Pár év elteltével ismét eljutottam az Artizánba, az apropót az adta, hogy nagyobbik fiam megkívánt egy kávét s épp arra jártunk. Mondtam neki, hogy ahol kiváló kenyereket sütnek nem égetik magukat gyenge kávéval. A presszó 450 ft és korrekt, jómagam frissen préselt céklalevet ittam. Deciként 400 forintot számolnak fel, két decit kértem.
Nem lehet betelni az újhullámos, igényes, minőségorientált pékségek produkcióival. Nem véletlen: az európai ember s különösen a középeurópai kenyérevő. Még csúcséttermekben is „névjegykártyaként” saját sütésű kenyeret hoznak ki vajjal. A minap sikerült végre eljutni a Hold utcában fekvő Artizán pékségbe, melyről igen jókat lehet olvasni a világhálón.
A bőség zavarával küzd az, aki itt azon töpreng, hogy mit is vegyen. A személyzet nagyon kedves kommunikatív, ugyanakkor érdeklődő is, szakmailag felkészült. Miután minden kenyérről megtudtam, hogy mit rejt, vettem egy tökmagosan (fél kiló 590) és egy zabosat (fél kiló 490), egy olivabogyós-aszalt paradicsomos ciabatta-t valamint egy mákos rétest. Mind a négy tétel csúcsminőségű volt. Ide garantáltan betérünk még.
Helyszín a Hold utca eleje, a Prestige Hotel mellett, pár hónapja nyitottak. A tulajdonos fiatalember korábban pékségekről bloggolt, és beutazta Európa legjobb pékségeit, így gyűjtött tapasztalatokat. A fő profil a pékség, a "Bakery", és ezen belül is a kenyér, a kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült adalékanyag nélküli kenyér és pékáru, ahol nem gyorsított eljárással készülnek a termékek.
Ahol csak lehet, bio alapanyagot használnak, kerülik a tartósítőszereket és a lisztjavítókat. Részt vettek az igazi kenyér kampányban is, több másik kézműves pékséggel együtt. A pultra mindig kitesznek friss kenyérkockákat kóstoló gyanánt a várakozás perceire. A földszinten és a galérián is vannak asztalok, elég szellősen, a galéria rész berendezése sokkal hangulatosabb, nagy bőrkanapé, a falon képek. Egy külsőre nem túl izgalmas citromos sütit vettem, 560 Ft-ba került egy szelet. A tetején könnyű, de fix állagú citromkrém (nem folyós), a tészta könnyű, laza, és a citrom igen harmonikusan ízesítette meg. Ránézésre nem is képzeltem, hogy ennyire finom lesz. A péksütik árai 400 Ft-nál kezdődnek, de a sütemények többsége 6-7-800 Ft-os, ami azért meglehetősen húzós. A napi ajánlatban mindig szerepel egy napi leves, stabil tétel az artizán humusz és a marinált olivabogyók friss kenyérrel. Némi saláta és egyszerűbb egytálétel is szerepel a kínálatban. Trendi, drága hely, nyilván a környékbeli bankárokra, irodistákra és a külföldi szállóvendégekre építenek, de nem tudom, mennyire fenntartható ez hosszabb távon, mert itt a belvárosban is vannak lényegesen olcsóbb, ugyanakkor színvonalas helyek.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.