Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Palócföld ferde tornya és a hűség jelképe ‒ mesés városok a tűztornyok árnyékában

Tudtátok, hogy az olaszországi Pisa városához hasonlóan Észak-Magyarországon is rábukkanhattok egy ferde toronyra? Pedig így van! Kövessetek minket, mert ezúttal „kiemelkedő” látnivalók nyomába szegődtünk, amelyek gyönyörű panorámát és szuper történeteket ígérnek a lelkes felfedezőknek! Íme 5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon.

 

Történelmünk tanúja (Sopron)

Magyarország nyugati csücskében, az Alpokalja varázslatos vidékén fekszik Sopron, melyet 1921. óta „a leghűségesebb városként” ismerünk. A kulturális- és történelmi látnivalókban tobzódó település – szó szerint – egyik legkiemelkedőbb kincse az 58 méter magasra nyújtózó Tűztorony. Az épület lábánál található a híres Hűségkapu, amin barokkos kapukeret és szoborcsoport díszeleg.
A küszöbön túl a római és fogadószint lenyűgöző kiállításnak ad otthont, mely az Időkapu nevet viseli. Miután megszemléltétek a mesés kőfaragványokat, ideje lesz nekivágni annak a közel 200 lépcsőnek, ami a kétfejű sassal ékesített, barokk hagymakupolához vezet.
A csigalépcső utolsó foka után végre kiléphettek arra a körerkélyre, melyről páratlan látvány tárul elétek a pompás belvárosra, a büszke Lővérekre és kedvező időjárási feltételek estén még az Alpok felétek eső vonulataiban is gyönyörködhettek.

Szállások Sopronban>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - soproni Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - soproni Tűztorony

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - soproni Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - soproni Tűztorony

 

 

„Vigyázótorony” a város felett (Veszprém)

„A királynék városa” hullámzó dombokra és patakkal átszőtt, kies völgye épült, mely a Bakonytól, valamint a Balaton-felvidéktől is csupán egy gondolatnyira helyezkedik el. Ez Veszprém, ahol a legtöbben az állatkertet, a Szent Benedek-hegyet és a jelenleg felújítás alatt álló Várnegyedet veszik célba.
A veszprémi vár délnyugati végén egy eredetileg őrtoronynak szánt építmény emelkedik, ami óvó tekintetét a városra veti. A 48 méter magas barbakán funkciója szerint eredetileg tűzfigyelési célokra volt hivatott, amit korábbi neve „a vigyázótorony” is megerősít. Ennek megfelelően a település legkiemelkedőbb pontján magasodik, körerkélyéről pedig páratlan kilátás nyílik a környékre.
Ez a Tűztorony egyben a város egyik legrégebbi épülete, melynek alapjait még IV. Béla tehette le a XIII. században. Érdekessége, hogy a copf stílusú réztorony órájának köszönhetően ma már minden egész órában felcsendül itt Csermák Antal verbunkos zenéje.

Szállások Veszprémben>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - veszprémi Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - veszprémi Tűztorony

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - veszprémi Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - veszprémi Tűztorony

 

 

Palócföld ferde tornya (Szécsény)

A Cserhát hegység rendkívül népszerű a természetjárók körében az ott található szuper turistautak miatt, melyeknek az egyik legjobb kiindulópontja Szécsény városában van. Mielőtt azonban nekivágnátok a kirándulásnak, előbb helyben nézzetek körül, mert a település szívében bukkanhattok rá a szécsényi tűztoronyra is.
Az épület igazi különlegességnek számít, amit Palócföld ferde tornyának is szoktak titulálni. A létesítmény tartószerkezete ugyanis közel akkora dőlést mutat, mint a sokkal nagyobb hírnévre szert tevő, Pisai ferdetorony. A szabad szemmel is jól látható jellegzetesség hátterére több magyarázattal is szolgálnak a helyiek. Egyesek szerint a II. világháborúban elszenvedett közeli bomba robbanása okozta az épület féloldalra billenését, míg mások a talajréteg csúszására hivatkoznak.
Ha erre jártok, feltétlen térjetek be megnézni ezt a nem mindennapi kincset, melynek földszintjén a hajdani Tűzőrség tiszteletére tűzoltó-tárlat várja a vendégeket!

Szállások a környéken>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - szécsényi Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - szécsényi Tűztorony

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!

 

 

Pompás kilátás Budapest közelében (Ráckeve)

Budapesttől délre indulva csak követnetek kell a hömpölygő Duna útját ahhoz, hogy nagyjából 50 km után megérkezzetek Ráckevére. A takaros, vidéki hangulatot árasztó városka fölé magasodik az Árpád híd közelében található Tűztorony-kilátó, ami a régi városházából nőtt ki.
Az ég felé törő, 40 méter magas nevezetesség tetejében egykor tűzjelző szolgálat működött. Jelenleg azonban ez a lenyűgöző építmény csak csodálatos panorámával ajándékozza meg látogatóit. Álljatok ki a széljárta erkélyre és fürkésszétek ki a távoli tájat, ahol a budai hegyek és a Velencei-dombság látványa bűvöli el a tekintetet!
Lefelé vagy felfelé menet keressétek meg az 1901-ben helyére került mestergerendát, amin a mai napig büszkén viseli az egykori ácsmesterek kézjegyeit!

Szállások Ráckevén>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - ráckevei Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - ráckevei Tűztorony

 

 

Szuper kiegészítő program (Csákvár)

A Vértes-hegység peremét érintő Zámolyi medencében húzódik meg a bájos városka, Csákvár. A mesébe illő Esterházy-kastélynak otthont adó településen a Csákvár Emlékház és Tűzoltó torony is kiváló kiegészítő programot kínál nektek.
A csákvári tűzoltószertár tűztornyos, sárgán világító épületét recsegő falépcsőkön át hódíthatjátok meg. Odafentről hangulatos kilátás nyílik a környék házikóira. Az épülettel szemközt elhelyezkedő két lakás megtekintésével pedig többet megtudhattok a helyi fazekasmesterségről is.

Szállások a környéken>>

5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - csákvári Tűztorony5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon - csákvári Tűztorony

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak Dinnyésre a Várparkba. A 2 hektáron 46 makettvár fogadja a történelem iránt érdeklődőket, de azok számára is érdekes lehet a kiállítás megtekintése, akik fogékonyak a szenzációkra: a Várpark immár negyedik alkalommal vált Guiness Recorderré. Alekszi Zoltánnal, a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodójával és tulajdonosával beszélgettünk.
A 18. században a német nemzetiségek nagy csoportja érkezett az országba, akik saját hazájukat elhagyva új életet kezdtek nálunk, szakértelmükkel segítve az ország újraépítését. Számtalan olyan látványossággal találkozhatunk itthon, melyek segítenek megismerni a korszak eseményeit és a magyarországi németség történetét. Talán az egyik legizgalmasabb ezek közül az úgynevezett ulmi dereglye, de találkozhattál velük ulmi doboz, ulmi skatulya, illetve Ulmer Schachtel néven is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mátrából
A varázslatos Mátra megannyi kirándulóhelye és eldugott látnivalója kimeríthetetlen forrás egy-egy mozgalmas hétvége eltöltéséhez. Cikkünkben 10 olyan helyszínt gyűjtöttünk össze, amiért mindenképp megéri útra kelni és felkeresni a hegység legszebb nevezetességeit.
Jártál már itt? Mutatunk 5 gyönyörű hazai tengerszemet
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!