Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10 kihagyhatatlan látnivaló, ha az Észak-Alföldön jársz

Észak-Alföld mind természeti, mind kulturális adottságai miatt kiemelkedik a magyarországi tájegységek közül. A hazai reformáció központjaként jelentős vallási értékekkel és műemlékekkel rendelkezik, míg élővilágát nemzeti parkok védik, így kompromisszum nélkül mindenki biztosan talál magának programlehetőséget, ha ezt a térséget választja célpontjául.

Szállástippek az Észak-Alföldön>>

 

Debreceni Református Nagytemplom

Magyarország legnagyobb református temploma fogad minket Debrecen központjában, ahol a monumentális belső tér mellett kiállítások is megtekinthetőek. Miután megkerestük a tárlat legfontosabb elemét, a vizsolyi Biblia eredeti példányát, másszunk fel a két templom között húzódó panorámakilátóhoz a városra nyíló lenyűgöző kiállításért.

10 kihagyhatatlan látnivaló az Észak-Alföldön - Debreceni Református Nagytemplom10 kihagyhatatlan látnivaló az Észak-Alföldön - Debreceni Református Nagytemplom

 

 

Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza

A nyíregyházi szabadtéri kiállítás egy sosem létezett falu életébe kalauzol el minket, ahol hiteles képet kaphatunk arról hogyan is élt a vidéki kisnemesi réteg a 19. században. Beülhetünk egy korai iskola padjába, meglátogathatunk egy autentikus kovácsműhelyt vagy betérhetünk a központban helyet kapott fakazettás templomba is. Szállástippek Nyíregyházán>>

Észak-Alföld látnivalói - Sóstói MúezumfaluÉszak-Alföld látnivalói - Sóstói Múezumfalu

 

 

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

A szolnoki repüléstörténeti kiállítás keretében muzeális értékű hadirepülőkkel, helikopterekkel és haditechnikai eszközökkel ismerkedhetünk meg. Szimulátorok segítségével kipróbálhatjuk, hogy milyen lehet egy vadászgép pilótájának lenni, a bátrabbak pedig akár próbára is tehetik magunkat egy katonai bevetésen. Szállástippek Szolnokon>>

Családi programok és látnivalók az Észak-Alföldön - Fotó: RepTár Szolnoki RepülőmúzeumCsaládi programok és látnivalók az Észak-Alföldön - Fotó: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

 

 

Luby-kastély - Nagyar

Gyönyörű rózsaliget és szabadon kószáló pávák teszik varázslatossá a Nagyaron üzemeltetett Luby-kastélyt. Interaktív kiállításán történelmi és irodalmi kvízfeladatok segítségével ismerhetjük meg jobban a környéket, míg a gyerekek itt töltött idejét egy vadiúj kialakítású szabadulószoba teszi felejthetetlenné.

Gyönyörű látnivalók az Észak-Alföldön - Luby-kastély/ Fotó: ittjartam.huGyönyörű látnivalók az Észak-Alföldön - Luby-kastély/ Fotó: ittjartam.hu

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
 A Zemplén fővárosától a vadregényes Mátráig ‒ 5 úti cél és szállás mesés környezetben
Csodálatos látnivalókra és hangulatos szálláshelyekre vadásztok a természetben? Akkor szeljétek át velünk a festői Zemplén-hegységet, a Mátrát vagy a Balaton-felvidéket, ahol a legjobb kirándulóhelyek és szállások lapulnak!

 


Túristvándi Vízimalom

Az ipartörténeti szempontból egyedülálló, még ma is működő malom a 18. században épülhetett, három alulcsapós vízikereke egész Közép-Európában igazi ritkaság számba megy. Teteje fazsindellyel fedett, az oldalán található erkélyekről pedig a kanyargó folyóban gyönyörködhetünk.

Az Észak-Alföld különleges látnivalói - Túristvándi VízimalomAz Észak-Alföld különleges látnivalói - Túristvándi Vízimalom

 

 

 

 

Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség

Nyíregyháza központi terén 1902-ben, az Árpád-házi királyok építészeti hagyományainak tiszteletére román stílusban készült el a római katolikus templom, melyet sokan a szegedi dómhoz hasonlítanak. 1994-ben püspöki társszékesegyházi titulusban részesült, mellyel végérvényesen bekerült az ország legrangosabb vallásfelekezeti épületeinek körébe.

Szállástippek Nyíregyházán>>

Kihagyhatatlan látnivalók az Észak-Alföldön - Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus EgyházközségKihagyhatatlan látnivalók az Észak-Alföldön - Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség

 

 

Tiszadobi Andrássy-kastély

A korábban gyermekotthonként működő Andrássy-kastély a francia kastélyok hangulatát idézi, a 2015-ben felújított, romantikus stílusban épült uradalom a Tisza környékének egyik legkülönlegesebb látnivalója. Udvarán angolkert került kialakításra, mely jelenleg díjmentesen látogatható.

