Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kihagyhatatlan látnivalók az Őrség különleges vidékén

Ismerjétek meg hazánk egyik legérintetlenebb, néprajzi emlékekben gazdag régióját, barangoljatok Magyarország legnyugatibb vidékén - fedezzétek fel velünk az Őrség legfontosabb látnivalóit.

 

Az Őrség javarészt Nyugat-Magyarországon, Vas és Zala megye területén, kisebb részben pedig a szlovéniai Muravidéken terül el. Neve onnan ered, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelme érdekében.

 

Helyek, amiket mindenképp látni kell

Az Őrségi Nemzeti Park védelme alatt álló tájegységen jellegzetes faluszerkezet, az úgynevezett “szerek” a mai napig fennmaradt. Jellemzője, hogy egymáshoz közel álló házak, kis házcsoportok egész távol épültek fel egymástól, amilyennel másfele nem találkozhatunk, így mindenképp érdemes lehet szemügyre venni ezt a vidéket.

 

A látnivalók sora itt még korántsem ér véget, az Őrség megannyi más lehetőséggel vár bennünket, melyeket most gorcső alá is veszünk.
Felfedező utunkat kezdhetjük például az Őrség szívének számító Őriszentpéteren és környékén, ahol bármikor meglátogathatjuk a Szent Péter római katolikus plébániatemplomot, a Művelődési Házban az vidék szellemi értékeit bemutató állandó kiállítást a Szala menti-, vagy a Rezgőnyári tanösvényt is végigjárhatjuk. A város egyik jelképének számító és fő műemléke  a barokk stílusú, eredeti állapotában fennmaradt Cisztercita templomra is érdemes egy pillantást vetnünk.

Ha Őriszentpéteren jártok, téjretek be a PAJTA ÉTTEREM is. A hely a nevét valószínűleg onnan kapta, hogy az épületet a Szala-völgyre néző egykori pajta köré húzták fel. A rendkívül izgalmas, hagyománytisztelő és azokat újragondoló bisztró konyhája helyi, autentikus alapanyagokra épül, környékbeli beszállítókkal dolgoznak, így garantál a friss alapanyag. További részletek>>

Pajta Étterem, ŐrszentpéterPajta Étterem, Őrszentpéter

 


SZÁLLÁS TIPP! Szuper szálláshely vár rátok Kétvölgyben! Minden adott, hogy maximálisan kikapcsolódjatok a Tücsöktanya Vendégházban, ugyanis a szabadtéri sütés-főzés, túrázás, vagy akár horgászás mellett a wellnessezést sem kell hanyagolnotok, hiszen ellátogathattok a közeli termálfürdők egyikébe. További részletek>>

Tücsöktanya Vendégház, KétvölgyTücsöktanya Vendégház, Kétvölgy

 

Utunkat Szalafő felé folytatva a régió egyik leglátogatottabb nevezetességét, az Őrségi Népi Műemlékegyüttest tekinthetjük meg, melynek különlegessége, hogy az itt található épületek a mai napig az eredeti helyükön vannak. Bejárhatjuk a Körtike tanösvényt, ellátogathatunk a Kömpeszeme kilátóhoz vagy a szalafői bölénylesről európai bölényeket és eurázsiai vadlovakat is láthatunk.

Szent Péter templom, ŐriszentpéterSzent Péter templom, Őriszentpéter


Őriszentpétertől nem messze kelet felé haladva juthatunk el Pankaszra, ahol – a régióban egyéként több helyen is - az Őrség egyik jelképének tartott és a régió egyik legrégebbi építményére, pankaszi haranglábra vethetünk pillantást. Pankasztól észak-kelet fele található Vadása-tó és környéke gyönyörű látványt nyújt. A tavat 12 forrás vize táplálja, kristálytiszta vize fürdésre is alkalmas.

A pankaszi harangláb az Őrség egyik jelképe.A pankaszi harangláb az Őrség egyik jelképe.


