Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Különleges programokkal vár a Múzeumok Éjszakáján a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum!

2022.06.23 | 5 perc

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum az év minden napján számos kalanddal vár, de a látogatóknak a Múzeumok Éjszakáján még különlegesebb élményben lehet részük a tárlatvezetésekkel, családbarát programokkal tarkított estén.

 

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

A RepTár fedett kiállítótere 4500 m2 , de ez még szinte semmi, szemben a repüléstörténeti kiállítóhely alapterületével, ami 60 000 m2. A  nyugdíjazott és restaurált gépek között csatarepülőgépeket, vadászrepülőket, vadászbombázókat és helikoptereket is találhattok az év minden napján. A látogatók örömére és oktatására rengeteg interaktív élményelem is található a szolnoki múzeumban. Ilyen a military akadálypálya is, ahol a sikerhez szükség lesz az erőtökre, az állóképességetekre és a logikai készségetekre és persze a  bátorságotokra is, mivel  egy 4,5 méteres magasságban elhelyezett, AN-2 repülőgépből induló drótkötélpályán is át kell küzdenetek magatokat.

A kevésbé sportos látogatókat a 4D mozi várja mozgó, pilótaülésekhez hasonló székekkel és VR szemüveggel. Ha még valósághűbb élményre vágytok, ne hagyjátok ki a repülőgép szimulátort, melynek speciális képernyője úgy vetíti elétek a tájat, hogy a távolságokat, sebességet élethűen érzékeljétek. Az igazán extrém kalandokat keresőknek pedig azt a 3D karikát ajánljuk, ami az űrhajósok kiképzésénél használt eszköz finomított változata.

Különleges programokkal vár a Múzeumok Éjszakáján a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum / Kép: RepTár Szolnoki RepülőmúzeumKülönleges programokkal vár a Múzeumok Éjszakáján a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum / Kép: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

 

 

Múzeumok Éjszakája

Bár a felsoroltak már önmagukban is tartalmas és élményteli napot ígérnek, a Múzeumok Éjszakáján a kicsiket és nagyokat még több szórakozási lehetőség várja!  2022. június 25-én 16:00 órától éjfélig ráadásul díjmentesen lehet belépni a repülők köré szerveződött világba. 

A „Derítsd fel a Baglyot!“ elnevezésű felfedezőjáték igazi kaland lehet az egész családnak: a  RepTár különböző pontjain  10 Bagoly századjelvényt kell felkutatni. Kelljetek versenyre, vajon ki találja meg a legtöbbet?  A múzeum munkatársai még gyereksarkot is kialakítanak, ahol repülős kifestők, századjelvény és repülős csillámtetoválás készül  a legkisebbeknek. A nagyobbak örömére pedig lehetőség nyílik beszállókártya megvásárlására is, amellyel a kártyatulajdonosok 5 megnyitott gép pilótafülkéjébe ülhetnek be. És ha ez nem lenne elég, az estét még hangulatosabbá teszi az Indóház fényfestése és néhány repülőgép különleges fényű megvilágítása. 

 

Tárlatvezetések,  interaktív előadások

A szakmai programok iránt érdeklődőket interaktív előadások is várják különböző időpontokban: a 16:00 órától induló első tárlatvezetésen egy bevezető körre hív a RepTár múzeumpedagógusa, majd 18:00 órától Kovács István nyugállományú ezredes felhőszagú tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők.

19:00 órától a Magnus Expedícióról előadást tart Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán a National Geografic fotóriportere. Az élménybeszámolójukból megtudható, hogyan repülték körbe a Földközi tengert egy magyar gyártású kisgéppel.

20:45 perctől Lente Zoltán, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműszaki tisztjének tárlatvezetése keretében bemutatásra kerül a Szu-22 vadászbombázó.

21:00 órától kezdetét veszi a Szabad ég alatt – mozipiknik a RepTár udvarán. Felfújható óriásvásznon levetítésre kerül az Airplane 2, amerikai vígjáték és az Őrjárat az égen magyar filmsorozat. 

21:45 perctől induló tárlatvezetésen bemutatásra kerül az idén 175 éves, műemlék védelem alatt álló fogadóépület, az Indóház.

22:30 perctől Lente Zoltán, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműszaki tisztjének tárlatvezetése során a fokószba kerül a RepTár két Starfightere. 

23:00 órától Kovács István nyugállományú ezredes felhőszagú tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők.

 

Érdemes gasztronómiai kitérőt is tenni a Tisza fővárosaként is ismert Szolnokon, ugyanis rengeteg jobbnál jobb vendéglátóhely kínálja finom fogásait>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Villányt talán nem is kell bemutatnunk, lévén az egyik legismertebb és leglátogatottabb borvidékünk. Ha nem csak borkóstolásra érkezünk a térségbe, akkor is tartogat olyan látnivalókat, amiket érdemes akár egy háromnapos pihenésbe beiktatni.
Magyarország borai messze földön híresek, és nem véletlenül! Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 olyan hotelt, ahol az elsőosztályú nedűk iszogatása közben teljesen elengedhetjük magunkat, mert a nap végén a kényelmes szállás is garantált.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Bakancslistás nyári programok, amiket az egész család imádni fog
A nyár a nevetés és a szórakozás évszaka, azonban néha nehéz kérdés, hogy hova mehetne a család, ha azt akarjuk, hogy minden tagja jól érezze magát. Éppen ezért összeszedtünk nektek 9+1 olyan programtípust, ahol lemondások nélkül töltődhettek fel és kerülhettek közelebb egymáshoz. Kalandra fel!
10 elképesztően jó családi program gyermekekkel ősszel is
A hideg időben kreatívabb megoldásokhoz kell nyúlnunk, ha a gyerekek sokszor végtelennek tűnő energiájának levezetéséről van szó. Szeretnénk ebben segíteni nektek, úgyhogy hoztunk 10 olyan programötletet, ahol évszaktól függetlenül együtt szórakozhat az egész család.
5+1 lenyűgöző híd Magyarországon
Ha Magyarországra és hídjaira gondolunk, mindenkinek azonnal a Budát és Pestet összekötő gyönyörű építmények jutnak eszébe, pedig sok különleges hidat találunk vidéki városainkban is, melyek mindenképp megérnek egy látogatást. Ezekből válogattunk össze egy kis ízelítőt!