Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Zempléni felfedezőúton a Regéci várba ‒ mesés MondaTúrával az erdőn át

Hidak alatt csobogó patak, takaros porták és interaktív látogatóközpont bújik meg a bűbájos Regécen. Az idilli kis falu peremén ráadásul Magyarország egyik legszebb erődítménye magasodik, amit védelmezően karol át a mesés MondtaTúrát tartogató erdő. Szegődjetek a nyomunkba, és ne hagyjátok ki legfrissebb élménybeszámolónkat a Zempléni túránkról!

Szálláshelyek Regéc környékén>>

 

Jártatok már úgy, hogy kirándulás előtt elfelejtettétek megnézni, nyitva tart-e a kiszemelt úti cél? Nos, mi sajnos elcsúsztunk ezen a tekintélyes méretű banánhéjon, amikor Boldogkő várát szerettük volna meglátogatni. Egy nagy szerencsénk volt azonban: az, hogy a Zemplénben barangolva nem csupán ez az egy szép erődítményt rejtőzik.

Egy gyors újratervezést követően búcsút intettünk a barackfákkal pöttyözött tájnak és a Regéci vár felé vettük az irányt. Vizsoly előtt lefordulva a Szerencs-patak által metszett Korláton, majd a Bors-patak szelte Fonyon vágtunk keresztül. A hajmeresztő hajtűkanyarokat leküzdve, nagyjából fél órás autóút után érkeztünk meg a festői szépségű Regécre, ami minden várakozásunkat felülmúlta.

Zempléni felfedezőúton a Regéci várbaZempléni felfedezőúton a Regéci várba

 

 

Bemelegítő kiállítás az erőd meghódítása előtt

A parányi falu mérete ellenére igazán csinos és igazi mesefaluként jellemezhetnénk a házak mellett szaladó patakjának, a hangulatos hídjainak, illetve a takaros portáinak köszönhetően. A Fő út mentén fekvő apró templommal szemközt keresni sem kellett a Regéci Vár Látogatóközpontját, ami 3D vetítőtermet, kilátótornyot, valamint időszaki- és állandó kiállítást is tartogat. Utóbbi II. Rákóczi Ferenc gyermekkorát mutatja be, de a korabeli nevelési szokásokba is bepillantást enged. A tárlat megtekintését egy jó kávéval zártuk a komplexum büféjében, majd tovább folytattuk az utat az erdők ölelésében fekvő Regéci várig.

Zempléni felfedezőúton a Regéci várbaZempléni felfedezőúton a Regéci várba

Zempléni felfedezőúton a Regéci várbaZempléni felfedezőúton a Regéci várba

Szálláshelyek Regéc környékén>>

 

Kurucos MondaTúra az erdőn át

Mogyoróska és Regéc között, a sűrűsödő fák közé érve hamar megváltunk a kocsinktól és  nekivágtunk annak mesés ösvénynek, amit az izgalmas MondtaTúrával tettek még érdekesebbé. Az egyes állomásokon kurucokról szóló regék színesítették a talpalást, néhol pedig egy-egy hangfelvételt is meg tudtunk hallgatni az okostelefonjaink segítségével. A kellemes, átmozgató, körülbelül 2,5 km-es séta során toronyként magasodtak körülöttünk a mohákkal benőtt fák. A körülöttünk lévő csendben pedig néha hallani véltük az avarban mozgolódó állatok motozását.

Zempléni felfedezőúton a Regéci várbaZempléni felfedezőúton a Regéci várba

 

 

Az egyik legkülönlegesebb magyar vár

Egy utolsó emelkedőt letudva, végre megérkeztünk a várhegy tetejére, ahonnan csodálatos panoráma nyílt a környékre. A ködfelhőbe burkolt hegyek mintha csak gőzölögtek volna körülöttünk, miközben helyenként hulló hópelyhek vegyültek a szemerkélő esőbe.

Már a bejárat is hihetetlenül egyedi és izgalmas volt. Hatalmas felvonóhíd helyett ugyanis egy szűk, barlangszerű járat vezetett be az építmény szívébe. Az udvaron fapallók sokaságán kellett átjutni, illetve a kőfalak maradványai között is mindig fel-felbukkant egy-egy információs tábla, hogy tudassa velünk: milyen helyiség állt egykor körülöttünk.

Zempléni felfedezőúton a Regéci várbaZempléni felfedezőúton a Regéci várba

 

A zegzugos várban kalandozva nem nehéz eltévedni, ugyanis annyi felfedeznivaló lapul mindenfelé, hogy az ember szinte azonnal akarja befogadni az összeset. Az élményhez jelentősen hozzájárult a közelmúltban befejeződött felújítás. A szépen berendezett termeket informatív táblákkal tették szemléletesebbé, így rengeteg hasznos tudással gazdagodhattunk az erősség múltjáról és az itt élők mindennapjairól.

Mászkálás közben érdemes néha az órára pillantani, mert a Reneszánsz Palotában minden egész, és fél órában szórakoztató tárlatvezetésen vehettek részt!

 

Számunkra a sok varázslatos látnivaló közül a legcsodálatosabb mégis a tájra nyíló lélegzetelállító kilátás volt.

Ezzel egyszerűen képtelenek voltunk betelni, akár a körpanorámás toronyból, akár a vár egyéb pontjairól, de rendszeresen azon kaptuk magunkat, hogy a távolba révedünk a robosztus kőfalak mögül.

Miután sikerült elszakadni ettől a különleges magyar vártól, a kijáratnál magunkhoz vettünk még egy forró teát is a pattogó tűz mellett, hogy megfelelően átmelegedve vágjunk neki a visszafelé vezető útnak.

Zempléni felfedezőúton a Regéci várbaZempléni felfedezőúton a Regéci várba

 

Ti is rajongtok a csodálatos kilátásokért vagy megnéznétek még egy várat is?

Káprázatos kilátásért és egy remek túráért feltétlen keressétek fel a regéci Nagy-Péter-mennykőt, ami 709 méter magasról nyújt eszméletlen látképet a környező hegyek csúcsaira. Ráadásul innen már könnyedén megpillanthatjátok a közeli Füzéri vár napfényben ragyogó, hófehér falait is. Ha van időtök és kedvetek, akkor ezt az erődöt is hódítsátok meg!

Szálláshelyek Regéc környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kihagyhatatlan várak Magyarországon
Korábban összegyűjtöttünk nektek 6 olyan várat, amit muszáj megnéznetek, és most itt a folytatás! Minden panasz nélkül állíthatjuk, hogy Magyarországon egyszerűen túl sok gyönyörű vár van ahhoz, hogy 1 cikkbe beleférjen az összes.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az idei évben is igyekeztünk minél több izgalmas és különleges helyet megmutatni nektek, és úgy láttuk, hogy van néhány olyan város, amit kifejezetten kedveltetek. Ebből a 10 helyszínből állítottunk össze egy válogatást és gyűjtöttük össze azt a három látványosságot mindenhol, ami nem maradhat ki, ha ezeket az úti célokat választjátok.
Ha szeretnél elutazni a barátaiddal, hogy néhány napra kiszakadjatok a mindennapi rohanásból, akkor itt a megoldás! Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan vendégházat, ahol tiétek az egész hely, sokan elfértek, senki sem zavarja meg a nyugalmatokat, és még kirándulni is tudtok a környéken, ha ahhoz van kedvetek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.