Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A betelepült németek emlékére - 5 Ulmer Schachtel, azaz ulmi doboz Magyarországon

2023.03.06 | 6 perc

A 18. században a német nemzetiségek nagy csoportja érkezett az országba, akik saját hazájukat elhagyva új életet kezdtek nálunk, szakértelmükkel segítve az ország újraépítését. Számtalan olyan látványossággal találkozhatunk itthon, melyek segítenek megismerni a korszak eseményeit és a magyarországi németség történetét. Talán az egyik legizgalmasabb ezek közül az úgynevezett ulmi dereglye, de találkozhattál velük ulmi doboz, ulmi skatulya, illetve Ulmer Schachtel néven is.

 

Mi is az az Ulmer Schachtel?

Valószínűleg kevesen tudják, hogy mit is jelent pontosan az Ulmer Schachtel kifejezés, pedig történelmünk szerves részét képezte. Ez a nagyjából 20-30 méter hosszú és 5-8 méter széles, fából készült lapos folyami hajó a 18. században betelepülő svábok szimbólumává vált, de találni arra vonatkozó utalásokat is, hogy a hajók már az 1700-as évektől kezdődően közlekedtek Ulm és Bécs között.

A hajó a nevét részben Ulm településéről kapta, ugyanis itt készítették, a második fele pedig az egyszerű felépítésük miatt a dobozra utal (Schachtel). Érdekességük, hogy csak lefelé tudtak úszni a folyón, és az ismeretlen vizeken főleg nappal utaztak a családok. Miután megérkeztek a megközelítőleg 2-3 hetes utazás után, szétszedték őket, a fát vagy újrahasznosították, vagy eladták, vagy az új otthonaik építéséhez használták fel.

A törökök kiűzése után megritkult a lakosság, nem volt, aki újáépítse a lepusztított területeket, így az ország rá volt kényszerítve, hogy telepeseket hozzon be. Az 1700-as évek elején a spanyol örökösödési háború hátráltatta ezt a folyamatot, de végül 1716-ban megkezdődött a német családok betelepítése, akik a jobb élet reményében indultak útnak és kezdtek itt új életet. A történészek 400.000 főre becsülik a 18. században betelepült németek számát.

A hajókat ulmi doboz, ulmi dereglye, vagy ulmi skatulya néven is említik.

 

Bajai Ulmer Schachtel

A Bajai Német Önkormányzat kezdeményezéséből születhetett meg a helyi sváboknak emléket állító Ulmer Schachtel. A város a hajó felállításával több célt is megfogalmazott; elsősorban a következő sváb generációt emlékezteti származásukra, hirdeti a község iránti elköteleződést, valamint turisztikai attrakcióként és tanítási helyként is szolgál. A bárka különlegessége ugyanis, hogy egyedülálló módon eredeti, valósághű méreteiben készült el, így fedélzete diákcsoportok fogadására is alkalmas, így segítve a német kultúra és történelem könnyebb megismerését játékos, interaktív módon.

5 ulmi doboz Magyarországon - bajai Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - bajai Ulmer Schachtel

 

 

 

Szigetbecsei ulmi dereglye

Szigetbecse német vonatkozása századokkal ezelőttre nyúlik vissza. 200 éve a háborús pusztításokat követően a Bajor- és Stájerországból érkezett telepesek óriási segítséget nyújtottak a háború sújtotta országban, így az itt kiállított hajó emlékműként és szimbólumként is szolgál egyben. Az ulmi dereglye a Hoffnung, azaz a Remény nevet kapta, utalva az új hazában letelepedett német nemzetiségek jövőbe vetett hitébe.

5 ulmi doboz Magyarországon - szigetbecsei Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - szigetbecsei Ulmer Schachtel

 

 

Nagymarosi ulmeri skatulya

2015-ben készült el a Német Nemzetiségi Önkormányzat hozzájárulásával a nagymarosi hajókikötőben a város ulmeri skatulyája. Társaival ellentétben a dereglye a vízparton áll, végre természetes környezetében, így talán jobban elképzelhetjük, hogy milyen lehetett itt kikötni, utasainak országukat és sok esetben családjaikat hátrahagyva új életet kezdeni. A dunai svábok emlékének szentelt makett aljában szerelmes üzenetek vannak elhelyezve piros szívekre írva, így ha arra járunk, sétáljunk le a partra és olvassunk el ezek közül párat, vagy ha kedvet kaptunk hozzá, hagyjunk ott mi is pár sort.

5 ulmi doboz Magyarországon - nagymarosi Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - nagymarosi Ulmer Schachtel

 

 

Kismarosi Ulmer Schachtel

A Kismaroson 2004-ben felállított alkotás a társaival ellentétben nem egy fa hajómodell, hanem kőszobor, mely a város Polgármesteri Hivatalával szemben kapott helyet. A török hódoltság során a település teljesen elnéptelenedett, de az új életet kezdett sváboknak hála a Dunakanyar egyik gyöngyszemévé válhatott. Az emlékmű kevéssé emlékeztet a hajók szokásos ábrázolására, de mindenképp érdemes Horváth István szobrászművész „ulmere” előtt elidőzni pár perc erejéig, megemlékezve az itt élők őseinek sorsáról.

5 ulmi doboz Magyarországon - kismarosi Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - kismarosi Ulmer Schachtel

 

 

Vállaji Ulmer Schachtel

A szatmári svábok letelepedésének 300. évfordulója alkalmából emelték 2012 májusban a város központjában a Dechandt Antal által megformált vállaji ulmer schachtelt. A csíkozott oldalú csónak eredetileg 20 méter hosszú volt, mely nagyjából 5 család szállítását tette lehetővé, és segítette őket abban, hogy megérkezzenek Magyarországra.

5 ulmi doboz Magyarországon - vállaji Ulmer Schachtel5 ulmi doboz Magyarországon - vállaji Ulmer Schachtel

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tudtátok, hogy az olaszországi Pisa városához hasonlóan Észak-Magyarországon is rábukkanhattok egy ferde toronyra? Pedig így van! Kövessetek minket, mert ezúttal „kiemelkedő” látnivalók nyomába szegődtünk, amelyek gyönyörű panorámát és szuper történeteket ígérnek a lelkes felfedezőknek! Íme 5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon.
Dresch Mihály, Dragomán György – igazi közönségkedvenceket láthatunk Pécsen márciusban! Emellett visszatér a Csillagászati Hét, előadást tart Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, a humort pedig Pokorny Lia, Kovács Patrícia és Cserna Antal fogja képviselni.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mátrából
A varázslatos Mátra megannyi kirándulóhelye és eldugott látnivalója kimeríthetetlen forrás egy-egy mozgalmas hétvége eltöltéséhez. Cikkünkben 10 olyan helyszínt gyűjtöttünk össze, amiért mindenképp megéri útra kelni és felkeresni a hegység legszebb nevezetességeit.
Jártál már itt? Mutatunk 5 gyönyörű hazai tengerszemet
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!