Délre indulva pedig érdemes megállnunk Magyarszombatfán, ahol a Fazekasházban autentikus helyi anyagokból készült termékekkel és azok készítési folyamataival ismerkedhetünk meg. Valamint, Pankaszhoz hasonlóan, itt is található egy “szoknyás” fazsindelyes épület, vagyis a Gödörházi harangláb.
Utunkat tovább folytatva Velemérre érkezhetünk, ahol az Őrség egyik gyöngyszemét, az Árpád-kori Szentháromság-templomot látogathatjuk meg. Ezen kívül előzetes bejelentkezés esetén az Őrség népművészeti emlékeit bemutató gyűjteményt is megtekinthetjük a Sindümúzeumban és Magyarszombatfára tartó Sárgaliliom-tanösvényen is végigbarangolhatunk.

Zala megyébe átérve Szentgyörgyvölgyön a Nyugat-Dunántúl egyetlen, hazánk egyik leglátványosabb példájaként a festett fakazettás templomát, a szentgyörgyvölgyi református templomot találjuk.

 

ST. GOTTHARD SPA&WELLNESS, Szentgotthárd

Aki a jövés-menés, túrázás helyett vagy mellett az Őrségben wellnessezni is szeretne, annak Szentgotthárd lehet az egyik fő úticélja, ahol a St. Gotthard Élményfürdő várja szolgáltatásaival. A fürdő mediterrán hangulattal, a pálmafákkal, egzotikus növényekkel várja a vendégeket. A kikapcsolódást különböző medencék, pezsgőfürdők, szaunák, különleges csúszdák, élménymedencék, wellness kezelések és sportolási lehetőségek biztosítják.

A szomszédos Gotthard Therme Hotel & Conference Szentgotthárd*** a vendégek számára közvetlen átjárást  biztosít a fürdő területére.  Tovább a szálloda ajánlataihoz>>

St. Gotthard Spa&Wellness, SzentgotthárdSt. Gotthard Spa&Wellness, Szentgotthárd

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha mindig is arra vágytál, hogy a szobádból egyből egy gyógyvizes, meleg medencébe sétálj át, akkor adunk néhány tippet!
Nem bűn, ha szeretnétek kiszakadni a mókuskerékből, hiszen mindenkinek jár a kényeztetés. Ezért találták ki a felnőttbarát szállodákat, ahol ti is elbújhattok pár napra a világ elől, gyerekzsivajtól mentes környezetben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Pihenés élményfürdőzéssel párosítva
Összegyűjtöttünk Nektek öt olyan szállodát, ahol egy lépés választ el a felejthetetlen élményfürdőzéstől.
10 nemzeti parkunk, melyek mind mesés titkot rejtenek
Szerencsére Magyarországon bármerre induljunk, biztosan csodaszép természeti kincsekbe és kalandokba botlunk majd. Nem csoda, hogy 10 varázslatos nemzeti parkot őriznek a határaink, melyeknek most a titkait is eláruljuk.
8 dolog, amiért érdemes felvenned az Őrséget a bakancslistádra
Az Őrség az utóbbi években egyre népszerűbb. Zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található ez a történeti és néprajzi tájegység. Nézd meg, mi minden vár rád, ha idelátogatsz.
Ételallergiád van? 10 hely, ahol nem lesz gondod a finom falatokra
2019.07.24 | 7 perc | Szállások | Ha szereted a hasad..
Glutén, tojás, laktóz, cukor - sokak életét nehezíti meg valamilyen érzékenység vagy táplálékallergia. Összeállításunkban olyan hazai szállodákat és éttermeket ismerhetsz meg, ahol felkészültek a diétás ételekre.
Szállodák, ahol szeretettel várják a család négylábú tagjait is!
Ti is legszívesebben minden utazásra vinnék magukkal a házi kedvencüket? Szerencsére egyre több szálláshely várja szeretettel a kisebb-nagyobb négylábú barátainkat, ezekből a helyekből hoztunk nektek egy válogatást.