Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Romtemplomtúrák a Balaton északi partján

Már féllábbal betoppant újra nyár, egyre közelebb van a nyaralás is, és sokan biztos a Balatont találják ehhez a megfelelő helyszínnek. A tóparti településeken a legnépszerűbb programok a vízhez kötődnek, de mit tegyünk, hogy kicsit változatosabb legyen az éves pihenésre szánt szabadidő?

Lehet kószálni, kirándulni önfeledten, céltalanul is, mert gyönyörű a környék, de segítségül csokorba szedtünk néhány konkrét tippet is. A Balaton-felvidék ugyanis tele van érdekes és kevésbé ismert titkokkal. De haladjunk sorban keletről nyugatra…

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

Aszófő

Ahogy az autóút elhagyja Tihanyt, de nem ér még be Aszófő lakott területére, közvetlenül a vasúti kereszteződés előtt balra lefordulva egy perc alatt megtaláljuk a kövesdi templomromot. Árnyas kis liget pihenőpaddal, a hajdani szentély megmaradt falai kellemesen romantikus úticélként várnak bennünket.

Romtemplomok a Balaton északi partján - Kövesdi templomrom AszófőnRomtemplomok a Balaton északi partján - Kövesdi templomrom Aszófőn

 

 

Dörgicse

Balatonakalinál kell északra fordulnod, ha Dörgicsére akarsz menni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Dörgicsén három templomrom is van, a tapasztalatlan vándor össze is keveri néha őket. Ahogy beérünk a faluba, rögtön jobbra található egy kis magaslaton az alsódörgicsei Boldogasszony templom impozáns romváza. Hatalmas falak rajzolják ki az egykor monumentális szentélyt. Ha eleget gyönyörködtél benne, ellátogathatsz a másodikhoz, a falu közepén jobbra található a ma is működő új templom mellett egy régi is, a Levendula Major bejárata előtt. Ezt hívjuk felsődörgicsei templomromnak. Ha még többet is szívesen látnál, a kisdörgicsei templomrom a településről Vászolyra vezető út mentén vár, körülbelül a temető magasságában. Az internet hírei szerint éppen most újították fel.

Templomromok a Balaton északi partján - Boldogasszony templomrom DörgicsénTemplomromok a Balaton északi partján - Boldogasszony templomrom Dörgicsén

 

 

 

 

Szentantalfa

Zánkáról tudunk Szentantalfa irányába menni. Érdemes is! Ha Óbudavár felé tartunk és a táblák balra Szentjakabfát vagy Balatoncsicsót mutatják, akkor jobbra kell fordulnod, hogy megtaláljátok a Szent Balázs templomromot! Meseszép panorámával nyílik meg a világ, ahonnan a Balatonra látsz a romok kapujából.

Romtemplomtúrák a Balaton északi partján - Szent Balázs templomrom SzentantalfaRomtemplomtúrák a Balaton északi partján - Szent Balázs templomrom Szentantalfa

 

 

Révfülöp

De ha továbbmennél és máshol keresnél valami hasonló izgalmakat, Révfülöpön két templomrom is van. Egy rögtön a vasúti sín mellett, gyalog és autóval is megközelíthető, az állomásnál található fülöpi templomrom. Remek hely ez is egy fotózásra. Ha megnéztétek, máris lehet tovább keresgélni, az ecséri templom romjai körülbelül ott lelhetők, ahol a Pálköve felől bejövő út eléri a révfülöpi temetőt. Nagyon ajánlott kirándulóhely!

Romtemplomok a Balaton északi partján - Ecséri templom romjai RévfülöpRomtemplomok a Balaton északi partján - Ecséri templom romjai Révfülöp

 

 

Salföld

A nyár egyik legszebb emléke lehet, ha elmentek a salföldi pálos kolostort megcsodálni. Ábrahámhegyen keresztül, Salföld határában a temető felé fordulva gyalog, autóval vagy akár lovaskocsival a majorból, hatalmas ősfák alatt bújik meg a Bakony egyik gyöngyszeme, már az odavezető út is élmény, de maga a kolostor hálás emlékké válik mindenkinek, aki arra jár.

Romos templomok Balaton északi part - Salföldi pálos kolostorromRomos templomok Balaton északi part - Salföldi pálos kolostorrom

 

 

Kővágóörs

Gyönyörű út vezet a Káli-medencén keresztül a sóstókáli templom romjához is. Ha autóval mennétek, van egy kis parkoló Kővágóörs és Köveskál között az út mentén, ott, ahol az „emberi komédia” (Káli-medence őrszemei) szoborcsoportja is áll, le lehet parkolni, és elindulni a villanypásztorok mentén a távoli Hegyestű felé gyalogosan kellemes séta, jutalmad pedig egy ritkán látogatott romtemplom lehet!

Ha mindez felkeltette az érdeklődéseteket, jelezzétek kommentben és tovább folytatjuk közösen az évszázados romok felfedezését! Mert van még a tarsolyban bőven!

Romtemplomtúrák a Balaton északi partján - A sóstókáli templom romjaRomtemplomtúrák a Balaton északi partján - A sóstókáli templom romja

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Május 3-án látta meg a napvilágot a kislány zebracsikó a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatkert oldalán 4 névre szavazhattak a látogatók, melyek közül végül a Zuri lett a befutó. A szuahéli eredetű név jelentése: szépséges, ragyogó, nagyszerű.
A fertődi Esterházy-kastély rózsakertje 2023. május 26-tól várja a látogatókat a virágba borult édenben. Belépőjegy vásárlásra a kastély jegypénztárában és a rózsakertben is van lehetőség, melynek ára 1000 Ft/ fő, családi jegy esetén viszont csak 500 Ft/ fő.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.