Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezd fel a Magyar Zene Házát!

2022.11.07 | 8 perc

Óriási figyelem kísérte a budapesti Magyar Zene Házának létrejöttét, mely lelkesedés a ház megnyitását követően sem csökkent: nemcsak zenei rendezvényekre érkeznek az érdeklődők, de az épület különleges kialakítása is szép számmal vonzza a látogatókat, és a Sou Fujimoto tervezte létesítmény sorra nyeri a díjakat. A Magyar Zene Házában jártunk.

Ha a Műjégpálya felől közelítjük meg a Magyar Zene Házát, a fás, ligetes parkban szinte semmi sem látszik az épületből. Mindez nem véletlen. Már a pályázat kiírásakor elsődleges szempont volt, hogy illeszkedjen a környezetbe, és a 168 pályázat közül végül Sou Fujimoto nyerte el a lehetőséget arra, hogy egy olyan innovatív épületet hozzon létre, mely méltón ünnepli a magyar zenét. A kortárs építészeti remekmű számos olyan elemet rejt magán, melyek tökéletesen formálják meg a kiírásban szereplő kritériumokat.

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPESTMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST

 

 

Az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezet már önmagában is megragadja a tekintetet

A 99 fénykút stilizált levélformájával töri át a tetőt, így engedve be a fényt az épületbe. Háromféle arany tónus adja a levelek játékosságát, ezzel azt az érzést keltve, mintha mindig más színben pompáznának. A nyitott és zárt fénykutak nemcsak a fény áteresztését biztosítják, hanem lehetőséget adtak arra is, hogy a liget fái „beleépüljenek” az épületbe. A lyukak hol körbe ölelik a magasra törő fákat, hol pedig megteremtik a lehetőséget arra, hogy a csemeték biztonságosan növekedhessenek.

A tető hullámzó formája, lebegő tetőszerkezete a hang rezgésének vizuális képére, a hanghullámokra reflektál, a lombkorona alatt húzódó szerkezetet acéloszlopok tartják, melyek karcsú kialakítása a fatörzsek formáját hozzák vissza. Az oszlopok nemcsak tartószerkezetként funkcionálnak, másodlagos feladatuk, hogy a tetőn összegyűlt, majd a fűtőszálak által megolvadt hó egy vájaton keresztül az oszlopba folyjon, így biztosítva a park öntözővizét

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Mohai BalázsMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Mohai Balázs

 

Az épület másik szembetűnő látványossága a hatalmas üvegfalak, melyek az egész épületet körbeveszik. Ez a fajta légiesség, melynek köszönhetően akár át is láthatunk a házon, azt az élményt adja, mintha továbbra is a természetben lennénk. 94 darab egyedileg gyártott homlokzati üveglap határolja az épületet, ezek számos darabja eléri a 12 métert. A „ház a házban” érzést legjobban a Nagyteremben érzékelhetjük, ahol 360 fokban üvegfelület veszi körbe a látogatót. Ezzel olyan érzésünk lehet, mintha a ligetben töltve hallgatnánk meg egy koncertet, ugyanakkor a dupla üvegfal között futó függönnyel a sötétítés könnyedén megoldható.

Az üvegfalak miatt az akusztika kialakítására kiemelt figyelmet kellett szentelni

A Nagata Acoustic, mely a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a szentpétervári Mariinszkij Színház koncertterme és a Philharmonie de Paris akusztikáját is tervezte, kapta meg a lehetőséget a feladat megoldására. Ahhoz, hogy a tökéletes hangzást elérjék, az üvegfelületeket cikkcakkban helyezték le, így a hang szétszórva verődik vissza a felületről, homogén hangzást eredményezve. A Koncertterem 320 ülőhelyével, illetve a széksorok megszüntetésével 500 állóhelyével a koncertektől kezdve a néptánctalálkozókig számos zenei produkciónak adhat helyet. Egy másik terem is helyet kapott az épületen belül, a Kis Előadó akusztikáját a beszédre alakították ki, így ebben a helyiségben konferenciákat, beszélgetéseket tartanak, változatos tematikával.

