Gyémánt 500
Népszerű író még 181 hasznos szavazat kell
Érdekes
2025. június 23.egyedül járt itt 45 Eredetileg ez az emlékmű Bartal Györgyről szólt csak, a faddi földbirtokos családból származó úrmotoros (hát, ha van úrlovas, akkor úrmotoros is van), 1936-ban szenvedett végzetes motorbalesetet, amikor egy közúton felvert porfelhőben beleszáguldott egy lovaskocsiba, amit a portól nem is látott. Szóval, a motorosok már akkor is.
. . a 23 éves aranyifjúnak és motorkerékpár-versenyzőnek a torkán szaladt keresztük a kocsirúd. Valamiért ő lett a motorbalesetek, majd a közúti balesetek magyar védőszentje, faddi emlékoszlopához sok kétkerekűn zarándokolnak el a hívek, itt, Kölesd határában meg globálisabbá terjedt az emlék, itt már minden Tolna megyében meghalt közlekedési balesetet elszenvedettről szól. A nagy oszlop mellett van egy kis szentély is a motorosnak, ezt valaki csúnyán megrongálta, ahogy a képen is láthatjátok. Bizarr képzavar lehet, amikor a magyar rendőr díszegyenruhában tiszteleg az oszlopnál a híres srác emlékére, aki nem az útviszonyoknak megfelelően vezette gépjárművét. Más megyékben is van ilyen egész megye baleseteit gyászoló emlékhely, gondoljunk csak a Székesfehérvár és Seregélyes közötti Fejér megyeire. De az üzenet fontos! Állj meg itt és gondolkozz el, ez jó mondat! Talán óvatosabban fogsz vezetni egy kicsit és talán megmenekül ettől egy ember.
2025. június 22.egyedül járt itt 55 Már próbáltam máskor is, a GPS simán bekükd autóstól a főútról egy járhatatlan útra, ne hidd el! Most aképp cselekedtem, hogy beálltam a Hotel Orchidea parkolójába, ott még érdeklődtem is, és hasznos tanácsokkal láttak el. Először is, a saját felelősségedre mehetsz.
Két, meglehetősen korhadt fahídon is át kell menni, mit mondjak, recsegett-ropogott, próbáltam az ép deszkákra koncentrálni. Azután elérhetsz egy lovarda karámjához, a kastély mellett van, ott balra célszerű fordulni az úton, az úgynevezett Zöldút mentén. De ne gondolj valami karbantartott útra, mert nem az. Több fára ki is van írva, hogy a 2024-es pusztító időjárás miatt az erdő járhatatlan, tulajdonképpen tilos. Hát igen, vannak néha kidőlt fák, de hát megkerülöd bozótosban. A kápolnához közeledve, ami kb. 1000 méterre van a szállodától, hirtelen elképesztő pusztításba ütközöl, munkagépek kiforgatták a földet, kiszaggatták a fákat, brutál traktorok kopaszítják a vidéket. A régi képeken ez a kápolna sűrű fák közt, erdőben áll. Most egy hadszíntér szélén, vagy valami tarvágás van körülötte, azt hiszem, el is veszítette azt a báját, amit akkor őrzött, amikor a vadonban kellett megtalálni. De egy kihagyhatatlan helyszín, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ki tudja, egy új földesúr mit tervez ide, aztán már kotródhatsz innen is, jobbágy, tehát inkább most nézd meg! Úgy tudjuk, azért épült, mert egy családi tragédiát jelöl. Benyovszky Rezső gróf Emánuel nevű kisfiával játszott a parkban, és amikor nem figyelt oda, a gyerek fejbelőtte saját magát. Ennek az emlékére épült a kápolna, ahová később a grófot is temették, 1954-es halála után. Mindenképpen ajánlott kirándulási célpont!
2025. június 21.egyedül járt itt 55 Késő délután volt, tulajdonképpen lemondtam róla, hogy a sipkamúzeumba bejussak, hát így jártam, délben bezárt, én meg itt lődörgök este hatkor. . . azután a református templomban nagyszerű fordultot vett a történet, az ég nagy segítséget küldött, a jóember biciklivel, én meg autóval követtem, visszamentünk és örömmel ki is nyitotta nekem azt a múzeumot.
