Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek ‒ barlangok, hegytetők és csendes kolostorromok

Szebbnél szebb kirándulóhelyek vesznek körbe minket Magyarországon, melyek felkereséséért szerencsére egyetlen huncut forintot sem kell fizetnünk. Csupán az erőnkre, kitartásunkra, lelkesedésünkre kell támaszkodni és máris feltárulnak előttünk a Bükk-vidék, a Bakony vagy akár a Vértes lenyűgöző úti céljai a természetben. A listánkon szereplő látnivalóknál ráadásul szinte biztosan nem ütköztök majd turistaáradatba sem.

 

Pálos kolostor és vízesés a Bükk rejtekében 

Miskolc pezsgő belvárosától távolodva, a lelkes kirándulók előtt egykettőre feltárulnak az észak-magyarországi Bükk-vidék legszebb túrahelyszínei. Lillafüred kincsein túl azonban olyan kevésbé látogatott úti célok is sorakoznak itt, mint az Európában is ritkaságnak számító Újmassai őskohó vagy a Sebesvíz mésztufa vízesés

A Miskolchoz tartozó Bükkszentlélekre érve 710 méter magasan találkozhattok a néhai Pálos kolostorrom falaival, amelyekbe nagyokat harapott az idő vasfoga. A remeték egykori lakhelyéből ma már csak romok maradtak. Mégis elfogja a vándort valami sejtelmes érzés, miközben a XIV. században emelt épület enyészettel dacoló tégláit tapogatja. 

Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek - Újmassai őskohó (Miskolc)Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek - Újmassai őskohó (Miskolc)

 

 

Szendrői kilátóból a szurdokvölgy Ördög-gátjáig

A Rudabányai-tóhoz tett kirándulást érdemes kibővíteni, ha a környéken jártok, mert innen már nincs messze Szendrő sem. A város jellegzetes építménye a 25 méter magas Felsővár-kilátó, ami 360 fokos panorámát ígér nektek. 

A magaslati levegő után merészkedjetek le a Telekes-völgy sziklaszorosába, ahol a varázslatos szépséggel megáldott Ördög-gát bújik meg! Mivel csapadékszegény időszakban a patak vize eltűnik, majd egy másik ponton újra feltör, ezért sokáig azt rebesgették a helyiek, hogy ebben a varázslatban az Ördög keze van. Az azonban biztos, hogy áradáskor csodás vízesés zúdul le a köveken, ami egy kis tóba torkollik.

Szállástippek Szendrő környékén>>

Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek - Felsővár-kilátó (Szendrő)Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek - Felsővár-kilátó (Szendrő)

 

 

A háromhutai Könnycsepp-tó és a Sólyom-bérc

A vadregényes tájak kedvelői nem fognak csalódni a Zempléni-hegységben megbújó Háromhután.  Ez a hangulatos vidéki települést ugyanis erdők és hegyek ölelik körbe. Az idilli falut madártávlatból is megszemlélhetitek, ha felmásztok a gyönyörű Sólyom-bércre. A sziklatornyok hátáról az érintetlen természet panorámája nyűgözi le a kirándulókat. 

Egy másik kiváló úti cél lehet az Óhuta peremén elterülő Könnycsepp-tó felfedezése, ami az egyik legszebb hegyi pihenőhelyet rejti. Az apró forrás táplálta Könnycsepp-tó partján asztalokat, valamint tűzrakóhelyet és is találtok. Az elragadó állomás közelében az egykori Szent Fülöp és Jakab-kolostor maradványaira bukkanhattok.

Szállástippek Háromhuta környékén>>

 

 

Csendes Kálvária a hegyek között 

Salgótarjántól kevesebb, mint 20 km-re tündéri zsákfalura akadhattok a világtól elszigetelve. A falu fölé magasodó emelkedőre 2019-ben csodálatos Kálváriát álmodtak meg. Járjátok végig az összegfogást is szimbolizáló keresztutat, melynek végén fából ácsolt haranglábat helyeztek el. A domb tetejéről szédítő kilátásban gyönyörködhettek az egymás hegyén-hátán fekvő hegyekben. Miután leereszkedtetek a Kálváriától, a Szilaspogony és Bárna határán álló Nagy-kő 520 méter magas csúcsát is útba ejthetitek. Míg felgyalogoltok, kedves sziklanövények kísérik az utatokat az óriási bazaltkúpon. 

Szállástippek Salgótarján környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A világörökségi várólista 10 csodája – Mit rejtenek, és hol találhatók?
Nyolc ámulatba ejtő helyszín került fel ez idáig az UNESCO világörökségi listára Magyarország területéről. Tíz különleges hely viszont még arra vár, hogy a javaslati listáról feljebb jusson, és megkapja méltó titulusát. Páratlan kulturális és természeti terepek ezek, így arra biztatunk, készíts saját bakancslistát a várományosi listából!

 

 

Apró bakonyi szurdok, a vadon hangulatával 

Bakonybélen rövid, de annál csodásabb völgybevágás fut végig a Gerence-patak mentén, ahová erősen ajánlott túracipőben érkezni. A Kerteskői szurdok, mely 300 méter hosszú, Bakonybél központjától nagyjából 3,4 km távolságra van és 17-50 méter széles. A Bakony itt igazán vad arcát mutatja kidőlt fákkal, helyenként hatalmas sziklafalakkal. Az esőzések idején, amikor a természetnek bőven kijut a csapadékból, a szurdok megtelik élettel és a páfrányok, mohás kövek, buja növények zöldbe borulnak. A felduzzadó patak pedig ilyenkor kíméletlen sebességgel rohan lefelé a völgyben.  

Szállástippek Bakonybélben és környékén>>

Kirándulástippek - BakonybélKirándulástippek - Bakonybél

 

 

 

A csákvári Báracháza-barlang titokzatos világa

A Közép-Dunántúlon kiterített Zámolyi-medencét mesés falvak és városok bélelik ki. Köztük van Csákvár is, ahol a Vértes egyik legismertebb barlangja, az 1925-ben felfedezett Báraczháza-barlang húzódik. A bejáratnál egyből a bőség zavarával szembesülhettek, mert rögtön három sziklaszáj is lesz előttetek. Ezek közül a középső kínálja a leghosszabb és – szerintünk – a legjobb élményt. A hasadékba lépve ugyanis közel 40 méteren át hatolhattok egyre mélyebbre. Vigyetek magatokkal fej- vagy elemlámpát is, amivel az olyan apró csodák sem maradnak észrevétlenek előttetek, mint a cseppkőcsipkék nyomai! 

Szállástippek Csákvár környékén>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Szalajka-völgy ámulatba ejtő mesevilágát, a Zemplén egyik izgalmas kilátóhídját és a Balaton északi partjának rejtőzködő templomromját is elétek rajzoljuk legújabb cikkünkben. A szuper kirándulóhelyeken kívül azonban a legjobb városnéző programokból és látnivalókból is csipegettünk nektek.
Miért szeretünk annyira szépséges várakban kirándulni? Talán azért, mert ilyenkor halljuk a hőstettekről mesélő falak suttogását, magunk előtt látjuk a csillogó páncélba öltözött katonák masírozását és a több száz éves köveket tapogatva kezünkben érezhetjük a történelem darabjait. Ezt a különleges utazást pedig újra és újra át akarjuk élni.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.