Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Sosem tudhatod mit tartogat a túloldal – 13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon

Csapjuk fel a szótárat: a híd definíciója szerint olyan építmény, amely kapcsolatot teremt, akadályokon átível és összeköt. Ennél pontosabb nem is lehetne a meghatározás, hiszen a hidak sok esetben valóban kapcsolatot teremtenek köztünk és lélegzetelállító látványosságok között, melyek közül 13-at össze is gyűjtöttünk ebben a cikkünkben. Fahidak, kőhidak, függőhidak – itt mindent megtaláltok!

 

Alcsúti Arborétum (Alcsútdoboz)

1825-ben kezdték el telepíteni a különféle egyedi növényfajokat az Alcsútdobozon található arborétumban, mely mára egy 540 fajból álló gyűjteménnyel büszkélkedhet. A parkhoz tartozó korabeli épületek közül az Ybl Miklós tervei alapján épült Pálmaház romjai ma is láthatóak, de átsétálhatunk a hűsítést hozó nagy platánokhoz is a József nádor címerével ellátott hídon keresztül.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Koronás-híd az Alcsúti Arborétumban13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Koronás-híd az Alcsúti Arborétumban

Szállástippek Alcsútdoboz környékén>>

 

 

Festetics-kastélypark (Dég)

A Fejér megyei Dégen áll a Festetics család egykori birtoka, melynek fő épületét Pollack Mihály álmodta meg. A tervezés során nemcsak a kastély kapott kiemelkedő szerepet, hanem a hozzá tartozó park is, melynek központi elemét a mesterségesen létrehozott sziget közepén elhelyezkedő Hollandi-ház alkotja. A korábban istállóként is működő uradalmat régebben csak csónakkal lehetett megközelíteni, ma már egy felújított fahídon is átjuthatunk a híres vöröstéglás házhoz.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - dégi Festetics-kastélypark13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - dégi Festetics-kastélypark

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - dégi Festetics-kastélypark13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - dégi Festetics-kastélypark

Szállástippek Dég környékén>>

 

 

Tatai Fényes Tanösvény

A tatai Fényes Fürdő helyén az ezredforduló elején kiépítettek egy rövid tanösvényt, melyen keresztül jobban megismerhetjük az égererdő körül kialakult növény- és állatvilágot. A víz felett futó pallókon sétálva csigák, napozó teknősök és halak látványában gyönyörködhetünk, az út végén pedig egy függőhíd koronázza meg a kirándulást.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Tatai Fényes Tanösvény13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Tatai Fényes Tanösvény

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
6 bájos vidéki szálláshely távol a nyüzsgéstől
Az utazás egyik nagy előnye, hogy kiszakadhatunk a mindennapi pörgésből, miközben több idő jut magunkra. A nyugodt pihenést még jobban elősegíti, ha ehhez olyan helyet találunk, ahol a leghangosabb zaj a tücskök ciripelése, és nekünk nincs más dolgunk, mint hátradőlni és nem csinálni semmit: ebben a cikkünkben 6 olyan szállást gyűjtöttünk össze, ahol ehhez minden adott.

 

 

 

Cseke-tó (Tata)

A tatai Angolkertben nem véletlenül fogjuk úgy érezni magunkat, mintha egy romantikus film díszletei közé csöppentünk volna: gyönyörű ligetei, sétányai, apró, középkori hangulatot árasztó kőhídjainak köszönhetően méltán az egyik leglátogatottabb pontja a városnak. Ha pedig még ezeknél is bensőségesebb zugot keresnénk ezen a festői helyen, akkor fedezzük fel a Cseke-tó kis szigeteinek valamelyikét, melyek a kis fahidak segítségével könnyedén elérhetőek.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Cseke-tó (Tata)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Cseke-tó (Tata)

 

 

Kányavári-sziget (Balatonmagyaród)

