Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Romantikus séták hűvösebb napokra – romtemplomok Magyarországon

Izgalmas belegondolni abba, hogy túrázás közben olyan építményeket láthatunk, melyek akár már 800 éve részei a tájképnek. Pontosan ez a helyzet a romtemplomokkal, amik szerte az országban csak arra várnak, hogy felfedezzétek őket. Íme 8 templomrom, amiért érdemes útrakelni.

 

Zsámbéki romtemplom

Kezdjük is a listát egy igazán kiemelkedő példával: a XIII. század első felében épült templom fénykorában a későromán és kora gótikus építészet méltán kiemelkedő darabja volt, ami még évszázadok távlatából is látszik rajta. A törökellenes harcok és a földrengések nem kímélték, de az azóta eltelt időben többször is átesett felújítási munkálatokon, így ma is büszkén áll Zsámbékon. A templom egész évben látogatható, a közelben ingyenesen tudunk parkolni is.

Szállás tipp: A Szépia Bio&Art Hotel**** modern szobáival és wellnessrészlegével várja vendégeit Zsámbékon. Bizonyosan mindenki megtalálhatja a kedvenc részét, hiszen uszoda, jakuzzi, finn szauna, gőz- és infrakabin, masszázs, manikűr-pedikűr és kozmetika is rendelkezésre áll. Arról pedig, hogy esély sem legyen az unatkozásra, squash pályák, fitnesz terem, bowling pályák, kispályás füves futballpálya, kültéri medence és 4 db (téliesített) teniszpálya gondoskodik. További részletek>>

Zsámbéki romtemplomZsámbéki romtemplom

Zsámbéki romtemplomZsámbéki romtemplom

 

Schlossberg templomrom, Mecseknádasd

Mecseknádasdban, a falu feletti dombról vigyáz a településre a Schlossberg templomrom, mely a XIV. században épült. A törökök ideje alatt a megszállók átalakították erődítménnyé, de az idetelepített németek is szívesen építkeztek a templom környékére. A XX. században a feltárások során felszínre került a plébániatemplom, de még sok érdekes része rejtőzik a felszín alatt.

Nézzetek szét a környék szállásai között>>

Schlossberg templomrom, MecseknádasdSchlossberg templomrom, MecseknádasdPusztatorony templomrom, Somogyvámos

A Somogyvámos határában, a gabonatáblák közül kiemelkedő Puszatorony templomrom régészeti kutatások alapján valamikor a XII. században épülhetett, eredetileg román stílusban. A történelem zivataros századai nem kímélték az építményt, azonban látványosan vastag falai sejtetik, hogy a korábban köré épített falu oltalmaként szolgálhatott. A templom egy rövid sétával megközelíthető, körbesétálható, azonban a fennmaradt torony része nem látogatható.  

Nézzetek szét a környék szállásai között>>

Pusztatorony templomrom, SomogyvámosPusztatorony templomrom, Somogyvámos

Pusztatorony templomrom, SomogyvámosPusztatorony templomrom, Somogyvámos

 


Vértesszentkereszti bencés apátsági templomrom

A vértesszentkeresztesi apátság romja a Vértes hegység mélyén található, körülölelve a sűrű erdővel, így a kirándulás garantáltan maradandó élmény lesz az idelátogatók számára. Az első írásos emlék 1146-ból maradt fent a monostorról, ekkor már szerzetesek éltek a román kori épület falai között. Jelenleg omlásveszély miatt a rom körbe van kerítve és nem látogatható, de az Oroszlány felől vezető út egy sétát mindenképpen megér.

Nézzetek szét a környék szállásai között>>

Vértesszentkereszti bencés apátsági templomromVértesszentkereszti bencés apátsági templomromFerences kolostor romjai a budapesti Margitszigeten

A budapesti Margitszigeten található ferences kolostort IV. Béla alapíthatta 1270 körül vélhetőleg lányának, Margitnak. A templom a török hódoltság során megsemmisült, hogy romjai mégis fennmaradtak, azt annak köszönhetjük, hogy az 1796-ban megépült nádori villa falaiba beépítették az akkor megmaradt részeket. 1945-ben az épület lebontásra került, és megkezdődtek a feltárások a szigeten. A misztikus romok természetesen ma is látogathatóak a szigeten; a hatalmas fákkal teli parkban romantikus utazást tehetünk a múltban a városi forgatagból kiszakadva.