Az Észak-Alföld látnivalói - tiszadobi Andrássy-kastélyAz Észak-Alföld látnivalói - tiszadobi Andrássy-kastély

 

 

Szatmárcsekei Kopjafás temető

Hazánk legkülönlegesebb temetőjét találjuk Szatmárcsekén, az úgynevezett református csónakos fejfás temető eredete a mai napig bizonytalan. Elképzelhető, hogy egy finnugor szokást örökít meg, mindenesetre nem mindennapi látvány a közel 600, embermagasságú stilizált emberfej, illetve a csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert.

Észak-alföldi látnivalók- szatmárcsekei kopjafás temetőÉszak-alföldi látnivalók- szatmárcsekei kopjafás temető

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin
A 682 méterig magasodó Mecsek középhegység a Dél-Dunántúlon, Pécstől északra fekszik. Lejtőin számos olyan úti cél van, ami kihagyhatatlannak számít, ha Baranya megyében indulsz felfedezőútra. Most ezekből a kirándulóhelyekből gyűjtöttünk csokorba hatot, hogy a mediterrán barangolásodhoz inspirációként szolgáljanak.

 

 

Kilenclyukú híd

A világörökség része és a Hortobágy jelképe a híres Kilenclyukú híd, mely több mint 167 méterével az ország leghosszabb kőhidja. Érdemes augusztus 20-án ellátogatni majd ide, ugyanis itt kerül megrendezésre a közismert Hídivásár, ahol évről évre több mint 2000 árus kézműves termékei között válogathatunk.

10 kihagyhatatlan látnivaló, ha Észak-Alföldön jársz - Kilenclyukú híd10 kihagyhatatlan látnivaló, ha Észak-Alföldön jársz - Kilenclyukú híd

 

 

Máriapócsi Fatemplom

A máriapócsi Szent Mihály főangyal templom az ország egyik leghíresebb búcsújáróhelye, az 1696-ban és 1715-ben történt Szűz Mária szentkép könnyezésének csodájára a mai napig kisebb-nagyobb csoportokban az év minden napján látogatják. Az udvarán felépített fatemplom annak a kápolnának utódjaként született meg, ami egykor otthon adott a rendkívüli eseménynek.

10 kihagyhatatlan látnivaló, ha Észak-Alföldön jársz - Szent Mihály főangyal templom10 kihagyhatatlan látnivaló, ha Észak-Alföldön jársz - Szent Mihály főangyal templom

Mesés látnivalók az Észak-Alföldön - Máriapócsi Fatemplom/ Fotó: ittjartam.huMesés látnivalók az Észak-Alföldön - Máriapócsi Fatemplom/ Fotó: ittjartam.hu

 

Még több látnivaló az Észak-Alföld régióból véleményekkel és képekkel>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Értékes időtöltés mellett teszed le a voksodat, ha zebegényi kirándulás mellett döntesz. A szemkápráztató Dunakanyar piciny ékszerdobozközsége Nagymaros és Szob között, Budapesttől mindössze 70 kilométerre fekszik. Városnézés, túraútvonalak, Duna-parti láblógatás – itt mindent megtalálsz, ami egy hangulatos kiruccanáshoz kell.
Vízmosta szigetek, festői parkerdők, hegyek közé szorult völgyek, valamint a régió legszebb panorámát nyújtó kilátói miatt annyira kedvelt a természetbarátok körében a Dunakanyar. Persze ez csak félig igaz. Hiszen ezeken a Budapesthez közeli kirándulóhelyeken olyan mesés településekkel is találkozhatsz, ahol a kiadós városnézésről sem kell lemondanod.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Festői túrahelyszínek: 5+1 könnyű kirándulás Budapest környékén
Meseszép, de rövid kirándulásra indulnátok Budapest környékén? Van 5+1 szuper túratippünk hozzá, amiben tuti nem fogtok csalódni! Merészkedjetek be egy varázslatos kertbe, barangoljátok be a Pilis legjobb tanösvényeit vagy hódítsátok meg a Holdvilág-árok meredek sziklafalát a vízesés mellett kapaszkodva! Ne maradjatok otthon! Mozduljatok ki és fedezzétek fel Magyarország népszerű kirándulóhelyeit, ahová a gyerekeket is bátran magatokkal vihetitek!
5 kilátó, ahonnan meseszép a színes őszi táj
Az évszak kiváló lehetőséget ad arra, hogy barangolásaink során felkeressük egy-egy olyan kilátót, melyek szépsége, különlegessége önmagában is megér egy túrát. Ám látni fogjuk, nemcsak építészeti remekművekről, hanem lenyűgöző panorámát nyújtó kilátópontokról van szó, melyeknek köszönhetően lábunk előtt hever majd a színes levelekbe burkolódzó meseszép őszi táj.