Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bakancslistás helyek, látnivalók Sopronban

2021.10.22 | 9 perc

Ámulatba ejtő kilátók, boszorkányos tanösvények, vendégcsalogató éttermek, izgalmas kalandok – csak néhány dolog, ami felkerült arra a listára, ami egy tökéletes soproni kiruccanáshoz kell. Tuti tippek következnek városnézőknek és természetjáróknak!

A mesés szépségű Alpokalján, a lustán hömpölygő Ikva-patak partján bújik meg az a település, melyet minden magyar csak úgy emleget, mint „A leghűségesebb város”. A lenyűgöző történelmi épületek mellett azonban Sopron sokkal többet tartogat a kíváncsi kalandorok számára, hiszen az ikonikus Tűztornyon túl, itt lelhettek rá a különleges Taródi várra, a múltról mesélő kiállításokra, az adrenalin bombát kínáló kalandparkra vagy bobpályára, és még annyi minden másra, hogy felsorolni is nehéz. Mi azért mégis megpróbáltuk a lehetetlent és listába gyűjtöttük, hová érdemes ellátogatnotok, ha felkeresnétek a hazánk nyugati határához közel fekvő várost…

Sopron belvárosa és a város jelképe, a Tűztorony.Sopron belvárosa és a város jelképe, a Tűztorony.

 


Páratlan látkép

A rend kedvéért természetesen Sopron jelképével kezdjük meg a felfedező körutat. A település fölé magasodó Tűztorony tövében, a Fő tér felőli oldalon található Hűségkaput érdemes közelebbről szemügyre venni, mielőtt nekivágtok az 58 méter magas épület megmászásának. Amikor felértek, akkor a körerkélyről minden irányban megcsodálhatjátok majd az elbűvölő belvárost, és a Sopront körülölelő Lővéreket, de szép időben, ha elég éles a szemetek, akkor még Fertőrákos takaros házait is megpillanthatjátok!

Tudtátok, hogy a minden idők egyik legdrágább filmsorozatában is feltűnik Sopron? Bizony, A korona (The Crown) című szériában Darmstadtot, egy német várost testesít meg, a jelenetben pedig Cecília hercegnő temetését mutatják be. A szemfülesebbek kiszúrhatják Tűztornyot, a Gambrinus-házat, a Bencés templomot, és persze a Fő teret is.
További külföldi produkciók, magyar helyszínekkel>>

Szállásajánlatok Sopronban>>

 

Ízekkel fűszerezett látnivalók

Sopronban olyan neves helyeken olthatjátok az éhségeteket és a szomjúságotokat, mint a Papa Joe Salon&Steak House vagy a Perkovátz Ház English Pub&Restaurant, de szívből ajánljuk az Erhardt Éttermet is. Válogassatok kedvetekre>>
A hangulatos, barokk stílusú Fő tér közepén helyezkedik el a Szentháromság-szobor, körös-körül pedig jobbnál jobb éttermeket próbálhattok ki. Finom fogásokra bukkanhattok például a helyiek által is sokat ajánlott, és már ikonikusnak számító Gyógygödör Borozóban, vagy a Corvinus Étteremben. Utóbbi vendéglátóegység egyébként annak a történelmi Storno-háznak az aljában kapott helyet, ahol Liszt Ferenc kétszer is hangversenyt adott. Az emeleten ma már múzeum működik, amit megéri megtekinteni.
Ugyancsak a Fő térről nyílik a Kecske-templom, a Patika-, a Gambrinus-, a Generális-, a Kossow- és a Fabricius-ház is, és természetesen a tekintélyt parancsoló Vármegyeházáról sem szabad elfeledkezni!
Innen már csak egy ugrás a Várfalsétány, ami a Bünker-köztől indul. A történelem rajongóknak pedig ajánlott felkeresni a Római kori romkertet is, ami a városfalak lábánál nyúlik el.

Kilátás a Tűztoronyról a Fő térre, a Kecske-templomra és SopronraKilátás a Tűztoronyról a Fő térre, a Kecske-templomra és Sopronra


Világszép panoráma mellé mesés élmények

A belvárosi barangolás után ideje friss levegőt szívni, így utunkat a Soproni-hegység lejtői felé vesszük, ahol a Lővérek pazar kincsei rejtőznek. Amennyiben kedvelitek a szép panorámát, baktassatok fel a gyalogosan vagy járművel is könnyen megközelíthető, 23 méter magas Károly-kilátóba.
Az oda vezető utat a gyerekek különösen élvezni fogják, mert a Boszorkány meseösvény játékos feladatait teljesítve sétálás közben sem fognak unatkozni.
Jó hír, hogy gyönyörű látképet nem csak a már említett helyen csodálhatjátok meg, hanem a Sörházdombi- és a Várhely-kilátó is tárt karokkal fogad titeket.

