Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Összművészeti pezsgés májustól szeptemberig Szombathelyen

2023.05.17 | 11 perc

Immár negyedik alkalommal, 2023. május 19-től elindul az Érezd Szombathelyt! programsorozat kulturális és turisztikai kavalkádja. Az idei évben több mint 25 helyszínen 100-nál is több program várja májustól szeptemberig szinte valamennyi hétvégén a kultúrakedvelő közönséget.

A rendezvénysorozat valódi városi összefogással jött létre, melyhez a rendezvényt életre hívó szombathelyi önkormányzat, és annak fenntartásában működő szervezeteken túl,- évről évre egyre nagyobb számban csatlakoznak a lokálpatrióta, szombathelyi identitást és a helyi értékek képviseletét kiemelten fontosnak tartó civil-, gasztro-, sport-, turisztikai egyházi-,  és egyéb művészeti ágakban tevékenykedő szervezetek, cégek. A rendezvények sokszínűségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a tavalyi évhez képest megduplázódott a résztvevők száma.

A cél, olyan kulturális és turisztikai vonzerővel bíró közösségi élmények létrehozása, melyek a város teljes közösségének szólnak: gyermekeknek, családoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Az idei év is számos meglepetést tartogat

Visszatérnek a régi események új tartalommal, helyi kedvencek, új felfedezettek, és bemutatkoznak új programok is, garantáltan megdolgoztatva a látogatók érzékszerveit. Fülbemászó koncertek, szórakoztató mozifilm-vetítések, tudástárunkat bővítő tárlatvezetések, pezsdítő táncos rendezvények, ínycsiklandó gasztro-estek, kreativitásunkat beindító művészeti programok kavalkádja színesíti a város életét a következő hónapokban.

A programsorozat idei nyitórendezvénye immáron megszokottan a Quadrille- Európai Táncfesztivál, melyhez május 19-én a város főterén Magyarországról kizárólagosan a szombathelyi diákok csatlakoznak szép számmal. A tánc a legnagyobb, egy időben előadott szinkrontánc kategóriában évekkel ezelőtt bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is.

A veterán autók szerelmeseinek ajánljuk a május 20-án a Belvárosban megrendezésre kerülő Mercedes Oldtimer találkozót és felvonulást.

 

Népszerű zenekarok frontembereivel készülnek a június 3-4-én tartandó EgySZál Feszt – akusztikus minifesztiválra a Zsinagóga udvarban, ahol Lovasi András, Pásztor Anna, Bérczesi Róbert, Felefánt, Müller Péter Sziámi „egyszál gitáros” előadásait hallhatja a közönség.

Június 9-10-énHelló nyár! néven kétnapos nyárindító fesztivállal lobban be a nyár a Történelmi Témaparkban, olyan neves fellépőkkel, mint a Bikini, a Republic, az Animal Cannibals, a Bon Bon, vagy például a helyi kötődésű Mokka zenekar.

Június 16-18-án kerül megrendezésre a Szervusztok, pajtikák! – csepűrágók világtalálkozója, szabadtéri láncfesztivál. A program a magyarországi Nemzetközi Színházi Olimpia része, ahol vásári kesztyűsbáb és marionett előadások, bábos mesemondók, újcirkuszi és animációs produkciók, óriásbábos és gólyalábas menetszínházak, változatos és különleges bábtechnikával megvalósított szólójátékok, pantomimelőadások várják nemcsak a legkisebbeket, hanem minden érdeklődőt 0-99 éves korig.

Június 16-17-én az elmaradhatatlan Bloomsday- kortárs művészeti fesztivál veszi kezdetét, hogy emlékezzék James Joyce Ulysses című művére, egy kis ír kultúrát juttatva a város kulturális vérkeringésébe.

A tavaly nagy sikerrel zajlott Legerősebb Tűzoltók nemzetközi versenye idén június 23-án visszatér a szombathelyi Főtérre, melynek keretében öt ország mintegy 100 hivatásos, önkéntes tűzoltója méri össze erejét a rendkívüli próbatételen.

