Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Zsiráfbikát menekített Ukrajnából a Richter Safari Park

2023.10.04 | 4 perc

Stílusosan, az Állatok Világnapjának hajnalán érkezett meg hazánkba a háború sújtotta Ukrajnából Arseniy, a zsiráfbika. A nagykőrösi Richter Safari Park több mint 4 hónapos előkészületet követően fogadta be az állatot, aki nevéhez méltóan bátran viselte a hosszú utazást és hamarosan birtokba is veszi új otthonát.

 

Az orosz–ukrán fegyveres konfliktus az ukrajnai állatkerteket is sújtotta. A tulajdonosok egy ideig helyben próbálták ellátni az állatokat, azonban az üzemeltetés, a tartáshoz szükséges takarmány beszerzése sok területen ellehetetlenült. A bombázások miatt az ukrán vadasparkok sok esetben arra kényszerültek, hogy az ott élő állatoknak külföldi intézményekben találjanak menedéket.

Ma hajnalban, épp az Állatok Világnapján érkezett meg Magyarország egyetlen autós safari parkjába az ukrajnai Odessza városából Arseniy, a zsiráfbika. A település júliusban az orosz- ukrán gabonaalku összeomlása után került az orosz rakétatámadások középpontjába, ahol egy helyi állatpark keresett biztonságos új otthont szeretett lakójának.

Az utazás közel sem egyszerű a világ legmagasabb állata esetében, egy kifejlett Rothschild-zsiráf ugyanis közel 4,5 méteres magasságával különleges szállítást és folyamatos orvosi felügyeletet igényel. A veszélyeztetett patásból a természetben kevesebb mint 700 egyed él, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon. A mai naptól eggyel többet kis hazánkban.

Zsiráfbikát menekített Ukrajnából a Richter Safari Park Zsiráfbikát menekített Ukrajnából a Richter Safari Park

 

 

„Lélegzetvisszafojtva vártuk a Rothschild-zsiráfbika, Arseniy érkezését. Az ukrán partner még májusban vette fel velünk a kapcsolatot és kérte az állat befogadását. Gondolkodás nélkül indítottuk a szükséges folyamatokat, azonban egy ilyen egzotikus állat utaztatása több hónapos előkészületet és rengeteg adminisztrációt igényel. Közel 4 hónap elteltével, a hajnali órákban érkeztünk meg a záhonyi határról Nagykőrösre. Az állat az érkezését követően állatorvosi vizsgálaton és egy általános állapotfelmérésen esik át, majd Namibi, a Richter Safari Park másik zsiráfbikája mellett kezdi meg a beilleszkedést.” - árulta el Ifj. Richter József, alapító-tulajdonos.

Zsiráfbikát menekített Ukrajnából a Richter Safari Park Zsiráfbikát menekített Ukrajnából a Richter Safari Park

 

 

A 32 hektáron elterülő Richter Safari Park közel 300 állatnak ad otthont, az itt élő állatok többsége cirkuszi munkából kivont, úgynevezett „nyugdíjas”, akik a porondot maguk mögött hagyva a safariban töltik megérdemelt pihenésüket. Az autós szafari parkban számukra ideális környezetben folytatják életüket, miközben a közönséggel való kapcsolatuk is megmarad.

A Richter Safari Park az Állatok Világnapja alkalmából exkluzív élménynapot tart rászoruló családoknak, a legszerencsésebbek - ha ugyan távolról is -, de találkozhatnak a park legújabb lakójával.

Zsiráfbikát menekített Ukrajnából a Richter Safari Park Zsiráfbikát menekített Ukrajnából a Richter Safari Park

 

Fotók: Richter Safari Park

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Átvágtál már a Mátra lehengerlő függőhídján, ami helyenként megközelíti egy 10 emeletes panelház magasságát? Ha ez túl meredek élmény lenne, akkor inkább nézd meg a Balaton legújabb lombkorona-sétányát vagy kirándulj egyet a Kányavári-hídon túl, a Kis-Balatonnál!
Hangulatos szigetek, sziklamozaikokból álló hegyek, földbe vájt barlangrendszerek követik le a szélesen hömpölygő Duna mozgását, mely hazánk fővárosát, Budapestet szeli ketté. Csakhogy nemcsak a természeti kincseket éri meg kiaknázni a látogatáskor. A mesés városnézések, a nagy hagyományokkal rendelkező fürdők és az utánozhatatlan programok végtelen lehetőségeket szolgáltatnak a szórakozáshoz. Neked mind megvolt?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Üdv a Jurassic Parkban! 5+1 varázslatos dinó park Magyarországon
Lépjetek be Magyarországon a Jurassic Park kapuján, mert Budakeszin vagy épp Rezin könnyedén az őslények birodalmában találhatjátok magatokat! Élethű őshüllők, régészeti feltárások és izgalmas játékok – ezek lapulnak a hazai dinó parkokban! A gyerekek garantáltan imádni fogják!
Átadták a helyreállított boldogkői várat
2024.03.20 | 3 perc | Szuper látnivalók | Események
Közel 650 millió forintból valósult meg a vár belső felújítása és eredeti állapotának visszaállítása, valamint látogatóközpont is épült. "A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása" - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján a helyreállított boldogkői vár megnyitóján, kedden.
Csodás látnivalók az Alföldön, amiket feltétlenül nézzetek meg, ha arra jártok!
Az Alföld tele van érdekes látnivalókkal, izgalmas programokkal és kirándulási lehetőségekkel, akár barátokkal, akár párban, akár családdal veszitek arra az irányt. Mutatunk ötöt a teljesség igénye nélkül.
Cápaalagút, panorámás kilátótorony, mezítlábas túra − Nyíregyháza varázslatos látnivalói
Milyen érzés átkelni egy 500.000 literes cápaalagúton vagy imbolygó függőhídon a dzsungelben? Derítsd ki az Észak-Alföld második legnagyobb településén, Nyíregyházán! A hangulatos városban se vége, se hossza a látnivalóknak. Szemléld meg madártávlatból a várost napnyugta közben, sétálj egy korhű skanzenben és koronázd meg a napot − fürdőzés után − a zenélő, fényekben táncoló szökőkút mellett!