Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Sosem tudhatod mit tartogat a túloldal – 13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon

Csapjuk fel a szótárat: a híd definíciója szerint olyan építmény, amely kapcsolatot teremt, akadályokon átível és összeköt. Ennél pontosabb nem is lehetne a meghatározás, hiszen a hidak sok esetben valóban kapcsolatot teremtenek köztünk és lélegzetelállító látványosságok között, melyek közül 13-at össze is gyűjtöttünk ebben a cikkünkben. Fahidak, kőhidak, függőhidak – itt mindent megtaláltok!

 

Alcsúti Arborétum (Alcsútdoboz)

1825-ben kezdték el telepíteni a különféle egyedi növényfajokat az Alcsútdobozon található arborétumban, mely mára egy 540 fajból álló gyűjteménnyel büszkélkedhet. A parkhoz tartozó korabeli épületek közül az Ybl Miklós tervei alapján épült Pálmaház romjai ma is láthatóak, de átsétálhatunk a hűsítést hozó nagy platánokhoz is a József nádor címerével ellátott hídon keresztül.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Koronás-híd az Alcsúti Arborétumban13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Koronás-híd az Alcsúti Arborétumban

Szállástippek Alcsútdoboz környékén>>

 

 

Festetics-kastélypark (Dég)

A Fejér megyei Dégen áll a Festetics család egykori birtoka, melynek fő épületét Pollack Mihály álmodta meg. A tervezés során nemcsak a kastély kapott kiemelkedő szerepet, hanem a hozzá tartozó park is, melynek központi elemét a mesterségesen létrehozott sziget közepén elhelyezkedő Hollandi-ház alkotja. A korábban istállóként is működő uradalmat régebben csak csónakkal lehetett megközelíteni, ma már egy felújított fahídon is átjuthatunk a híres vöröstéglás házhoz.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - dégi Festetics-kastélypark13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - dégi Festetics-kastélypark

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - dégi Festetics-kastélypark13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - dégi Festetics-kastélypark

Szállástippek Dég környékén>>

 

 

Tatai Fényes Tanösvény

A tatai Fényes Fürdő helyén az ezredforduló elején kiépítettek egy rövid tanösvényt, melyen keresztül jobban megismerhetjük az égererdő körül kialakult növény- és állatvilágot. A víz felett futó pallókon sétálva csigák, napozó teknősök és halak látványában gyönyörködhetünk, az út végén pedig egy függőhíd koronázza meg a kirándulást.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Tatai Fényes Tanösvény13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Tatai Fényes Tanösvény

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
6 bájos vidéki szálláshely távol a nyüzsgéstől
Az utazás egyik nagy előnye, hogy kiszakadhatunk a mindennapi pörgésből, miközben több idő jut magunkra. A nyugodt pihenést még jobban elősegíti, ha ehhez olyan helyet találunk, ahol a leghangosabb zaj a tücskök ciripelése, és nekünk nincs más dolgunk, mint hátradőlni és nem csinálni semmit: ebben a cikkünkben 6 olyan szállást gyűjtöttünk össze, ahol ehhez minden adott.

 

 

 

Cseke-tó (Tata)

A tatai Angolkertben nem véletlenül fogjuk úgy érezni magunkat, mintha egy romantikus film díszletei közé csöppentünk volna: gyönyörű ligetei, sétányai, apró, középkori hangulatot árasztó kőhídjainak köszönhetően méltán az egyik leglátogatottabb pontja a városnak. Ha pedig még ezeknél is bensőségesebb zugot keresnénk ezen a festői helyen, akkor fedezzük fel a Cseke-tó kis szigeteinek valamelyikét, melyek a kis fahidak segítségével könnyedén elérhetőek.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Cseke-tó (Tata)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Cseke-tó (Tata)

 

 

Kányavári-sziget (Balatonmagyaród)

Gyermekes családoknak kifejezetten javasoljuk a Kányavári-sziget felkeresését, hiszen az itt található Búbos vöcsök tanösvény a legkisebbeket is leköti majd. A kis szigetre már belépni is különleges; egy kis fahídon kell átkelnünk, hogy még közelebbről láthassuk a térség ökovilágát. A másfél kilométer hosszú szakasz ugyan mindenki számára könnyen teljesíthető, de az út felénél helyett kapott kilátóban azért lesz lehetőségünk szusszanni is egy kicsit.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Kányavári-sziget (Balatonmagyaród)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Kányavári-sziget (Balatonmagyaród)

Szállástippek Balatonmagyaród környékén>>

 

 

Brunszvik-kastélypark (Martonvásár)

A Brunszvik család – köztük első óvodalapítónk, Brunszvik Terézia – otthonaként elhíresült martonvásári kastély vitathatatlanul országunk egyik legszebb klasszicista stílusú építménye, a köré telepített kert pedig paradicsomi környezetben fogadja a pihenni vágyókat. A liget közepét kis tó foglalja el, melyet fahíd kapcsol össze az árnyas fákkal körbevett sétaúttal, és bóklászás közben még Beethoven szobrával is találkozhatunk.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Brunszvik-kastélypark (Martonvásár)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Brunszvik-kastélypark (Martonvásár)

Szállástippek Martonvásár környékén>>

 

 

