Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Május 26-án nyitja meg kapuit a Cziráky Margit Rózsakert

2023.05.26 | 2 perc

A fertődi Esterházy-kastély rózsakertje 2023. május 26-tól várja a látogatókat a virágba borult édenben. Belépőjegy vásárlásra a kastély jegypénztárában és a rózsakertben is van lehetőség, melynek ára 1000 Ft/ fő, családi jegy esetén viszont csak 500 Ft/ fő.

 

A fertődi Esterházy-kastély rózsakertjét az 1902-es parkhelyreállítási munkálatok során IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő alakíttatták ki. Érdekesség, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette a kert egy részének terveit, mely végül 1908-ban készült el. A II. világháború alatt, valamint azt követően a rózsakert szinte teljesen elpusztult, a helyreállítás 2015-ben valósult meg kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján. A Cziráky Margit Rózsakertben a látogatók közel 8000 rózsatövet csodálhatnak meg, melynek legkedveltebb rózsafajtái május közepétől borulnak virágba. Olyan különlegeségekkel lehet itt találkozni, mint a pirosan pompázó "Futótűz", a mélybordó "Crimson Glori" és a narancsszínű "Rozália" rózsák. A kert szépségéhez hozzájárul a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas is, melynek közepén pagodaszerű pavilon áll. 

Május 26-án nyitja meg kapuit a Cziráky Margit RózsakertMájus 26-án nyitja meg kapuit a Cziráky Margit Rózsakert

Esterházy-kastély (Fertőd)Esterházy-kastély (Fertőd)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Már féllábbal betoppant újra nyár, egyre közelebb van a nyaralás is, és sokan biztos a Balatont találják ehhez a megfelelő helyszínnek. A tóparti településeken a legnépszerűbb programok a vízhez kötődnek, de mit tegyünk, hogy kicsit változatosabb legyen az éves pihenésre szánt szabadidő?
Izgalmas, interaktív bemutatókon vagy épp testközelből fedezhetjük fel Magyarország természeti kincseit az ökoturisztikai látogatóparkok programjain keresztül. Indulhatunk kerékpárral, csónakkal vagy gyalog, sorra feltárulnak előttünk a mezők, hegyek, tavak és folyók rejtett csodái, különlegesen állat- és növényviláguk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek ‒ barlangok, hegytetők és csendes kolostorromok
Szebbnél szebb kirándulóhelyek vesznek körbe minket Magyarországon, melyek felkereséséért szerencsére egyetlen huncut forintot sem kell fizetnünk. Csupán az erőnkre, kitartásunkra, lelkesedésünkre kell támaszkodni és máris feltárulnak előttünk a Bükk-vidék, a Bakony vagy akár a Vértes lenyűgöző úti céljai a természetben. A listánkon szereplő látnivalóknál ráadásul szinte biztosan nem ütköztök majd turistaáradatba sem.
Összegyűjtöttük Kecskemét legizgalmasabb látnivalóit!
Magyarország hetedik legnagyobb településeként Kecskemét bővelkedik a nevezetességekben. Budapest és Szeged között félúton található, így akár a fővárosból, akár az ország délibb régióiból közelítjük meg, nem kell sokat utaznunk, hogy valami izgalmas programot találjunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a város legfigyelemreméltóbb látnivalóit, úgyhogy irány Kecskemét!