Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz

Magyarország legrégibb városát mindenkinek látnia kell… Barokk főterével, izgalmas építészeti remekeivel, szép szökőkútjaival, szobraival, országszerte jól ismert rendezvényeivel, és még sok-sok varázslatos részlettel az egykori borostyánút mellett fekvő Szombathely messzire viszi a nyugat-dunántúli régió hírnevét. Vas megye székhelye kiváló kiindulópont a környék felfedezéséhez is, ám ha csak a városon belüli látnivalókért érkezel, akkor sem fogsz csalódni!

 

Tudtad, hogy Szombathely (egykori nevén Savaria) volt az első Pannoniában, amely városi rangra emelkedett? Sőt, ez az egyedüli település az egész Kárpát-medencében, amely római kori alapítása óta mindig is lakott volt. A Kr. u. 43-ban létesített település színes múltjáról mindannyian szórakoztató formában tanulhatunk, ha részt veszünk Szombathely leglátogatottabb és legnépszerűbb eseményén, a Savaria Történelmi Karneválon.

A hatalmas volumenű, több évtizede megrendezett karnevál idejére is érdemes tehát egy-egy városnéző napot szervezni, ám ha a pihentetőbb, kevésbé forgalmas hangulatot jobban kedveled, akkor augusztus vége helyett érdemes más időpontot keresni a városfelfedezéshez! És hogy mely kincseket ne hagyd ki utad során? Mutatjuk.

Mesés szállástippek Szombathelyen>>

 

Barokk Fő tér

A város szívében, vagyis Barokk terén tartották egykor a piacot, méghozzá szombatonként, amelyről a település neve is bőszen árulkodik. Tarts itt egy nagy körsétát, csodáld meg a Szentháromság-szobrot, és vedd szemügyre az itteni bankfiók üvegpadlója alól kikacsintó, maradványokat!

És ha a szobroknál tartunk… Még véletlenül se rohanj el a Faunok szökőkút mellett, amelyet Blaskó János, Munkácsy Mihály-díjas szobrász alkotásai díszítenek! Szintén Blaskó János, illetve Csinger Péter kőfaragómester munkájának gyümölcsét láthatjuk a Császárkő elnevezésű művön. A 2 méter átmérőjű gránitkő – és egyben napóra – az ókori Savaria alatt kormányzó császároknak hivatott emléket állítani (Claudius, Domitianus, Trajanus, Septimius Severus, Diocletianus, I. Constantinus).

8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Barokk Fő tér8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Barokk Fő tér

 

 

Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ

Az év bármely szakában gyönyörű megcsodálnivalókat kínál az egykor faluként működő Kámoni Arborétum, ahol 5 kilométernyi sétautat találunk. A napjainkban már Szombathely északi részéhez tartozó területen az 1860-as években kezdték el az arborétum kiépítését. Ámulatbaejtő juharfákat, tölgyfákat és jegenyefenyőket, óriási mocsárciprusokat, több száz magnóliafajtát, és még rengetegféle virágot, fát, bokrot vehetünk szemügyre a 25 hektárnyi arborétumban.

8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ/ Fotó: ittjartam.hu8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

Kíváncsi vagy az ókori római emberek hétköznapjait körbefonó vallásosság emlékeire? Akkor irány Isis istennő szentélye, amely immár 2011 óta ókori vallástörténeti múzeumként működik! Az interaktív, egyedi hangulattal bíró bemutatóhely állandó és időszaki kiállításoknak is teret biztosít, sőt a legkíváncsibbak a Savaria Történelmi Karnevál során korhű vallási szertartásokon is részt vehetnek.

8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10+1 felnőttbarát szállás nyár végi romantikus kiruccanáshoz
Gondtalan csobbanás, halk relaxálás, harmónia, énidő, befelé figyelés és egymásra hangolódás – pontosan ilyen, amikor valamelyik csodás felnőttbarát szálláslehetőségre esik a választásod. Pihenjetek, töltődjetek, szerezzetek magatoknak és egymásnak romantikus, meglepetésekkel teli napokat! Így, amikor őszbe fordul a nyár, lesz miből erőt meríteni a következő közös kikapcsolódás elérkeztéig.

