Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A betelepült németek emlékére - 5 Ulmer Schachtel, azaz ulmi doboz Magyarországon

2023.03.06 | 6 perc

A 18. században a német nemzetiségek nagy csoportja érkezett az országba, akik saját hazájukat elhagyva új életet kezdtek nálunk, szakértelmükkel segítve az ország újraépítését. Számtalan olyan látványossággal találkozhatunk itthon, melyek segítenek megismerni a korszak eseményeit és a magyarországi németség történetét. Talán az egyik legizgalmasabb ezek közül az úgynevezett ulmi dereglye, de találkozhattál velük ulmi doboz, ulmi skatulya, illetve Ulmer Schachtel néven is.

 

Mi is az az Ulmer Schachtel?

Valószínűleg kevesen tudják, hogy mit is jelent pontosan az Ulmer Schachtel kifejezés, pedig történelmünk szerves részét képezte. Ez a nagyjából 20-30 méter hosszú és 5-8 méter széles, fából készült lapos folyami hajó a 18. században betelepülő svábok szimbólumává vált, de találni arra vonatkozó utalásokat is, hogy a hajók már az 1700-as évektől kezdődően közlekedtek Ulm és Bécs között.

A hajó a nevét részben Ulm településéről kapta, ugyanis itt készítették, a második fele pedig az egyszerű felépítésük miatt a dobozra utal (Schachtel). Érdekességük, hogy csak lefelé tudtak úszni a folyón, és az ismeretlen vizeken főleg nappal utaztak a családok. Miután megérkeztek a megközelítőleg 2-3 hetes utazás után, szétszedték őket, a fát vagy újrahasznosították, vagy eladták, vagy az új otthonaik építéséhez használták fel.

A törökök kiűzése után megritkult a lakosság, nem volt, aki újáépítse a lepusztított területeket, így az ország rá volt kényszerítve, hogy telepeseket hozzon be. Az 1700-as évek elején a spanyol örökösödési háború hátráltatta ezt a folyamatot, de végül 1716-ban megkezdődött a német családok betelepítése, akik a jobb élet reményében indultak útnak és kezdtek itt új életet. A történészek 400.000 főre becsülik a 18. században betelepült németek számát.

A hajókat ulmi doboz, ulmi dereglye, vagy ulmi skatulya néven is említik.

 

Bajai Ulmer Schachtel

A Bajai Német Önkormányzat kezdeményezéséből születhetett meg a helyi sváboknak emléket állító Ulmer Schachtel. A város a hajó felállításával több célt is megfogalmazott; elsősorban a következő sváb generációt emlékezteti származásukra, hirdeti a község iránti elköteleződést, valamint turisztikai attrakcióként és tanítási helyként is szolgál. A bárka különlegessége ugyanis, hogy egyedülálló módon eredeti, valósághű méreteiben készült el, így fedélzete diákcsoportok fogadására is alkalmas, így segítve a német kultúra és történelem könnyebb megismerését játékos, interaktív módon.

5 ulmi doboz Magyarországon - bajai Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - bajai Ulmer Schachtel

 

 

 

Szigetbecsei ulmi dereglye

Szigetbecse német vonatkozása századokkal ezelőttre nyúlik vissza. 200 éve a háborús pusztításokat követően a Bajor- és Stájerországból érkezett telepesek óriási segítséget nyújtottak a háború sújtotta országban, így az itt kiállított hajó emlékműként és szimbólumként is szolgál egyben. Az ulmi dereglye a Hoffnung, azaz a Remény nevet kapta, utalva az új hazában letelepedett német nemzetiségek jövőbe vetett hitébe.

5 ulmi doboz Magyarországon - szigetbecsei Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - szigetbecsei Ulmer Schachtel

 

 

Nagymarosi ulmeri skatulya

2015-ben készült el a Német Nemzetiségi Önkormányzat hozzájárulásával a nagymarosi hajókikötőben a város ulmeri skatulyája. Társaival ellentétben a dereglye a vízparton áll, végre természetes környezetében, így talán jobban elképzelhetjük, hogy milyen lehetett itt kikötni, utasainak országukat és sok esetben családjaikat hátrahagyva új életet kezdeni. A dunai svábok emlékének szentelt makett aljában szerelmes üzenetek vannak elhelyezve piros szívekre írva, így ha arra járunk, sétáljunk le a partra és olvassunk el ezek közül párat, vagy ha kedvet kaptunk hozzá, hagyjunk ott mi is pár sort.

5 ulmi doboz Magyarországon - nagymarosi Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - nagymarosi Ulmer Schachtel

 

 

Kismarosi Ulmer Schachtel

A Kismaroson 2004-ben felállított alkotás a társaival ellentétben nem egy fa hajómodell, hanem kőszobor, mely a város Polgármesteri Hivatalával szemben kapott helyet. A török hódoltság során a település teljesen elnéptelenedett, de az új életet kezdett sváboknak hála a Dunakanyar egyik gyöngyszemévé válhatott. Az emlékmű kevéssé emlékeztet a hajók szokásos ábrázolására, de mindenképp érdemes Horváth István szobrászművész „ulmere” előtt elidőzni pár perc erejéig, megemlékezve az itt élők őseinek sorsáról.

5 ulmi doboz Magyarországon - kismarosi Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - kismarosi Ulmer Schachtel

 

 

Vállaji Ulmer Schachtel

A szatmári svábok letelepedésének 300. évfordulója alkalmából emelték 2012 májusban a város központjában a Dechandt Antal által megformált vállaji ulmer schachtelt. A csíkozott oldalú csónak eredetileg 20 méter hosszú volt, mely nagyjából 5 család szállítását tette lehetővé, és segítette őket abban, hogy megérkezzenek Magyarországra.

5 ulmi doboz Magyarországon - vállaji Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - vállaji Ulmer Schachtel

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tudtátok, hogy az olaszországi Pisa városához hasonlóan Észak-Magyarországon is rábukkanhattok egy ferde toronyra? Pedig így van! Kövessetek minket, mert ezúttal „kiemelkedő” látnivalók nyomába szegődtünk, amelyek gyönyörű panorámát és szuper történeteket ígérnek a lelkes felfedezőknek! Íme 5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon.
Hétvégi kirándulásokhoz, városnéző kalandokhoz és idilli borozgatásokhoz is tökéletes választás a látnivalókban gazdag Szekszárd. Kutassátok fel velünk a panorámás kilátókat, a hangulatos tereket, a látványos múzeumokat és a kiváló túraútvonalakat!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.