Gyermekes családoknak kifejezetten javasoljuk a Kányavári-sziget felkeresését, hiszen az itt található Búbos vöcsök tanösvény a legkisebbeket is leköti majd. A kis szigetre már belépni is különleges; egy kis fahídon kell átkelnünk, hogy még közelebbről láthassuk a térség ökovilágát. A másfél kilométer hosszú szakasz ugyan mindenki számára könnyen teljesíthető, de az út felénél helyett kapott kilátóban azért lesz lehetőségünk szusszanni is egy kicsit.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Kányavári-sziget (Balatonmagyaród)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Kányavári-sziget (Balatonmagyaród)

Szállástippek Balatonmagyaród környékén>>

 

 

Brunszvik-kastélypark (Martonvásár)

A Brunszvik család – köztük első óvodalapítónk, Brunszvik Terézia – otthonaként elhíresült martonvásári kastély vitathatatlanul országunk egyik legszebb klasszicista stílusú építménye, a köré telepített kert pedig paradicsomi környezetben fogadja a pihenni vágyókat. A liget közepét kis tó foglalja el, melyet fahíd kapcsol össze az árnyas fákkal körbevett sétaúttal, és bóklászás közben még Beethoven szobrával is találkozhatunk.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Brunszvik-kastélypark (Martonvásár)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Brunszvik-kastélypark (Martonvásár)

Szállástippek Martonvásár környékén>>

 

 

Sóstó

Sóstó északi része a terület legizgalmasabb pontja, ugyanis évekkel ezelőtt interaktív tanösvény és látogatóközpont nyílt meg a tájegység állatvilágának bemutatására. A fapallókon bejárható sétautat madármegfigyelő állomások és napozó stégek teszik még varázslatosabbá, ráadásul szakemberek is tartanak vezetett túrákat, melyek során meg többet tudhatunk meg a környék fejlődéséről és Nyíregyházán betöltött szerepéről.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Sóstó (Nyíregyháza)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Sóstó (Nyíregyháza)

Szállástippek Nyíregyházán és környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Merre induljunk el májusban kirándulni? Mutatjuk az utat!
Májusban a legszebb arcát mutatja a természet, hiszen az aranyat érő esők után a zöldellő fák és virágok tengerének látványa már a nyár beköszöntét jelzi. Ne üljünk tehát a négy fal között, pattanjunk autóba vagy szálljunk vonatra, és válasszunk egyet országunk számtalan csodája közül! Ha pedig elvesznénk a kínálatban, itt a segítség, hogy merre is induljunk idén tavasszal.

 

 

Tiszavirág híd (Szolnok)

Szolnok nevezetességeit felsorolni is nehéz, nem véletlenül kötelező megálló a Tisza partját járva. A város jelképeként is ismert Tiszavirág híd 444 méteres hosszúságával Közép-Európa legnagyobb autós forgalomtól elzárt viaduktja, mely méretein felül funkciója miatt is megkerülhetetlen, hiszen összeköti a belvárost Tiszaligettel, melyet a település „tüdejének” is neveznek erdős-ligetes parkjai miatt.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Tiszavirág híd (Szolnok)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Tiszavirág híd (Szolnok)

Szállástippek Szolnokon és környékén>>

 

 

Kilenclyukú híd (Hortobágy)

A Világörökség része és a Hortobágy szimbóluma a híres Kilenclyukú híd, mely több mint 167 méterével az ország leghosszabb kőhidja. Bár ahhoz még aludni kell néhányat, de érdemes lesz majd augusztus 20-án ellátogatni ide, ugyanis itt kerül megrendezésre a közismert Hídivásár, ahol évről évre több mint 2000 árus kézműves termékei között válogathatunk.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Kilenclyukú híd (Hortobágy)13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Kilenclyukú híd (Hortobágy)

Szállástippek Hortobágy környékén>>

 

 

Liget park (Tatabánya)

Az 1920-ban kialakított Liget, vagy más néven Ifjúsági park már több mint 100 éve hatalmas népszerűségnek örvend Tatabánya lakosai között. A belváros közelsége, valamint az élettel teli közeg remek lehetőséget teremt a hangulatos sétákra, találkozókra, 2017-es felújítását követően pedig – amikor többek között a kis szigetre vezető hidat is kicserélték – a randihelyszínek legújabb dobogósa született meg a környéken.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Fotó: Drone Tatabánya Facebook oldala13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Fotó: Drone Tatabánya Facebook oldala

