Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szuper helyek vannak a Balaton északi partján - kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban

A Balaton északi partjának egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja Balatonalmádi, ahol évszaktól függetlenül megannyi programlehetőség közül választhatunk. Lássuk mit érdemes csinálni, ha már kicsit hűvösebbre fordult az idő!

Hoztunk nektek egy tuti szállástippet, ha Balatonalmádiban jártok. Mesés ajánlatokkal vár a teljesen megújult Hunguest Hotel Bál Resort, ahol csodás kilátás nyílik a szobából a Balatonra és minden látnivaló a közelben található. Egy biztos: nem éri meg kihagyni! 

 

Vitorlás kikötő

A hatalmas területen elterülő Öreghegyi Kikötő a vízi élet szerelmesinek paradicsoma, igazi város a városon belül. Ha az idő nem engedi, hogy vízre tegyük járművünket, a klubépület valódi mentsvár lehet, amíg elvonulnak az esőfelhők. Felszerelt konyhája kiválóan alkalmas közös főzésekre, az emeleti gyereksarokban pedig a legkisebbek játszhatnak, míg a szolgáltatóház emeletén Balatonra néző szobák foglalhatók, ha az éjszakát is ott töltenénk.

Kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban Kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban

 

 

Vízimúzeum

A múzeum anyagát évek óta gyűjtő horgászember, Gönczi György igazi relikviákat halmozott fel: van itt az első világháború előttről származó bakelit orsó, vagy több mint százéves Notthingham faorsó is. A kiállítás mellett akár horgászati felszerelések vásárolhatók, de a szükséges engedélyek is kiválthatók helyben.

Óvári messzelátó

A közkedvelt kirándulóhely Balatonalmádi egyik jelképévé vált mára. Az időjárás viszontagságai és a II. világháború során sajnos az építmény több sérülést is elszenvedett, de 2016-ra több rekonstrukciót követően újra látogatható. A különleges vörös homokkő talpazaton álló kilátóból a Fűzfői-öbölig is elláthatunk.

Kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Óvári messzelátóKihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Óvári messzelátó

 

Mutatjuk, hogy hova menjetek, ha megéheztetek a város felfedezése közben. Tovább a legjobb balatonalmádi éttermekhez>>

 

Köcsi-tó tanösvény

A tanösvény, melyet a Köcsi-tó körül alakítottak ki Káptalanfüred határában található. Az agyagbányászatáról ismert területen többféle mocsár és nádas vegetáció figyelhető meg, láthatunk csikorgófüvet, mocsári csetkákat és deres szittyót is.

 

VasútARTjáró

A 2013-ban indult kezdeményezés igazi művészeti különlegesség; a városból származó alkotómesterek olajfestményeivel, digitális fotóival, grafikáival és akvarelljeivel díszítették ki aluljárójukat. A félévente megújuló tárlat célja, hogy minél több emberhez eljussanak a közösség tehetséges művészeinek munkái. A lekerült munkák a helyi Tourinform Irodában megvásárolhatóak.

 

Mozdony

Ha az Óvári kilátótól indulunk el a város központja felé, akkor lehetetlen nem belebotlani a hídon álló régi mozdonyba. Laikusként is különleges vizuális élményt nyújt a hatalmas fekete jármű, azonban ha picit utánanézünk történetének még különlegesebbé válik. A korábbi Azúr Expressz 375-ös számú gőzmozdonya a korábban itt futó Alsóörs-Veszprém vonalnak állít emléket, sőt a korábbi állomás is áll a mai napig, jelenleg magánházként funkciónál.

Kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Régi MozdonyKihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Régi Mozdony

 

 

Szent Imre templom

A templom Medgyaszay István tervei alapján, az erdélyi építészeti hagyományokat követve épült Trianon 10. évfordulóján, „néma imádságként” az ég felé mutatva. Az épület legkülönlegesebb pontja a bal oldalon helyet kapott Szent Jobb kápolna, melyet 1957-ben a Budai Várból helyeztek ide.

Kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Szent Imre templomKihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Szent Imre templom

 

 

Loyolai Szent Ignác templom

A környék legszebb építészeti emléke az 1779-ben felszentelt Szent Ignác templom. Legnagyobb értéke barokk freskó sorozata, mely a századok során megrongálódott, de az 1970-es évekbeli restaurálásának köszönhetően ma is megcsodálható.

Kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Loyolai Szent Ignác templomKihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Loyolai Szent Ignác templom

 

 

Erődített református templom

A Veszprém felé vezető úton, mint egy sziget emelkedik ki a kőfallal körülvett műemlék. Érdemes kívülről is körbejárni, mielőtt belülről megtekintenénk, román és gótikus jegyei leginkább a templom ablakaiban nyilvánulnak meg. Belülről a református hagyományokat követve rendkívül puritán, látogatásához jelenleg előzetes bejelentkezés szükséges.

Kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Erődített Református templomKihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Erődített Református templom

 

Remete forrás

Balatonalmádiba kirándulás céljából is érdemes ellátogatni, több túraútvonalat is találhatunk errefelé. Mindenképp érdemes egy kitérőt tenni a Remete forráshoz, mely három helyen feltörve táplálja az azonos nevű patakot. A csobogó víz a Sóhajok hídja alatt egészen Balatonig fut, izgalmas nyomon követni az útját.

Kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Remete forrásKihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Remete forrás

 

 

Kézfogás Európa szoborpark

Közvetlenül a 71-es főút mellett található Almádi legnagyobb parkja, az ősfás Szent Erzsébet liget. A fák árnyékában kialakított, jelenlegi 55 alkotásból álló szoborgyűjtemény 2013-ban nyílt meg, melyben külföldi klasszikus szobrokkal, valamint nonfiguratív térplasztikákkal egyaránt találkozhat, aki ide látogat.

Kihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Kézfogás Európa szoborparkKihagyhatatlan látnivalók Balatonalmádiban - Kézfogás Európa szoborpark

 

Vörös Homokkő tanösvény

Ha Almádi megismerése a célunk, ez a 6 kilométer hosszú városi séta kihagyhatatlan, mely során a szemünk előtt elevenedik meg a város múltja és jelene. A túra a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtártól indul, majd a kék háromszöget követve hamarosan a város tetején álló Óvári messzelátónál találhatjuk magunkat. Miután gyönyörködtünk az elénk táruló lenyűgöző látképben, tovább sétálva áthaladhatunk a Vöröskő Vasúti Hídon, ahol jelenleg a város egyik jelképe, a 375-ös számú gőzmozdony állomásozik. Lassan ereszkedve a központ irányába megcsodálhatjuk a Szent Imre templomot és Szent Jobb kápolnát. A körülbelül kétórás út végéhez érve megpihenhetünk a Szent Erzsébet ligetben, ahol többek között megismerhetjük a Kézfogás Európa szoborpark kiállított műveit, valamint a Remete patakról szóló történeteket.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 kilátó a Balaton körül, ahonnan lélegzetelállító a panoráma
A Balaton ezer arcát megcsodálhatjátok a partról, egy vitorláshajón ringatózva a tó közepéről, de felkereshetitek azokat a kilátókat és kilátópontokat is, ahonnan a legszebb a panoráma. Merüljetek el a Balaton szépségében madártávlatból! Elhoztunk nektek 10 kilátóhelyet az északi- és a déli partról.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.
A közelgő mindenszentek alkalmából összegyűjtöttünk néhányat Magyarország legszebb temetői és sírkertjei közül. A magyar hősökre, nemzetünk nagyjaira emlékezünk ezeken a nyugodt őszi napokon, így, ha tehetjük, rójuk le tiszteletünket temetőinkben, látogassuk meg elhunyt szeretteinket, és ha időnk engedi, nézzünk körbe ezekben a bámulatos kertekben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.