Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

6 gyönyörű hely, ahol a csend lakik ‒ látogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok

Különleges érzés keríti hatalmába azokat az utazókat, akik kirándulást tesznek Magyarország misztikus erőt árasztó kolostoraiba, apátságaiba, remeteségeibe és múzeumaiba. Szakadjatok ki a világból és szökjetek el velünk olyan titokzatos helyekre, ahol földöntúli nyugalom és szépség vesz körül benneteket!

 

A Zirci Ciszterci Apátság

A Magas-Bakonyban keresztülszaladó Cuha-patak szeli ketté Magyarország legmagasabban fekvő városát, Zircet. A festői település szívében bukkanhattok rá a Zirci Ciszterci Apátságra, melyet a 20 hektáron elterülő, angolkert stílusú arborétum ölel körül. Miután elsétáltatok a középkori apátság romjaihoz, lépjetek be hazánk egyik legszebb barokk templomépítményébe, az 1752-ben felszentelt bazilikába!

Az apátság narancsháza ad otthont annak a rendtörténeti kiállításnak, ami a zirci szerzetesek 800 éves múltját idézi fel, de megkerülhetetlen az épület második emeletén kialakított, 65.000 könyves gyűjtemény is. A Királyterem felkeresése után jutalmazzátok meg magatokat a Vöröstorony páratlan panorámájával, amihez 146 lépcsőfokot kell leküzdeni!

Szállástippek Zircen és környékén>>

Látogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - Zirci Ciszterci ApátságLátogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - Zirci Ciszterci Apátság

 

 

A Kamalduli Remeteség

Szinte tapintható a nyugalom a gyönyörűen felújított, Oroszlányhoz tartozó majki Kamalduli Remeteség falai között. Miközben egyre mélyebbre hatoltok a majki remeték hagyatékának feltárásában, engedjétek meg, hogy ez a páratlan, barokk műemlékegyüttes elvarázsoljon!

Vegyétek igénybe a digitális tárlatvezetést, csodáljátok meg a korhű berendezést, a cellaházban létrehozott interaktív kiállítást, illetve látványmanufaktúrát, amit még a gyerekek is értékelni fognak! Ügyeljetek rá, hogy az illatos fűszernövénykert és a grottakápolna freskói se maradjanak le a látnivalók listájáról!

Szállástippek Oroszlány környékén>>

Látogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - Kamalduli RemeteségLátogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - Kamalduli Remeteség

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Természetközeli élmények a virágok birodalmában: 10 tündérszép arborétum Magyarországon
Kirándulás egy varázslatos világban, ahol a természet öleli körül az utazókat? Adunk ehhez a kalandhoz 10 szuper úti tippet, amiket követve felfedezhetitek az elragadó magyarországi arborétumokat, botanikus kerteket.

 

 

A Szécsényi ferences kolostor

Salgótarján és Balassagyarmat között félúton, a szlovák határtól egy ugrásra fekszik Szécsény, melynek egyik legpompásabb látnivalója az idegenvezetővel megtekinthető Szécsényi Ferences Templom és Kolostor. Az 1330-as évek elején készült épületegyüttest nem kímélték a történelem viharai, de a háborúk és tűzesetek dacára mégis folyamatosan újjáéledt poraiból. 

Pillantsatok be a ferencesek világába egy nem mindennapi utazáson, ahol a szentélyt, a freskókkal díszített templomhajót, a több száz éves orgonát, a Rákóczi-termet, valamint a gótikus csillagboltozatot tartogató sekrestyét is közelebbről nézhetitek meg!

Szállástippek Szécsény és környékén>>

Látogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - SzécsényLátogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - Szécsény

 

 

A sopronbánfalvi Pálos-Kármelita kolostor

Elmélkedésekhez, csendes elvonulásokhoz kívánni sem lehetne tökéletesebb helyet a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita kolostornál. A hegyek közé ékelődött épülethez káprázatos, 82 fokos barokk kőlépcsősor vezet fel, amit 14, mesésen megmunkált mészkőszobor őriz. Az 1441-ben emelt templomot 1482-ben adták át az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek, a pálosoknak, akik végül kolostorrá formálták az épületet, melyet azóta is búcsújáró helyként tartanak számon.

