Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A föld alatti világ titkai - bunkertúrák Magyarországon

A múlt nyomasztó titkait felfedezni nem mindennapi kaland, így aki egy bunkertúrára vállalkozik, azelőtt tapinthatóvá válik számos drámai helyzet, fájdalmas emlék. Ám ezek a túrák igazi időutazások is egyben, a történelem elevenedik meg a szemünk láttára, kiváló programlehetőségként kicsiknek és nagyoknak.

 

Sziklakórház Atombunker Múzeum tárlatvezetés - Budapest

1935-ben fedezték fel a várhegy mélyén húzódó barlangrendszert, melyben később a háborús készülődés jegyében óvóhelyeket alakítottak ki. 1941-ben kezdték meg a Sziklakórház kiépítését, majd 44-től a légitámadások során már, mint sürgősségi kórház működött. A 120 főt befogadni képes kórház 40 orvossal és a Vöröskereszt ápolóival karöltve mentette az életeket. A háborút követően bezárták, majd az 56-os harcok idején újra szolgálatba állt. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, 2002-ig szigorúan titkos létesítmény volt. Jelenleg múzeumként fogadja a látogatókat, kiállítás formájában ismerhetjük meg a kórház egykori életét, melyben viaszbábuk testesítik meg a kórház dolgozóit, illetve korhű berendezések, eszközök, berendezett szobák, helyiségek példázzák, hogyan működött kórházként, légvédelmi központként a Sziklakórház

Bunkertúrák Magyarországon - Fotó: Sziklakórház Atombunker MúzeumBunkertúrák Magyarországon - Fotó: Sziklakórház Atombunker Múzeum

 

 

Város A Város Alatt - Eger

20 méterrel a föld alatt húzódik Eger régi pincerendszere, mely 147 km hosszúságban hálózza be a belváros alatti részt. A Város a Város alatt egy Időalagút elnevezésű vezetett túrát is rejt, ahol képzeletbeli időutazást tehetünk Eger történelmében. Időugrásokkal ismerhetjük meg a város nagyjait, hallhatunk az itt zajló eseményekről, megtudhatjuk, pontosan miért is folyt a bor a város pincerendszerében, de egyben borászattal kapcsolatos eszközökkel is ismerkedhetünk. Egy Metro kiállításnak is helyet ad a pincerendszer: ennek segítségével a szocialista rendszert ismerhetjük meg jobban. A föld mélyén a lézerharcnak is helye van, pincerendszer kivételesen jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a csapatok megvívjanak egymással. 

Bunkertúrák Magyarországon - Város a város alatt, Eger/ Fotó: facebook.com/idoalagutBunkertúrák Magyarországon - Város a város alatt, Eger/ Fotó: facebook.com/idoalagut

 

 

Bunkertúra és séta az esztergomi Strázsa-hegyen

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében tavasszal még két alkalommal vehetünk részt a Strázsa-hegyen található egykori szovjet lőtér bejárásán. A lőtér fokozottan védett területén több, a földbe vájt, ráccsal védett bunker található, melyeket vaslétrán lejutva tudunk megközelíteni. A keskeny lejáratokat fejlámpával pásztázhatjuk körbe. A lőtér további katonai objektumokat is rejt, ilyen a cirill betűkkel graffitivel kifestett kilátó, ami egykor világító toronyként is működött, ma kiváló panoráma pont. A túra során a 7. számú hadifogoly temetőt is érintik a túrázok. 

Bunkertúrák Magyarországon - Strázsa-hegyBunkertúrák Magyarországon - Strázsa-hegy

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A világörökségi várólista 10 csodája – Mit rejtenek, és hol találhatók?
Nyolc ámulatba ejtő helyszín került fel ez idáig az UNESCO világörökségi listára Magyarország területéről. Tíz különleges hely viszont még arra vár, hogy a javaslati listáról feljebb jusson, és megkapja méltó titulusát. Páratlan kulturális és természeti terepek ezek, így arra biztatunk, készíts saját bakancslistát a várományosi listából!

 

 

Budai Vár-barlang túrák - Budapest

Nem is hinnénk, de a Budai Várnegyed alatt egy több mint 3 km hosszú barlangrendszer fut, mely a természetes eredetű barlangok és a mesterségesen kialakított pincerendszer ötvözeteként egy labirintusszerű, hol borospinceként, máskor börtönként vagy óvóhelyként működő föld alatti világot hozott létre. A 3 szintes várbarlang – első szinten a házak pincéi, a másodikon maga a 12-14 méteres várbarlang, míg legmélyebben egy természetes üreg található, aminek egy részében még egy tó is van –, részben bejárható, így egy másfél órás túra során megtekinthetjük mit rejt a föld a várnegyed alatt. Lehetőségünk lesz arra is, hogy megcsodáljuk a várbarlang természetes részeit, felfedezhetünk egy mamut lábnyomot, de a barlang talán legizgalmasabb része a csontkamra, ahol még emberi koponyák is láthatóak. 

Bunkertúrák Magyarországon - Budai Vár-barlang túrák/ Fotó: Egri CsabaBunkertúrák Magyarországon - Budai Vár-barlang túrák/ Fotó: Egri Csaba

 

 

Bunkertúra a Csepel Művekben - Budapest

A Budapest Scenes szervezésében péntek, szombat, vasárnap látogathatóak a Csepel Művek bunkerei. A 2 vagy 4 órás vezetett túra alatt Somogyi Levente élvezetes előadásában kaphatunk betekintést abba, hogy milyen élet várt az egykori Weiss Manfréd Acél-és Fémművek dolgozóira a második világháború alatt, amikor a bombatámadás idején a bunker jelentette az egyetlen biztonságos helyet. Ha a hosszabb túrára fizetünk be, három bunkert is megtekinthetünk, de azok sem maradnak élmény nélkül, akik a rövidített verzióban tekintenék meg a 200 nm-es 2-es bunkert. A teljesen berendezett óvóhelyiségben számos történet lát napvilágot, a kiállított tárgyak nem csak megtekinthetőek, de lehetőség van némelyek felpróbálására is. A tartalmas, az 1944-es légitámadások csepeli túlélőinek visszaemlékezéseit is feltáró túra kiváló történelem lecke a II. világháborútól a 70-es évek szocialista rendszeréig.

Bunkertúrák Magyarországon - Bunkertúra a Csepel MűvekbenBunkertúrák Magyarországon - Bunkertúra a Csepel Művekben

 

 

(Nyitókép: Budai Vár-barlang túrák/ Fotó: Egri Csaba)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Áprilisra bezár a Sasbérci Kilátó karbantartás-felújítás miatt, azonban a húsvéti hosszú hétvégén fogad látogatókat.
Farkas Richárd, március 1-jétől a BDPST Group gasztronómiai egységeit összefogó F&B divíziót erősíti. Korábban közel hat évet töltött az Őrségben a Pajta étterem séfjeként, számos elismerést kapott nem csak a vendégektől, de a szakmától is. A BDPST Group kreatív séfjeként feladatai közé tartozik a cégcsoport éttermi koncepcióinak fejlesztése, a hazai, termelői, minőségi alapanyagok felkutatása.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!