Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Rejtett kincsek a Dél-Alföldön - mennyire ismered a régió látnivalóit?

Dél-Alföld látnivalóiról több cikkünk is született már, hiszen a környék kifogyhatatlan a természeti és kulturális úti célokból. Most 5 olyan különlegességet válogattunk össze a, amit valószínűleg kevesen ismertek, azonban vétek lenne kihagyni őket, ha az ország déli részének megismerése a célunk.

 

Diadalív Ferenc József és Erzsébet királyné látogatására

A Szabadkígyóson található Wenckheim-kastély mellett épült fel Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné 1857-es látogatásának emlékére a Diadalív, mely valószínűleg Czigler Antal alkotása volt. A 12 méter magas és 8 méter széles építmény oldalaira az „Isten hozott”, illetve az ”Éljen a haza” feliratokat helyezték el, az uralkodópár tiszteletére vörös márványtáblán emlékeztek meg a különleges vizitről. 1942-ben még maga Horthy Miklós is ünnepélyesen átvonult a műemlék alatt, azonban 1950-re az építmény lebontásra került. A város összefogásával megvalósult renoválásra 2002 és 2003 között került sor, amikor a Szent Anna-kápolna előtt átadták a korabeli Diadalív tökéletes másolatát.

Szállástippek Szabadkígyós környékén>>

Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Diadalív (Szabadkígyós)Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Diadalív (Szabadkígyós)

 

 

Erzsébet Ligeti Lombkorona Sétány és Kilátó

Gyomaendrőd méltán híres gyógyfürdője mellett érdemes a község más nevezetességeit is megtekinteni, ugyanis olyan izgalmas kirándulási lehetőségeket tartogat, mint az Erzsébet Ligeti Tanösvény. Az útvonal érdekessége, hogy lombkoronasétányának és kilátójának köszönhetően a fák koronáinak szintjén a magaslatból nyíló gyönyörű kilátás mellett megfigyelhetjük a környék madárvilágát is, ugyanakkor a túra a föld és a levegő után a vízen is folytatódhat. Üljünk csónakokba, barangoljuk be a Hantoskerti holtág vidékét és lessünk bele a folyami élet varázslatos világába!

Szállástippek Gyomaendrődön és környékén>>

Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Erzsébet Ligeti Lombkorona Sétány és Kilátó (Gyomaendrőd)Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Erzsébet Ligeti Lombkorona Sétány és Kilátó (Gyomaendrőd)

 

 

 

Wenckheim családi mauzóleum

Doboz városa rendkívül büszke a területén fekvő Wenckheim-kastélyra, amely túlzás nélkül országunk egyik legszebb uradalmi épülete. Az eredetileg Ybl Miklós által tervezett és mostanra teljes felújításon átesett birtok ősfás parkja azonban még további látnivalókat is tartogat a fényűző központi rezidencia mellett. 1902-re a terület a család uradalmi birtoka lett, így az addigra tősgyökeres békésivé vált Wenckheim família a temetkezési helyét sem tudta volna máshol elképzelni. Ebből a célból készült el a 20. század elejére a Szent Kereszt kápolna és a Wenckheim-kripta, melyek kis ékszerdobozként állnak a hatalmas liget tiszteletet parancsoló fái között.

Szállástippek Doboz környékén>>

Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Wenckheim családi mauzóleum és Szent Kereszt-kápolna (Doboz)Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Wenckheim családi mauzóleum és Szent Kereszt-kápolna (Doboz)

 

 

Bihari Madárvárta

A Bihari Madárvárta a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, Biharugra település központjától 3 kilométerre terül el. A Magyarországon is páratlanul háborítatlan természeti környezetben erdei iskoláknak nyújtanak lehetőséget arra, hogy megfigyeléseken és foglalkozásokon keresztül nyerjenek bepillantást a környék állat- és növényvilágába. Az udvarán található Betekintő Torony segítségével magasabbról is megcsodálhatjuk a környéket, de akár biciklire pattanva is felfedezhetjük a falvakat, ugyanis még kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség, ha valaki aktívan töltené napjait a térségben.

Szállástippek Biharugra környékén>>

Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Bihari Madárvárta (Biharugra)Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Bihari Madárvárta (Biharugra)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Ezek a nevezetességek nem maradhatnak ki a Dél-Alföldön!
Mi vár titeket, ha a Dél-Alföldre látogattok? Gyönyörű kastélyok, hagyományőrző programok és felejthetetlen kalandok, ezért cikkünkben összeválogattunk 8+1 olyan helyet a számtalan érdekesség közül, amit semmiképpen ne hagyjatok ki, ha arra jártok.

 

Árpád-kori falurekonstrukció

Tiszaalpár és környéke a kutatások szerint már a bronzkor óta lakott, ezt kívánja bemutatni a 2000-ben kialakított honfoglaláskori falu rekonstrukciója, mely az ásatások során felderített településszerkezetet jeleníti meg. Az apró skanzen a korabeli mindennapokba kalauzol el, melynek során félig a földbe mélyített veremházakat, kemencéket, karámokat és még egy vesszőbéléses kutat is láthatunk. Az eredeti állapotokhoz képest természetesen sokkal zsúfoltabb a ma is látható falu képe, hiszen egykor egy település akár 4-6 hektáron is elterülhetett. Sajnos egy tavaly történt tűzeset miatt a szabadtéri múzeum jelenleg zárva tart, nyitására reméljük mihamarabb sor kerül.

Szállástippek Tiszaalpáron és környékén>>

Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Árpád-kori falurekonstrukció (Tiszaalpár)Izgalmas látnivalók Dél-Alföldön - Árpád-kori falurekonstrukció (Tiszaalpár)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Allergiás tünetek és légúti problémák enyhítésére, immunerősítésre, bőrproblémák kezelésére, valamint a stressz csökkentésére is megoldást kínálnak a sóbarlangok, amik remekül kiegészítenek egy frissítő wellnessezést. Lélegezz fel, és lépj a harmónia útjára a felhőtlen pihenés közben!
Elutaznátok egy felejthetetlen belföldi kikapcsolódásra Magyarországon, de a pénztárcátok makacsul ellenáll a kísértésnek? Megértjük a helyzetet, de van megoldás! Összegyűjtöttünk 10 wellness hotelt szuper szállásajánlatokkal, amik a családi kasszát is kevésbé terhelik meg. Töltsétek meg fürdőzéssel, szaunázással, pihenéssel az utazást!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.