Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezd fel a Magyar Zene Házát!

2022.11.07 | 8 perc

Óriási figyelem kísérte a budapesti Magyar Zene Házának létrejöttét, mely lelkesedés a ház megnyitását követően sem csökkent: nemcsak zenei rendezvényekre érkeznek az érdeklődők, de az épület különleges kialakítása is szép számmal vonzza a látogatókat, és a Sou Fujimoto tervezte létesítmény sorra nyeri a díjakat. A Magyar Zene Házában jártunk.

Ha a Műjégpálya felől közelítjük meg a Magyar Zene Házát, a fás, ligetes parkban szinte semmi sem látszik az épületből. Mindez nem véletlen. Már a pályázat kiírásakor elsődleges szempont volt, hogy illeszkedjen a környezetbe, és a 168 pályázat közül végül Sou Fujimoto nyerte el a lehetőséget arra, hogy egy olyan innovatív épületet hozzon létre, mely méltón ünnepli a magyar zenét. A kortárs építészeti remekmű számos olyan elemet rejt magán, melyek tökéletesen formálják meg a kiírásban szereplő kritériumokat.

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPESTMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST

 

 

Az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezet már önmagában is megragadja a tekintetet

A 99 fénykút stilizált levélformájával töri át a tetőt, így engedve be a fényt az épületbe. Háromféle arany tónus adja a levelek játékosságát, ezzel azt az érzést keltve, mintha mindig más színben pompáznának. A nyitott és zárt fénykutak nemcsak a fény áteresztését biztosítják, hanem lehetőséget adtak arra is, hogy a liget fái „beleépüljenek” az épületbe. A lyukak hol körbe ölelik a magasra törő fákat, hol pedig megteremtik a lehetőséget arra, hogy a csemeték biztonságosan növekedhessenek.

A tető hullámzó formája, lebegő tetőszerkezete a hang rezgésének vizuális képére, a hanghullámokra reflektál, a lombkorona alatt húzódó szerkezetet acéloszlopok tartják, melyek karcsú kialakítása a fatörzsek formáját hozzák vissza. Az oszlopok nemcsak tartószerkezetként funkcionálnak, másodlagos feladatuk, hogy a tetőn összegyűlt, majd a fűtőszálak által megolvadt hó egy vájaton keresztül az oszlopba folyjon, így biztosítva a park öntözővizét

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Mohai BalázsMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Mohai Balázs

 

Az épület másik szembetűnő látványossága a hatalmas üvegfalak, melyek az egész épületet körbeveszik. Ez a fajta légiesség, melynek köszönhetően akár át is láthatunk a házon, azt az élményt adja, mintha továbbra is a természetben lennénk. 94 darab egyedileg gyártott homlokzati üveglap határolja az épületet, ezek számos darabja eléri a 12 métert. A „ház a házban” érzést legjobban a Nagyteremben érzékelhetjük, ahol 360 fokban üvegfelület veszi körbe a látogatót. Ezzel olyan érzésünk lehet, mintha a ligetben töltve hallgatnánk meg egy koncertet, ugyanakkor a dupla üvegfal között futó függönnyel a sötétítés könnyedén megoldható.

Az üvegfalak miatt az akusztika kialakítására kiemelt figyelmet kellett szentelni

A Nagata Acoustic, mely a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a szentpétervári Mariinszkij Színház koncertterme és a Philharmonie de Paris akusztikáját is tervezte, kapta meg a lehetőséget a feladat megoldására. Ahhoz, hogy a tökéletes hangzást elérjék, az üvegfelületeket cikkcakkban helyezték le, így a hang szétszórva verődik vissza a felületről, homogén hangzást eredményezve. A Koncertterem 320 ülőhelyével, illetve a széksorok megszüntetésével 500 állóhelyével a koncertektől kezdve a néptánctalálkozókig számos zenei produkciónak adhat helyet. Egy másik terem is helyet kapott az épületen belül, a Kis Előadó akusztikáját a beszédre alakították ki, így ebben a helyiségben konferenciákat, beszélgetéseket tartanak, változatos tematikával.

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó GyörgyMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó György

 

Ha elhagyjuk a földszinti részt, amely a termeket, a shopot, a kiszolgáló helyiségeket és a büfét foglalja magába, két irányba indulhatunk el. A csodálatos ívben tekergő csigalépcső felfelé a tudás szintjére kalauzol el minket. Itt találjuk a digitális archívumot, mely a magyar könnyűzene történetének számos dokumentációját tartalmazza, multimédiás könyvtár, illetve klub formájában. Sok esetben zenetudósok használják, így érdemes előre informálódni a könyvtár nyitvatartási idejéről. Figyelembe kell venni azt is, hogy a könyvtárból a hanganyagokat nem lehet kivinni, azonban ott meg lehet hallgatni a lemezeket, felvételeket.

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Mohai BalázsMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Mohai Balázs

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó GyörgyMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó György

 

A hármas szintfelosztás harmadik része a térszint alatt húzódik meg. Itt kaptak helyet a kiállítások, melyek egyedülállóan nagy területen, 2000 nm-en nyújtanak kivételes zenei élményt. Az állandó kiállítás interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével vezet be minket a zene világába. Itt találjuk a kreatív hangtér névre hallgató részt is, ahol nem hagyományos hangszereket próbálhatunk ki, így például hanggolyópályát, ritmushajtányt és egy robotzenekart rejtő orgonát is (a zenei élmények elsajátítására a Magyar Zene Háza mellett húzódó játszótéren is van lehetőség, itt ugyanis térbe helyezett egyedi hangszereket szólaltathatunk meg, hol ugrálva, hol szaladgálva). Érdemes felkeresni a Hangdómot is, ahol egy kupola alakú térben, babzsákokon pihenve lehet részünk egyszerre zenei és vizuális élményben.

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó GyörgyMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó György

 

 

A 7000 négyzetméternyi zöldfelületen kialakított kulturális létesítmény nemcsak a látogatók elismerését zsebelte be

A CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetését.

 

 

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Visszatér az újjászületett Ballon-kilátó a Városligetben
Május 1-i nyitást követően 150 méteres magasságból gyönyörködhettek a kivételes panorámában a városligeti Ballon-kilátóból. Kosarában egyszerre akár 30 utassal emelkedik majd a levegőbe, ahol a maximális magasságból megcsodálhatjátok a Széchenyi fürdőt, a Vajdahunyad várát, de akár megszámolhatjátok azt is, hányan fotózkodnak épp a Hősök terén. Fantasztikus élmény, ti se hagyjátok ki!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
III. Béla királyunk ciszterci szerzetesek betelepítésével alapította várost és nekik köszönhető a felvirágzása is. A környék és maga a város is számos látnivalóval kecsegtet, így szerintünk mindenképp megéri legalább egy napra ide látogatni.
Hoztunk nektek 5 közkedvelt hazai települést, ahol igazi őszi feltöltődésben lehet részetek. Fűszerezzétek meg a mesés wellness kikapcsolódást egy szuper városnézéssel és máris kész a tökéletes őszi kirándulás receptje!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.