Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2024. június 12.egyedül járt itt 55 Eredetileg csak egy kávét terveztem, de aztán itt ragadtam, még akár be is költöznék ide lakni. . . Hű, hogyan is jellemezzük. . . szerető és szerethető közeg! Nagyon kedves, nagyon aranyos kiszolgálás, méltán népszerű a hely, amíg ott voltam néha összejött egy-egy spontán falugyűlés is, ide mindenki szeret járni, én meg csak pislogtam, hogy de klassz helyek vannak!
Csupa kedves ötlet, szín, miliő, itt mindenkinek van minden, alig tudtam választani a frissen készült somlói galuska, tiramisu és gesztenyepüré között, nem tudtam melyik kezemet harapjam meg, azaz, melyiket ne egyem, mert mindet azért nem lehet, de a somlói brutális mennyiség volt, hát mégis inkább a gyönyörűsárga, málnákkal díszített tiramisu lett az áldozat. A pultokban a javak így késő délutánra már kissé megfogyatkoztak, de így is volt bőven: a forgó tartályban a mentes fagylaltok, a másik pultban a többi, szebbnél szebb sütik, és minden nagy találat volt! A limonádém is kivételesen finom volt, a kávét kicsike fagylalttal kaptam, nagyon cuki kis pohárban, talán egy fél órát örömködtem ott, és mindezért a 2500 forint körüli összeg semmi! A dupláját is kifizettem volna. Na, mi lesz, lehet, hogy leköltözöm Seregélyesre?
2024. június 12.egyedül járt itt 25 Az ember azt hinné, hogy az Astoriánál azért valamivel jobb helyeket talál, az emlékeimben nem volt ez egy szakadt környék. Hát én kísérletező kedvű vándor bementem ma ide. Sokat sétáltam ebéd után, aztán itt kötöttem ki, hogy innék valamit.
Csupa ócska, néha szakadt ülés, az ördögös-angyalkás asztalképek is viseltesek, pár igazán külvárosi fazon gubbaszt a félhomályban, pedig ez állítólag a belváros. Odatámolyogtam a pulthoz, és néztem. Néztem és néztem. A lány, aki a benti szolgálattevő volt, zavartalanul chat-elt a mobiljával, fel se nézett, Egy idő után krahácsolni kezdtem, aztán megkérdeztem, hogy zavarhatom? Innék valamit, itt lehet? Kicsit mintha sértve lett volna. . . egy pasi berohant az utcáról, ki van írva, hogy free klotyó, fogta a szervét és szökdécselve megkérdezte, hogy hol a WC és elviharzott oda. Hejj, micsoda hangulat! Na, de volt Pilsner Urquell csapolva! Egy Arany Ászokos poharat vett elő unottan a lány, foghegyről megjegyezte hogy 1190 forint, aztán csapolt. Fizettem, elraktam a visszajárót, megittam a sört, és húztam innen, mint a söröző vadlibák.
2024. június 12.egyedül járt itt 25 Mármint az volt a hiba, hogy mentem a Kőlevesbe, ami ugye egy tutibiztos hely, a Király utca felől, aztán a Kazinczy elején, pár lépésre a sarokról ráakadtam erre a helyre. Jéé, fent van az ittjartamon, aztán még nem is értékelte senki! Ilyenkor az ember mindig beáldozza magát, mert a közösség érdeke magasabbrendű, mint az én ebédem, és ha nem viszek hírt róla, akkor mi a fenének vagyunk mi itt valamennyien?
Szóval, be a Melissába. Hát mi legyen ebből, legyen gyros tál. . . igen, mindent kérek bele. Így is lett. Egy vacak kis előtér van, bent meg valami görög-jellegű belső tér, nincs nagyon eltúlozva a dekoráció, de azért mégis olyan, mintha. . . szóval azzal a szobával nincs sok baj, csak semmi különös. Az étel annál inkább. Pocsék gyrosz. Először is, nem kapsz kést. csak műanyag villát. Na most, van ugyebár a két fél pita, az is benne van, csupa maszat, azt hogy fogod meg kézzel? Mentem késért. Nincs Akkor is kérek egy kést. Elment, szerzett valahonnan, fémből volt, odaadta. Közben egy jelentősen neveletlen, kissé talán túlsúlyos gyermek, ki-be szaladgált. és az anyja (talán) egy szőke magyar nő, többször rákiabált, hogy Izmail! ! Hová mész, Izmail? Izmail, gyere vissza! Izmail, nem szabad! ! Gondoltam, ez az Izmail nem is annyira görög név, inkább török, egy görög férfinév mindig sz-re végződik (leszámítva a macedonokat). Na, de nem is genetikai elemzés miatt jöttem, hanem ebédelni, kevés hús volt a tányéromban, közönséges bolti ketchup, vegyes saláta meg némi krumpli. Nem volt finom. Viszont 3190 forint volt. A pultos srác, nyilván minimál magyar tudással, jóétvágyat kíván. Ha fizetni akartam, akkor is, ha fizettem akkor is, meg akkor is, amikor elköszöntem. Nem baj, lesz ebből még valami. Magyar tudás javulhat, a gyros bár aligha. Izmail meg csak felnő egyszer és nem lesz ilyen kis szeleburdi.