Nézzetek szét Budapest szállásai között>>

 Ferences kolostor romjai a budapesti MargitszigetenFerences kolostor romjai a budapesti MargitszigetenSomolyi templomrom, Regöly

A mai Regöly határában álló romtemplom valamikor a középkorban keletkezhetett, azonban pontos építésének időpontja nem ismert. Nem meglepő módon a török megszállás itt is rajta hagyta a kezét az építményen, de feljegyzések szerint távozásuk után még állt. Ma már csak egy kis, de annál szebb része látható, emlékeztetőül egykori nagyságára.

Nézzetek szét a környék szállásai között>>

Somolyi templomrom, RegölySomolyi templomrom, RegölySzent Balázs templomrom, Szentantalfa

Szentantalfa mellett egy Árpád-kori templom maradványait láthatjuk, ha a Nivegy-völgy keleti lejtőin a szőlőültetvények között barangolunk. A templom a XII-XIII. század során épült, és a fából készült elődjét váltotta egy időtállóbb változatra. És ahogy látszik ez maradéktalanul sikerült is, hiszen még napjainkban is megcsodálhatjuk, ráadásul a templomtorony szinte teljes egészében megmaradt. Az épület mellett a kilátás miatt is érdemes felsétálni, jól kivehető fentről a Balaton nyugati medencéje és a Badacsony.

Nézzetek szét a környék szállásai között>>

Szent Balázs templomrom, SzentantalfaSzent Balázs templomrom, SzentantalfaKisdörgicsei templomrom, Dörgicse

Dörgicse háromszor is sorban állt, amikor a templomokat osztogatták, ugyanis Felsődörgicsén, Nagydörgicsén és Kisdörgicsén is épült egy. Utóbbi településen a XIII. század óta van templom, mely ma is büszkén áll egy kis rét közepén. A török hódoltság után már nem régi fényében tündökölt, de déli fala még ma is erősen tartja magát, és a romtemplom bármikor szabadon látogatható.

Nézzetek szét a környék szállásai között>>

Kisdörgicsei templomrom, DörgicseKisdörgicsei templomrom, Dörgicse

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Időutazás a Dunakanyarban, vártúra Kőszegen, borozgatás Siklóson, török fürdőzés Egerben vagy romantikus séta az ország egyik legszebb füvészkertjében? Hoztunk nektek 10 helyszínt, melyek bebarangolása édes kettesben is nagy élmény lesz!
Ha a vízre, gyógyvízre gondolunk, elősorban egy szabadidős tevékenységként aposztrofáljuk, pedig valójában sokkal több jótékony hatása van, mint amire a mindennapokban használjuk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Panorámás szaunák, illatos rönkházak, príma ízek: TOP10 erdei wellness szálláshely
Vadregényes erdők, ínycsiklandó vadételek és harmóniára csábító wellness-oázisok is vannak a tarsolyunkban, ha szeretnétek nyugodt környezetben, a természetben lazítani. Ezúttal ugyanis Észak-Magyarország kiváló szállásaiból nyújtunk ízelítőt nektek.
Ünnepi készülődés: az 5 legszebb karácsonyi vásár Magyarországon 2021.
Rohamléptekkel közeledünk az ünnepi időszak felé, és a tavalyi lezárásokat követően idén újra megnyitják kapuikat az ország legszebb karácsonyi vásárai. Nincs olyan ember, akiben nem ébred fel az ünnep szelleme, ha végigsétál a gyönyörű fényekbe borult utcán egy bögre forró punccsal vagy forralt borral a kezében, ezért összegyűjtöttük az öt legszebb karácsonyi forgatagot Magyarországon, ahol november végétől megkezdhetjük az idei karácsonyi készülődést.
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.
5 szuper téli randi ötlet
A téli időszak mondhatni uborkaszezon a randizás terén, hiszen ilyenkor a legtöbb szabadtéri program kiesik; nem lehet kiülni a fűbe beszélgetni, nincsenek koncertek vagy fesztiválok, ráadásul még az időjárás sem túl barátságos. Szerencsére azonban ez idő tájt is lehet izgalmas találkákat szervezni, ha nincs ötleted, akkor ebben a cikkben adunk neked ötöt is!
10 elbújós vidéki szálláshely a hideg, téli estékhez
Panorámás szaunázás, csónakázás a hegyek között, pezsgőfürdőzés a csillagok alatt, erdei kisvonatozás vagy lóháton utazás? Bármelyik kalandot kipróbálhatjátok a most következő, 10 szálláshelyen, ahol valóban elvonulhattok a világ elől…