Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
Érdekes
2025. április 30.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
(Ez is olyan, hogy de fura, hogy eddig nem értékeltem rovat) Ennél sokkal jelentéktelenebb helyről is sokkal többet írunk. Hát akkor majd most. Érdekes, ikonikus hely. Átélte a történelem ideológiai dühöngéseit, valahogy itt maradt nekünk. 70-es, 80-as évek, fiatal proli, de papíron értelmiségi család itt lakik a közelben, párszáz méter, romos szobakonyhában, a gyerekeket meg gyakran idehordják sétáltatni.
. . mert szabadon bejárható, szép környezet, jó levegő, zöld. Rengeteg fotót csináltam itt, rongyosra fényképeztem a területet, pedig még csak mobil sem volt. A gyerek hordozható ülőkéjét ráakasztottam a szobrok kezére, sarkára, lábuk alá tettem, mindenféle "poénosnak" gondolt képet csináltam. A fene se töprengett a szobrok társadalmi mondanivalóján. Itt voltak, örültem nekik, megjelenítettek valamit. Edzőpálya ez, a sportolók, edzők egymáshoz való viszonyán is látszik meg a ruházatukon is. Szép, egészséges, szocialista fiatalok. A jövő reménységei. Sportolnak,. katonáskodnak, védik a hazát, szabadidejükben táncolnak, gondtalanul ropnak, könyvet olvasnak, szellemileg is, testileg is fejlődnek, hát mindenki láthatja, jó kezekben van az identitás! Munkás munkál, paraszt a földön dolgozik, hősiesen termel. Nemzetközi sportsikereink vannak, melyek fanfárokkal hirdetik népünk és nézeteink felsőbbrendűségét. Mondjuk mindez ma is megvan valamennyire, másik banda más szlogeneket használ, mások az eszközök, az elvárások, más az ideológia függönye mögötti ravaszdiság. Talán a fiatalok nem ennyire szocreál módon egészségesek. Ó, és úgy emlékszem, hogy a szobrok régen kékesszürkék voltak, most meg majdnem fehérek, ezüstszürkék. Állagmegóvás. Más a lepel, más a leplezés. Minden átszíneződik, de sokszor bent ugyanaz marad.
2025. április 30.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nem igazán gondolnám étvágygerjesztő komponensnek, hogy a csárda előtti parkolóban érezhetően erős dögszag hullámzik. Egy tetem, vagy mi, nem azonnal kezd ilyen szagot árasztani, hanem azért kell annak egy kis idő, mire megérik ennyire.
Hogy erről az étterem tehet vagy nem, az más kérdés, nyilván nem a csárda dolgozói hordák ide halomba a száj- és körömfájás vagy a világban dúló háborúk áldozatait, de idekerült valami, az biztos, el kéne valahogy égetni, hantolni, távolítani. Na, de a csárda. . . szóval nincs ennek nagy hírverése, reklámbeterelője, lapul valami hátsó udvarok, egy benzinkút mögött, de egy gyártelep közelében, ahogy már lent meg is lett említve. És kamionosokra van kihegyezve. Ebédtája, du. . 13 óra lehetett, amikor betisztelegtem. Egy ember volt rajtam kívül az egyik asztalnál. Ez nem egy olyan családias cucc, ahová hancúrbandikkal járnak a környék népei, ez egy gyorsevő, munka közbeni táplálkozásra. A kínálat is ilyen és nem is rossz. Én beléptemkor határozottan magyaros gulyáslevest kértem, de várakozás után babgulyást kaptam, nem szóltam egy rossz szót sem, elfogadtam az ítéletet. A kettő között 300 forint a különbség, nem tényező. A viszonylag fiatal pincér simán tegez, mint egy McDonald"sben, elfogadom, ez ilyen hely. Előre kaptam, kérés nélkül az erőspistás üvegcsét. Kenyeret is. A leves hígabb az elvártnál, de akad benne azért szilárd anyag rendesen, nem is rossz ízű, pont a célt szolgálja. A hölgy, akivel kifelé szót váltottunk a dekorációról, virágrendezésről kedves volt, barátságos. Nem tudom, ez mitől csárda, de ha csárdának érzi magát a hely, hát egészségére.
Érdekes
2025. április 29.egyedül járt itt 45 Ezt a lányt azért eléggé lehet szeretni, még ha szervetlen anyagból van, akkor is. Egyszerűen a mozdulat miatt, meg a hely miatt, ahol ül, a kor miatt, amit fémbe rögzített. Gondolkodjunk. . . mikor jártam én Szegedre a JATE. ra? Talán a 80-as években. Ez a lány 1992 óta ül itt, de úgy tudom, a hetvenes években készült, eredetileg.