2024. június 11.egyedül járt itt 45 Ne keressétek többé a Cafe Freit a Libriben, kiköltözött onnan! Egy emelettel feljebb, és nagyobb helyre. Most a mozik mellett van a másodikon, és elfoglalta azt a tér fölé nyúló kerekített félszigetszerű teraszt is, ami az ottani kávézóknak a jellegzetes vendégtere.
Jól esett volna egy ital, meg talán egy kávé is, de ebből nem az lett, hanem kértem fagylaltot, amire nem voltam rákészülve, hogy itt azt fogok enni, van vagy négyféle, de az igazi ütős a különféle fantázianevű kehely. Töprengés után a "Fokvárosi nyár" elnevezést választottam, nem is a fagyi a döntő benne, hanem a mindenféle plusz ízesítés, rászórás, és, hogy igyak is valamit, hát azt meg úgy hívták, hogy "pugliai feketecseresznye". Jó volt az is. Nagy tömeg nem volt, lazán behúzódtam a sarokba és élvezettel elfogyasztottam. Lazaságom ára pedig: 1200 forint a kehely, 1150 pedig a cseresznyés ital. Kávé meg majd a legközelebb.
Érdekes
2024. június 11.egyedül járt itt 45 Lehet, hogy sokat jársz erre, de még akkor sem biztos, hogy észreveszed. Talán azért, mert konkrétan nem esik útba. Ha átmész gyalog az Erzsébet téren, Deák téren, nem erre mész. Szóval, ez azért másik, mert volt itt már e téren egy Bajcsy-Zsilinszky szobor, sokáig ismert és sokat vitatott alkotás, ami aztán az un.
Nemzeti Gödör keletkezésekor elkerült innen és hányatott életét egyelőre Tarpán éli tovább, nem is olyan régen láttam és emlegettem. Ez az újabb meg azért érdekes, meg hát, fogalmazzunk úgy, hogy megunhatatlan, mert minden napszakban, fényviszony stb. következtében más és más, és úgysem bírod ki, hogy ne menj hozzá közel, ne nézd ferdén, vagy egy új szögből, mert állandóan más lehet. Ez ugyanis egy negatív, azaz homorú "dombormű", ami nem kidomborodik hanem behorpad, ezért a megoldást intaglionak nevezzük. Próbáld ki te is!
2024. június 10.egyedül járt itt 35 Tulajdonképpen annak ellenére, hogy hármast adtam, azért tegyük hozzá, hogy ez egy jobb hely, mint amire emlékeztem. Az Allee Hummusbarjáról lesújtó véleményem volt, nem is jártam oda, most azért tértem vissza, mert a Bartók Béla úton lévő hummuszbárról meg nagyon jó véleményem van. Hát akkor mi a titok?
Ide alig járnak, bepróbálkoztam. Van valami nem túl vendégbarát abban, hogy állok a pult előtt, jelzem, hogy kérnék valamit, a fiú meg a lány viszonyt továbbra is have fun odabent, aztán nagysokára mégis kijön a fiú, hogy felvegye a rendelést. Az utolsó tizedmásodpercben, mert már elmenni akartam. Vicket-vackot nem eszek, ha már eszek, tehát legyen jó az a jó, választásom: Jeruzsálem mix. Sorszámom 65, aztán már csak figyelni kell. Ételfutárok jönnek, viszik a kaját, tehát valakik csak eszik ezt itt. Nevezett eledel májacskákból áll, salátákból, némi köret, meg hát a hummusz a pitával, Csak itt nem tányérba kapod, mint máshol, hanem papírdoboz, fa evőeszköz. Na, ez egy lényeges különbség. Viszont finom volt, minden falatnál jobban megbarátkoztam a helyzettel, 3690 forintot fizettem és nem bántam meg. Egy színesbőrű srác mindig jön és letörölgeti az asztalokat.
Érdekes
2024. június 8.egyedül járt itt 45 Tényleg nagyon hatásos a szobor, a csontsovány ember, ahogy imádkozik, az életéért könyörög, vagy csak elátkozza az igazságtalan világot, égbekiáltja fájdalmát. . . . egyremegy. Nagyon sokszor voltak erre példák az elmúlt százévekben. Az emlékmű felirata az, hogy a város mártírjainak tiszteletére, és az évszám meg 1378-1978.
