Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezd fel velünk a fővárost - Budapest látnivalói

Budapest több nemzetközi szintű elismerést is elnyert már szépsége miatt. 2019-ben például az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet közönségszavazásán Európa legjobb úticélja lett. Hatalmas élményeket szalaszt el, aki legalább egyszer nem látogat el a fővárosunkba! Segítünk, hogy ti ne essetek ebbe a hibába és mi az, amit mindenképp látnotok kell.

A cikk azoknak szól, akik országunk fővárosát, Budapestet veszik bakancslistájuk legelejére. Természetesen Budapest közel 525 km²-ét elég nehéz pár nap alatt megismerni, a rengeteg program és látnivaló között valahol mégis el kell indulni, ezért összeszedtük nektek, hogy hogyan ismerhetitek meg a főváros legszebb arcát. Reméljük, hogy igazán felejthetetlen élményekkel fogtok hazautazni és minél előbb visszatértek majd, hogy még többet felfedezhessetek ebből az ámulatba ejtő városból.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Őszi szinekben pompázó Budapest.Őszi szinekben pompázó Budapest.

 

Budai oldal

Fővárosunk egyik legkedveltebb célpontja mind a külföldi turisták és honfitársaink körében, valamint Budapest egyik legfontosabb nevezetessége, a Budai Várnegyed. A kerület a történelmi lakónegyed és a Budavári Palotán kívül olyan kincseknek ad otthont, mint a Budapesti Történeti Múzeum, a neves magyar festők műveit magáénak tudó Magyar Nemzeti Galéria, a város egyik legnagyobb könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár és az Országos Levéltár, de a Halászbástya, a Mátyás templom és az állam éppen aktuális köztársasági elnökének szállásául szolgáló Sándor-palota is itt bújik meg. Kifejezetten ajánljuk az esti sétát a közelben, a Várkert Bazár környékéről a pompás pesti látkép is a szemünk elé tárul. 

A várhoz tartozik még a Budavári Sikló is, ami egy különleges vasút és a Várhoz való közlekedést segíti, mely táv szintkülönbsége 50 m. Nem meglepő módon a Budai Várnegyed a Siklóval együtt az UNESCO Világörökség része.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Budai várBudai vár

 

Mátyás-templom

Országunk egyik legnagyobb történelmi múltra visszatekintő temploma, eredeti nevén Budavári Nagyboldogasszony-, közkeletűbb nevén Mátyás-templom, a Szent István-bazilika mellett a második leghíresebb templom a fővárosban. A XIII. században, majd a török korban is nagy átalakulásokon esett át, ezt követően a XIV. században gótikus stílusban építették újjá.  A XIX. században egy nagyszabású renováláson ment keresztül Schulek Frigyes tervei alapján. 2013 végére visszanyerte hajdani pompáját. A templom a közép-európai gótikus stílus nagyszerű példája. Gazdagon díszített falak, gótikus üvegablakok, a fa és az arany dominanciája teszik különösen széppé. 

Szállásajánlatok Budapesten>>

Mátyás-templomMátyás-templom

 

Gellért-hegy

A budai oldalon magasodó Gellért-hegy, fővárosunk ékköve, ami szintén a világörökség része, szintén csodás lehetőségeket rejt magában. Itt találjuk a  Szent Gellért Sziklatemplomnak otthont adó Szent Iván Barlangot, valamint a Filozófusok kertjét is. A kellemes séta mellett a hegy lábánál található Budapest egyik híres termálvizes gyógyfürdője, a Gellért Gyógyfürdő is, amely pompás szolgáltatásokkal vár bennünket. A Citadelláról elénk táruló csodás budapesti panoráma pedig legendásan híres.

Szabadság szobor a Gellért-hegy tetején.Szabadság szobor a Gellért-hegy tetején.

 

Pesti oldal

Budapest egyik szimbóluma a város szívében elhelyezkedő Hősök tere, amely mind történelmi, mind kulturális szempontból egyaránt fontos szerepet tölt be fővárosunk életében. A hatalmas tér ad helyet a Millenniumi emlékműnek, a Szépművészeti Múzeumnak és a Műcsarnoknak. Ám a térnek nem csak ezért van központi szerepe, hiszen egyben a Városliget bejárata is.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Hősok tereHősok tere

 

Városliget

A hatalmas park a fák és füves területek mellett számos programlehetőséget kínál. A Városliget olyan nevezetességeket rejt magában, mint a Vajdahunyad vára, mely szintén a millenniumra épült. A vár 1908-ban, egy erdélyi gótikus kastély mintájára épült, amely önmagában jeleníti meg az ezeréves magyar építészetet, ezt a stíluskeveredést mutatja be a romántól és a gótikustól, a reneszánszon keresztül a barokkig. Ma a kastély ad otthont a Mezőgazdasági Múzeumnak.

