Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10 kihagyhatatlan látnivaló, ha az Észak-Alföldön jársz

Észak-Alföld mind természeti, mind kulturális adottságai miatt kiemelkedik a magyarországi tájegységek közül. A hazai reformáció központjaként jelentős vallási értékekkel és műemlékekkel rendelkezik, míg élővilágát nemzeti parkok védik, így kompromisszum nélkül mindenki biztosan talál magának programlehetőséget, ha ezt a térséget választja célpontjául.

Szállástippek az Észak-Alföldön>>

 

Debreceni Református Nagytemplom

Magyarország legnagyobb református temploma fogad minket Debrecen központjában, ahol a monumentális belső tér mellett kiállítások is megtekinthetőek. Miután megkerestük a tárlat legfontosabb elemét, a vizsolyi Biblia eredeti példányát, másszunk fel a két templom között húzódó panorámakilátóhoz a városra nyíló lenyűgöző kiállításért.

10 kihagyhatatlan látnivaló az Észak-Alföldön - Debreceni Református Nagytemplom10 kihagyhatatlan látnivaló az Észak-Alföldön - Debreceni Református Nagytemplom

 

 

Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza

A nyíregyházi szabadtéri kiállítás egy sosem létezett falu életébe kalauzol el minket, ahol hiteles képet kaphatunk arról hogyan is élt a vidéki kisnemesi réteg a 19. században. Beülhetünk egy korai iskola padjába, meglátogathatunk egy autentikus kovácsműhelyt vagy betérhetünk a központban helyet kapott fakazettás templomba is. Szállástippek Nyíregyházán>>

Észak-Alföld látnivalói - Sóstói MúezumfaluÉszak-Alföld látnivalói - Sóstói Múezumfalu

 

 

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

A szolnoki repüléstörténeti kiállítás keretében muzeális értékű hadirepülőkkel, helikopterekkel és haditechnikai eszközökkel ismerkedhetünk meg. Szimulátorok segítségével kipróbálhatjuk, hogy milyen lehet egy vadászgép pilótájának lenni, a bátrabbak pedig akár próbára is tehetik magunkat egy katonai bevetésen. Szállástippek Szolnokon>>

Családi programok és látnivalók az Észak-Alföldön - Fotó: RepTár Szolnoki RepülőmúzeumCsaládi programok és látnivalók az Észak-Alföldön - Fotó: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

 

 

Luby-kastély - Nagyar

Gyönyörű rózsaliget és szabadon kószáló pávák teszik varázslatossá a Nagyaron üzemeltetett Luby-kastélyt. Interaktív kiállításán történelmi és irodalmi kvízfeladatok segítségével ismerhetjük meg jobban a környéket, míg a gyerekek itt töltött idejét egy vadiúj kialakítású szabadulószoba teszi felejthetetlenné.

Gyönyörű látnivalók az Észak-Alföldön - Luby-kastély/ Fotó: ittjartam.huGyönyörű látnivalók az Észak-Alföldön - Luby-kastély/ Fotó: ittjartam.hu

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
 A Zemplén fővárosától a vadregényes Mátráig ‒ 5 úti cél és szállás mesés környezetben
Csodálatos látnivalókra és hangulatos szálláshelyekre vadásztok a természetben? Akkor szeljétek át velünk a festői Zemplén-hegységet, a Mátrát vagy a Balaton-felvidéket, ahol a legjobb kirándulóhelyek és szállások lapulnak!

 


Túristvándi Vízimalom

Az ipartörténeti szempontból egyedülálló, még ma is működő malom a 18. században épülhetett, három alulcsapós vízikereke egész Közép-Európában igazi ritkaság számba megy. Teteje fazsindellyel fedett, az oldalán található erkélyekről pedig a kanyargó folyóban gyönyörködhetünk.

Az Észak-Alföld különleges látnivalói - Túristvándi VízimalomAz Észak-Alföld különleges látnivalói - Túristvándi Vízimalom

 

 

 

 

Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség

Nyíregyháza központi terén 1902-ben, az Árpád-házi királyok építészeti hagyományainak tiszteletére román stílusban készült el a római katolikus templom, melyet sokan a szegedi dómhoz hasonlítanak. 1994-ben püspöki társszékesegyházi titulusban részesült, mellyel végérvényesen bekerült az ország legrangosabb vallásfelekezeti épületeinek körébe.

