Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

"Pécsen megtaláltam a helyem" - interjú Kurucz Attilával, a Morzsa séfjével

2022.04.28 | 5 perc

Kurucz Attila neve sokaknak ismerősen csenghet. Találkozhattatok vele a Laci! Konyha!, és az innio éttermekben is, mára pedig Pécs és az ország egyik legjobb bisztrójának a konyháját vezeti, és egyben társtulajdonosa is. Kurucz Attilával, a Morzsa séfjével beszélgettünk.

Kurucz Attila hosszú utat tett meg. Szegedről indult, bő 15 évvel ezelőtt, és elég hamar egy Budapesti progresszív bisztró konyhában, a Laci! Konyha!-ban találta magát Mogyorósi Gábor séf mellett, ahol rövid idő után a tulajdonos felfigyelt tehetségére, és kinevezte az „innio” séfjének, amit sok évig vezetett. Utána további kalandos helyek követték életútját, de évekig nem találta meg a számításait, és most jött el a hely, és az idő, hogy teljes mértékben kifejezheti önmagát. Régi főnökével, most már tulajdonostársként, újra összeállt.

A jelek szerint mind a ketten jól döntöttek.

Kurucz Attila a Morzsa séfje és tulajdonostársa (Fotó: Morzsa)Kurucz Attila a Morzsa séfje és tulajdonostársa (Fotó: Morzsa)

 

Kurucz Attilával vendégszerzőnk, "M" beszélgetett.

 

Honnan jött a Morzsa ötlete? Mit is csináltok itt pontosan, mi a koncepció?

A Morzsa ötlete Zoliék (Tomin Lili és Benkő Zoltán - a szerk.) régi álma volt. Mindig is vonzódtak a jó kenyerekhez, péksüteményekhez. Budapesten is csináltak hasonló helyet egy rövid ideig.

Újhullámos bisztró, és pékség vagyunk. Kovászos, hosszú érlelésű kenyerek, és péksütemények készülnek a Morzsában. Emellett reggeli, ebéd, és vacsora kínálatunk is van. Rövid, hetente változó, szezonális étlappal dolgozunk, ami kiegészül még szendvicsekkel, tudatosan válogatott natúr, és klasszikus borokkal, speciality kávéval. 

Újhullámos bisztró és pékség Pécs belvárosában (Fotó: Morzsa)Újhullámos bisztró és pékség Pécs belvárosában (Fotó: Morzsa)

 

 

Miért pont Pécs? A nagy család mellett hogy van időtök mindenre?

Engem Zoli csábított Pécsre, mivel Szegeden nem találtam meg a szakmai számításomat, úgy döntöttünk, hogy családostól Pécsre költözünk.

A vendéglátás nem egy családbarát szakma, de régóta ezt csinálom, és a család alkalmazkodott, vagyis inkább elfogadják. Persze mindenki rengeteg energiát tesz bele a Morzsába (Lili, Zoli, munkatársak, stb.), de próbálom megtalálni a megfelelő egyensúlyt a munka, család és szabadidő között, ami nem egyszerű feladat, de fontos a harmóniára való törekvés. 

Fotó: MorzsaFotó: Morzsa

 

 

Hogy reagál a pécsi közönség? Máshonnan is jönnek vendégek?

A hivatalos nyitás előtt, volt pár eseményünk, vacsora estek, fesztiválok, hétvégi próbasütések, amik nagyon jól sikerültek. Rengeteg lelkes, érdeklődő emberrel találkoztunk ez idő alatt és érződött, hogy Pécs városa alig várja, hogy legyen egy ilyen típusú hely. Azóta egyre több pozitív visszajelzést kapunk, és szépen nő a visszajáró törzsvendégek száma is. Az egész országból jönnek hozzánk vendégek, és legtöbbjük célzottan érkezik a Morzsába. 

 

Hogy sikerült a bezárásokat átvészelni, mennyire érintett titeket?

Szeptemberben nyitottunk, a maszk használaton kívül nem sok mindenben érintett bennünket a pandémiás időszak. Persze azt mondhatjuk, hogy nem a legideálisabb időpont egy üzlet nyitására. 

Fotó: MorzsaFotó: Morzsa

 

Mik a jelenlegi, és jövőbeni tervek, hogyan képzelitek a következő 5 évet?

Most az elsődleges feladat a Morzsa márka kiépítése, pozicionálása, és megtalálni, nyitni egy szélesebb, igényes vendégkör felé, akik fogékonyak erre a műfaja. Folyamatosan tartani a magas minőséget, progresszív Morzsa stílusban.

