel száz épület, vasút- és hajómakett minden apró részletében kidolgozott másával találkozhatunk, a mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlások, gőzhajók, valamint a gombnyomásra megszólaló épületek pedig mindannyiunknak különleges élménnyé teszik az itt eltöltött időt. A teljesség igénye nélkül olyan elemeket tekinthetünk meg a parkban, mint például a Hévízi Tófürdő, az Országház vagy a tiszadobi Andrássy-kastély.

Szállásajánlatok Szarvason>>

Barangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között - makettparkok Magyarországon - Mini Magyarország makettpark, SzarvasBarangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között - makettparkok Magyarországon - Mini Magyarország makettpark, Szarvas

Barangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon -Mini Magyarország makettpark, SzarvasBarangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon -Mini Magyarország makettpark, Szarvas

 

Magyarkert, Jakabszállás

Hazánk legnagyobb, 9.3 hektáros épített kertje országunk vízrajzát és domborzatát mutatja be méretarányosan, csordogáló folyókkal, tavakkal. A Magyarkert egyszerre gyermekbarát és természetközeli, ősfákkal, állatsimogatóval, lombos fákra eszkábált magaslesekkel gazdagított terület. A Magyarkert tanösvénye igazi kuriózumnak számít, a 3200 db növény gyűjteményes kertje pedig kellemes öko-kikapcsolódást nyújt gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Szállásajánlatok a környéken>>

Barangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Magyarkert, JakabszállásBarangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Magyarkert, Jakabszállás

Barangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Magyarkert, JakabszállásBarangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Magyarkert, Jakabszállás

 

Ezer Év Parkja makettpark, Mórahalom

A mórahalmi  Ezer Év Parkja makettpark kéthektáros területen a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait és történeti emlékeit foglalja magába 1:25-ös méretarányú makettek formájában. Templomok, várak, paloták, valamit kastélyok és műemlékek várnak bennünket élő közelségben, a régi idők emlékével megfűszerezve. A teljesség igénye nélkül megtekinthetjük a Festetics-kastély, a visegrádi Fellegvár, a szegedi Zsinagóga vagy az esztergomi Prímási Főszékesegyház mását is.

Szállásajánlatok Mórahalmon>>

Sőt, lencsevégre kaphatjátok Vajdahunyad várának makettjét is, melynek igencsak misztikus története van. Az erdélyi várban ugyanis egykor Vlad Tepes 7 évet töltött el börtönbe zárva, aminek következtében némi személyiség torzuláson ment keresztül. Miután kiszabadult,  a törcsvári uradalmában megkezdte azokat az igen kreatív kínzásait, amelyek a későbbi hírnevét megalapozták. Később, a 19. században a Karóbahúzó Vlad néven is ismert havasalföldi fejedelem ihlette Drakula mítoszát, s a napjainkban is oly népszerű vámpír tematikájú alkotások ősforrásává vált. 

Makettparkok Magyarországon - Vajdahunyad vár, Ezer Év Parkja, MórahalomMakettparkok Magyarországon - Vajdahunyad vár, Ezer Év Parkja, Mórahalom

 

A Túristvándi Vízimalom mását is megnézhetitek. A malom három alulcsapós vízikerekével egész Európában egyedülálló, a kontinens egyetlen ilyen felépítésű és méretű vízimalma, melyet először 1315-ben említ írásos emlék. Több évszázados múltja ellenére napjainkig működik.

Makettparkok Magyarországon - Túristvándi vízimalom, Ezer Év Parkja, MórahalomMakettparkok Magyarországon - Túristvándi vízimalom, Ezer Év Parkja, Mórahalom

 

 

Mini Vármegye, Sopron

A soproni Mini Vármegye makettparkban több, mint 800 négyzetméteren sétálhatjuk kényelmesen körbe a Sopron vármegyei építmények, egészen pontosan 32 épület kicsinyített mását. Olyanokét, mint a Széchényi-kastély - melynek eszmei értéke nem kevesebb, mint 3 millió forint -, Frankó várát vagy a Lánzséri várat, az Eszterházy kastélyt, Tűztornyot vagy akár a Fertő tó makettjét is.

Szállásajánlatok Sopronban>>

A soproni Mini Vármegyek makettparkban többek között megnézhetitek az ikonikus Tűztorony kicsinyített mását isA soproni Mini Vármegyek makettparkban többek között megnézhetitek az ikonikus Tűztorony kicsinyített mását is

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Bakancslistás helyek, látnivalók Sopronban
Ámulatba ejtő kilátók, boszorkányos tanösvények, vendégcsalogató éttermek, izgalmas kalandok – csak néhány dolog, ami felkerült arra a listára, ami egy tökéletes soproni kiruccanáshoz kell. Tuti tippek következnek városnézőknek és természetjáróknak!

 

Mini Magyarország makettpark, Kisbér

A kisbéri  Mini Magyarország makettpark a kisbéri tó partján került kialakításra. A makettparkban hazánk számos nevezetes építményét megtekinthetjük, többek között a kecskeméti Cifra Palota, a gödöllői Grassalkovich kastély, a lillafürdei kastélyszálló a fátyolvízeséssel, a szegedi Dóm, a Hősök tere, a Dunakanyar, sőt még az első balatoni gőzhajó kicsinyített mását is.
Várhatóan ez év áprilisában újra nyitnak.