Június 23-24-én a Csónakázótónál az év leghosszabb napját ünnepeljük a Szentiván-éji vigasságok szabadtéri rendezvénnyel.

 

 

 

Visszatérnek a megszokott események is, új tartalommal

Július 2-8. között 23. alkalommal várja a jazz szerelmeseit az improvizatív zenei tábor a Lamantin Jazz Fesztivál keretei között, melynek helyszíne idén is a Weöres Sándor Színház lesz.

A Nyitott városháza sorozat keretein belül 4 alkalommal különleges hangulatú teraszkoncerteken élvezhetjük a kellemes nyári estéket.

Az ízlelőbimbók megdolgoztatására ajánljuk a 108-as Étterem Bucival a világ körül gasztro-utazásait, illetve az Il Gallo Nero étterem grillestjeit. A koktélok és jó borok szerelmeseit a Molo étterem és a Víztorony Bisztró és bár kényezteti zenés kóstolókkal. S akinek mindez nem elég: kellemes nyár esti kerti hangulattal, fröccsterasszal és éjszakai fagylaltozással várja a hűsítő különböző típusaira vágyókat Szombathely legnagyobb múltú családi cukrászata, a Mészáros cukrászda

Az Érezd Szombathelyt programsorozat számtalan élményt tartogat még. Idei újdonság a Nagy Szombathelyi Kvíz Party, amit július 6-án a Történelmi Témaparkban rendeznek meg. Itt a kocsmakvíz szabályai szerint, játékos formában mérhetik össze Szombathelyről szóló ismereteiket baráti társaságok, munkahelyi közösségek, sportklubok, vagy akár családok is, akik beneveznek a megmérettetésre.

Nagy Gatsby partyt az elektroswing legrangosabb hazai képviselőivel, majd a piknikhangulatot júliusban és augusztusban megismétlődik k a Merry Go Round és a Wonderfleck Duó segítségével, babzsákon és pléden üldögélős, piknikkosaras, lazulós, rozé-kortyolgatós módon.

Július 22-én A megújult Emlékmű alatt „EMLÉK-MŰ-SOR” retroparty várja a nagyérdeműt, mellyel megünnepli a város az Emlékmű és környezetének felújítását. Helyi kötődésű énekesek, zenekarok mellett lézershow és fényfestés várja a bulizókat. Retro-cuccban érkezni ér!

S aki egy kis mozgásra vágyik, annak ajánljuk a július 29-30-án megrendezésre kerülő SUP- vizes programokat a Csónakázótónál, illetve az augusztus 12-i Király Ferenc nemzetközi labdarúgó emléktornát, e programokról bővebben az „Ébredj Szombathely” programsorozat tájékoztat majd.

Az Agora-Savaria szervezésében az idei évben is nagy szeretettel várják izgalmas Családi délutánra Szombathely apraját-nagyját, július 29-én a Víztoronyhoz, egy hónappal később augusztus 12-én a Csónakázótóhoz, ahol az egész család számára sok szórakoztató és élménydús, közös játékokkal teli programot, önfeledt kikapcsolódást kínálnak. A Víztoronynál kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, illetve egész délután át tartó Csupa-csoda játszóházzal, zenés interaktív gyermekműsorral és Kalózpartyval várják az érdeklődőket, a Csónakázótónál interaktív öko-játék, észpörgető feladatok, átmozgató sportfoglalkozások, játszóház, babasarok és színpadi előadások várja a kicsiket és nagyokat.

A programsorozat bőven tartogat még élményt, hiszen a „A DAL UGYANAZ MARAD” Zenés kertmozi az Emlékmű dombon című tematikus sorozat a klasszikus koncertfilmekből, zenés filmekből és magyar filmvígjátékokból idén is garantálja, hogy Érezzük Szombathelyt!

S ha mindez még mindig nem elég: lesz lakodalom a Vasi Skanzenben, ahol a Skanzen vaskeresztesi pajtájából indulva, a falu portái között vonulva jelenítik meg a régi idők lakodalmi és az azt megelőző időszak hagyományait. A remények szerint a közönség is csatlakozik a nászmenethez, ehhez táncházat biztosítanak. Álmenyasszonyok feltűnésének, söprűtáncnak és lakodalmi tréfáknak is tanúi lehetnek a látogatók.