Szóval, valahol itt mászkálhattam én is a Tisza partján, pont ilyen lányokkal, és őt talán így találtam itt és megvigasztaltam vagy esetleg elzarvart a fenébe, vagy jóban voltunk és most durcás. . . A jó Isten áldja meg örökre azokat a lányokat, akik így ültek ott akkor és most! Van ennek a szobornak valami érzelmi ősisége, üzenete, és most már mindig ott lesz. Amikor mostanában arra jártam, rosszul sütött a nap, nem volt éppen jól fotózható. De így még titokzatosabb is. Benéztem a kalap alá, hogy tényleg ő, és igaz, ő az. A párja a szobornak Pározsban ül, az ottani Magyar Intézet előtt. Állítólag nagyon népszerű, a turisták imádják. Meg is értem. Lehet, hogy egymásra gondolnak éppen a lányok. De remélem, néha rám is.
2025. április 19.egyedül járt itt 55 Összességében megfontoltam, és megér egy ötöst ez is. Igaz ugyan,. hogy ha belekötős kedvembe lennék, volna mibe belekötni, de nem vagyok abba. Átlépek azon, hogy két terem zárva volt, és elégnek érzem maradék élménynek a nyitvalévőket. Nem neheztelek alapvetően, hogy a tetőre feljutáshoz még külön jegyet kell venni, az amúgy is megváltott belépő mellé, mert jó élmény volt, megérte.
Eltöltöttem itt egy-két órát, és volt mit nézni, volt szórakoztató látnivaló. A fotókiállítás még több időt is megért volna, mert nem sokat ácsorogtam a képek előtt. Nem is mindegyik volt kiemelkedő, de amelyik igen, az megértre a belépődíjat. A kitömött állatokat nem kedvelem, de még így is megérte. A festmények is, a néprajzi gyűjtemény is. Fentről meg egészen lenyűgöző a Tisza, a híd, a város. . . a régi város, ahogy bennem is élt.
2025. április 19.egyedül járt itt 55 Voltam pár napot az Alföld déli részén kirándulgatni, aztán utolsó este elegem lett, hogy mindig csak zsírpapírból eszem a krinolint meg a szafaládét, gyerünk, üljünk be egy jobb helyre és vacsorázzunk meg végre rendesen! Amikor már a boncmester szolgál ki, akkor már úgysem lehet.
Így aztán, mivel Zsombón laktam, hát adódott, hogy elmegyek a zsombói Rózsa Sándor Csárdába és majd ott. Nagyon kellemes hely, jó hangulatú közeg, étlapot böngészve, mit fogok én itt ilyen hétköznapi zugkajákat enni, spórolni a hasamon, ide nekem a bélszínt közepesen átsütve, erdei gombákkal steakborgonyákkal, miegyébbel. Így is történt. Azt nem tudom, hogyan passzol ehhez a Rauch ananászlé, de mi legyen, ha az ember vezet, hát ez a nehézség ebben. Nem emlékszem semmi rosszra. Ki jár egy ilyen helyre? Nyilván a környék középmaffiózói, hát átintegettem az asztalokhoz, mormoltam én is valamit, szerbusz Bélám, jól ityeg a fityeg, vagy vagy mi? Szóval, kedélyes körbepillantások, körbebólogatások, aztán, mint ki jól végezte dolgát, fizetés után távoztam.
2025. április 19.egyedül járt itt 35 Egy Boncompagni-kastélyt csak megnéz már az ember, még akkor is, ha kiesik minden tervezett útvonalból, de a térkép meg mutogatja, hogy itt van. Tehát fel, Kiszállásra! Amúgy is élvezetes az Alföldön autózgatni, sok érdekes dolgot talál útközben az ember.
Odaérve a nem túl sok életjelet mutató faluba, a jelzett helyen mentem egy-két kört, hogy megtaláljam, melyik is itt a kastély, mert távolabbról abszolút nem jellegzetes. Az évtizedek soron pofozódott, változott, addig amíg úgy nem néz ki, mint egy tejesen közönséges általános iskola. Mert, hogy az is. De azért lépjünk már be, ha már itt vagyunk. Gyerekek már nincsenek, délután van, a folyosók, osztálytermek üresek. Olvasom, hogy nincs itt semmi eredeti, csak a kapu, a lépcsők faborítása meg talán a lámpa. . . hát megnézem azt. Közben takarítónéni megijed tőlem, nem számított rá, hogy egy ilyen öreg csavargó bejön itt kószálni, és meg sűrűn elnézést kértem, hogy összemászkálom a frissen mosott követ. . . békét kötöttünk, elbúcsúztunk egymástól szeretettel, a kastély, a takarítónéni meg én.
2025. április 19.egyedül járt itt 55 Hát nem így nézett ki ez régen, az biztos! Az ember keresi a szemével az emléket, a jót, nyomokban találja meg. Sokévtizedes szerelemhely ez, Szeged iránt, a halászlé iránt, a lányok iránt, akikkel itt jártam, ó, meg egyáltalán. . . most nem olyan pont, de most is nagyon, nagyon. . . Ha elmegyek mellette és nem eszem itt semmit, az olyan, mintha hiába élném az életem.
