Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Átadták a Somoshegyi kilátót a Balatonon

2022. június 14-én átadták a Balatonberény és Balatonszentgyörgy mellett épült Somoshegyi kilátót, ahonnan nem mindennapi balatoni panorámában gyönyörködhet, aki arra jár. A 15 méter magas, 5 szintes, fából épített kilátóból a Keszthelyi öböl keleti felétől a Tihanyi félszigetig elláttok, illetve az északi- és a déli part domborzatát is megcsodálhatjátok.

A kilátó első és második szintjén található kiszélesített járó- és pihenő terület, illetve az ezeken a teraszokon elhelyezett padok mind azt a célt szolgálják, hogy a látogatók nyugodtan élvezhessék a kilátást, és elmerülhessenek a látványban. A Somoshegyi kilátó környékén lévő erdő remek kirándulási és túrázási célpont télen/nyáron, hiszen a cseres-tölgyes erdő minden évszakban más-más arcát mutatja, ezért nem csak nyáron, de bármelyik évszakban megéri bejárni.

Szállásajánlatok a környéken>>

Átadták a Somoshegyi kilátót / Fotó: Szigeti EditÁtadták a Somoshegyi kilátót / Fotó: Szigeti Edit

A projekt keretében a kilátón kívül a Deseda-tó, -patak és arborétum, valamint a Kereki vár területén is valósít meg turisztikai fejlesztést a SEFAG Zrt. A Desedán az arborétumba vezető faszerkezetű hidat újítja fel, valamint az országos műemlékvédelem alatt álló Kereki várat, a balatoni térség egyetlen megmaradt kővárát, illetve az ide vezető gyalogos túraútvonalat is fejleszti. A teljes projekt 213 millió forintos támogatásban részesült.

A megvalósuló fejlesztések eredményeként az elmúlt időszakban egyre népszerűbb, akár hosszabb időre tervezett természetjáró túrák, kirándulások egy – egy állomásai is lehetnek a létesítmények.

Átadták a Somoshegyi kilátót / Fotó: Szigeti EditÁtadták a Somoshegyi kilátót / Fotó: Szigeti Edit

 

A 46 millió forintos költségvetésű kilátó építés a GINOP-7.1.2-15-2017-00018. számú, „Somogy bejárható varázsa” című pályázat keretében valósult meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A tiszavirágzás egy rendkívül látványos természeti jelenség, amely évről évre rengeteg látogatót vonz. Szeretnéd a saját szemeddel látni? Íme néhány hasznos és fontos információ, aminek ismeretében biztosnak felejthetetlen lesz az élmény!
Az Agóra Élményközpont 8 méter átmérőjű kupolája alatt csillagászati előadásokat és különleges teljeskupolás-filmeket is láthatnak az érdeklődők.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 kirándulásra termett mesefalu, ha bekopogtat az ősz
Magyarként igazán szerencsések vagyunk, ugyanis szebbnél szebb településekbe botlunk, bármerre is indulunk. Ezúttal olyan festői falvacskákban jártunk, ahol a csodás látnivalók és programok mellett a helyszín sem volt utolsó!
Hosszú hétvégék, munkaszüneti napok és ünnepek 2023-ban
2022.06.07 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Két négynapos és négy háromnapos hosszú hétvégére számíthatunk 2023-ban, ledolgozós szombat viszont nem lesz. Összegyűjtöttük, mikor és milyen ünnepnapok, munkaszüneti napok és iskolai szünetek várnak rátok jövőre.
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.
Egy magyar úti cél, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”
Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!