Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5+1 pazar kirándulóhely természetjáróknak - tekintélyes várak és elátkozott kövek nyomában

Legendás, átok sújtotta szerkövek a Mecsekben? Varázslatos túraútvonal a Boldogkői várig? Álomszép tengerszem, mely a Mátra dús erdeiben bújik meg? Bizony, nem lesz könnyű csak egyet kiválasztani a most következő kirándulótippjeink közül.

 

Barangolás a Kéktúra útvonalán: Boldogkői vár

A tekintélyt parancsoló Zempléni-hegység nyugati részén, a Hernád völgyének karimáján található Boldogkőváralja, ahol a barackfák és a feketefenyők ölelésében az egyik legszebb és legromantikusabb magyar lovagvár magasodik. Boldogkő vára azonban az interaktív kiállítások, a lovagi párbajok és a jelmezes tárlatvezetések miatt kihagyhatatlan programnak ígérkezik. Ezt a csodás helyet az Országos Kéktúra útvonalán át is megközelíthetitek, Gibárttól indulva. Közben pedig érintitek majd Felső-dűlőt, Aba-hegyet, Abadűlőt és Hernádcécét is. A kék jelzést követve, nagyjából két és fél óra alatt juthattok el a célig, a gyönyörű panorámát kínáló boldogkői várig.

Szállásajánlatok Boldogkőváralja környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Boldogkői vár, BoldogkőváraljaKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Boldogkői vár, Boldogkőváralja

 

 

Mindent a szemnek: Apci tengerszem

A vadregényes Mátrában, a Nagy-Hársas és a Somlyó hegyek között, Apc településénél bújik meg az egykori andezitbányászatból született Széleskő-bányató. Az erdők mélyén kialakított gödör az idők során vízzel telt fel, ma pedig az egyik legszebb kirándulóhelynek számít a környéken. A bányató délkeleti partján állva mesés rálátásotok lesz a meredek sziklafalakkal és erdőkkel körülzárt Apci tengerszemre. Heverjetek el a parton vagy piknikezzetek egyet, de ne engedjetek a kristálytiszta víz hívószavának, mert az 5-10 méter mély tóban tilos a fürdőzés! Ha már idáig eljöttetek, akkor keressétek fel a zagyvaszántói, lilába öltözött Romhányi Balu levendula farmot is vagy további természetjáró kalandokért az Apci Somlyó hegyi tanösvényt!

Szállásajánlatok a Mátrában>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Apci tengerszem, MátraKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Apci tengerszem, Mátra

 

 

10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.

 

Kirándulás a Somló-hegy északi és déli oldalán: Vár és Kőkonyha

A Balatontól legtávolabb fekvő, bazaltruhába öltözött tanúhegy tetején emelkedik a büszke Somlói vár, melynek megközelítése ma sem egyszerű feladat. A Dobán található erődítmény hazánk legkisebb történelmi borvidékének szívében fekszik és a közelmúltban teljes megújuláson esett át. Gyönyörködjetek a kőfalak közül kitekintve a varázslatos kilátásban, mely a környező szőlőtőkékre és mezőkre nyílik, majd nézzétek meg a frissen kiépített, interaktív tárlatot is! Persze, a Somló-hegy szemközti, déli oldalát is érdemes szemügyre venni: itt kapott helyet a bazaltorgonák által közrefogott Kőkonyha. Ez egy különleges, természeti képződmény, mely a bazaltsípok között rejtőzik. A túra végén térjetek be egy kis borkóstolóra a környék kiváló pincéibe vagy menjetek még tovább, a több mint 400 méter magasan fekvő Szent István-kilátóhoz

Szállásajánlatok Doba környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Vár és Kőkonyha, Somló-hegyKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Vár és Kőkonyha, Somló-hegy

 

 

Patakparti sétától a sziklamászásig: Cuha-völgy

Magyarország egyik legszebb része a Bakony kalandos vidékén húzódó Cuha-völgy, mely minden évszakban más arcát mutatja. A dús erdők által rejtett gazdag állat- és növényvilághoz a Vinyéről induló Cuha-völgyi Tanösvényen barangolva kerülhettek közelebb, ahol meredek sziklafalak és páratlan viadukt teszi színessé a látogatásotokat. Azonban érdemes a kirándulást olyan időpontra tenni, amikor magas a vízállás, mert ilyenkor a Cuha patak gázlóin való átkelés külön élményt ad! A völgy teljes bejárása körülbelül 13 km-t tesz ki, de szerencsére, ha rövidebb túrára vagytok hitelesítve, akkor sincs gond, ugyanis ez a táv tetszés szerint megfelezhető. Ha még bírjátok erővel, akkor a közeli Kőpince-forrást és a Szent László Kalandparkot is ejtsétek útba vagy nevezzetek be egy kis sziklamászásra a Bakonyban és Cseszneken is megtalálható via Ferrata, vagyis vasalt utak egyikén!

