Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország „őrszemei” – 5 varázslatos kilátó, csodás panorámával

A vadregényes Bükk-vidékre, a szelíd lankák alkotta Gödöllői-dombságra, és a Balaton északi, valamint déli partjára is ellátogattunk, hogy bemutassuk nektek Magyarország 5 ámulatba ejtő kilátóját. Szemléljétek meg az apró falvakat, a sejtelmes hegyvonulatokat, a kies völgyeket és a magyar tenger ékességeit madártávlatból!

 

Szent László kilátó-kápolna (Mogyoród)

A hullámzó Gödöllői-dombságba egy kis mélyedésében, a Mogyoródi-patak völgyébe ékelődött be Mogyoród község. A település legmagasabb pontjának eléréséhez a 326 méterre nyújtózó Somlyó-hegyre kell felkapaszkodni, melynek tetején a felújított Szent László kilátó-kápolna található. Az organikus építészet mestere, Makovecz Imre tervei alapján megvalósult épület igazi őrszemként hordozza körül a tekintetét a Budai-hegységtől egészen a Mátra homályba vesző vonulataig, miközben ablakot nyit a Pilisre és a Börzsönyre is. A csodás kilátó egyben kápolnaként is működik, hiszen az építmény tövében megbújó fülke a névadó középkori király fából faragott szobrát rejti.

Szállásajánlatok Mogyoród környékén>>

Tipp: Vágjatok neki az innen induló 4,2 km-es Szent László Tanösvény bejárásának is, mely érinti a szélmalmot, a pincesorokat, a Klastrom-dombot és a Szent László Emlékhely és Látogatóközpontot is.

5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Szent László kilátó-kápolna (Mogyoród)5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Szent László kilátó-kápolna (Mogyoród)

 

 

Naplás-tavi kilátó (Budapest)

A Szilas-patak völgyére és a Gödöllői-dombságra egyformán varázslatos panorámát kínál a budapesti Naplás-tavi kilátó. A 22 méteres, különleges formavilággal megáldott épület legfelső pontjáról 360 fokos, bámulatos látvány fogad majd benneteket. Csúcsáról többek között megfigyelhetitek a lábaitok előtt heverő cinkotai erdőt is. Az éjjel-nappal ingyenesen látogatható, háromszögekből összeillesztett erődítményből az egyik legcsodálatosabb látkép alkonyatkor tárul elétek. Mivel itt található Budapest második legnagyobb természetvédelmi területe, ezért ősszel és télen a költöző madarak röptét is követhetitek innen, de érdemes bejárni a környék tanösvényeit is, ahol a láprétek sajátos növény- és állatvilágát ismerhetitek meg közelebbről.

Szállásajánlatok Budapesten>>

5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Naplás-tavi kilátó (Budapest)5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Naplás-tavi kilátó (Budapest)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5+1 erdei szálláshely festői környezetben az Északi-Középhegységben
Nincs is jobb annál, mint amikor a mindennapok fáradalmait zavartalan, erdővel körülvett, festői környezetben pihenhetjük ki. A következő hat szálláshely tökéletes választás, ha szeretnétek elvonulni, kirándulni, romantikázni, vagy a baráti társasággal eltölteni néhány napot.

 

 

Kőhegyi-kilátó (Zamárdi)

A szőlők alatt roskadozó Balatonboglári borvidék egyik tagja a magyar tenger déli partján meghúzódó Zamárdi, mely pontosan szemközt helyezkedik el a Tihanyi-félszigettel. A sárga jelzésű túraútvonalat követve, a hullámzó Balatonnak hátat fordítva vágjatok neki a Kőhegy meghódításának! Némi kaptatás után megérkeztek majd a borospincék és a hétvégi házikók gyűrűjében megbújó Kőhegyi kilátóba, melyet a hajdani apátsági présház helyére építettek. A 220 méteres dombon álló, kör alapú épülethez oldalirányból egy lépcsősort támasztottak, melyet leküzdve máris végighordozhatjátok a tekinteteteket a Balaton festői kékségén. Pásztázzátok végig a Badacsonyt és keressétek meg a szemetekkel a Zalai-dombság vonulatait is a távolban! A környéken borteraszok, büfé és illemhely is akad.

Szállásajánlatok Zamárdiban>>

5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Kőhegyi-kilátó (Zamárdi)5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Kőhegyi-kilátó (Zamárdi)

 

 

Millenniumi kilátó (Szilvásvárad)

Az erdőkkel borított Bükk-vidék Magyarország egyik legkedveltebb turistacélpontjának számít, de még az itteni települések közül is kiemelkedik a látnivalókban gazdag Szilvásvárad. Miután megnéztétek a Szalajka-völgyben lévő 17 méter magas Fátyol-vízesést, a mélyből feltörő Szikla-forrást, a múltról regélő Istállóskői-barlangot, a páratlan Gloriett-tisztást és a meseszerű Felső-tavat, irány a Börtönmúzeum, ami mellől a Millenniumi tanösvény indul. Innen körülbelül 1 óra talpalás veszi kezdetét, de unatkozni nem fogtok, mert az utat 20 ismertetőtáblával tették színesebbé számotokra. Kicsit több mint 2 kilométer múlva aztán elérkeztek majd a fából ácsolt Millenniumi kilátóba, melynek kilátóterasza 20 méter magasan helyezkedik el. Ha elég szemfülesek vagytok, akkor a 612 méteres magasságból még a Magas-Tátra körvonalait is kiszúrhatjátok.

Szállásajánlatok Szilvásváradon>>

5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Millenniumi kilátó (Szilvásvárad) 5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Millenniumi kilátó (Szilvásvárad)

 

 

Batsányi-kilátó (Balatongyörök)

A Keszthelyi-fennsík lábánál fekvő Balatongyörök nem is egy, hanem rögtön 3 izgalmas panorámapontot kínál nektek. Keressétek fel a Bél Mátyás kilátót és a közvetlenül a 71-es út mellett elterülő Szépkilátót is! Ha már mindet láttátok, akkor célozzátok meg a 448 méter magas Pap-hegy csúcsán csücsülő Batsányi-kilátót, amit a játékos Pele apó tanösvényen át is elérhettek. Ezt a 38 állomásból álló útvonalat a gyerekek különösen kedvelni fogják! A háromemeletes épület koronájában a Balaton-felvidék babonáz meg benneteket büszkén magasodó tanúhegyeivel, valamint a Szigligeti-öböllel. Erről a pontról már jól látszik majd a következő kitűnő túrahelyszínetek is: a Szigligeti Vár, amit szintén érdemes megnézni, ha erre jártok.

Szállásajánlatok Balatongyörökön>>

5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Batsányi-kilátó (Balatongyörök)5 varázslatos kilátó, csodás panorámával - Batsányi-kilátó (Balatongyörök)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mi sem lehet jobb program egy hűvös hétvégén, mint egy meleg tea, egy kellemes teaházban? Összegyűjtöttünk pár helyet, ahonnan szívesen kortyolgathatjuk forró italainkat a hidegebb időkben is.
Lassan újra itt a tavasz, és a jó idő érkeztével lehet tervezgetni a szabadtéri programokat. Ha szeretnétek betekintést nyerni abba, hogy miként éltek őseink Magyarországon a korábbi évszázadokban, akkor a skanzeneknél tökéletesebb helyet nem találtok, ezért összegyűjtöttük nektek a legjobb falumúzeumokat!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.