A kultúra kedvelői a Savaria Múzeum szervezésében számtalan izgalmas, ingyenes tematikus tárlatvezetéssel lehetnek gazdagabbak, legyen szó római étkezési szokásokról, császárokról, Szombathely településfejlődéséről vagy éppen a herendi porcelánról, az ötvösművészetről.

A programok sorából nem maradhat ki a Weöres Sándor színház Határvonalak színházi fesztiválja, sőt a július végén megrendezésre kerülő Utcaművészeti Fesztivál sem.

Augusztusban csatlakozik a programkavalkádba az Egyházmegyei Karitasz szervezésében a Vár a Püspökvár- koncertek a szabad ég alatt elnevezésű rendezvény Pál Dénessel és a Fool Moonnal.

Szeptemberben a kutyások örömére együtt ünnepelhetünk a 15. jubileumát ünneplő Fekete István Állatvédő Egyesülettel és négylábú kedvenceinkkel a felelős állattartás jegyében.

A programok többsége ingyenesen látogatható, hiszen azok megvalósítását Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata támogatja.

Szombathely, láss, hallj, tapints, ízlelj!  Érezd Szombathelyt!

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A tavasz a biciklis kirándulások ideális időszaka, azonban a jól sikerült túrákhoz fontos felkészülni, és előre átgondolni néhány szempontot. A következőkben a keszthelyi Sirius Hotel szakértője ad néhány hasznos tanácsot, amelyeket érdemes megfogadunk annak érdekében, hogy kényelmes és biztonságos legyen a közös tekerés.
Kirándulás egy varázslatos világban, ahol a természet öleli körül az utazókat? Adunk ehhez a kalandhoz 10 szuper úti tippet, amiket követve felfedezhetitek az elragadó magyarországi arborétumokat, botanikus kerteket.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A világörökségi várólista 10 csodája – Mit rejtenek, és hol találhatók?
Nyolc ámulatba ejtő helyszín került fel ez idáig az UNESCO világörökségi listára Magyarország területéről. Tíz különleges hely viszont még arra vár, hogy a javaslati listáról feljebb jusson, és megkapja méltó titulusát. Páratlan kulturális és természeti terepek ezek, így arra biztatunk, készíts saját bakancslistát a várományosi listából!
Földalatti világtól a retró csecsebecsékig: Eger 5 különleges helyszíne
Múltról regélő műemlékek, gazdag kulturális kincsek, ízletes borok és különleges legendák szövik át Eger barokk belvárosának szinte minden pontját. A rengeteg izgalmas látnivaló mellett azonban szuper programok is rejtőznek a történelmi településen. Szálljatok be az időgépbe és keressétek fel a város alatti pincerendszert egy izgalmas utazás kedvéért, vagy csöppenjetek bele a Jóbarátok sorozat híres kávézójának mindennapjaiba!
Július közepéig látogatható a Csontváry Emlékkiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeumban
Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) születésének 170. évfordulóját közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Szépművészeti Múzeumban július 16-ig csodálható meg, majd a kiállítás augusztusban Pécsre költözik és az idén ötvenéves Csontváry Múzeumban lesz látható.
Programajánló - RepTár Szolnoki Repülőmúzeum 2023.
2023. március 1-től ismét nyitott kapukkal várja a látogatókat a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum. Az olyan élmények mellett, mint a 4D mozi, MiG-29 szimulátor vagy a katonai akadálypálya, további programokkal is várnak: júliusban Kiefer Sutherland ad koncertet, de lesz szimulátor bajnokság, drone day, RepTár Piknik, és még a Csillagok Háborúja filmek rajongóira is gondoltak.
Állati kalandok – keresd fel hazánk legmenőbb állatparkjait!
Ha szeretsz vadon élő állatok között kalandozni, most hoztunk néhány olyan állatparkot, ahol testközelből ismerheted meg kedvenceidet. Ám az állati kalandok mellett számos attrakciónak köszönhetően kicsik és nagyok egyaránt élvezetes kikapcsolódásban részesülnek.