Sóstó

Sóstó északi része a terület legizgalmasabb pontja, ugyanis évekkel ezelőtt interaktív tanösvény és látogatóközpont nyílt meg a tájegység állatvilágának bemutatására. A fapallókon bejárható sétautat madármegfigyelő állomások és napozó stégek teszik még varázslatosabbá, ráadásul szakemberek is tartanak vezetett túrákat, melyek során meg többet tudhatunk meg a környék fejlődéséről és Nyíregyházán betöltött szerepéről.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Sóstó (Nyíregyháza)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Sóstó (Nyíregyháza)

Szállástippek Nyíregyházán és környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Merre induljunk el májusban kirándulni? Mutatjuk az utat!
Májusban a legszebb arcát mutatja a természet, hiszen az aranyat érő esők után a zöldellő fák és virágok tengerének látványa már a nyár beköszöntét jelzi. Ne üljünk tehát a négy fal között, pattanjunk autóba vagy szálljunk vonatra, és válasszunk egyet országunk számtalan csodája közül! Ha pedig elvesznénk a kínálatban, itt a segítség, hogy merre is induljunk idén tavasszal.

 

 

Tiszavirág híd (Szolnok)

Szolnok nevezetességeit felsorolni is nehéz, nem véletlenül kötelező megálló a Tisza partját járva. A város jelképeként is ismert Tiszavirág híd 444 méteres hosszúságával Közép-Európa legnagyobb autós forgalomtól elzárt viaduktja, mely méretein felül funkciója miatt is megkerülhetetlen, hiszen összeköti a belvárost Tiszaligettel, melyet a település „tüdejének” is neveznek erdős-ligetes parkjai miatt.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Tiszavirág híd (Szolnok)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Tiszavirág híd (Szolnok)

Szállástippek Szolnokon és környékén>>

 

 

Kilenclyukú híd (Hortobágy)

A Világörökség része és a Hortobágy szimbóluma a híres Kilenclyukú híd, mely több mint 167 méterével az ország leghosszabb kőhidja. Bár ahhoz még aludni kell néhányat, de érdemes lesz majd augusztus 20-án ellátogatni ide, ugyanis itt kerül megrendezésre a közismert Hídivásár, ahol évről évre több mint 2000 árus kézműves termékei között válogathatunk.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Kilenclyukú híd (Hortobágy)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Kilenclyukú híd (Hortobágy)

Szállástippek Hortobágy környékén>>

 

 

Liget park (Tatabánya)

Az 1920-ban kialakított Liget, vagy más néven Ifjúsági park már több mint 100 éve hatalmas népszerűségnek örvend Tatabánya lakosai között. A belváros közelsége, valamint az élettel teli közeg remek lehetőséget teremt a hangulatos sétákra, találkozókra, 2017-es felújítását követően pedig – amikor többek között a kis szigetre vezető hidat is kicserélték – a randihelyszínek legújabb dobogósa született meg a környéken.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Fotó: Drone Tatabánya Facebook oldala13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Fotó: Drone Tatabánya Facebook oldala

Szállástippek Tatabányán és környékén>>

 

 

Óföldeáki erődtemplom

Egy vizesárok felett húzódó kis fahíd vezet az óföldeáki erődtemplomhoz, mely a maga nemében egyedülálló, hiszen a Dél-Alföldön páratlan gótikus falusi templomaként maradt fent a háborúkat túlélve. 2020-as restaurációja óta hófehérre meszelt falait és védőfallal körülvett udvarának maradványait bármikor megtekinthetjük, aktuális nyitvatartásáról azonban érdemes érdeklődni, ha belül is szeretnénk felfedezni ezt a jellegzetes kápolnát.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - óföldeáki erődtemplom13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - óföldeáki erődtemplom

Szállástippek Óföldeák környékén>>

 

 

Sástó

Mátraháza és Mátrafüred között bújik meg országunk legmagasabban fekvő tava, mely a vadkacsák etetése mellett egy szuper tanösvény képében más izgalmas programot is tartogat. A víz szintezését követően mesterséges szigeteket hoztak létre, melyeket fahidakkal kötöttek össze a könnyű megközelíthetőség érdekében, így manapság tökéletes helyszínévé vált egész napos családi programoknak, de csónakázáshoz és horgászathoz is kiváló.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Sástó13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Sástó

 

 

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Magyarország legnagyobb botanikus kertje több mint 13 ezer növényfajt mutat be, mintegy 27 hektárnyi területen. A gyönyörűen gondozott parkban megannyi kis tavat, vízen átívelő elbűvölő hidat és műromot találhatunk, de leglátványosabb pontja minden kétség nélkül az 1890-ben emelt vízimalom, mely ugyan „hivatását” sosem végezte, de pihenőhelyként a mai napig tökéletesen ellátja feladatát.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Szállástippek Vácrátót környékén>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az utazás egyik nagy előnye, hogy kiszakadhatunk a mindennapi pörgésből, miközben több idő jut magunkra. A nyugodt pihenést még jobban elősegíti, ha ehhez olyan helyet találunk, ahol a leghangosabb zaj a tücskök ciripelése, és nekünk nincs más dolgunk, mint hátradőlni és nem csinálni semmit: ebben a cikkünkben 6 olyan szállást gyűjtöttünk össze, ahol ehhez minden adott.
Nincs is romantikusabb, mint közönségkedvenc filmeket nézni nyáron a csillagos ég alatt! Békebeli kertmozi hangulattal, a legjobb filmekkel és finom popcornnal vár mindenkit Pécsett a Pirogránit Kertmozi!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.