Bemenetem, beültem és egy nagyon szélesen mosolygós, nagyon kedves nő fogadott, étlapot adott, türelemmel várt, én meg mit nézzek itt étlapot, nem fogok itt zebrapörköltet kérni, szóval a ponty-halászlé, az lesz az! Újabb széles mosoly bátorít, és mondom, hogy kisadagot kérek, aztán majd meglátom. Ülök, behunyt szemmel szívom magamba a falakba ragadt illatát a régi nőknek, jön a kisadag ponty, egy nagy bográcsban, szép piros partedli is jár mellé, kétszer telemertem a tányéromat a varázsszerrel, jól is laktam nagyon, és még maradt is a bográcsban a felel. Ez volt a kisadag, ez 3800 forint. . . kinek mi baja van ezzel? Isten áldjon, sokáig állj, szegedi halászcsárda!
2025. április 19.egyedül járt itt 35 Aztán meg sokszor ki tudja, hogy mi az a nyári meg téli nyitvatartás? Ez elég sok helyen önkényes alapon dölődik el. Úgy kérdezgettem pár helyen, hogy nyitva van-e, hát, nem tudják, oda kell menni megnézni, megkérdezni. A neten körülbelül 50%-ban van hasznos vagy helyes információ vagy sem.
Alapelv tehát, hogy hétfőn-kedden nem megyünk sok helyen a hét első két napján vannak zárva a múzeumok. Ezért aztán ide csütörtökön mentem, mert sok helyen meg éppen hétvégén vannak zárva, egyébként meg nem. Persze, nem mentem semmire. Bebolyongtam a teret, de legalább valami fényképet, információt begyűjtöttem róla. Ha mást nem, legalább kihasználom, hogy itt van nyilvános WC. Zárva. A villám csapkodjon belé. . . aztán jön egy ember 5 perc múlva jószándékkal, valami juhász talán, mondja ennek a távolról jött idegen izének, hogy tessék, itt a kulcs, láttam messziről, hogy a WC-t próbálgatta. . . hű, megköszöntem a kigyelmes jóságát, és boldogan igénybe is vettem. Tettem még fel pár kérdést a megköszönés után, de ő nem tud semmiről, ő csak az állatokkal van itt, aztán amazok meg jönnek, kinyitják ezt az egészet, amikor akarják.
Érdekes
2025. április 18.egyedül járt itt 45 Teljesen tanácstalan vagyok, hányast lehet adni egy ilyen épületre és milyen szempontok alapján? Mondjuk ártatlanul, tudatlanul elmész kúriát nézni, magyar történelem, minden magyar számára kötelező megismerni a múltat, ezért is járunk kastélyokba, várakba, kúriákba, hogy az identitásunkat ne könyvből szerezzük meg, ismerjük meg, hanem személyesen tapasztaljunk.
És akkor elmész mondjuk Petőfiszállásra, az Alföld homokjára, és kimész a lakott területen kívülre és megnézed az Endre kúriát. Mert az identitásunkat nem az adja, hogy szalonnát zabálunk és pálinkát iszunk. Földút vezet ide, romos épület, ezen túl már nem nagyon lakik semmi és senki, egy kutya ugat egy kerítés mögül valahol. Ó, hát milyen lehetett itt az élet, az Endre nagyságos úr jámbor ember volt, ő hozatta ide a pálosokat, szentkút, kegyhely, magasztos urasági lét. . . És ha nem tudtad volna, esetleg. . . ebben a kúriában gyűltek össze 1944. április 22-én egy vacsorára Endre László belügyi államtitkár vendéglátó, Jaross Andor belügyminiszter, Otto Winkelmann, a Magyarországot megszálló SS-csapatok vezetője, Hans-Ulrich Geschke, a biztonsági rendőrség magyarországi parancsnoka és Adolf Eichmann SS-alezredes, hogy döntsenek a magyar zsidóság sorsáról. Itt határozták el a vacsora és beszélgetés során, hogy minden magyar zsidót egyenesen Auschwitzba küldenek. Ezután indult a holokauszt történetének leggyorsabb és leghatékonyabb deportálási akciója, amiben a németekkel készségesen együttműködő magyar hatóságok az ország több százezer állampolgárát küldték a biztos halálba. Amúgy semmi, semmi, jel nélküli ház ez, nincs itt semmi, csak egy romos kúria. . .
Érdekes
2025. április 18.egyedül járt itt 45 Szerintem ez a szobor pontosan nem itt áll állandóra, olyan, mintha ideiglenesen félreállították volna a feszített ütemű vasútépítés miatt. Pár lépésre van a kelebiai Krisztus Király templomtól, sokat várakoztam ott, hát megnéztem ezt is. Zaj, forgalom, autók, építkezés. . .
István gesztikulálva és kiabálva magyaráz, hogy fogadja már el a nő a koronát, mert nincs utódja, mit csináljon, kié legyen? A nő meg leszól az oszlopról vagy fáról, szóval ahol ül, hogy ő csak egy egyszerű nő, egy ács felesége, nem egy hadvezér, és mi a fenét csináljon, egy csomó ország felkérte már ilyen koronaanyának, és akkor mi a frász legyen, kinek szurkoljon, amikor két keresztény ország hadakozik, öli egymást, akkor meg hová álljon? Közben meg a történelem vonata robog tovább. . .