Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában

A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.

Cikkünkben összegyűjtöttük azt az 5 varázslatos hazai építményt, ahol testünk és lelkünk is feltöltődhet.

 

Bodajki Segítő Szűz Mária Kegytemplom (Bodajk)

A hagyományok szerint a Bodajkon található templom elődjét maga Szent István építette, melyet fiával, Imre herceggel gyakran fel is keresett. A kezdetben búcsújáró kápolna egy idő után túl kicsinek bizonyult az érkező tömeg számára, így az 1700-as évek elejétől megkezdték a ma ismert templom megépítését. 1695-ben ajándékozta a városnak Colloredo grófnő azt a Passauban készült kegyképet, mely ma is látható az épületben, és melyhez több ezer megmagyarázhatatlan gyógyulást kapcsoltak az elmúlt 200 évben. A csodás gyógyulások története megsokszorozta az idelátogatók számát, emiatt 1942-ben egy 15 ezer fő befogadására képes zarándokudvar létrehozását kezdeményezték, mely jelenleg is felkereshető.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Bodajki Segítő Szűz Mária Kegytemplom (Bodajk)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Bodajki Segítő Szűz Mária Kegytemplom (Bodajk)

 

 

Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika (Gödöllő)

A gödöllői, Grassalkovics Antal által alapított templom helyén korábban csak romok hirdették a valaha virágzó községet, az omlatag falak viszont egy Mária szobrot rejtettek, és ennek köszönhetően Máriabesnyőt később kegyhellyé avatták. A megtalált ereklye olyan nagy számú zarándokot vonzott a városba, hogy szükségesnek látták a kápolna bővítését, így az 1700-as évek közepén egy alsó és felső templomot is hozzáépítettek a meglévő falakhoz.  A zivataros 20. század során az épület állami tulajdon lett, de a rendszerváltást követően visszakerült egyházi rangba és 2008-ban kisbazilika rangot kapott.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika (Gödöllő)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika (Gödöllő)

 

 

5 templom Magyarországon, amit feltétlenül látni kell
Különleges látnivalók, gyönyörű templomok várják Magyarországon, hogy ti is felfedezzétek őket. Elhoztunk nektek 5-öt a legszebbek közül. Ismerjétek meg például a 13. századi kápolnát Zala megyében, fedezzétek fel a felsőörsi román stílusban épült templom részleteit, vagy a csodáljátok meg a 8 méter magas fából faragott Jessze-oltárt a Mátrában.

 

 

Csatkai Szentkút (Csatka)

A 14. században pálos szerzetesek által épített templom az Irgalmasság Anyjáról kapta nevét, melyet saját kolostorukhoz kapcsoltak. A látogatható épületet 1862-ben építették, elődje a török időkben teljesen megsemmisült. A kegykápolnában történt gyógyulások rengetek hívőt vonzanak a mai napig, a búcsúsok szerint a csatkaiSzentkút vize leginkább a lábfájás és bénaság gyógyítására jó. A kegyhely főbúcsúja szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén van, amikor imákat a magyaron kívül német és lovári nyelven is tartanak.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Csatkai Szentkút (Csatka)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Csatkai Szentkút (Csatka)

 

 

Szentkút kápolna, Lourdes-i barlang (Gencsapáti)

A Gencsapátiban található kápolna története 1765-re vezethető vissza, ekkor írtak ugyanis először az ottani forrásról. A helyi hagyomány szerint egy vak gyermek visszanyerte látását miután ivott a vízből, emiatt hálából építették a kápolnát a Fájdalmas Szűz tiszteletére. Az évek múlásával hamarosan három keresztfából álló Kálvária, 14 kis stációs kápolna és egy Lourdes-i barlang is elkészült, teljessé téve így a zarándokhelyet. Húsvét hajnalán a gencsi hívők a Szentkútnál adják meg a tiszteletet az Üdvözítőnek.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Szentkút kápolna, Lourdes-i barlang (Gencsapáti)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Szentkút kápolna, Lourdes-i barlang (Gencsapáti)

 

 

Tsitári forrás, Mária kegyhely (Hont)

A Drégelypalánk és Hont között fellelhető forráshoz a középkori feljegyzések alapján két kápolna tartozott, ahova Drégely várából egy titkos alagúton keresztül jártak a hívők imádkozni. Egy 1859-es irat szerint az egykori plébános Szűz Mária jelenésekről és hihetetlen gyógyulásokról számolt be, a mai napig 27 ilyen esetet tartanak számon Hont községben. A Kutyika elnevezésű szentkút ma is nagy népszerűségnek örvend, rendszeresen tartanak itt miséket, de a nem hívők számára is megér egy látogatást a kápolna hangulatos kertje.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Tsitári forrás, Mária kegyhely (Hont)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Tsitári forrás, Mária kegyhely (Hont)

 

Fotók: Ugor  top értékelő

 

Elbűvölő kis panziók és vendégházak
Olykor csak arra vágyunk, hogy elrejtőzzünk a vidék csendjében, felfedezzük hazánk egy eldugott szegletét. Ehhez hoztunk olyan szállás tippeket, melyek bájosságukkal meggyőztek minket is. Szemezgessetek kedvetekre!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Olykor csak arra vágyunk, hogy elrejtőzzünk a vidék csendjében, felfedezzük hazánk egy eldugott szegletét. Ehhez hoztunk olyan szállás tippeket, melyek bájosságukkal meggyőztek minket is. Szemezgessetek kedvetekre!
A Balaton északi partjának egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja Balatonalmádi, ahol évszaktól függetlenül megannyi programlehetőség közül választhatunk. Lássuk mit érdemes csinálni, ha már kicsit hűvösebbre fordult az idő!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
7 magyar mesefalu, ami rabul ejti a szíveteket
Fedezd fel az ország legszebb településeit! Még a határt sem kell átlépnünk ahhoz, hogy varázslatos kirándulóhelyeket találjunk, mert Magyarország legszebb falvaival úton-útfélen találkozhatunk. Ezek a bájos települések önmagukban is csodálatosak, de ezen kívül mesés programokat és látnivalókat is rejtenek. Gyertek velünk a Bakony lankáira, egy vadregényes völgykatlanba, különleges várakba és a Gerecse hangulatos lombkorona sétányára!
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
Jártál már itt? Mutatunk 5 gyönyörű hazai tengerszemet
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.