Tipp! Sétáljatok fel a város egyik jellegzetes szimbólumához, a 154 méteres tv toronyhoz is. Az építményből akár a Bakonyig is elláthatnánk, és bár, sajnos, a torony nem látogatható, megéri közelebbről is megnézni.  Tovább>>

Sooproni tv-toronySooproni tv-torony

 

Hatalmas kirándulások, izgalmas erőpróbák

Bár igaz, hogy épp téli álmát alussza a Lővér Kalandpark, de tavasszal újra megnyitja kapuit, hogy 3 eltérő nehézségű pályával és izgalmas akadályokkal állítson titeket új kihívások elé. Amíg zárva tart az élménybarlang, addig viszont azt ajánljuk, hogy járjátok be a 8 km hosszú Ciklámen tanösvényt vagy egy kis testmozgásra a 21 állomásos erdei tornapálya is alkalmas lehet. Ha pedig az itt élő csodás növényvilágba is betekintenétek, akkor a Botanikus kertben ezt is megtehetitek.

 

 

A száguldás szerelmeseinek

Szeretnétek egy kicsit felpörgetni a kikapcsolódást és átadni magatokat az izgalomnak? E célra a Soproni Bobpálya ideális választás lesz. A 84-es út mellett meghúzódó, Bécsi-dombot átszelő, 13 kanyarral tarkított, 900 méteres útszakaszon egészen biztosan feljebb szökik majd az adrenalin szintetek. Élvezzétek a szédületes sebességet, a nagy izgalmak után pedig tömjétek meg a hasatokat a langallót, kemencében sült velőskenyeret és gofrit is kínáló szuper büfében!

 

Vízi élmények

2021. júniusától vár mindenkit a megújult Lővér uszoda és fürdő. Nyáron a strandfürdőben szabadtéri medencékben hűsölhettek, aki pedig egy kis adrenalinlöketre vágyik, válogathat a csúszdák között. Beltéren finn szauna, valamint aroma- és fényterápiás szauna is kapott helyet a verseny-, az úszó-,  a tan-, valamint a merülőmedence mellett, de relaxálhattok a jakuzziban, vagy a lazítómedencében is. Tovább>>

 

Egy nem mindennapi vár nyomában

A Lővérek egyik legegyedibb látnivalóját sem hagyhattuk le a listánkról. Itt található ugyanis a Taródi-vár vagy másként Bolond-vár. Az elnevezés mindkét esetben arra a megszállott építőmunkásra, Taródi Istvánra utal, aki a XX. században döntött úgy, hogy saját kastélyt emel. A gyönyörű és kicsit különc épület egyénileg és tárlatvezetéssel is látogatható. Utóbbit pedig azért ajánljuk, mert a kb. 3 órás túra alatt olyan titkos is feltárulnak majd előttetek, amikről eddig lehet, hogy ti sem hallottatok!

Taródi várTaródi vár

 

Itt akár remeték is lehettek: Sopronbánfalvi Kolostor

Besokalltatok már a felgyorsult világtól és jól jönne egy kis csendes elvonulás? Akkor zárásként keressétek fel a város peremén egyensúlyozó, Sopronbánfalvi Kolostor titokzatos és csodás épületét, mely nem csak műemlékként látogatható, hanem a felújított, hatalmas kőfalak között szálloda is üzemel!

 

Látnivalók a környéken

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, Fertőrákos
Páneurópai Piknik Emlékhely, Fertőrákos
Páneurópai Emlékmű, Fertőrákos
Esterházy-kastély, Fertőd
Széchenyi Kastély, Nagycenk

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Legszívesebben csak elnyúlnátok a medence masszázspadján a nyaralás alatt? Nem baj! Ahogy az sem, ha ennél mozgalmasabb élményekre vágytok. Ezúttal 3 kiváló fürdőbe látogatunk el, melyekben vízi csúszdázhattok és pihenős wellnesst is beiktathattok!
A hideg időben kreatívabb megoldásokhoz kell nyúlnunk, ha a gyerekek sokszor végtelennek tűnő energiájának levezetéséről van szó. Szeretnénk ebben segíteni nektek, úgyhogy hoztunk 10 olyan programötletet, ahol évszaktól függetlenül együtt szórakozhat az egész család.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Meseösvények Magyarországon - 5 varázslatos hely az országban gyerekeknek
Minden szülő számára fontos, hogy gyermekével megismertesse a természeti értékeket már egészen kicsi kortól. A meseösvények azt a célt szolgálják, hogy interaktív, játékos módon mutassák be egy adott terület állat- és növényvilágát úgy, hogy az mind a gyerekek, mind a felnőttek számára is szórakoztató legyen. Íme néhány szuper meseösvény, ahová mindenképp érdemes idén nyáron ellátogatni!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.