Perkupa község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 49 kilométerre északra fekszik. Először 1340-ben említik, Precopa alakban. Neve valószínűleg szláv eredetű szó. 1332-ben már bizonyítottan templomos hely volt. Látnivalói: református temploma, római katolikus temploma, "perkupai stílusban" épült parasztházak, tájház.
Nagyon szép rönkház, erdőbe elhelyezve.Közel gyerek játszó, tó, étterem. Nagyon jókat lehet sétalni, pihenni, wellnesezni. Tiszta levegó és kinti bográcsozás nagyon jó.
A panzióban szerettünk volna szállást foglalni, de nem volt hely arra a hétvégére, amikor menni akartunk. Máshol foglaltunk, de péntek délután ide jöttünk enni (késői ebéd, vagy korai vacsora volt). Az étlapon elég nagy volt a választék. Én nem vagyok nagyétkű, ezért fél adagot szerettem volna,...
Útközben hazafelé újra megálltam a vendéglőnél. Most sem csalódtam. Csak egy levest kértem, ami finom volt, és a mennyisége is megfelelő, nem is bírtam volna mást is enni. Sokan voltak, de hamar megkaptam az ételt. Teljesen meg vagyok vele elégedve. Máskor sem hagyom ki, ha erre járok.