Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A világ leghíresebb útikalauza és csillagai - a Michelin Guide története

2022.11.03 | 5 perc

Honnan indult Michelin Guide? Mit jelentenek a Michelin-csillagok, és mi alapján ítélik oda egy étteremnek?


A Michelin Guide története

Ha ismerősen cseng a ’Michelin’ név, de elsőre a gumiabroncsok jutnak eszetekbe róla, nem véletlen.

Minden egy kis Francia városban, Clermont-Ferrand-ban kezdődött 1889-ben. Egy testvérpár, Edouard és André Michelin egy olyan korban álmodta meg a világhírű gumiabroncs cégüket, amikor 3000-nél is kevesebb autó volt Franciaországban. Marketing fogásként készítettek egy piros útikönyvet, amiben egyéb hasznos információ mellett éttermeket és hoteleket ajánlottak az autósoknak, mindezt pedig azért tették, hogy az emberek kitérőket tegyenek ezekre a helyekre, ezáltal hamarabb kopjanak az autókon a gumik, és így újakat vegyenek - természetesen Michelin gumiabroncsokat.

A cég hamar felismerte az útikalauzban rejlő lehetőségeket, így az utazók segítségével, akik információkat gyűjtöttek és osztottak meg a hotelekről, egyre több adattal egészítették ki a kiadványokat. Sőt, a kiadványok ekkor már tartalmazták a Francia Autóklub ajánlásait, a szálláshelyek minőségét és az éttermek értékeléseit is.

Guide Michelin, 1929. / Forrás: wikipedia, TrouGuide Michelin, 1929. / Forrás: wikipedia, Trou



Két évtizedig ingyen osztogatták a kiskönyvet. A legenda szerint ez egészen addig tartott, amíg Andre Michelin be nem tért egy gumiboltba, ahol azzal szembesült, hogy a kedvenc útikönyveit a munkapad alátámasztására használják. Ezután, 1920-ban, piacra dobták az új Michelin Guide-ot, amihez 7 frankért lehetett hozzájutni.

Hamar világossá vált, hogy az éttermek iránti érdeklődés egyre nagyobb, ezért a Michelin testvérek csapatot toboroztak a névtelen kóstolókból, akik inkognitóban járták a vendéglátóhelyeket és értékelték azokat. Ők voltak az első ellenőrök. Az első csillagokat 1926-ban osztották ki, akkor viszont még csak 1 csillaggal jutalmazták a legjobb éttermeket. 5 évvel később bevezették a 0, 1, 2 és 3 csillagos hierarchia rendszert, 1936-ban pedig közzétették a csillagozás kritériumait is.

Azóta a Michelin Guide sikere lankadatlan, a világon mindenhol népszerű lett, 40000 vendéglátóhelyet értékelt 3 kontinensen, az útikalauzból pedig világszerte több mint 30 millió példányt adtak el. Az alapító testvérek előrelátása és elhivatottsága a mai napig aktuális: legyen mindenki számára elérhető az autózás, a turizmus és a felejthetetlen élmények.

 

 

Mit jelentenek a csillagok?

1 csillag: Magas minőség, megéri betérni

2 csillag: Kitűnő konyha, megéri a kitérőt

3 csillag: kiemelkedő ételek, ami önmagában megéri az utazást

 

A kritériumok:

- felhasznált alapanyagok és az ételek minősége

- ízek és főzési technikák tökéletessége

- a séf személyisége és a konyha eredetisége, stílusa

- ár-érték arány

- látogatások gyakorisága

A kritikusok a csillagokat nem az étterem arculatáért, vagy a szolgáltatás minőségéért ítélik oda, hanem kizárólag az ételeket minősítik. Így, ellentétben a közhiedelemmel, nem csupán drága és luxus éttermek kapják meg az elismerést, vannak például Michelin-csillagos street food helyek is.

Előnyt élveznek azok az újító szakácsok, akik a tradicionális fogások újragondolása mellett különleges ízvilággal, innovatív recepttel állnak elő, és így egyedi és különleges ételt tesznek az asztalra.

Bár gyakran találkozunk a “Michelin-csillagos séf” kifejezéssel, fontos leszögezni, hogy a csillagokat nem a séfek, hanem az éttermek kapják, annak ellenére, hogy a kitüntetés nagyrészt az ő érdemük. Esetleges elválás esetén a csillag(ok) marad(nak) az étteremnél, a séfek nem vihetik magukkal.

 

Magyarország Michelin csillagos éttermei

Salt

Stand

Essencia

Costes Downtown

Costes

Borkonyha Winekitchen

Babel

 

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Két új Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak!
Megjelent az idei Michelin Guide kiadványa. Újabb 2 hazai étteremnek is odaítélték a Michelin-csillagot: Essência Restaurant - Tiago & Éva és SALT Budapest. További 6 budapesti éttermet pedig ajánlanak a listájukon.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A magyar történelem során sajnos nagyon sokszor nem a győztes oldalon álltunk egy-egy ütközetben, de elődeink kitartása és küzdeni akarása ezekben a helyzetekben is példamutató volt. Számos ilyen ütközeteknek a helyszínén található emlékhely az országban, ami egy kirándulással összekötve szuper program lehet az őszi napokban.
Hónapok óta várjuk, hogy kiderüljön, lesz-e Michelin-csillagos vidéki étterem Magyarországon, és ha igen, ki lesz az. Ugyanis idén először teljes Magyarországra fókuszáló kiadvány jelenik meg. Az új Michelin-csillagos éttermek között van az esztergomi 42 Restaurant, és budapesti Rumour is, sőt, egyből két Michelin-Csillagot kapott a tatai Platán Gourmet!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!