Terveink között szerepel egy másik vendéglátó egység nyitása is a közeljövőben, ami egy kicsit szofisztikáltabb, szűkebb rétegnek szóló étterem lesz, szintén Pécs belvárosában.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A különböző ételallergiákkal és intoleranciákkal élők számára hatalmas kihívást jelenhet a szállodai étkezés. Szerencsére azonban ezt egyre több hotel felismeri és mindent megtesz annak érdekében, hogy vendégeik fesztelenül pihenhessenek. Cikkünkben 7 olyan szállást is bemutatunk, ahol bátran fordulhatnak az étkezéssel kapcsolatos kéréseikkel és kérdéseikkel a konyhához.
Panorámás reggelik, hűsítő medencék, zamatos koktélok és varázslatos programok csalogatnak benneteket egy igazi álomnyaralásra, amit a Vonyarcvashegyen álló Villa Plattensee-ben élhettek át. Milyen élmények várnak még a Balaton-partján? Most kiderül!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Egy falat Morzsa - kipróbáltuk Pécs legcoolabb bisztróját!
Az ember azt gondolja, hogy Budapesten kívül alig akad gasztronómiai csoda, pedig szép számmal vannak, ha jobban körbe nézünk. Útunk a pécsi „Morzsa” pékségbe és bisztróba vezet. Ha elolvassátok vendégszerzőnk, "M" élménybeszámolóját, 100%, hogy még ma ott akarok reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni!
Újváros Bisztró – új élmények, új ízkalandok Szarvason, a Körös partján
2023.11.30 | 10 perc | Gasztronómia
Szarvas az elmúlt időszakban egy új étteremmel lett gazdagabb. A Körös partján egy hightech modern épületben kapott helyett az Újváros Bisztró, melynek tulajdonosával, Szín Csabával arról beszélgettünk, milyen célok és lehetőségek állnak az étterem előtt.
Interjú: a Bárka Étterem és a La Casa Ristorante séfjével, Fűri Tomival beszélgettünk
2022.06.01 | 11 perc | Gasztronómia
Csongrádon a Bárka, Szentesen a La Casa konyhájában készülnek Fűri Tamás kedvenc ételei. Mint mondja, 365 napot az éttermeire áldoz, de terveiben ennél több szerepel. A népszerű séffel múltról és jövőről is beszélgettünk.
Kipróbáltuk: Góré étterem – „a modernizált kukorica tároló”
2022.06.02 | 10 perc | Gasztronómia
Pécs és Villány közelében, Kisharsányban nyitotta 2021-ben Kun Péter séf a GÓRÉ nevű éttermet. Csúcséttermet ígértek, kipróbáltuk.
Kipróbáltuk: Eger megér egy misét – Macok Bisztró és barátai
2022.06.30 | 6 perc | Gasztronómia
Egy esküvőre voltam hivatalos Egerbe, és ha már arra jártam, akkor beiktattam egy plusz 1,5 napos gasztro túrát is. Kipróbáltam egy vacsora erejéig a Macok Bisztrót.
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Ki Kurucz Attila, a Morzsa séfje?
Kurucz Attila Szegedről származó szakács, aki hosszú évekig a budapesti Laci! Konyha! progresszív bisztró konyhájában dolgozott, majd az innio séfjének kérték fel. Jelenleg a Morzsa konyháját vezeti és egyben társtulajdonosa.
Mi a Morzsa fő koncepciója?
Újhullámos bisztró és pékség: kovászos, hosszú érlelésű kenyerek és péksütemények készülnek, emellett reggeli, ebéd és vacsora szerepel az étlapon. A heti szinten változó, szezonális kínálatot kiegészítik szendvicsek, natúr és klasszikus borok, valamint specialty kávé kínálat.
Miért költöztek Pécsre, és hogyan egyensúlyozzák a munkát a családdal?
A költözés mögött a családdal történő közös életvoltás állt: Zoliék csábították a városba, mert Szegeden nem találták meg a szakmai számításaikat. A család támogatása fontos volt, és bár a vendéglátás nem tipikusan családbarát szakma, igyekeznek megtalálni a munka és a családi élet közötti megfelelő egyensúlyt.
Hogyan reagált a helyi közösség az új helyre?
A nyitás előtti események és próbasütések rendkívül pozitív visszajelzéseket hoztak, a város alig várta egy ilyen típusú hely megjelenését. Azóta egyre több pozitív visszajelzés érkezik, nő a visszatérő vendégek aránya, és a Morzsa a teljes országból vonz látogatókat.
Milyen tervek vannak a jövőre nézve?
A Morzsa márka kiépítése és pozicionálása a jelenlegi elsődleges cél, a magas minőség fenntartása Morzsa stílusában. Emellett terveznek egy másik vendéglátó egység megnyitását a közeljövőben, amely egy szofisztikáltabb étterem lesz Pécs belvárosában.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft