Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

8 varázslatos látnivaló az Őrségben

Fedezd fel az Őrség látnivalóit! Az Őrségbe látogatva garantáltan megtapasztaljuk a népi kultúrák varázsát, a régi épületek báját, a zamatos őrségi ételek ízeit és az élővilág sajátosságát. Akár családdal, akár egyedül vennéd hátadra a hátizsákot, tökéletes úti cél.

Mesés szállásajánlatok az Őrségben>>

 

Pityerszeri skanzen, Szalafő

A skanzen különlegessége, hogy az épületek mai napig az eredeti helyükön, az 1700-as évekbeli állapotot megőrizve várják az idelátogatókat. Az országban egyedül itt találhatók az úgynevezett ,,kerített ház” és az ,,emeletes kástu”. Az utóbbi például egy jellegzetes őrségi épület, tulajdonképpen egy éléskamra. Az éhesszájúakat a kellemes program után várja a pajtabüfé, ahol hagyományos őrségi ínyencségeket fogyaszthatnak. Hazafele menet pedig mindenképp nézzünk be a kézműves boltba is.

8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Pityerszeri skanzen, Szalafő8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Pityerszeri skanzen, Szalafő

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Noble’s – A legnemesebb őrségi étterem
Nemesnép. Szinte keresni kell a térképen ezt a Zala megyei, őrségi városkát, ám ha megtaláltuk, bizony érdemes itt elidőzni. A táj szépsége, no és a Noble’s étterem kínálata minden bizonnyal olyan élményeket nyújtanak, amik miatt szívesen visszatérünk majd. A Noble’s tulajdonosával, Garamszegi Kristóffal az étteremben rejlő lehetőségekről, a térség adottságairól és természetesen a jövőbeli álmokról is beszélgettünk.

 

 

Gödörházi harangláb, Gödörháza

A gótikus hagyományokat magába foglaló, “szoknyás” épület Gödörházán található, mely Magyarszombatfa településhez tartozik.  Maga a harangláb 1790-ben készült, amit egy ácsmester készített.  Az épület képviseli, hogy a magukban bízó és egymást segítő közösségek a császári akarattal és az ellenreformációval szemben is megvédhetik önbecsülésüket és a hitüket. Nem messze az országúttól találjuk meg, mindenképp érdemes megtekinteni, ha az Őrségben járunk.

8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Gödörházi harangláb, Gödörháza8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Gödörházi harangláb, Gödörháza

 

 

Árpád-kori templom, Őriszentpéter

Őriszentpéter egyik kihagyhatatlan látnivalója az 1200-as években emelt épület, az Árpád-kori templom. Egyszerű, bájos templom néhány román stílusú jegyekkel. Néhány megmaradt töredék enged következtetni arra, hogy egykor kívülről is freskók vették körbe. Egy falépcső vezet minket a templom belső teréhez, ahol különféle bibliai idézeteket olvashatunk a falakon, valamint a szentélyben megtaláljuk Mischl Márton művét, Szent Péterről készült festményét.

Ha szállást keresel a környéken, nézz szét itt>>

8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Árpád-kori templom, Őriszentpéter8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Árpád-kori templom, Őriszentpéter

 

Az Őrségben rengeteg helyet találsz, ahol ehetsz egy jót. Nézz szét az őrségi éttermek között>>

 

Szentháromság templom, Velemér

Magyarország egyik legkülönlegesebb román stílusú műemléke a Szentháromság- templom, amit egy őrségi faluban, Velemérben találunk. Maga a templom gótikus stílusban épült, jelentős freskókkal és emlékekkel gazdagított, amik épségben megmaradtak. Egyik különlegessége számunkra a belső falon található három faragott emberfej, amit a nyári és téli napforduló szerint érnek a napsugarak.

8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Szentháromság templom, Velemér8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Szentháromság templom, Velemér

 

 

Pankaszi szoknyás harangláb, Pankasz

A több mint 250 éve álló pankaszi szoknyás harangláb az egész Őrség egyik jelképévé vált. Különlegessége, hogy a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei elég jó állapotban maradtak meg, így nem volt szükség a lebontásra. Tölgyfa talpakon áll, egyszerű, díszítetlen mégis csodás összhatást ad. A harangot mindössze négy oszlop tartja. A harangláb szabadon megtekinthető bárkinek, nem érdemes kihagyni a listáról.

8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Pankaszi szoknyás harangláb, Pankasz8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Pankaszi szoknyás harangláb, Pankasz

 

 

Fatemplom, Magyarföld

A szinte teljesen fából épített templomot Magyarföldön találjuk, már a középkorban ismert és jelentős hely volt. A templom építését Magyarföld önkormányzata és a Magyarföld Faluért Alapítvány indították meg. Felkérték Mújdricza Péter építészt, aki megtervezte a 2010. június 8-án felszentelt Fatemplomot. Természetesen az építmény szabadon látogatható.

8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Fatemplom, Magyarföld8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Fatemplom, Magyarföld

 

Őrség Nemzeti Park

Az Őrség Nemzeti Park 440 km² területű összesen, ami egy dombságon terül el. Körülbelül 200 forrást és 15 patakot találunk hazánk legfiatalabb nemzeti parkjában. Címerállata a siketfajd lett. A nyugalom, a friss levegő, a régi népi hagyományok, a különféle szokások és természetesen a gazdag élőlényekkel tarkított természeti táj igazi látványkincs az idelátogatók számára.

Szőcei tőzegmohás láprét, Szőce

A Szőcei tőzegmohás ma már fokozottan védett patakvölgy, ami sokáig csak a helyi lakosság számára volt ismert. Az egyik legjelentősebb része az Őrségi Nemzeti Parknak. Érdekesség, hogy a falu címerében is tőzegmoha látható. Különleges és ritka növények, jelentős tőzegmoha faj és számos szitakötőfaj és és fejlődik nap mint nap ezen a csodás helyen.

8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Szőcei tőzegmohás láprét, Szőce8 varázslatos látnivaló az Őrségben - Szőcei tőzegmohás láprét, Szőce

 

Fedezd fel az Őrség összes látnivalóját>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Romantikus vízimalom, igéző órajáték és misztikus romok: 5+1 bakancslistás látnivaló
Fedezd fel Magyarország különleges látnivalóit! Milyen kincseket rejt a végtelenbe futó Alföld? Hol találjátok a dombok között bujdosó történelmi emlékhelyeket? Miért nem szabad kihagyni a Somogyvári Kupavárhegy oldalában kanyargó mesebeli lépcsősort? Ezeket a kérdéseket egytől egyig megválaszoljuk cikkünkben, melyben 5+1 mesebeli bakancslistás úti célhoz vezetünk el titeket.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Különleges látnivalók, gyönyörű templomok várják Magyarországon, hogy ti is felfedezzétek őket. Elhoztunk nektek 5-öt a legszebbek közül. Ismerjétek meg például a 13. századi kápolnát Zala megyében, fedezzétek fel a felsőörsi román stílusban épült templom részleteit, vagy a csodáljátok meg a 8 méter magas fából faragott Jessze-oltárt a Mátrában.
A Bükk természeti csodáit nem kell hosszasan ecsetelni, tökéletes hely arra, hogy néhány napra magunk mögött hagyjuk a mindennapok problémáit – akkor miért ne választanánk ehhez olyan szállást, amit tényleg átjár a teljes nyugalom? Összegyűjtöttük nektek a top 5 ilyen helyet, hogy legyen miből csemegézni!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.