Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Váron innen, váron túl – mutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit

Az észak-balatoni régió egyik legismertebb erődítménye a szigligeti vulkanikus hegy tetején magasodó vár. Bár önmagában ezért is érdemes felkerekedni, és nyakunkba venni a tapolcai járás 800 fős, ékszerdobozszerű települését, összegyűjtöttük a többi látnivalót is, amely megállóért kiált.

 

Veszprém vármegye ezernyi úti céllal csábítja a kirándulókat, köztük a Badacsony és Keszthely között fekvő félszigeten elterülő Szigligettel. A vulkanikus dombokon-hegyeken ívelő települést érdemes minden évszakban felkeresni, hiszen tavasszal mandulafák festik rózsaszínre a tájat, nyáron hatalmas élmény csobbanni a szigligeti strandon, ősszel nincs is jobb, mint bort kóstolni a vulkanikus talajú dűlőkön, télen pedig csendbe burkolózva élvezhetjük a horizontot…

Szállástippek Szigliget és környékén>>

 

Vár, Várudvar

A 2021-re felújított, méltán híres szigligeti vár története a 13. század első felére nyúlik vissza. Tudtad, hogy a kalandos múltú vár eredetileg sokkal kisebb volt, és csak a későbbi hozzáépítésekkel nyerte el mostani méretét? Hadászatilag azonban egészen a török hódoltság hanyatlásáig jelentőségteljes volt. Népszerűségét – a történelmi érdekességeken és több száz évnyi histórián túl – természetesen a hely hamisítatlan hangulata, és az onnan nyíló lélegzetelállító panoráma adja. Ahogy megcsillan a Balaton ezüstös vize, ahogy végigpásztázzuk a szép ívekben elterülő tanúhegyeket… És mindezt (az újraépítés óta) a szinte minden bástyán, falon kialakított, végigsétálható védőfolyosókról!

A kilátáson túl merülj el az erődítmény további látnivalóinak érdekességeiben: a barokk konyha, a hatalmas gyűjteménnyel bíró fegyverkiállítás, a várkápolna, és a környező várakat maketteken bemutató várgaléria részleteiben! És a felfedezés még itt sem ér véget. Irány a vár tövében immár 2020 óta működő Szigliget Várudvar, ahol színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, zenei programokkal, és kulináris élvezetekkel (például fenséges pizzával) várnak minden érdeklődőt! Az első elképzelések szerint gasztroudvar-szerepet hivatott betölteni, ám idővel egyre nagyobb kulturális központtá vált.

Mutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - várMutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - vár

 

 

Ófalu

Nem túlzás, hogy festményre illenek az Ófalu nádfedeles, fehérre meszelt, mesebeli házai. A kanyargós, girbe-gurba utcák a több száz éves településszerkezetet idézik, ám a házak között nemcsak múltbélieket, hanem újabbakat is találunk, amelyek tökéletesen belesimulnak a tradicionális szigligeti építészeti stílusba. Ne hagyd, hogy a szemed elhitesse veled, hogy egy skanzenben jársz – itt valódi lakóházak és nyaralók töltik meg a teret!

Mutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - ÓfaluMutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Ófalu

 

 

Szállástipp Sziligeten: Kardamom Apartman

Tovább a szállásajánlatokhoz>>

Kardamom Apartman (Szigliget)Kardamom Apartman (Szigliget)

 

 

Avasi templomrom

A szabadon látogatható, középkori Avasi templomromot 1958-59-ben tárták fel Kozák Károly régész vezetésével (az ő nevéhez köthetjük a sümegi, az egri, és más jelentős várak feltárását is). A sok-sok hiedelemhez, helyi anekdotához kapcsolódó templom eredete egészen a 12-13. századra nyúlik vissza. Ami a szerkezetét illeti: bejárata a hajó nyugati hosszoldalán volt, keleti oldalához sekrestye csatlakozik, attól karnyújtásnyira pedig csontház épült. Tornya zömök, falazott sisakú, amely ma is érdekes látványt nyújt a középkori építészet iránt érdeklődőknek.

Mutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Avasi templomromMutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Avasi templomrom

 

 

Szőlőhegyi Szentháromság Kápolna

A klasszicista stílusú Szentháromság Kápolna a közel 170 méter magas Rókarántó-hegyre épült, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk. A műemlékké nyilvánított kápolna – éppen, ahogy az Ófalu házainak – falait hófehérre meszelték. Tudtad, hogy építése egészen 1845-re nyúlik vissza, és hogy mindez a helybéli szőlősgazdák adományaiból valósulhatott meg? A kápolna harmóniumát szintén helyi lakosok gyűjtéséből vásárolták a 20. század elején. Az épület tornyában minden nap megszólaló, 64,5 kilogrammos harangot pedig még 1843-ban, Győrben készítette Mendel János híres harangöntő.

Mutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Szentháromság KápolnaMutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Szentháromság Kápolna

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A feltöltődés fellegvárai – Mutatunk TOP 10 balatoni wellness szállodát
A sűrű, akár monotonnak érződő hétköznapok forgatagát talán nem is lehetne jobb helyen kipihenni, mint egy hibátlan, balatoni wellness szállodában. Az északi és a déli partról egyaránt hoztunk most inspirációt, ha olyan helyet keresel, ahol a wellnessrészleg, a kulináris élvezetek, a relaxáló atmoszféra, és a hotel kollégáinak kedvessége egyaránt topon van. Vedd hát elő hazai bakancslistádat, és véss fel rá néhányat a TOP 10 szálloda közül!

 

 

Óvár-kilátó

A kissé meredek ösvényen, gyalogosan megközelíthető kilátót a 16. századi Óvár romjaira építették. Izgalmas élmény, ahogy megérkezünk, ugyanis a lélegzetelállító, túlpartig elérő kilátás mellett az is tudatosul bennünk, hogy Szigligetnek bizony két várromja is van! A mai, faszerkezetes kilátó 2013-ban készült el, ám a Királyné szoknyája elnevezésű, vulkanikus domb csúcsán már az 1900-as években is épült kilátó.

Tipp: Ragadj távcsövet, és tanulmányozd a bazaltorgonákat, innen ugyanis tökéletes rálátást kaphatsz!

Mutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Óvár-kilátóMutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Óvár-kilátó

 

 

Szigligeti kikötő

Festői tájon találhatjuk magunkat, ha a szigligeti kikötőben andalgunk, illetve onnan indulunk kellemes hajókázásra. Bár hajóbérlésre sajnos nincs lehetőség, a menetrend szerinti hajók közül érdemes felpattanni egyre, vagy kipróbálni a Kikötő Étterem valamelyik ínycsiklandó ételét. A vendéglátóhelyen túl szálláslehetőséget és játszóteret is találunk a hajópihenő környékén.

Mutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - kikötőMutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - kikötő

 

 

„Legnagyobb öble a Balatonnak” – Kultúrlépcső

Lesd meg te is a Tourinform iroda mellett induló, várhoz vezető úton létrehozott alkotást, a Kultúrlépcsőt! A street art festés Gergely Ramóna és Remsei Enikő, a CreaTeam festőművészeinek keze munkáját dicséri, és Eötvös Károly Balatoni utazás című, 1901-ben megjelent könyvének sorait olvashatjuk rajta. Inspiráljon téged is az irodalmi lépcsőzés!

Mutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - KultúrlépcsőMutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Kultúrlépcső

 

 

Extra tippek gasztroszerelmeseknek:

–Mennyei fagylaltért, reggeliért, és süteményért látogass el a szigligeti vár tövében található Várkávézóba! Jó idő esetén élvezz ki minden pillanatot a fagyizó teraszán, de szomorkodni rossz időben sincs okod: a minőségi hozzávalókból készült finomságok garantáltan elvarázsolnak!

–Kézműves és termelői portékákért érdemes beiktatni egy kellemes megállót a provence-i hangulatú Kisbolt delikátba, ahol többféle ízvilágú vadkovászos kenyeret, réteseket, túrós batyut, sőt nutellás és pisztáciás croissant-t is vásárolhatsz! A szigligeti túrád során így biztosan nem lesz hiba az energia-utántöltéssel.

Mutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Várkávézó/ Fotó: ittjartam.huMutatjuk Szigliget legmesésebb szegleteit - Várkávézó/ Fotó: ittjartam.hu

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Bármerre is vessen a sors Magyarországon, a hegyek, völgyek vagy épp a történelemi városok szívében takaros vendégházakra bukkanhattok. Ezek a mesebeli szálláshelyek csak még hangulatosabbak lesznek télen – még akkor is, ha nem borítja hatalmas hótakaró a tájat. Járjatok a végére velünk: hová érdemes utazni a csendes téli elvonulásokhoz.
Ötleteket keresel az őszi-téli utazásokhoz? Jobb helyen nem is lehetnél! Van ugyanis a tarsolyunkban 10 mesébe illő magyar település, melyeket idén te sem hagyhatsz ki az utazási listádról!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.