. . szóval nem korlátozódik ez egyetlen eseményre. De ki is a mártír? A mártír az, aki feláldozza magát önként valami ügyért? Mondjuk hívő ember és hitéért megölik, mártírhalált hal. Persze lehet ez a hit a kereszténység vagy a kommunizmus egyaránt, ugyanaz az eredmény. Vagy mártír az, aki önként meghal valaki másért? Golyófogónak odafekszik, hogy megmentse embertársait? Az nem mártír, aki szolgasorba született és kénye-kedve szerint dolgoztatja, bántja, alázza a földesúr vagy a munkáltató? Vagy akit elzavarnak egy idióta háborúba "védeni a hazát". Persze, ne feledkezzünk meg arról a kőről sem, ami a mártírszobor mellett van. Most úgy emlékeim szerint vagy 10 méterre. Ez arra utal, hogy itt, ennek a helynek a közelében volt a gettó, ide zsúfolták be a zsidókat, a vármegye második legnagyobb létszámú zsidó közösségét. És aztán. . . de a kő távolsága jelenti azt is, hogy az emlékmű az ő sorsukról kiált, meg azt is, hogy inkább távol esik tőle, és nem fedi a két dolog egymást, vagy csak részben. Egyébként nemzetiségtől teljesen függetlenül bármely nép (katona, ártatlan civil, szolga, jobbágy) szenvedése gyalázat.
2024. június 8.egyedül járt itt 35 Este bóklászva a Kossuth Lajos utcán, lehet, hogy valami gyroszost kerestem, emlékeztem rá, hogy itt, erre volt, de véletlenül ezt találtam. Nem emlékeztem rá, hogy valaha találkoztam volna vele, és az embernek van valami fura kényszere arra, hogy az új helyekre benéz, hogy mi ez?
Előbb vagy utóbb rabja leszel az ittjartam-betegségnek, rádragad, hogy meg kell nézned az utadba kerülő dolgokat. Bementem, két lány árválkodott evés közben, a vietnami srác jött is, mondtam, hogy itt eszem, mielőtt még végiggondoltam volna. Közben magamban eképp zsörtölődtem, hogy "hülye vagy? Délben is phot ettél. . . nem akarsz inkább valahová máshová menni? ? " De, amíg ez végigszaladt az szoftveren, már mondtam is, hogy phot ennék rákkal, később rájöttem hogy nincs is ilyen az étlapon, csak csirkés és marhás van, de a srác meg se rendült, mondta, hogy ok. Valamit beszél magyarul, de angolul sokkal jobban. Elment és nem nagyon soká jött is a rákos pho, de ez nem az volt, szerintem, bár rák volt benne, meg a tálalás részletes volt, jött minden, ami hozzá kell, mégsem nevezném ezt a levest phonak, egy intenzív, fűzeres sós lének azért igen. De gazdag volt, mindenféle volt benne, és amiket beleszórsz még gazdagabbá tették. Szóval, meg lehetet enni, nem volt egy királyság a phok között, de egy ehető esti leves volt. 2500 forintot fizettem érte. Elbeszélgettünk a fiával arról, hogy miért így állnak ki a villák, a kanalak a tartóból, azt, mondta, hogy azért, mert Vietnamban így szokás.
2024. június 8.egyedül járt itt 55 Most megírjam a tegnapi az egy korsó sörömet? Jó, hát megírom. De ez az Akvárium nem egy korsó (pontosabban nagyméretű papírpohár). Szóval az Akvárium több egy korsó sörnél, mert máskor meg ez meg az jutott belőle, mindenféle rendezvények vannak itt, különféle szintek, hátul lent meg párhuzamos események is.
Tegnap például a Pride-hónap megnyitója volt, lelkesen ideügettem, aztán kiderült, hogy elfelejtettem regisztrálni, és szégyenszemre nem jutottam be, amit ők is nagyon sajnáltak, meg én is. Az a nagyhatalmú, aki viszont bent ült és akinek üzentem, hogy hogy jöjjön ki értem, szóval annak meg lemerült a telefonja, ezért nem értette. Hát így jártam, büntetésből megittam egy korsó Krusovicét az előtérben, ez hibátlan volt, jó hideg és friss, a kiszolgálás inkább unott, de hát ennyit ért a dolog, zavar, hogy ilyenkor rá "kell" nyomnom, hogy hány százalék borravalót adok. Nem adnék most, de adok. Szóval, ez egy ilyen hülye helyzet. De mindettől függetlenül a nemzeti gödör helyén fészkelő Akvárium egy kitűnő, sokcélú és fontos hely. A söröm meg 1370 forint volt, a kényszerűségből rányomott szervízdíjam meg 206 forint.
2024. június 8.egyedül járt itt 35 Azt olvastam róla, hogy a református templom kertjében van, de nem úgy találtam, hanem úgy, hogy annak a térnek a sarkán, zölddel vastagon takarva, ahogy Esze Tamás kiemelkedő szobra van. Azt a fehér Esze Tamás szobrot mindenki látja a főhelyen, ezt meg csak az találja meg, aki keresi a bozótban.
Úgy tudom, két ilyen Bíró Lajos-féle "zászlóbontás" is van a településen, én ezt találtam csak, azt ábrázolja, mikor a zászló úgymond kibomlik. amire ugyebár az volt ráírva, hogy "Cum Deo pro patria et libertate", jó is, hogy ez volt ráírva, mert az idegen nyelveken kitűnően beszélő jobbágyok azonnal vették az adást és mind felkeltek Esze Tamás hívó szavára. Ennek állít emléket a dombormű.