A teljes egészében bejárható építményben ma hotel és étterem működik. Töltsetek el pár napot ezen a csodás helyen, ahol meditációs termeket, közösségi helyeket is találtok a szerzetesi cellák mellett!

Látogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - sopronbánfalvi Pálos-Kármelita kolostor/ Fotó: ittjartam.huLátogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - sopronbánfalvi Pálos-Kármelita kolostor/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

A nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom

Méltóságteljes gótikus templom magasodik Nyírbátoron, a Római Katolikus Minorita Templom építtetését Báthori István erdélyi vajda kezdeményezte az 1480-as években, majd 1734-ben készült el az ehhez tartozó kolostorépület, ahol napjainkban a Báthori István Múzeum kiállításait csodálhatjátok meg. A templom belsejét a barokk bútorzat uralja, de a szentélyben lépkedve több képzőművészeti stílus egyvelegét is megfigyelhetitek, ami a díszes főoltárban csúcsosodik ki.

Érdemes időt szánni a település legendáival megismertető Várostörténeti sétány bejárására is, ami a minorita, illetve a református templom között feszül.

Látogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - Báthori Várkastély és Panoptikum/ Fotó: ittjartam.huLátogatható kolostorok, remeteségek és múzeumok - Báthori Várkastély és Panoptikum/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Borkóstolás festői környezetben: 8 szálláshely izgalmas borvidéken
„Bor, mámor, Provence” – pontosabban Eger, Tokaj vagy Villány vár, ha ellátogatunk az ország valamelyik neves borvidékére. Felsorolni is nehéz, hány szálláshely áll a bor kedvelőinek rendelkezésre, így most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk nyolcat, ahol felhőtlenül élvezhetjük a kóstolással egybekötött pihenést.

 

 

A csornai Premontrei Apátság és Látogatóközpont

840 éves történelmi múltra tekint vissza a Csornai Premontrei Apátság, melynek jellegzetes, Árpád-kori téglatemplomát még a XIII. század elején építették. A hányattatott sorsú épület több tűzvészen is átesett az évszázadok során. A jelenleg látható templom a klasszicizáló késő barokk stílusát tükrözi leginkább. Mivel a rend kezdetekből fontos feladatának tartotta a kultúrateremtést, ezért ma izgalmas látogatási útvonallal készül a turistáknak lebilincselő látogatóközpontjában. Az interaktív kiállításon végighaladva grafikai és hangelemek kísérik az utatokat. A tetszetős installációkkal a középkori sörfőzés fortélyaiba is betekintést nyerhettek.

Szállástippek Csorna környékén>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kár lenne otthon bajlódnod a reggelivel, amikor elkészítik helyetted, nem is akárhogyan! Budapest szinte brunch nagyhatalom lett, egymást érik a reggelizőhelyek, amik egytől egyig tesztelésre buzdítanak. Ne késlekedj, járd végig mindet, mi is mutatunk néhány ígéretes helyet!
Akár kezdő "dinólógusok", akár szakavatott őslény rajongók vagyunk, minden bizonnyal ez lesz az a program, amit még hosszú ideig emlegetni fogunk - ki a lenyűgöző látvány, ki a remek időtöltés miatt zárja szívébe a dinoszauruszok csodálatos világát.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Egyedülálló kastély Dégen lélegzetelállító környezetben: ez a Festetics-kastélypark
A Balaton délkeleti csücskétől csupán 30 kilométerre, a Fejér megyei Dégen valódi mesebirodalomba csöppenhetünk, ugyanis a Festetics családnak a község felvirágoztatása mellett országunk egyik legszebb rezidenciáját is köszönhetjük. A kastélypark kiállításai, belső terei és monumentális – Magyarországon a legnagyobb – angolparkja egész napra szuper programlehetőséget kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, idén tehát mindenképpen tervezzétek be úti céljaitok közé.
„Tüskevári Tündérkert” és Rákóczi pihenőhelye – sziget-túrák tavaszra
Ismered Magyarország legszebb szigeteit? Tudod, hová indulj, ha természetközeli, vízparti sétára vágysz? Kerekedj fel velünk, mert különleges sziget-túránkon a „tüskevári Tündérkertet” és Rákóczi pihenőhelyét is útba ejtjük!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.