Mert itt ez ilyen hely. Nem ám, mint máshol, hogy menjen már oszt jöjjön jövő héten, hanem, ha most szeretné megnézni, akkor most. Ezért vagyunk. A hálám nem múlt el, azóta is tele szívvel gondolok erre az esetre. A gyűjtemény meg tényleg egyedülálló. Egy katolikus plébános, aki 20 éven át itt szolgált Nagydorogon, sokat utazott és minden utazásáról hozott is haza egy-egy fejfedőt. Azután, ahogy ez már lenni szokott, ha egy üzlet beindul, akkor már önmagát gazdagítja. A kalapok, fejfedők jellemzők a népekre, nyilván nem csak a hagyományokról van szól, de a praktikumról is, az időjárási tényezők is befolyásolják. És persze nem csak a népek, de azon belül egyes szakmák, és sokféle megjelenési formában csúcsosodtak ki a sapkákat/sipkákat illetően. A magyar viseleteken kívül amerikai, afrikai, ázsiai, arab, zsidó, katona, stb. fejrevalók is vannak, hihetetlen gazdagságban. De nem akarok elmesélni mindent, tegnap voltam ott, látod a képeket, ez csak ízelítő, menj el, nézd meg te is! Érdemes! Igazi családi program.
Érdekes
2025. június 21.egyedül járt itt 45 Jászapátiban is van - sok már településhez hasonlóan - un. Lourdes-i barlang, bár az oka nem teljesen világos számomra, hogy a francia jelenés hogyan kerül minden magyar faluba, de hát megszoktuk, hogy valamiért van, hol a templom környékén, hol máshol.
Itt beékelődik a templomkert falába, jól be is türemkedik, és amikor bementem a kertbe, hogy megnézzem a hátsó felét, azt hiszem alaposan megzavartam egy öreg romát, aki éppen könnyített magán. Na, de pont egy Lourdes. i barlang takarásában? De nem ez a lényeg. A kinti, utcára néző barlang sokkal inkább, Bernadette nagyon kis helyesre lett festve, mai kifejezéssel illetve ellopta a show-t Máriától, inkább ráirányul a figyelem. Egyébként míves kalickában vannak mindketten, mint egy fogoly madárpár.
2025. június 19.egyedül járt itt 55 Ide ma úgy jutottam el, hogy a Móricz Zsigmond körtéri Brucker pékségben meg akartam venni a kedvencemet, a fokhagymás rilettét, de a legnagyobb megdöbbenésemre elfogyott. Ekkor pótcselekvés gyanánt sírva vettem egy nagy zacskó füstöltsajt-darabkákat, doboz kenhető kecskesajtot, medvehagymás sajtot, és a jólelkű nő a pultban megszánt, miközben sok vásárlót ki is szolgált, mert azért van forgalom rendesen, áttelefonált a másik üzletükbe és ott volt!
Cigánykerekeket hánytam örömömben meg hálából, iszkoltam a villamos felé a brutál napsütésben, és meg is érkeztem az Andor utcához. Itt két kedves és jófej nő fogadott, meg is kaptam az áhított zsiradékot állatcafatokkal, de, hogy ne jöjjek hiába csak ezért, egy guriga füstölt parenyicát is vételeztem, meg garabonciás zöldfűszerest, a szükséges parasztmájasról nem is beszélve. Ja, és a körözött. . . azt is egy dobozzal. Meg akkor már egy kovászos baguette. . . azt is. És, hogy ne legyek tapló, hogy fogyasztás nélkül leértékelem a boltot, még egy Antica Ricetta zerot is ittam helyben a hűtőből, nagyon jólesett, hideg volt és finom. Ez így már közel 10000 forint, holott csak elugrottam volna eredetileg egy rilettéért. Ja, és a másik boltban vett fogyasztásomat még bele sem számoltam. Nade. . . hazavittem a cuccost, etettem vele az asszonyt, olyan fenejó vacsorát csaptunk, még badacsonyi bivaly- meg mangalicakolbászokkal is megfejelve lilahagymával, hogy csuda! A bolt meg egy szuper hely, persze.
