Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Palócföld ferde tornya és a hűség jelképe ‒ mesés városok a tűztornyok árnyékában

Tudtátok, hogy az olaszországi Pisa városához hasonlóan Észak-Magyarországon is rábukkanhattok egy ferde toronyra? Pedig így van! Kövessetek minket, mert ezúttal „kiemelkedő” látnivalók nyomába szegődtünk, amelyek gyönyörű panorámát és szuper történeteket ígérnek a lelkes felfedezőknek! Íme 5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon.

 

Történelmünk tanúja (Sopron)

Magyarország nyugati csücskében, az Alpokalja varázslatos vidékén fekszik Sopron, melyet 1921. óta „a leghűségesebb városként” ismerünk. A kulturális- és történelmi látnivalókban tobzódó település – szó szerint – egyik legkiemelkedőbb kincse az 58 méter magasra nyújtózó Tűztorony. Az épület lábánál található a híres Hűségkapu, amin barokkos kapukeret és szoborcsoport díszeleg.
A küszöbön túl a római és fogadószint lenyűgöző kiállításnak ad otthont, mely az Időkapu nevet viseli. Miután megszemléltétek a mesés kőfaragványokat, ideje lesz nekivágni annak a közel 200 lépcsőnek, ami a kétfejű sassal ékesített, barokk hagymakupolához vezet.
A csigalépcső utolsó foka után végre kiléphettek arra a körerkélyre, melyről páratlan látvány tárul elétek a pompás belvárosra, a büszke Lővérekre és kedvező időjárási feltételek estén még az Alpok felétek eső vonulataiban is gyönyörködhettek.

Szállások Sopronban>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - soproni Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - soproni Tűztorony

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - soproni Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - soproni Tűztorony

 

 

„Vigyázótorony” a város felett (Veszprém)

„A királynék városa” hullámzó dombokra és patakkal átszőtt, kies völgye épült, mely a Bakonytól, valamint a Balaton-felvidéktől is csupán egy gondolatnyira helyezkedik el. Ez Veszprém, ahol a legtöbben az állatkertet, a Szent Benedek-hegyet és a jelenleg felújítás alatt álló Várnegyedet veszik célba.
A veszprémi vár délnyugati végén egy eredetileg őrtoronynak szánt építmény emelkedik, ami óvó tekintetét a városra veti. A 48 méter magas barbakán funkciója szerint eredetileg tűzfigyelési célokra volt hivatott, amit korábbi neve „a vigyázótorony” is megerősít. Ennek megfelelően a település legkiemelkedőbb pontján magasodik, körerkélyéről pedig páratlan kilátás nyílik a környékre.
Ez a Tűztorony egyben a város egyik legrégebbi épülete, melynek alapjait még IV. Béla tehette le a XIII. században. Érdekessége, hogy a copf stílusú réztorony órájának köszönhetően ma már minden egész órában felcsendül itt Csermák Antal verbunkos zenéje.

Szállások Veszprémben>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - veszprémi Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - veszprémi Tűztorony

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - veszprémi Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - veszprémi Tűztorony

 

 

Palócföld ferde tornya (Szécsény)

A Cserhát hegység rendkívül népszerű a természetjárók körében az ott található szuper turistautak miatt, melyeknek az egyik legjobb kiindulópontja Szécsény városában van. Mielőtt azonban nekivágnátok a kirándulásnak, előbb helyben nézzetek körül, mert a település szívében bukkanhattok rá a szécsényi tűztoronyra is.
Az épület igazi különlegességnek számít, amit Palócföld ferde tornyának is szoktak titulálni. A létesítmény tartószerkezete ugyanis közel akkora dőlést mutat, mint a sokkal nagyobb hírnévre szert tevő, Pisai ferdetorony. A szabad szemmel is jól látható jellegzetesség hátterére több magyarázattal is szolgálnak a helyiek. Egyesek szerint a II. világháborúban elszenvedett közeli bomba robbanása okozta az épület féloldalra billenését, míg mások a talajréteg csúszására hivatkoznak.
Ha erre jártok, feltétlen térjetek be megnézni ezt a nem mindennapi kincset, melynek földszintjén a hajdani Tűzőrség tiszteletére tűzoltó-tárlat várja a vendégeket!

Szállások a környéken>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - szécsényi Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - szécsényi Tűztorony

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!

 

 

Pompás kilátás Budapest közelében (Ráckeve)

Budapesttől délre indulva csak követnetek kell a hömpölygő Duna útját ahhoz, hogy nagyjából 50 km után megérkezzetek Ráckevére. A takaros, vidéki hangulatot árasztó városka fölé magasodik az Árpád híd közelében található Tűztorony-kilátó, ami a régi városházából nőtt ki.
Az ég felé törő, 40 méter magas nevezetesség tetejében egykor tűzjelző szolgálat működött. Jelenleg azonban ez a lenyűgöző építmény csak csodálatos panorámával ajándékozza meg látogatóit. Álljatok ki a széljárta erkélyre és fürkésszétek ki a távoli tájat, ahol a budai hegyek és a Velencei-dombság látványa bűvöli el a tekintetet!
Lefelé vagy felfelé menet keressétek meg az 1901-ben helyére került mestergerendát, amin a mai napig büszkén viseli az egykori ácsmesterek kézjegyeit!

Szállások Ráckevén>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - ráckevei Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - ráckevei Tűztorony

 

 

Szuper kiegészítő program (Csákvár)

A Vértes-hegység peremét érintő Zámolyi medencében húzódik meg a bájos városka, Csákvár. A mesébe illő Esterházy-kastélynak otthont adó településen a Csákvár Emlékház és Tűzoltó torony is kiváló kiegészítő programot kínál nektek.
A csákvári tűzoltószertár tűztornyos, sárgán világító épületét recsegő falépcsőkön át hódíthatjátok meg. Odafentről hangulatos kilátás nyílik a környék házikóira. Az épülettel szemközt elhelyezkedő két lakás megtekintésével pedig többet megtudhattok a helyi fazekasmesterségről is.

Szállások a környéken>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - csákvári Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - csákvári Tűztorony

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak Dinnyésre a Várparkba. A 2 hektáron 46 makettvár fogadja a történelem iránt érdeklődőket, de azok számára is érdekes lehet a kiállítás megtekintése, akik fogékonyak a szenzációkra: a Várpark immár negyedik alkalommal vált Guiness Recorderré. Alekszi Zoltánnal, a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodójával és tulajdonosával beszélgettünk.
A 18. században a német nemzetiségek nagy csoportja érkezett az országba, akik saját hazájukat elhagyva új életet kezdtek nálunk, szakértelmükkel segítve az ország újraépítését. Számtalan olyan látványossággal találkozhatunk itthon, melyek segítenek megismerni a korszak eseményeit és a magyarországi németség történetét. Talán az egyik legizgalmasabb ezek közül az úgynevezett ulmi dereglye, de találkozhattál velük ulmi doboz, ulmi skatulya, illetve Ulmer Schachtel néven is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Izgalmas balatoni látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni
A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ma is tündöklő, régi magyar városaink
Magyarország legöregebb városainak pontos keletkezési dátumát - a legtöbb esetben - a mai napig a történelem homálya fedi. Ám ezeknek a településeknek a szépségéhez, mesés látnivalóihoz és ellenállhatatlan kisugárzásukhoz nem férhet kétség. Itt egy lenyűgöző amfiteátrum, ott egy csodálatos fürdő. Szedegessétek fel velünk a múlt morzsáit 5 elképesztő régi magyar városban, melyek ma épp úgy ámulatba ejtik a nézelődőket, mint több ezer évvel ezelőtt!