Szállástippek Tatabányán és környékén>>

 

 

Óföldeáki erődtemplom

Egy vizesárok felett húzódó kis fahíd vezet az óföldeáki erődtemplomhoz, mely a maga nemében egyedülálló, hiszen a Dél-Alföldön páratlan gótikus falusi templomaként maradt fent a háborúkat túlélve. 2020-as restaurációja óta hófehérre meszelt falait és védőfallal körülvett udvarának maradványait bármikor megtekinthetjük, aktuális nyitvatartásáról azonban érdemes érdeklődni, ha belül is szeretnénk felfedezni ezt a jellegzetes kápolnát.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - óföldeáki erődtemplom13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - óföldeáki erődtemplom

Szállástippek Óföldeák környékén>>

 

 

Sástó

Mátraháza és Mátrafüred között bújik meg országunk legmagasabban fekvő tava, mely a vadkacsák etetése mellett egy szuper tanösvény képében más izgalmas programot is tartogat. A víz szintezését követően mesterséges szigeteket hoztak létre, melyeket fahidakkal kötöttek össze a könnyű megközelíthetőség érdekében, így manapság tökéletes helyszínévé vált egész napos családi programoknak, de csónakázáshoz és horgászathoz is kiváló.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Sástó13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Sástó

 

 

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Magyarország legnagyobb botanikus kertje több mint 13 ezer növényfajt mutat be, mintegy 27 hektárnyi területen. A gyönyörűen gondozott parkban megannyi kis tavat, vízen átívelő elbűvölő hidat és műromot találhatunk, de leglátványosabb pontja minden kétség nélkül az 1890-ben emelt vízimalom, mely ugyan „hivatását” sosem végezte, de pihenőhelyként a mai napig tökéletesen ellátja feladatát.

13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon - Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Szállástippek Vácrátót környékén>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az utazás egyik nagy előnye, hogy kiszakadhatunk a mindennapi pörgésből, miközben több idő jut magunkra. A nyugodt pihenést még jobban elősegíti, ha ehhez olyan helyet találunk, ahol a leghangosabb zaj a tücskök ciripelése, és nekünk nincs más dolgunk, mint hátradőlni és nem csinálni semmit: ebben a cikkünkben 6 olyan szállást gyűjtöttünk össze, ahol ehhez minden adott.
Kirándulás, városnézés, csúszdázás, vízparti relax - akárhogy is képzeled el a tökéletes nyaralást, a megfelelő szálláshely elengedhetetlen. 10 utazási tippet hoztunk, ahol nem csak a szállás csodás, de a környék is rengeteg látnivalóval kecsegtet.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Festői túrahelyszínek: 5+1 könnyű kirándulás Budapest környékén
Meseszép, de rövid kirándulásra indulnátok Budapest környékén? Van 5+1 szuper túratippünk hozzá, amiben tuti nem fogtok csalódni! Merészkedjetek be egy varázslatos kertbe, barangoljátok be a Pilis legjobb tanösvényeit vagy hódítsátok meg a Holdvilág-árok meredek sziklafalát a vízesés mellett kapaszkodva! Ne maradjatok otthon! Mozduljatok ki és fedezzétek fel Magyarország népszerű kirándulóhelyeit, ahová a gyerekeket is bátran magatokkal vihetitek!
5 kilátó, ahonnan meseszép a színes őszi táj
Az évszak kiváló lehetőséget ad arra, hogy barangolásaink során felkeressük egy-egy olyan kilátót, melyek szépsége, különlegessége önmagában is megér egy túrát. Ám látni fogjuk, nemcsak építészeti remekművekről, hanem lenyűgöző panorámát nyújtó kilátópontokról van szó, melyeknek köszönhetően lábunk előtt hever majd a színes levelekbe burkolódzó meseszép őszi táj.