Érdekes
2025. június 19.a párjával járt itt 45 Pár éve már, hogy Budán, a Feneketlen tónál kint van egy nagyobb tábla a tér felől, hogy ez bizony egy Törőcsik Mari emlékpark. Szerintem lassan megszokta mindenki, tudatosult. Most meg, egy két évvel ezelőtti pályázat következtében emlékhelyet is avattak Magyarország egyik legnagyobb színésznőjének.
A Budai Parkszínpad bejárata mellett van a mű, szombaton délelőtt figyeltem fel rá, mert fergeteges nemzetiségi fesztivál zajlott éppen a helyszínen, tehát ott volt a helyem, és láttam, hogy készen van, írták is, hogy átadták, és be is volt kicsit kerítve, meg mégsem. Szóval ez az átadás alatta, előtt, utáni (? ) állapot. Az volt a cél, hogy Marira, aki nagyon szerette ezt a helyet, itt emlékezen meg bárki, aki ideül és rá akar gondolni. Az élő emlékmű koncepció érdekes, egy valódi tulipánfa köré épül az egész objektum, úgy, hogy azért vizet és fényt kaphasson eleget. Meglátjuk, milyen lesz. Most így néz ki. Nagy tisztelettel emlékszem Törőcsik Marira én is.
2025. június 19.egyedül járt itt 55 Ott gurulgattam fel és alá a Bem utcában, de csak nem találtam meg. A pokolba is, pedig itt kell valahol lennie. . . kevés járókelő van faluhelyen a mellékutcákban, talán a kerítésen át bámészkodókra lehet inkább számítani. Két asszony meg jót ütközött kerékpárral, amikor letekert ablakkal megszólítottam őket.
Na, de az érdeklődések után csak visszaküldött mindenki, hogy ott van az, az utca közepén. . . És végül egy csendben mosolygó férfi állt az egyik kapuban, és mondta, hogy de, ez az, őt keresem. Le is lehet parkolni a szemben lévő horgászbolt előtt. Mondta, hogy éppen most ért haza, aztán hallja itt a harsány keresést. Igen, ez a cím, de a háztömb másik felén van a látható bejárat. Szóval, átsétáltunk a telken, a ház mellett, és egy nagyobb méretű garázs ad otthont a gyűjteménynek. Mondta, szerencsém van, hogy most hazajött éppen, mert máskor ilyenkor nem szokott. Rám is fér néha a szerencse, hálás voltam nagyon. Ez alapvetően egy mezőgazdasági gépgyűjtemény, de ne csak gépekre gondolj, mindenféle szerszám is akad itt bőven, retro motorkerékpárok, rádiók, sok minden. Nagyon kedves és barátságos a vezetés, sok mindenről lehet közben beszélgetni, ez a gyűjtemény nem egy nagyüzemi profi, hanem szívből-lélekből van, elkötelezettség, hobby. . . régi történetek a régi szerszámokhoz, mi honnan érkezett, mi benne az egyedi vagy a különleges. Egyébként ingyen van, mondom, szívből, szeretetből. És volt év, amikor ez a nagyszerű ember lett az ország gyűjtője.
2025. június 19.egyedül járt itt 55 Kolodko Mihály ha kitesz egy szobrot, akkor annak oka van. Azt sem mindegy, hogy mikor teszi ki és hová teszi ki, mindennek üzenete van. Nos. ez a drón a Duna partjára került, ahogy számos más Kolodko alkotás is, és éppen a Külügyminisztérium mellé.
Köztudott eset a világhírű dróntámadás, amit az ukránok hajtottak végre nemrég, mélyen az ellenséges vonalok mögött, jelentős kárt okozva a Gonosz agresszor birodalmának. Európában minden nép az ukránokkal szolidáris, 4-5 országban jártam az elmúlt hónapokban, mindenhol ukrán zászló lobog. Egyedül a magyar állami propaganda önt szennyet, moslékot reggeltől estig, amennyi csak a csövön kifér, szegény megtámadott országra. Ezt mi, az ország lakói nagyon szégyelljük. Ez a pici szobor egy nagyon nagy emlékmű is egyben. A bántott, az elnyomott, a megtámadott eszes válasza, hősiessége a világ rosszasága ellen.