Szállástippek Nyíregyházán>>

Kihagyhatatlan látnivalók az Észak-Alföldön - Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus EgyházközségKihagyhatatlan látnivalók az Észak-Alföldön - Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség

 

 

Tiszadobi Andrássy-kastély

A korábban gyermekotthonként működő Andrássy-kastély a francia kastélyok hangulatát idézi, a 2015-ben felújított, romantikus stílusban épült uradalom a Tisza környékének egyik legkülönlegesebb látnivalója. Udvarán angolkert került kialakításra, mely jelenleg díjmentesen látogatható.

Az Észak-Alföld látnivalói - tiszadobi Andrássy-kastélyAz Észak-Alföld látnivalói - tiszadobi Andrássy-kastély

 

 

Szatmárcsekei Kopjafás temető

Hazánk legkülönlegesebb temetőjét találjuk Szatmárcsekén, az úgynevezett református csónakos fejfás temető eredete a mai napig bizonytalan. Elképzelhető, hogy egy finnugor szokást örökít meg, mindenesetre nem mindennapi látvány a közel 600, embermagasságú stilizált emberfej, illetve a csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert.

Észak-alföldi látnivalók- szatmárcsekei kopjafás temetőÉszak-alföldi látnivalók- szatmárcsekei kopjafás temető

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin
A 682 méterig magasodó Mecsek középhegység a Dél-Dunántúlon, Pécstől északra fekszik. Lejtőin számos olyan úti cél van, ami kihagyhatatlannak számít, ha Baranya megyében indulsz felfedezőútra. Most ezekből a kirándulóhelyekből gyűjtöttünk csokorba hatot, hogy a mediterrán barangolásodhoz inspirációként szolgáljanak.

 

 

Kilenclyukú híd

A világörökség része és a Hortobágy jelképe a híres Kilenclyukú híd, mely több mint 167 méterével az ország leghosszabb kőhidja. Érdemes augusztus 20-án ellátogatni majd ide, ugyanis itt kerül megrendezésre a közismert Hídivásár, ahol évről évre több mint 2000 árus kézműves termékei között válogathatunk.

10 kihagyhatatlan látnivaló, ha Észak-Alföldön jársz - Kilenclyukú híd10 kihagyhatatlan látnivaló, ha Észak-Alföldön jársz - Kilenclyukú híd

 

 

Máriapócsi Fatemplom

A máriapócsi Szent Mihály főangyal templom az ország egyik leghíresebb búcsújáróhelye, az 1696-ban és 1715-ben történt Szűz Mária szentkép könnyezésének csodájára a mai napig kisebb-nagyobb csoportokban az év minden napján látogatják. Az udvarán felépített fatemplom annak a kápolnának utódjaként született meg, ami egykor otthon adott a rendkívüli eseménynek.

10 kihagyhatatlan látnivaló, ha Észak-Alföldön jársz - Szent Mihály főangyal templom10 kihagyhatatlan látnivaló, ha Észak-Alföldön jársz - Szent Mihály főangyal templom

Mesés látnivalók az Észak-Alföldön - Máriapócsi Fatemplom/ Fotó: ittjartam.huMesés látnivalók az Észak-Alföldön - Máriapócsi Fatemplom/ Fotó: ittjartam.hu

 

Még több látnivaló az Észak-Alföld régióból véleményekkel és képekkel>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Értékes időtöltés mellett teszed le a voksodat, ha zebegényi kirándulás mellett döntesz. A szemkápráztató Dunakanyar piciny ékszerdobozközsége Nagymaros és Szob között, Budapesttől mindössze 70 kilométerre fekszik. Városnézés, túraútvonalak, Duna-parti láblógatás – itt mindent megtalálsz, ami egy hangulatos kiruccanáshoz kell.
Vízmosta szigetek, festői parkerdők, hegyek közé szorult völgyek, valamint a régió legszebb panorámát nyújtó kilátói miatt annyira kedvelt a természetbarátok körében a Dunakanyar. Persze ez csak félig igaz. Hiszen ezeken a Budapesthez közeli kirándulóhelyeken olyan mesés településekkel is találkozhatsz, ahol a kiadós városnézésről sem kell lemondanod.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.