 

 

Járdányi Paulovics István Romkert

Érdeklődsz a történelem iránt? Akkor számodra kihagyhatatlan nevezetesség a Szombathely „zöld szigeteként” emlegetett Püspökkert, ahol a Kr. u. 50 körül alapított városrész római épületcsoportjai is feltárultak! Itt terül el az egykori fürdőház, a Mercurius szentély alapfalai, sőt egy 4. századi palota romjait is górcső alá vehetjük. Lépj a régészek nyomdokaiba!

8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Járdányi Paulovics István Romkert/ Fotó: ittjartam.hu8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Járdányi Paulovics István Romkert/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Brenner park és Octopus víztorony

Az Ausztriában eredő, Sárvárnál a Rábába torkolló Gyöngyös-patak partján találod az igazi relaxáló élményt adó Brenner parkot. Sétálj, piknikezz, engedd el a hétköznapok rohanását- forgását, és ha van kedved, ejtsd útba a híres Octopus víztornyot! Az 55 méterig magasodó torony és annak üvegfalú kilátótere bárkit elvarázsol. Mászd meg a csigalépcsőt, és szívd magadba a pazar panoráma képét! A földszinten pedig egy finom kávé erejéig is elidőzhetsz.

8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Octopus víztorony a Brenner parkban8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Octopus víztorony a Brenner parkban

 

 

Csónakázó- és horgásztó

Hallottál már arról, hogy a Csónakázó-tó egykor egy óriási agyaggödör volt? 1961-ben viszont új formát öntöttek neki, és tavasztól őszig minden helybéli és turista kedvelt csónakázó és vizibicikliző helyszíne. Sőt, ha egy romantikus andalgásnak keresel ideális találkozó pontot, akkor sem fogsz csalódni.

8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Csónakázó-tó8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Csónakázó-tó

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Utazás a múltba: Magyarország 10+1 legizgalmasabb falumúzeuma és skanzene
A múltba visszacsöppeni annak is szórakoztató élmény lehet, aki nem rajong a történelemért, a skanzenek pedig tökéletes helyszínül szolgálnak ehhez. Az egész országban találhatunk olyan falumúzeumokat, ahol játékos formában tanulhatunk elődjeink életmódjáról és hagyományairól, összegyűjtöttük tehát hova érdemes utaznia annak, aki a magyar paraszti élet aranykorára kíváncsi.

 

 

Vasi Skanzen

Érdeklődsz a 18-20. századi ember hétköznapjai iránt? Vajon milyen berendezéseket használtak, milyen volt egy falubéli főutca, harangláb, vagy épp kovácsműhely? Nézd meg közelebbről az ország második skanzenjeként nyílt, 1973 óta működő, izgalmas helyszínen, ami még pincesort is rejt!

Kihagyhatatlan látnivalók Szombathelyen - Vasi SkanzenKihagyhatatlan látnivalók Szombathelyen - Vasi Skanzen

 

 

Szombathelyi Képtár

A 17. századtól napjainkig számos lélegzetelállító alkotást őriznek a Szombathelyi Képtárban, ahol egyéni művészek, csoportok, tendenciák műveit is szemügyre vehetjük. A csaknem 10 ezer darabos gyűjtemény mellett meg kell említenünk Schrammel Imre keramikus életmű kiállítását, a restaurátor-műhelyt, és a szintén 10 ezer kötetes szakkönyvtárat és adattárat.

8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Szombathelyi Képtár8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz - Szombathelyi Képtár

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A hűsítő nyalánkságoknak őrült nehéz ellenállni, amikor egyre feljebb kúszik a hőmérséklet. Nyáron sokunk hűtőjében üldögél egy jókora görögdinnye, a fagyasztóban pedig fagylaltok, jégkrémek ígérik a pillanatnyi lehűlés reményét. Fagyizni viszont nemcsak az otthonunk árnyékában, hanem a bámulatos balatoni kiruccanások során is érdemes. Mutatunk most 7 helyet, ahol garantáltan nem fogsz csalódni a fagylaltkínálatban.
A nyári meleg napokon a Balaton és a Velencei-tó partja hamar megtelik élettel, a strandok a jókedvű fürdőzőktől hangosak. Sokan vagyunk azonban, akik inkább a csendes pihenést választjuk, távol a nyüzsgéstől; ilyenkor tökéletes alternatíva a tófürdő, melyből szerencsére bőven van választék Magyarországon.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.