Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Visszatér az újjászületett Ballon-kilátó a Városligetben

Május 1-i nyitást követően 150 méteres magasságból gyönyörködhettek a kivételes panorámában a városligeti Ballon-kilátóból. Kosarában egyszerre akár 30 utassal emelkedik majd a levegőbe, ahol a maximális magasságból megcsodálhatjátok a Széchenyi fürdőt, a Vajdahunyad várát, de akár megszámolhatjátok azt is, hányan fotózkodnak épp a Hősök terén. Fantasztikus élmény, ti se hagyjátok ki!

 

A május elsejei indulás előtt néhány nappal a sajtó próbálhatta ki a légballont, így nekünk volt lehetőségünk tesztelni. A 15 perces út felnőtteknek 7000 forint, míg a 6 év alatti gyerekeknek 5000 forint, a 2 felnőtt és 2 gyerek részére szóló családi jegy pedig 20000 forint.

Nagyon klassz és egyedi program, érdemes kipróbálni. Ha pedig megtettétek, itt meséljétek el, milyen volt!

 

Ballon-kilátó

A látványos és nem mindennapi turisztikai látnivaló már 120 ével ezelőtt is hatalmas népszerűségnek örvendett, idén pedig a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszatér, és rendhagyó módon talajhoz rögzített légi kitátópontként működik majd a Széchenyi fürdő szomszédságában található Mimóza dombon.

Kilátás a Ballon-kilátó tetejéről a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.huKilátás a Ballon-kilátó tetejéről a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.huA Ballon-kilátóhoz hasonló különlegességek a világ számos nagyvárosában népszerű nevezetességnek számítanak. Hasonló élményprogramon lehet részt venni a világ 28 országában, az Egyesült Államoktól Berlinig, Párizstól Szingapúrig.

A budapesti azonban egyedülálló, hiszen formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét, a Léghajót eleveníti fel.


A városligeti Ballon-kilátót a Párizsban található Ballon de Paris Generali ihlette, amely 1999-óta mind a helyiek, mind a turisták egyik kedvelt attrakciójának számít. A környezetbarát és zajmentes ballon a megnyitása óta több millió utast emelt a levegőbe, és mára eggyé vált a város képével.

„A Városliget sokkal több, mint egy egyszerű közpark, itt több mint kétszáz éve a természet, a kultúra és a szórakozási lehetőségek élnek tökéletes szimbiózisban, ez a rendkívül gazdag hagyomány emeli az egyik legizgalmasabb városi szövetté egész Európában. Büszkék vagyunk rá, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósításával egyre több ilyen tradíciót tudunk visszaállítani régi fényében - a Millennium Házától a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokáig-, és most május 1-től ehhez a sorhoz csatlakozik a városligeti légi attrakció visszatérése. Bízunk benne, hogy az élményballonozást nagy örömmel fogadják mind a budapestiek, mind a hazánkba látogató turisták." - mutatta be a fejlesztést Gyorgyevics Benedek.

Kilátás a Ballon-kilátóból a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.huKilátás a Ballon-kilátóból a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu

Kilátás a Ballon-kilátóból a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.huKilátás a Ballon-kilátóból a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu

 

 

De hogyan működik? Mi tartja a levegőben?

A Ballon-kilátó egy talajhoz rögzített, hélium gázzal töltött léghajó, amely a rögzítésnek köszönhetően nem hagyja el le- és felszállóhelyet, a Mimóza dombot. A ballon nagyjából 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a földre. A 150 méteres magasságból, tiszta idő esetén, egész Budapestet és környékét megcsodálhatjátok madártávlatból.
A fedélzeten a pilóta mellett maximum 30 fő, 6 évnél idősebb utas tartózkodhat.

A repülésre vágyók többfajta jegytípus közül tudnak választani majd, repülhetnek napközben szikrázó napsütésben, vagy akár az éjszakai jeggyel a kivilágított fővárost is megcsodálhatják, de különleges alkalmakra is érdemes tartogtni a programot, hiszen tökéletes helyszín lánykéréshez, születésnaphoz, vagy közös céges csapatépítő programnak is.

Ballon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.huBallon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu

Ballon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.huBallon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu

 

 

 

A Ballon-kilátóhoz hasonló szerkezetek évtizedek óta biztonságosan és balesetmentesen működnek világszerte

- hangsúlyozta Závodszky Zoltán, a Ballonkilátó Zrt. vezérigazgatója. A rendszer szélsebesség- és iránymérővel, környezeti hőmérséklet mérővel, a kupola nyomásjelzővel és töltőgáz hőmérséklet-mérővel is rendelkezik, továbbá a hajó kizárólag a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik fel. A működés elektromos hálózati csatlakozásról biztosított, de önálló áramfejlesztővel is rendelkezik.
A Ballon-kilátó a Magyarországon és Európában érvényben lévő légi biztonsági szabályoknak megfelelő világitó és jelző fényekkel van ellátva.
A Városligetben felállított szerkezet a francia Aero30NG típusú rendszer, amely jelenleg a világon a legelterjedtebb és legbiztonságosabb ballon-kilátó rendszer, ékes bizonyíték erre, hogy a világ számos pontján lévő szórakoztató központ (pl.: Disneyland Párizs: Safari Park-San Diego; Angkor Vat) szintén ilyen típusú ballon-kilátó rendszert üzemeltet. 

A ballon üzemelése semmilyen környezeti terhelést nem jelent, hiszen a feltöltéshez szükséges hélium természetes, semmilyen reakcióba nem lépő ún. nemesgáz, nem mérgező és nem gyúlékony, tehát teljesen biztonságos. Érdekesség, hogy a kupolába 6.000 köbméternyi héliumot töltenek.

Ballon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.huBallon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu

Ballon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.huBallon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu

 


Megújult környezet

A Ballon-kilátónak otthont adó parkrészt, a Mimóza dombot a Városliget tájépítészeti megújításának részeként teljes egészében rehabilitálták. Megújult 10.000 négyzetméternyi zöldfelület és az ahhoz kapcsolódó úthálózat, új utcabútorokat, szemeteseket helyeztek el, elbontották a több mint 700 négyzetméteres, elavult Sörsátrat, helyette pedig jelentősen kisebb alapterületen egy, a megújuló Liget arculatába illeszkedő kávézót, és illemhelyiséget alakítottak ki a parkrészen - foglalta össze Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Ballon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.huBallon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu

 

Kezdjétek a napot, mint egy király! Bemutatjuk a 10+1 legjobb reggelizőhelyet Budapesten
Ugyan most csak 10+1 reggelizőhelyet mutatunk be Budapesten, a főváros bővelkedik kisebb és nagyobb, modern és elegáns helyekben, ahol bőséges reggelik, finom kávék és ínycsiklandó sütemények teszik még szebbé a reggeleket.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Aktív kikapcsolást és sok élményt kerestek a természetben? Akkor van egy szuper hírünk, ugyanis végre megérkezett a napsütéses tavasz, így semmi sem akadályoz meg benneteket abban, hogy meghódítsátok Magyarország legjobb kalandparkjait!
A különböző ételallergiákkal és intoleranciákkal élők számára hatalmas kihívást jelenhet a szállodai étkezés. Szerencsére azonban ezt egyre több hotel felismeri és mindent megtesz annak érdekében, hogy vendégeik fesztelenül pihenhessenek. Cikkünkben 7 olyan szállást is bemutatunk, ahol bátran fordulhatnak az étkezéssel kapcsolatos kéréseikkel és kérdéseikkel a konyhához.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Illatos, színpompás virágos kertekben járva - 5 csodálatos tulipánszüret, amit kár lenne kihagyni!
Már nem kell Hollandiába utazni, hogy káprázatos tulipánmezőket lássunk, hiszen szerencsénkre évről évre egyre több tulipánkert várja a látogatókat Magyarországon. Az április a tulipánok hónapja, nem véletlenül kezdődnek ilyenkor a tulipánszüretek is, a hosszú tél után pedig igazán üdítő tavaszi programot jelentenek. Mutatunk 5 tulipános kertet az országban, ahova érdemes ellátogatni és csodás csokrokat szedni.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!
Maximális kényelem és élményteli pihenés - all inclusive wellness szállodák
Már Magyarországon is pihenhetünk olyan all inclusive wellness szállodákban, ahol a korlátlan étel- és italfogyasztás biztosítja, hogy az ott töltött idő alatt tényleg semmire ne legyen gondunk, és minden a feltöltődésről, a tökéletes pihenésről szóljon. Íme 4+1 belföldi hotel all inclusive ellátással