Szállásajánlatok Kisbéren>>

Barangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Mini Magyarország, KisbérBarangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Mini Magyarország, Kisbér

 

Várpark és Skanzen, Dinnyés

A két hektárnyi területen fekvő Várpark és Skanzen a kiállítások, a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek kedvelt helye. A park egyediségét az adja, hogy a történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg eredeti anyagukból makettként: a kicsinyített másuk, akárcsak eredetijük, kőből, téglából, fából és földből készültek. A parkon belül sem véletlenszerűen helyezték el őket: a történelmi Magyarország térképét formázó sétányon belül, az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően lettek felépítve a makettek, méghozzá megyényi pontossággal.
A skanzenben pedig korabeli veremházak, valamit a fontosabb mesterségek (kőfaragó, halász, fazekas, bőrmíves, nemez készítő) bemutatására szolgáló építmények és a Kárpát-medencét felölelő fazekas kiállítást is megtekinthetjük.

Szállásajánlatok a környéken>>

Barangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Várpark és Skanzen, DinnyésBarangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Várpark és Skanzen, Dinnyés

Barangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Várpark és Skanzen, DinnyésBarangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon - Várpark és Skanzen, Dinnyés

 

 

LegÓfalu, Hollókő

A hollókői  LegÓfalu egy 100x130 centiméteres dioráma, amit a Palóc Játszóház emeletén tekinthetünk meg. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő egyetlen magyar falu legismertebb részét: a fatornyos templomot, és az azt körülvevő házakat, utcákat, kerteket építették meg, 5 ezer egyedi LEGO elem alkotja, melyeket direkt ehhez a projekthez készítettek, ebből kifolyólag nem is megvásárolhatók. A minifalu olyannyira méretarányos, hogy még a domborzati viszonyokat is követi.

Szállásajánlatok a környéken>>

LegÓfalu, HollókőLegÓfalu, Hollókő

LegÓfalu, HollókőLegÓfalu, Hollókő

 

 

Mini Csákvár (Dornyi Mihály makettjei), Csákvár

Dornyi Mihály munkája, a Mini Csákvár főként Csákvár nevezetességeiről mintázott makettekből áll, mint a víztorony, az Eszterházy-kastély, a három templom és így tovább. A makettek manapság a Csuta cukrászda udvarán tekinthetők meg, ahol esténként ki is vannak világítva, így, ha Csákváron vagy a környéken jártok, érdemes lehet tenni feléjük egy kanyart.

Szállásajánlatok a környéken>>

Mini Csákvár (Dornyi Mihály makettjei), CsákvárMini Csákvár (Dornyi Mihály makettjei), Csákvár

 

Ortodox templom makettpark, Grábóc

Az ortodox Gárbóci Szent Mihály és Gábriel arkangyalok templom kertjében lévő nyitott pavilonban találjuk számos szerb katedrális kicsinyített mását a makettparkban.  A közelben találjátok a Mária-kilátót, az onnan elénk táruló panoráma remekül ki tudja egészíteni a napot, ha erre jártok.

Szállásajánlatok a környéken>>

Ortodox templom makettpark, GrábócOrtodox templom makettpark, Grábóc

 

 

Mini Skanzen, Ászár

A Jászai Mari Emlékház melletti téren találjuk a 2011-ben épült Mini Skanzent, amely a Dunántúl és a Bakonytérség népi építészetét mutatja be. A csaknem 1500 négyzetméternyi zöld területen a környék jellegzetes épületeinek kicsinyített másait tekinthetjük meg, szám szerint huszonkettőt, köztük lakóházakat, szélmalmot, kovácsműhelyt, templomot, s melyek egy-egy időszakot és építészeti stílust mutatnak be.

Szállásajánlatok a környéken>>

 
 

Országpark, Kapolcs

Kapolcson található szabadtéri kiállításon közel 3000 m2-es parkban egy-egy város legközismertebb építményének makettjét tekinthetjük meg. Körbesétálhatjuk az Országházat, a szegedi Dómot, a pécsi Dzsámit, a székesfehérvári Országalmát vagy a Tihanyi Apátságot.
Az Országpark különlegessége, hogy az épületek mellett megismerhetjük kis hazánk földtanát, domborzatát, kőzet világát és növényvilágát is.  

Szállásajánlatok a környéken>>
Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Meseösvények Magyarországon - 5 varázslatos hely az országban gyerekeknek
Minden szülő számára fontos, hogy gyermekével megismertesse a természeti értékeket már egészen kicsi kortól. A meseösvények azt a célt szolgálják, hogy interaktív, játékos módon mutassák be egy adott terület állat- és növényvilágát úgy, hogy az mind a gyerekek, mind a felnőttek számára is szórakoztató legyen. Íme néhány szuper meseösvény, ahová mindenképp érdemes idén nyáron ellátogatni!
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Bár erősen főváros centrikus hazánk gasztronómiai élete, a vidék is büszkélkedhet igazi gyöngyszemekkel, hiszen egyre több különleges bisztrót és vendéglátóhelyet találunk az országot járva. Elhoztuk most a kedvenceket, melyek közül több díjat is nyert már, de néhány "újoncot" is bemutatunk - szigorúan profi séffel az élükön! A legjobb vidéki éttermekből és bisztrókból mutatunk most be tízet.
Hazánkban számos gyönyörű vidék található és sokszor egy nap nem is elég, hogy minden látnivalót körbejárjunk. A folyamatot azonban meggyorsíthatjuk, ha kétkerékre pattanunk, így összeszedtünk nektek 5 olyan kerékpáros vidéki vendégházat, aminek környéke bővelkedik látnivalókban, és ahol a szálláshelyen lehetőségetek van kerékpárt kölcsönözni és körbetekerni a vidéket. Igazi biciklibarát szállásokat mutatunk!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.