Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
2022. október 18.egyedül járt itt 55 Messzebbről nézve akár Szindbád is eszembe jutahatott, gondolván arra, hogy Siófoknak krúdys vonatkozásai is vannak, de közelebbről az arc, a póz, már inkább széchenyis volt. Na, de mit keres, hogy került a legnagyobb magyar a hajóra? Talán úgy, hogy a magyar hajózás beindítása is az ő nevéhez fűződik, és így aztán már érthetőbb is.
Meg annyi mindent köszönhetünk neki, ill, a családjának, hogy akár azt is gondolhatnánk, hogy a középkorból kormányozza ki éppen Magyarországot egy újabb, modernebb világ felé. Szóval, ha valakinek sok mindenért hálával tartozunk, hát ő lehetne az. . . a szökőkút jelenleg nem annyira szökik, gondolom, már a téli üzemre van leeresztve, de a szobor a hajóhídon változatlanul ott áll és irányba tartja a kormánykereket. Azt hiszem, ő igazán elmondhatta a maga idején, hogy Magyarország előre megy, nem hátra.
2022. október 18.egyedül járt itt 35 Ez a pult itt elég régóta sziget az emberáramlatokban, főidőben fáradhatatlanul tekergeti valahol benne a sushit, és közepes érdeklődés mellett néha még oda is ülnek páran a pulthoz. Alapvetően inkább elvitelre dolgozik, a pénztár előtti pultban a készregyártott kis műanyag dobozkák szép színesen várják a japán rizstekercs kedvelőit.
Nekem rossz napom volt, a Pho 74-ben nagyon sokáig vártam a phora, végül méltatlankodva otthagytam a helyet, majd a Buddha Originalba tévedtem be, ott meg egy kutya morogva megtámadott egy étteremben, hát kifordultam nyomban, így keveredtem az Alleeba, ahol ezen a kis középre horgonyzott szigeten éppen "boldog órák" voltak, azaz a műszak vége felé 25%-al leárazva adták a még megmaradt termékeket. Némi szimatolás. mustra után lazacosat választottam, odaléptem vele a pénztárhoz, a magas, szőke, lófarkat viselő nő meglepően barátságtalan és nyers volt, holott semmi rosszat nem követtem el, csak éhes voltam, pislogva vettem tudomásul a modor hiányát, kifizettem a 2585 forintiot, azután hazajöttem és nekiláttam enni. Nem volt rossz vacsora, de hogy milyen kanosszán megy végig az ember, amíg hozzájut a falathoz. . .
Érdekes
2022. október 18.barátokkal járt itt 45Nos, hogy mi volt előbb itt, a templom, az arborétum vagy a kastély, az egy kérdés lehet, igenagyméltóságú szentatya ragasztott-e egy templomot a kastélyához vagy a templomhoz kastélyt, szóval, ha utánaolvasunk, hát remeték voltak itt előbb, valódi szerény, hitbuzgó szerzetesek, aztán templom, és akkor utolérte őket és rájuk épült a nagyhatalmi klerikális pompa.
A templom a kastély mellett áll ma is, külön bejárattal, de az aktuális egyházi főúr bemászhatott a kastély felől a szószékre és teljes ragyogásában jelenhetett meg a falon. Külön érdekessége a szentélynek, hogy ovális alakú, és rendkívül kedves és hasznos idegenvezetőnk szerint ilyen nagyon kevés van az országban. Egyébként igazi kuriózum, szóval ajánlom egyeztetett vezetéssel bejárni.
Érdekes
2022. október 18.a párjával járt itt 45Gondolkodtam rajta, hogy miért tűnik "újnak" Vay Miklós Kazinczy szobra a Múzeumkertben, amikor én még Nemecsekékkel üveggolyóztam itt, nos, talán azért, mert szépen rendbe van hozva, meg van újítva, és nem, vagy nem így emlékszünk rá. Egyébként meg jó helyen van ott a nyelvújító, ahol - állítólag - Petőfi szavalt, vagy ahol Arany János ül a tisztelet székén. . . a felállításának éve meg - nem gondolnád - 1861 volt.
Érdekes
2022. október 18.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nos, hogy ez a "zuhanyzó nő" mennyre zuhanyzó nő, arról megoszlanak a véleményeim, lehet, hogy máshol, eredeti helyén inkább annak tűnt, most azt az impressziót kelti, hogy hátulról meglepték, és inkább bemenekül a bokorba. . . közben kissé meg is rongálódott, a kezén jól látszik, és van egy igazán fura tartozéka: valami ömlik ki a lábából hátrafelé, szóval, érdekes ez, gondolatokat ébreszt.