Érdekes
2025. június 18.a párjával járt itt 45 Évtizedek óta itt járok el, a Veszprém és Tapolca közötti úton, ki tudja, hányszor, de még soha nem néztem be Hidegkútra. Ugyan sokszor eszembe jutott a névről Hidegkuti Nándor, de ennél mélyebben nem mentem bele. Pedig milyen helyes kis bakonyi falu. Most kifejezetten a kitelepítési emlékműért jöttem, de azért végigjártam az egész települést.
Ez is egy svábok-lakta falu volt, ahogy annyi másik az országban. Kegyetlenül elzavarták őket 1948-ban innen is,. azután 50 év múlva csak felébredt a lelkiismeret, és sorra állítják az emlékműveket nekik hajdani otthonaiknál. Persze, amilyen szelektív és torz a magyarok emlékezete, erre is mindig azt mondják mindenhol, hogy nem mi voltunk, hanem a kommunisták. Ahogy a zsidókat se mi bántottuk, csak a nyilasok. Ugyan már. . . a nyilasok is, a kommunisták is magyarok voltak, szóval, igen, de, mi voltunk. Azt nem tudom, hogy mit jelent az emlékművön az önkormányzatok, szóval talán több falu összefogása erre az emlékezésre, vagy nem is tudom. Mindenesetre 165 fő itteni lakost elkergettek Németországba, és 23 családot Lókútra. A szégyen meg az enyém, meg aki még magára veszi.
2025. június 18.egyedül járt itt 45 Ahogy elnézem a kollégák értékeléseit, azok mind még a régi helyre vonatkoznak, ami párszáz méterrel arrébb volt Budaörs belvárosában. Szóval tegnap itt állított meg a kíváncsiság, és ráadásul szabad helyi is volt parkolni pont a Komló és tehén ajtaja előtt, hát ki ne állt volna itt meg ezért?
Később a kislány kedvesen kijött és megkért, hogy ugyan ne álljam már el mindkét parkolóhelyet, ha kérheti, mert néha a futár is jön. Én meg tövig pirulva szabadkoztam, hogy igaz, tényleg mekkora tahó vagyok, és korrigáltam. A belső érzület olyan, mint nagyon régen, talán a térforma kissé más, meg a vendégterek egymáshoz való viszonya. Nem ültem ki a napra a hátsó teraszra, bent lepihentem az árnyékba, aztán bambán néztem magam elé, hogy tulajdonképpen miért is jöttem be ide? Kb. két órával azelőtt ettem, én nem tudok napi negyvenszer enni, mint itt a sporttársak, itt amúgy sörözni meg borozni érdemes főleg, de hát autóval vagyok, szóval akkor most mi legyen? Mondom szepegve, hogy csak valami apróságot kérek, ha már bejöttem, kértem mangós limonádét, aztán valami falatkákat is, csak úgy krumplit, valami kis hagymakarikát meg valami kis káposztasalátát. Jó lesz az, elég lesz az. Finom volt a limonádé, közben epekedve odasétáltam a sörökhöz és buján szemeztem velük. Csak flört, semmi több. Elkészült a harapnivaló, kb. ezt látod a képen, és rá is jöttem,, hogy ez sok, nem ennyire gondoltam. De finom volt, jól esett, apránként megettem mégis. Aztán gratuláltam magamnak, hogy eszem itt a jó sörkorcsolyákat, sört meg nem iszom hozzá. Nagyon kellemes a hely, sok minden másképp alakul, ha például egy víg társasággal és gyalog vagy itt, de mot így történt. Számlám így néz ki, hogy rántott hagymakarika 1000, sült burgonya 1200, coleslaw 800, limonádé 1300, szervízdíj meg 430 forint.