Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában

A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.

Cikkünkben összegyűjtöttük azt az 5 varázslatos hazai építményt, ahol testünk és lelkünk is feltöltődhet.

 

Bodajki Segítő Szűz Mária Kegytemplom (Bodajk)

A hagyományok szerint a Bodajkon található templom elődjét maga Szent István építette, melyet fiával, Imre herceggel gyakran fel is keresett. A kezdetben búcsújáró kápolna egy idő után túl kicsinek bizonyult az érkező tömeg számára, így az 1700-as évek elejétől megkezdték a ma ismert templom megépítését. 1695-ben ajándékozta a városnak Colloredo grófnő azt a Passauban készült kegyképet, mely ma is látható az épületben, és melyhez több ezer megmagyarázhatatlan gyógyulást kapcsoltak az elmúlt 200 évben. A csodás gyógyulások története megsokszorozta az idelátogatók számát, emiatt 1942-ben egy 15 ezer fő befogadására képes zarándokudvar létrehozását kezdeményezték, mely jelenleg is felkereshető.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Bodajki Segítő Szűz Mária Kegytemplom (Bodajk)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Bodajki Segítő Szűz Mária Kegytemplom (Bodajk)

 

 

Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika (Gödöllő)

A gödöllői, Grassalkovics Antal által alapított templom helyén korábban csak romok hirdették a valaha virágzó községet, az omlatag falak viszont egy Mária szobrot rejtettek, és ennek köszönhetően Máriabesnyőt később kegyhellyé avatták. A megtalált ereklye olyan nagy számú zarándokot vonzott a városba, hogy szükségesnek látták a kápolna bővítését, így az 1700-as évek közepén egy alsó és felső templomot is hozzáépítettek a meglévő falakhoz.  A zivataros 20. század során az épület állami tulajdon lett, de a rendszerváltást követően visszakerült egyházi rangba és 2008-ban kisbazilika rangot kapott.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika (Gödöllő)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika (Gödöllő)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 templom Magyarországon, amit feltétlenül látni kell
Különleges látnivalók, gyönyörű templomok várják Magyarországon, hogy ti is felfedezzétek őket. Elhoztunk nektek 5-öt a legszebbek közül. Ismerjétek meg például a 13. századi kápolnát Zala megyében, fedezzétek fel a felsőörsi román stílusban épült templom részleteit, vagy a csodáljátok meg a 8 méter magas fából faragott Jessze-oltárt a Mátrában.

 

 

Csatkai Szentkút (Csatka)

A 14. században pálos szerzetesek által épített templom az Irgalmasság Anyjáról kapta nevét, melyet saját kolostorukhoz kapcsoltak. A látogatható épületet 1862-ben építették, elődje a török időkben teljesen megsemmisült. A kegykápolnában történt gyógyulások rengetek hívőt vonzanak a mai napig, a búcsúsok szerint a csatkaiSzentkút vize leginkább a lábfájás és bénaság gyógyítására jó. A kegyhely főbúcsúja szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén van, amikor imákat a magyaron kívül német és lovári nyelven is tartanak.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Csatkai Szentkút (Csatka)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Csatkai Szentkút (Csatka)

 

 

Szentkút kápolna, Lourdes-i barlang (Gencsapáti)

A Gencsapátiban található kápolna története 1765-re vezethető vissza, ekkor írtak ugyanis először az ottani forrásról. A helyi hagyomány szerint egy vak gyermek visszanyerte látását miután ivott a vízből, emiatt hálából építették a kápolnát a Fájdalmas Szűz tiszteletére. Az évek múlásával hamarosan három keresztfából álló Kálvária, 14 kis stációs kápolna és egy Lourdes-i barlang is elkészült, teljessé téve így a zarándokhelyet. Húsvét hajnalán a gencsi hívők a Szentkútnál adják meg a tiszteletet az Üdvözítőnek.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Szentkút kápolna, Lourdes-i barlang (Gencsapáti)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Szentkút kápolna, Lourdes-i barlang (Gencsapáti)

 

 

Tsitári forrás, Mária kegyhely (Hont)

A Drégelypalánk és Hont között fellelhető forráshoz a középkori feljegyzések alapján két kápolna tartozott, ahova Drégely várából egy titkos alagúton keresztül jártak a hívők imádkozni. Egy 1859-es irat szerint az egykori plébános Szűz Mária jelenésekről és hihetetlen gyógyulásokról számolt be, a mai napig 27 ilyen esetet tartanak számon Hont községben. A Kutyika elnevezésű szentkút ma is nagy népszerűségnek örvend, rendszeresen tartanak itt miséket, de a nem hívők számára is megér egy látogatást a kápolna hangulatos kertje.

Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Tsitári forrás, Mária kegyhely (Hont)Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában - Tsitári forrás, Mária kegyhely (Hont)

 

Fotók: Ugor  top értékelő

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Elbűvölő kis panziók és vendégházak
Olykor csak arra vágyunk, hogy elrejtőzzünk a vidék csendjében, felfedezzük hazánk egy eldugott szegletét. Ehhez hoztunk olyan szállás tippeket, melyek bájosságukkal meggyőztek minket is. Szemezgessetek kedvetekre!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Olykor csak arra vágyunk, hogy elrejtőzzünk a vidék csendjében, felfedezzük hazánk egy eldugott szegletét. Ehhez hoztunk olyan szállás tippeket, melyek bájosságukkal meggyőztek minket is. Szemezgessetek kedvetekre!
A Balaton északi partjának egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja Balatonalmádi, ahol évszaktól függetlenül megannyi programlehetőség közül választhatunk. Lássuk mit érdemes csinálni, ha már kicsit hűvösebbre fordult az idő!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.