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó GyörgyMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó György

 

Ha elhagyjuk a földszinti részt, amely a termeket, a shopot, a kiszolgáló helyiségeket és a büfét foglalja magába, két irányba indulhatunk el. A csodálatos ívben tekergő csigalépcső felfelé a tudás szintjére kalauzol el minket. Itt találjuk a digitális archívumot, mely a magyar könnyűzene történetének számos dokumentációját tartalmazza, multimédiás könyvtár, illetve klub formájában. Sok esetben zenetudósok használják, így érdemes előre informálódni a könyvtár nyitvatartási idejéről. Figyelembe kell venni azt is, hogy a könyvtárból a hanganyagokat nem lehet kivinni, azonban ott meg lehet hallgatni a lemezeket, felvételeket.

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Mohai BalázsMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Mohai Balázs

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó GyörgyMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó György

 

A hármas szintfelosztás harmadik része a térszint alatt húzódik meg. Itt kaptak helyet a kiállítások, melyek egyedülállóan nagy területen, 2000 nm-en nyújtanak kivételes zenei élményt. Az állandó kiállítás interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével vezet be minket a zene világába. Itt találjuk a kreatív hangtér névre hallgató részt is, ahol nem hagyományos hangszereket próbálhatunk ki, így például hanggolyópályát, ritmushajtányt és egy robotzenekart rejtő orgonát is (a zenei élmények elsajátítására a Magyar Zene Háza mellett húzódó játszótéren is van lehetőség, itt ugyanis térbe helyezett egyedi hangszereket szólaltathatunk meg, hol ugrálva, hol szaladgálva). Érdemes felkeresni a Hangdómot is, ahol egy kupola alakú térben, babzsákokon pihenve lehet részünk egyszerre zenei és vizuális élményben.

Magyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó GyörgyMagyar Zene Háza Budapest / Fotók: @LIGET-BUDAPEST, Palkó György

 

 

A 7000 négyzetméternyi zöldfelületen kialakított kulturális létesítmény nemcsak a látogatók elismerését zsebelte be

A CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetését.

 

 

 

 

Visszatér az újjászületett Ballon-kilátó a Városligetben
Május 1-i nyitást követően 150 méteres magasságból gyönyörködhettek a kivételes panorámában a városligeti Ballon-kilátóból. Kosarában egyszerre akár 30 utassal emelkedik majd a levegőbe, ahol a maximális magasságból megcsodálhatjátok a Széchenyi fürdőt, a Vajdahunyad várát, de akár megszámolhatjátok azt is, hányan fotózkodnak épp a Hősök terén. Fantasztikus élmény, ti se hagyjátok ki!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
III. Béla királyunk ciszterci szerzetesek betelepítésével alapította várost és nekik köszönhető a felvirágzása is. A környék és maga a város is számos látnivalóval kecsegtet, így szerintünk mindenképp megéri legalább egy napra ide látogatni.
Hoztunk nektek 5 közkedvelt hazai települést, ahol igazi őszi feltöltődésben lehet részetek. Fűszerezzétek meg a mesés wellness kikapcsolódást egy szuper városnézéssel és máris kész a tökéletes őszi kirándulás receptje!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 magyar mesefalu, ami rabul ejti a szíveteket
Fedezd fel az ország legszebb településeit! Még a határt sem kell átlépnünk ahhoz, hogy varázslatos kirándulóhelyeket találjunk, mert Magyarország legszebb falvaival úton-útfélen találkozhatunk. Ezek a bájos települések önmagukban is csodálatosak, de ezen kívül mesés programokat és látnivalókat is rejtenek. Gyertek velünk a Bakony lankáira, egy vadregényes völgykatlanba, különleges várakba és a Gerecse hangulatos lombkorona sétányára!
„Csillagfényes” barlangfürdőzéstől a csendes wellnessig ‒ 5 mesés fürdő a téli hideg ellen
Úszkáljatok a mészkősziklák ölelésében, lazítsatok a forró rönkszaunában vagy nevezzetek be egy izgalmas csúszdázásra, esetleg vadvízi kalandra! Gyertek velünk a vadregényes Észak-Magyarország, az igézően szép Alföld és a változatos Nyugat-Dunántúl mesébe illő fürdőhelyeire – nem bánjátok meg!
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Madame Tussauds nyílik Budapesten
2023 első félévében érkezik a nemzetközi szuperprodukció Budapestre, a belvárosi Palazzo Dorottyában nyílik meg a Madame Tussauds. Igazi exkluzív klubhoz csatlakozik a főváros: London, New York, Berlin, Hollywood és egyéb világvárosok után Budapesten nyílik meg a 25. Madame Tussauds.
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.