Szállásajánlatok Bakonyszentlászló környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Cuha-völgy, BakonyKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Cuha-völgy, Bakony

 

 

Egy legendákkal átitatott hely: Babás szerkövek

A 602 méter magasra növő Jakab-hegy déli lejtőin, Kővágószőlősön egy igazán különleges természeti képződményhez lehet szerencsétek. Itt bukkanhattok rá a Babás-szerkövekre, melyek elnevezésüket az alakjukról kapták. A helyiek azonban arról suttognak, hogy a csodás panorámát kínáló kincseket nem az idő kitartó munkája, hanem egy átok hozta létre. A monda szerint a hegy lábánál lévő faluban hajdan két gazdag család élt örökös versengésben egymással, akik egy napon elüldözték az ajtajukon kopogtató koldust. A toprongyos alak cserébe átkot bocsátott a családokra. Mondván: akkor váljanak kővé, amikor a legboldogabbak lennének. Amikor lányaikat épp férjhez adták a gazdák, és a násznép a mélybe bámuló szakadéknál találkozott, egyik sem akart utat engedni a másiknak. A szóbeszéd szerint ekkor a lakodalmas menettel együtt kővé váltak és azóta Babás-szerkövekként őrzik a hegyoldalt - az örökkévalóságba nézve.

Szállásajánlatok Kővágószőlős környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Babás szerkövek, KővágószőlősKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Babás szerkövek, Kővágószőlős

 

 

180 fokos panoráma, 700 méterről: Dobogókői kilátó

A Pilisszentkereszthez tartozó, Dunakanyar felett őrködő Dobogókőt a Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb túraparadicsomaként tartják számon. Nem véletlenül: a csodás Dobogókői kilátóból ugyanis 700 méteres magasságból tekinthettek le az alattatok elterülő világra – benne többek között a kanyargó Dunával és a Rám-szakadékkal, valamint az Árpádvárral is. Innen több körtúra is indul, így a kb. 30 perces Rezső körutat vagy a nagyjából 1 órás Thirring- és Zsivány-körutat is kiválaszthatjátok magatoknak. Milyen nevezetességeket érdemes még útba ejtenetek a környéken? Például a lenyűgöző Dera-szurdokot és a Holdvilág-árkot!

Szállásajánlatok Dobogokő környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Dobogókői kilátó, DunakanyarKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Dobogókői kilátó, Dunakanyar

 

10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A jól megérdemelt nyári utazást tervezitek, de idén kihagynátok a Balatont? Akkor van egy jó hírünk! Hazánkban számos kiváló szálláslehetőséget találtok, amely büszkélkedhet vízparti kapcsolattal. Csobbanás a Tisza-tóban, kenuzás a Dunán, wakeboardozás Hódmezővásárhelyen, csónakázás a Zemplénben - csokorba szedtünk nektek jópár vízparti szállást, hogy legyen miből válogatni.
Nemesnép. Szinte keresni kell a térképen ezt a Zala megyei, őrségi városkát, ám ha megtaláltuk, bizony érdemes itt elidőzni. A táj szépsége, no és a Noble’s étterem kínálata minden bizonnyal olyan élményeket nyújtanak, amik miatt szívesen visszatérünk majd. A Noble’s tulajdonosával, Garamszegi Kristóffal az étteremben rejlő lehetőségekről, a térség adottságairól és természetesen a jövőbeli álmokról is beszélgettünk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
8 varázslatos látnivaló az Őrségben
Fedezd fel az Őrség látnivalóit! Az Őrségbe látogatva garantáltan megtapasztaljuk a népi kultúrák varázsát, a régi épületek báját, a zamatos őrségi ételek ízeit és az élővilág sajátosságát. Akár családdal, akár egyedül vennéd hátadra a hátizsákot, tökéletes úti cél.
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!