Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Különleges programokkal vár a Múzeumok Éjszakáján a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum!

2022.06.23 | 5 perc

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum az év minden napján számos kalanddal vár, de a látogatóknak a Múzeumok Éjszakáján még különlegesebb élményben lehet részük a tárlatvezetésekkel, családbarát programokkal tarkított estén.

 

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

A RepTár fedett kiállítótere 4500 m2 , de ez még szinte semmi, szemben a repüléstörténeti kiállítóhely alapterületével, ami 60 000 m2. A  nyugdíjazott és restaurált gépek között csatarepülőgépeket, vadászrepülőket, vadászbombázókat és helikoptereket is találhattok az év minden napján. A látogatók örömére és oktatására rengeteg interaktív élményelem is található a szolnoki múzeumban. Ilyen a military akadálypálya is, ahol a sikerhez szükség lesz az erőtökre, az állóképességetekre és a logikai készségetekre és persze a  bátorságotokra is, mivel  egy 4,5 méteres magasságban elhelyezett, AN-2 repülőgépből induló drótkötélpályán is át kell küzdenetek magatokat.

A kevésbé sportos látogatókat a 4D mozi várja mozgó, pilótaülésekhez hasonló székekkel és VR szemüveggel. Ha még valósághűbb élményre vágytok, ne hagyjátok ki a repülőgép szimulátort, melynek speciális képernyője úgy vetíti elétek a tájat, hogy a távolságokat, sebességet élethűen érzékeljétek. Az igazán extrém kalandokat keresőknek pedig azt a 3D karikát ajánljuk, ami az űrhajósok kiképzésénél használt eszköz finomított változata.

Különleges programokkal vár a Múzeumok Éjszakáján a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum / Kép: RepTár Szolnoki RepülőmúzeumKülönleges programokkal vár a Múzeumok Éjszakáján a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum / Kép: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

 

 

Múzeumok Éjszakája

Bár a felsoroltak már önmagukban is tartalmas és élményteli napot ígérnek, a Múzeumok Éjszakáján a kicsiket és nagyokat még több szórakozási lehetőség várja!  2022. június 25-én 16:00 órától éjfélig ráadásul díjmentesen lehet belépni a repülők köré szerveződött világba. 

A „Derítsd fel a Baglyot!“ elnevezésű felfedezőjáték igazi kaland lehet az egész családnak: a  RepTár különböző pontjain  10 Bagoly századjelvényt kell felkutatni. Kelljetek versenyre, vajon ki találja meg a legtöbbet?  A múzeum munkatársai még gyereksarkot is kialakítanak, ahol repülős kifestők, századjelvény és repülős csillámtetoválás készül  a legkisebbeknek. A nagyobbak örömére pedig lehetőség nyílik beszállókártya megvásárlására is, amellyel a kártyatulajdonosok 5 megnyitott gép pilótafülkéjébe ülhetnek be. És ha ez nem lenne elég, az estét még hangulatosabbá teszi az Indóház fényfestése és néhány repülőgép különleges fényű megvilágítása. 

 

Tárlatvezetések,  interaktív előadások

A szakmai programok iránt érdeklődőket interaktív előadások is várják különböző időpontokban: a 16:00 órától induló első tárlatvezetésen egy bevezető körre hív a RepTár múzeumpedagógusa, majd 18:00 órától Kovács István nyugállományú ezredes felhőszagú tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők.

19:00 órától a Magnus Expedícióról előadást tart Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán a National Geografic fotóriportere. Az élménybeszámolójukból megtudható, hogyan repülték körbe a Földközi tengert egy magyar gyártású kisgéppel.

20:45 perctől Lente Zoltán, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműszaki tisztjének tárlatvezetése keretében bemutatásra kerül a Szu-22 vadászbombázó.

21:00 órától kezdetét veszi a Szabad ég alatt – mozipiknik a RepTár udvarán. Felfújható óriásvásznon levetítésre kerül az Airplane 2, amerikai vígjáték és az Őrjárat az égen magyar filmsorozat. 

21:45 perctől induló tárlatvezetésen bemutatásra kerül az idén 175 éves, műemlék védelem alatt álló fogadóépület, az Indóház.

22:30 perctől Lente Zoltán, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműszaki tisztjének tárlatvezetése során a fokószba kerül a RepTár két Starfightere. 

23:00 órától Kovács István nyugállományú ezredes felhőszagú tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők.

 

Érdemes gasztronómiai kitérőt is tenni a Tisza fővárosaként is ismert Szolnokon, ugyanis rengeteg jobbnál jobb vendéglátóhely kínálja finom fogásait>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Villányt talán nem is kell bemutatnunk, lévén az egyik legismertebb és leglátogatottabb borvidékünk. Ha nem csak borkóstolásra érkezünk a térségbe, akkor is tartogat olyan látnivalókat, amiket érdemes akár egy háromnapos pihenésbe beiktatni.
Magyarország borai messze földön híresek, és nem véletlenül! Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 olyan hotelt, ahol az elsőosztályú nedűk iszogatása közben teljesen elengedhetjük magunkat, mert a nap végén a kényelmes szállás is garantált.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kihagyhatatlan látnivaló, ha az Észak-Alföldön jársz
Észak-Alföld mind természeti, mind kulturális adottságai miatt kiemelkedik a magyarországi tájegységek közül. A hazai reformáció központjaként jelentős vallási értékekkel és műemlékekkel rendelkezik, míg élővilágát nemzeti parkok védik, így kompromisszum nélkül mindenki biztosan talál magának programlehetőséget, ha ezt a térséget választja célpontjául.
Kötelező látnivalók a Tisza mentén
A Tisza környéke rengeteg szuper helyet rejt, melyek a jó idő beköszöntével tökéletes célpontok lehetnek akár egy hétvégi kiruccanás alkalmával. Hangulatos városok, lélegzetelállító természeti kincsek és aktív szórakozási lehetőségek várnak, ha megismerkednél Magyarország egyik legnagyobb folyójának környékével.
10 elképesztően jó családi program gyermekekkel ősszel is
A hideg időben kreatívabb megoldásokhoz kell nyúlnunk, ha a gyerekek sokszor végtelennek tűnő energiájának levezetéséről van szó. Szeretnénk ebben segíteni nektek, úgyhogy hoztunk 10 olyan programötletet, ahol évszaktól függetlenül együtt szórakozhat az egész család.
5+1 lenyűgöző híd Magyarországon
Ha Magyarországra és hídjaira gondolunk, mindenkinek azonnal a Budát és Pestet összekötő gyönyörű építmények jutnak eszébe, pedig sok különleges hidat találunk vidéki városainkban is, melyek mindenképp megérnek egy látogatást. Ezekből válogattunk össze egy kis ízelítőt!
Múzeumok, amiket kár lenne kihagyni
Bármerre is járunk az országban igencsak különleges múzeumokra bukkanhatunk. Egy eldugott utcában, és régi piac területén vagy épp egy szálloda pincéjében a múltról vagy épp a jövőről mesélő tárlatok ezek, melyekre érdemes rászánnunk néhány órát.