Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kötelező látnivalók a Tisza mentén

A Tisza környéke rengeteg szuper helyet rejt, melyek a jó idő beköszöntével tökéletes célpontok lehetnek akár egy hétvégi kiruccanás alkalmával. Hangulatos városok, lélegzetelállító természeti kincsek és aktív szórakozási lehetőségek várnak, ha megismerkednél Magyarország egyik legnagyobb folyójának környékével.

 

Szeged

Szeged Magyarország egyik legbarátságosabb egyetemi nagyvárosa, ahol a fialatokat pezsgő éjszakai élet, a kultúrára szerelmeseit pedig megannyi látnivaló várja. Az elsők között valószínűleg mindenki a vörös téglás, 81 méter magas Fogadalmi templomot, ismertebb nevén a Dómot tekinti meg, de érdemes a Tisza-parton álló, építészeti szempontból is lenyűgöző Móra Ferenc Múzeum régészeti kiállításában is elveszni.

Kötelező látnivalók a Tisza mentén - szegedi Fogadalmi templomKötelező látnivalók a Tisza mentén - szegedi Fogadalmi templom

 

 

Szolnok

Szolnok nevezetességeit felsorolni is nehéz, kötelező állomás a Tisza partját járva. A város jelképeként is szolgáló Tiszavirág híd köti össze a belvárost Tiszaligettel, melyet Szolnok tüdejének is neveznek erdős-ligetes parkjai miatt. Aki a régiségeket keresi fel kirándulásai alkalmával, annak a város legrégibb műemlékét, a Belvárosi templomot javasoljuk, aki pedig a múzeumokért rajong, annak a Damjanich Jánosról elnevezett intézmény lesz a tökéletes választás, hiszen tárlataival már kétszer is elnyerte az „Év múzeuma” szakmai elismerést.

Szállástippek Szolnok és környékén>>

Kötelező látnivalók a Tisza mentén - szolnoki Tiszavirág hídKötelező látnivalók a Tisza mentén - szolnoki Tiszavirág híd

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Tündéri vízi sétány és hórihorgas kilátó ‒ útikalauz a Tisza-tóhoz
Óriási lények lakta víz alatti alagút, rejtőzködő vízi sétány, hegyvidéki patakokat idéző hallépcső és még számos más szuper program leselkedik rád a nádasokkal övezett Tisza-tónál. Tervezd meg velünk a nyaralást: pihenj varázslatos természeti környezetben Magyarország egyik legszebb részén!

 

 

Tisza-tó

A Tisza-tó népszerűsége még elmarad a Balatonéhoz képest, pedig az itteni programlehetőségek hasonlóan kifogyhatatlanok. A tájegység növény- és állatvilágának feltérképezéséhez a Tisza-tavi Ökocentrumot ajánljuk, míg az 1500 méter hosszú, pallókon végigjárható Vízi Sétány és Tanösvény a Fűzfa-kikötőből kishajóval közelíthető meg, ahol olyan részeit fedezhetjük fel a tónak, melyek máshonnan teljesen megközelíthetetlenek lennének.

Kötelező látnivalók a Tisza mentén - Tisza-tavi ÖkocentrumKötelező látnivalók a Tisza mentén - Tisza-tavi Ökocentrum

 

 

Tiszadob

A franciaországi Loire-folyó mentén érezhetjük magunkat Tiszadobon járva, hiszen az itt található, Erzsébet magyar királyné tiszteletére emelt gótikus kastély valóban a középkori lovagi várak mintájára épült. Az épület mögött gondozott angolkert került kialakításra, mely szabadon bebarangolható a látogatók számára. Korábban gyermekotthon működött a falai között, 2015-ös felújítása óta azonban kapuja mindenki számára nyitva áll.

Szállástippek Tiszadob környékén>>

Kötelező látnivalók a Tisza mentén - tiszadobi Andrássy-kastélyKötelező látnivalók a Tisza mentén - tiszadobi Andrássy-kastély

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Utazás a hullámok hátán ‒ csobbanjatok családbarát, saját csúszdás szálláshelyeken!
A gondok helyett a boldogság hullámai csapnak össze a fejetek felett a most következő toplistás, belföldi szálláshelyeken, amik saját vízi csúszdával teszik felejthetetlenné a családi vakációt. A kérdés az, hogy a 24 órás wellnesst, a saját balatoni strandot vagy a festői villaparkot részesítenétek előnyben a száguldás mellett? Böngésszétek át a szállások listáját és válasszatok!

 

 

Tokaj

Lássuk be, Tokajt elsősorban kiváló borai miatt keressük fel, ami nem meglepő, hiszen világhírű aszúja a 17. század óta páratlan népszerűségnek örvend. A településen részt vehetünk szüreteken, és a kulisszák mögé belesve láthatjuk, hogyan készül a város közismert itala. Tokaj azonban emellett is rengeteg látnivalót tartogat; másszunk fel a Finánc-dombi kilátóhoz, ahonnan a páratlan szőlőskertek és a Bodrog látványa fog megbabonázni, vagy keressük fel a központban kialakított Tokaji Múzeumot a környék alapos megismeréséhez.

Szállástippek Tokaj környékén>>

Kötelező látnivalók a Tisza mentén - TokajKötelező látnivalók a Tisza mentén - Tokaj

 

 

Csongrád

A Tisza mentén járva ne hagyjuk ki Csongrádot, melynek központi részén izgalmas látnivalóra bukkanhatunk: az úgynevezett Belsőváros egy élő múzeum, melynek 18. században épült házai műemlékvédelem alatt állnak. A korábban helyi hajósok, kubikusok lakóegységei ma vendégházakként működnek, megőrizve egykori jellegzetességeiket. Aki pihenni állna meg ebben a csendes kisvárosban, annak a családias atmoszférájú Gyógyfürdőt ajánljuk, melynek különböző hőfokú medencéi és szaunaparkja biztosan nem fog csalódást okozni.

Szállástippek Csongrád környékén>>

Kötelező látnivalók a Tisza mentén - Csongrádi FahídKötelező látnivalók a Tisza mentén - Csongrádi Fahíd

 

 

Tiszakürt

A Tisza környéki kalandozásokat folytatva a festői szépségű kis falu, Tiszakürt a következő megálló. A folyó partján a korábbi Bolza család birtokában lévő kúria fogad, mely manapság már szociális otthonként funkcionál, kertjében azonban 1862 óta arborétum működik, mely a világháborúkat is túléve a mai napig várja látogatóit. A világ minden pontjáról származó botanikai kincseket sétaösvényeken kereshetjük fel, sőt igazi különlegesség, hogy időközönként akár meg is vásárolhatjuk az itt található egzotikus példányokat.

Szállástippek Tiszakürt környékén>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az elmúlt évek árnövekedései természetesen a Balatont sem hagyták érintetlenül, így sokak számára egyre nagyobb tervezést igényel a nyaralás a magyar tenger partján. Szerencsére azonban még mindig akadnak olyan szállások, melyek nem csak megfizethetőek, de valódi minőséget nyújtanak. Ilyen helyeket gyűjtöttünk össze nektek, hogy ez az év se teljen el Balaton nélkül!
2023-ban a Balatoni Szövetség 20. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Az idei évben ismét szép számmal jelentkeztek a minősítésre balatoni strandok, 43 strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a bizottság.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.