Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Látnivalók Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városában

Szombathely – vagy ahogy a rómaiak hívták: Savaria – az egyik leggazdagabb múlttal rendelkező városunk, ahol látnivalókból sincsen hiány. Összegyűjtöttük nektek a legérdekesebb nevezetességeket, ha Nyugat-Magyarország felé vennétek az irányt!


Szombathely városi rangját Claudius római császártól kapta időszámításunk után 50-ben, elsőként egész Pannóniában. Azóta is jelentős szerepet tölt be Nyugat-Magyarország életében, nem véletlenül hívják a Nyugat Királynőjének. És, ha esetleg azon törtétek volna a fejeteket, hogy honnan kapta a nevét, akkor most eláruljuk nektek a megoldást: a városban szombaton tartották a hetivásárt, emiatt nevezték el Szombathelynek a települést.

Szombathelyi szállásajánlatok>>

 

Barokk Fő tér

Szombathely főtere már a XIII. század óta központi szerepet tölt be a város mindennapjaiban, vásároknak és piacoknak adott otthont. A tér a település kulturális és társasági központja, jellegzetes, háromszög alakját pedig a kezdetek óta őrzi. 2006-ban jelentős felújításon esett át, új burkolatokat, padokat és szökőkutat kapott. A Faunok szökőkutat Blaskó János szobrai díszítik. Nemcsak a helyiek, de a turisták is szívesen időznek a téren, amit méltán nevezhetünk a város szívének.

Látnivalók Szombathelyen - Faunok szökőkút Szombathely Fő terénLátnivalók Szombathelyen - Faunok szökőkút Szombathely Fő terén

 

Szent Márton Látogatóközpont

Szent Márton a IV. század elején született a mai Szombathely területén, és az egyik legismertebb keresztény szenté vált. Nem véletlen, hogy a város büszke neves szülöttére, és a püspökről elnevezett látogatóközpont méltán tiszteleg emléke előtt. A zarándokok a templom mellett található épületben nem csak Szent Márton életébe tekinthetnek be, de az ókeresztény időszakkal is jobban megismerkedhetnek.

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Szállodák nyugdíjasoknak senior kedvezményekkel, egészségmegőrző és unaloműző programokkal
Egy hosszú, átdolgozott élet után teljesen megérdemelt a minőségi pihenés. Az éltető termálvíz, a kulináris finomságok és a remek, egészségmegőrző programok mind nagyszerű lehetőségeket tartogatnak a szépkorúak feltöltődéséhez – és sok kedvezményt is! Ismerjétek meg azt a 10+1 szállodát, amik a legnépszerűbbek a senior vendégeink körében.

 

Szombathelyi zsinagóga

A bécsi építész, Ludwig Schöne által megálmodott szombathelyi zsinagógát 1880-1881 között építették. Hazánk egyik legelső tornyos, impozáns zsinagógája 600 ember befogadására volt alkalmas. Sajnálatos módon azonban a fentartási költségek miatt eladni kényszerültek az épületet  1968-ban, ekkor került a város tuladonába, a hetvenes évek közepétől pedig hangversenyteremként is működik.

Szombathely egyik legszebb látnivalója a zsinagóga.Szombathely egyik legszebb látnivalója a zsinagóga.

 

Múzeumok

A városban nem maradunk kultúra nélkül, a Savaria Múzeumban és tagintézményeiben (többek között a Képtárban, az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban, vagy éppen a Smidt Múzeumban) mindenki talál az érdeklődésének megfelelő tárlatot. Gyönyörű festmények, lenyűgöző történelmi tárgyak, kőtár és - egy kicsivel arrébb - még skanzen is várja a látogatókat. Az állandó kiállítások mellett izgalmas időszakos bemutatók is vannak, így sosem lehet megunni a múzeumlátogatást.

Iseum - Az egyik látnivaló Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városábanIseum - Az egyik látnivaló Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városában

Iseum - Az egyik látnivaló Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városábanIseum - Az egyik látnivaló Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városában

 

Történelmi Témapark

Aki a fenti látnivalóktól még inkább kedvet kapott ahhoz, hogy elmerüljön a történelemben, annak melegen ajánljuk a Történelmi Témaparkot, ahol az ókori erődrendszerekről és katonaságról lehet többet megtudni. Az interaktív kiállításon lehetőségünk van kipróbálni az emelőgépet, a katapultot vagy akár a nyílvessző-gépet is, míg a játszóparkban fegyverkovácsműhely és öntőműhely is található.

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Barangoljatok ikonikus épületek kicsinyített másai között – makettparkok Magyarországon
Gondolkodtál már azon, hogy egyszerre megcsodálnád hazánk több nevezetes építményét is? Akkor nem vagy egyedül, nekünk is eszünkbe jutott már, éppen ezért összeszedtük a hazánkban megtalálható mini makettparkokat és mini skanzeneket. Tartsatok velünk és lépkedjünk együtt a mini épületek között.

 

Csónakázó-tó

1961-ben a város közepén hozták létre ezt a Csónakázó-tavat egy hatalmas agyaggödör helyén, pár év múlva pedig a megye arborétumából idetelepített fáknak köszönhetően még különlegesebb lett. Bár fürdeni nem lehet benne, de csónakázásra vagy vízibiciklizésre tökéletes helyszín. A környékén kirándulni is lehet; a déli részén egy kis szigetet fedezhetünk fel, ahol a fák között díszfák, virágágyások és egy gyönyörű szobor rejtőzik.

Csónakázó-tó - Az egyik látnivaló Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városábanCsónakázó-tó - Az egyik látnivaló Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városában

 

Kámoni Arborétum

A növényvilág szerelmesei nem fognak csalódni, ha ellátogatnak a Kámoni Arborétumba, ahol közel 3200 fa- és cserjefajt, illetve -fajtát találnak. Itt van hazánk legnagyobb fenyőgyűjteménye, de azon felül láthatunk olyan különlegességeket is, mint a félezer fajtát számláló rózsagyűjtemény. Az arborétum legszebb arcát a tavasz végén mutatja, amikor a mesterséges kis tavak partján virágzik a rododendron.

Kámoni Arborétum - Az egyik látnivaló Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városábanKámoni Arborétum - Az egyik látnivaló Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városában

 

Járdányi Paulovics István Romkert

A Püspökkertként is ismert területen közel kétezer éves római épületcsoportokat tártak fel, ahol többek között a legnagyobb császárok is megfordultak. De nem csak az ókor köszön vissza a romkertben: a középkori Szombathely belső várának falmaradványai is látszódnak. Idelátogatva egy időutazáson vehetünk részt, miközben még jobban megismerjük a várost.

Szombathelyi szállásajánlatok>>

Látnivalók Szombathelyen - Fő térLátnivalók Szombathelyen - Fő tér

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Boszorkányok, gyilkosok és kurtizánok nyomába eredhettek Budapest legjobb tematikus sétáin. Az út során bepillantunk a budai vár mélyére, nyomozásba lendülünk, barlangtúrázunk vagy épp ízletes csokikat kóstolunk majd. Ne maradjatok le!
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!