Vajdahunyad váraVajdahunyad vára

 

Az épületet körbe ölelő Városligeti-tó egy mesterséges szigetén áll, amelyet négy hídon lehet megközelíteni. Belső udvarában találjuk Anonymus szobrát is. A nyári időszakban csónakázó tóként funkcionál, ilyenkor a vár körüli csónakázásra is van lehetőségünk, míg télen itt kap helyet a Városligeti Műjégpálya.

Városligeti tóVárosligeti tó

 

Andrássy út

A belvárost a Városligettel összekötő út 2002 óta a Világörökség része. Az Andrássy úton egymást követik a nagykövetségek, az exluzív éttermek és kávézók, a különböző luxus boltok, melyek mind hozzájárulnak a patinás hangulathoz. Itt találhatjátok a Magyar Állami Operaházat is, ahol világszínvonalú előadásokat tekinthettek meg, de ha nem vagytok a műfaj rajongói, akkor is érdemes a lenyűgöző épületét megnézni. Vele szemben a Drechsler-palota áll, vagyis inkább az, ami megmaradt belőle. Az egykori Balettintézet épületéből a hírbeszéd szerint luxusszálloda lesz, de úgyis szólunk nektek, amint ez bekövetkezik! Most pedig, hogy képzeletben bejártuk Budapest ikonikus részét, nézzünk le egy kicsit a föld alá, ahol Európa első földalatti vasútvonala található. Ki gondolná, hogy 1896 óta működik az az 1 metró, amit rengetegen használnak még ma is?

Szállásajánlatok Budapesten>>

KisföldalattiKisföldalatti

 

Bazilika

A belváros felé véve az irányt mindenképp ejtsük útba a város legnagyobb, neoklasszicista stílusú templomát, a Szent István Bazilikát. Az 54 évnyi tervezés után elkészült épület 96 méterével a Parlamenttel egyetemben Budapest legmagasabb épülete. A templom országunk első keresztény királyáról, Szent Istvánról kapta a nevét, akinek mumifikált jobb keze, a Szent Jobb ma a bazilika főhajójában ereklyeként leledzik.

A katolikus templom harangjai – szám szerint hat – mindenképp megérnek egy említést, hiszen a legnagyobb, a Szent István nagyharang nem csak a templom, de a maga közel tíz tonnájával és két és fél méteres átmérőjével az egész ország legnagyobb harangja. A kupolába is érdemes ellátogatni, mert a bazilika tetejéről káprázatos látványban lesz részünk.

Szállásajánlatok Budapesten>>

BazilikaBazilika

A Bazilika kupolájaA Bazilika kupolája

 

Duna korzó

Cikkünk utolsó budai nevezetességeként a Duna Korzót, vagyis a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti gyalogos területet vesszük górcső alá. Amennyiben ellátogattok ide, egyetértetek majd velünk, hogy miért is a legtökéletesebb hely és miért ékes bizonyítéka annak, hogy mennyire szeretik a turisták ezt a várost. A Duna korzó ugyanis az a sétálóutca, ahonnan a világörökség részének nyilvánított budai látképet is megcsodálhatjátok, ami napközben is gyönyörű, de érdemes a kékórában is andalogni itt egy kicsit. Itt halad el híres kettes villamos, itt ücsörög a korláton egyedül a Kiskirálylány, de itt találjátok a Kutyás lány című szobrot is.

A nagyjából száz évvel ezelőtt épült sétány a Dunai panoráma élvezetére és egy kellemes sétára egyaránt csábít. Ötcsillagos hotelek (InterContinental, Marriott, Sofitel), éttermek, kávézók, teraszos bárok és kaszinók szegélyezik.

Kiskirálylány szoborKiskirálylány szobor

 

Mint azt említettük cikkünk elején, Budapest valóban ezerarcú. Az általa kínált élmények és a látnivalói miatt nem elég csak egy gyors hétvégére ellátogatni. A budai hegyeket, a Margitszigetet. a Duna-partot és a nyüzsgő pesti belvárost bejárva felejthetetlen emlékekkel gazdagodhat mindenki, aki esélyt ad a városnak.

Szállásajánlatok Budapesten>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Bár hazánkban nincsenek olyan mély gyökerei a Halloween-i angolszász szokásoknak, a világ számos pontján komoly tradíciókkal és ünnepi hagyományokkal rendelkezik az év legszellemesebb ünnepe.
A népszerű kirándulóhelyeket látogatva nagyon sokszor bukkanhatunk a fák fölé magasodó kilátókra, melyekről csodálatos panoráma nyílik a környező tájra. A híresebb magaslesekről már szinte biztos mindenki hallott, úgyhogy most nézzünk meg néhányat a kevésbé ismertek közül!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!