Amúgy egyáltalán nem csúnya akt, szépen térre való, pláne egy fürdővárosban, de közben meg támadt ez a szélsőségesen újprűd kor is a közszemléletben, ezért ehhez csatlakozott egy prüdérianövényből álló bokor, ami frontálisan szép lassan benövi, szemből már szinte nem is látható. Régi képeken még teljes pompájában tündököl, most ez van, amit leírtam. Az állomás előtti Millennium park dísze lenne, de lassan elnyeli a vegetáció.
Érdekes
Régebben - de hisz ezt mindenki tudja, aki "nem mai gyerek" -, a balatoni mólók végén mindig egy un. "viharkosár" volt, egy oszlopon zsinóron le és fel huzigálható fonott piros gömb, ez jelezte a vízen tartózkodóknak a vihar közeledtét. Meg volt rakétázás is figyelmeztetésül. Ma már villogó fények vannak körbe a parton, meg persze internet is.
. . de mi került a viharkosár helyére? Siófokon például ez az arany angyal. A zavar meg az, hogy kézzel-lábbal kapálózik, tiltakozik egy konzervatív tudósréteg a finnugor származásunk ellen, mi inkább zsíros, csimbókos mongoloidok vagyunk, mondja a kor szava, ez az angyal meg éppen a finnugor népek találkozójának tiszteletére készült. Még nagyobb zavar, hogy éppen egy orosz szobrászművész alkotása, a béke angyala, szóval közben meg az oroszok most éppen. . . na, de félre zavar, itt repked az aranyangyal, kezében galamb, és hát legyen neki igaza, azt kívánom!
Érdekes
Valaha ez volt "a" templom a környéken. A család Balatonszabadiból sokszor elsétált Tisztviselőtelepre, ez félúton volt Siófok és Szabadi között, és ott vörösfenyőfák árnyában volt egy szabadtéri imahely, nem igazán templom, ahol rengeteg ember térdelt nyáron a tűleveleken isten szabad ege alatt.
Aztán ha nem volt itt mise, akkor jött a siófoki templom. A Fő tér és az állomás közötti rövidke távolságon található, és tegnap a legkellemesebb meglepetésemre nyitva is volt. Az utcáról zárva persze, de van egy kis táblácska, amiről rájöhetsz, hogy az udvarból oldalt nyitva van. Szívesen besétáltam, egy ember árválkodott a legutolsó padsorban, amúgy csend volt, balzsamosan hűvös és béke.
2022. október 17.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Látom a pontszámokból, hogy sokan el voltak tőle ragadtatva, én meg kissé zavarban vagyok ez előtt a tény előtt. Na nem azért, mert nem volnék elég rugalmas a nem realisztikus ábrázolásmódok befogadása terén, de ez a mű itt nem annyira ért közel hozzám.
Igen, hát olyan munkásnyár, meg SZOT, meg sok ilyen típusú szobor van még itt-ott lakótelepek árnyékaiban, de ez itt, ilyen főhelyen kiemelve kissé megtöri a táj műélvezetét. Persze, ezt aztán inkább rábíznám mindenkire, ki-ki döntse el maga. . .
2022. október 17.egyedül járt itt 55 Nos, a drága jó bohém, Krúdy nem volt itt fent, azt én követtem el, hogy ide felkértem, nem is értem, hogy eddig a nagy siófoki értékelés-viharból hogyan maradhatott ki. . . pedig a személye annyira ideköthető. . . egy iskola is viseli a nevét a városban, a bővérű gasztroirodalmár gyakran megfordult, úgy tudjuk, Siófokon.
Éppen a Jókai park szélén, és a Petőfi sétány partján pillant a nagy tó felé, szobra csábítóan interaktív, azaz használható, hiszen turistásan mellé lehet ülni és pózolni vele. De elsősorban a könyveit kellene inkább elolvasni, meg az életérzéséből, életigenléséből tanulni egy kicsit. De Krúdy ma talán nem divat. Milyen kár.
2022. október 17.a párjával járt itt 55 Szerintem nem mindenki tudja - tapasztaltam - hogy a Széchenyi és Széchényi név eltér egymástól, igaz ugyan, hogy apa és fia, de az ékezetek száma más. És míg Istvánt, a legnagyobb magyart elsősorban a Lánchídhoz, Tudományos Akadémiához kötjük, addig Ferenc gróf neve főleg a Nemzeti Könyvtárhoz és a Nemzeti Múzeumhoz kapcsolható.
Pontosabban ezek megalapításához. Ezért áll Széchényi Ferenc szobra a Nemzeti Múzeum kertjében, jelenleg restaurálva, előkelően és teljes pompájában mutatkozhat nagy műve mellett.