Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

6 szüreti program szeptemberben a szőlő szerelmeseinek

2023.09.15 | 7 perc

Egertől a Svábhegyig, Mádtól Gyöngyösig, Paloznaktól Győrújbarátig… Festői helyszínek közül válogathatsz, ha átélnéd, milyen is a szőlősgazdák egyik legfontosabb időszaka: a cukortól és savaktól gömbölyödő bogyók betakarítása. Ha pedig metszőolló helyett csak poharat, és finomságokkal megpakolt tálakat, piknikkosarakat ragadnál, akkor is érdemes szemezgetni a hatféle program közül! Sőt, koncertek és „DJ a szőlőben” zenei utazások alapján is dönthetsz, hogy melyik tőkesorok vonzanak a leginkább…

 

Egri Szüreti Mulatság

Időpont: 2023. szeptember 16-17. 

Szüreti hétvégét tartanak Eger történelmi bornegyedében, a páratlan Szépasszony-völgyben szeptember 16-17-én. Ott a helyed, ha kedveled az egri borvidék zamatos tételeit, kíváncsi vagy a vezetett pincetúrák kulisszatitkaira, bepillantanál a nyitott pincék ajtaján, vagy megkóstolnál pár mámoros mustot! Lesznek még mókás szüreti játékok, gasztronómiai élmények, kihagyhatatlan koncertek, sőt a kézműves vásár kínálatát is érdemes végigböngészni.

6 szüreti program szeptemberben a szőlő szerelmeseinek - Szépasszony-völgy (Egri Szüreti Mulatság)6 szüreti program szeptemberben a szőlő szerelmeseinek - Szépasszony-völgy (Egri Szüreti Mulatság)

 

 

 

Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, Gyöngyös

Időpont: 2023. szeptember 15-17. 

Te is odavagy a Mátrai borvidék mennyei, és egyben könnyed nedűiért? Akkor irány a háromnapos, gyöngyösi fesztivál, ahol a kóstolók mellett gulyásfőző-versenyt, labdarúgó kupát, könnyűzenei koncerteket, és gyerekprogramokat is tartanak! A szeptember 15-17. közötti szüreti napokat a város főterén élvezhetjük, ahol a szőlők, mustok, borok széles kínálatán túl a kulturális és folklór programok mellett sem érdemes csukott szemmel elhaladni. Szállástippek Gyöngyösön és környékén>>

 

 

Szüret a Svábhegyen a Jókai kertben

Időpont: 2023. szeptember 29. 

Tudtad, hogy Jókai Mór egykori kertje az egyetlen és utolsó helyszín a fővároson belül, ahol még mindig szőlőt termesztenek, és bort készítenek (ha nem számoljuk a Soós István Borászati Szakközépiskola budafoki tangazdaságát)? A titokzatos, 850 tőkés szőlőskert szeptember 29-én, délután 2-től 5-ig a nagyközönség előtt is szélesre tárja kapuit: szüretelni, iszogatni, kikapcsolódni várják az érdeklődőket a Költő utca 21. szám alatt.

A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, a szőlőtőkéket pedig még 2011-ben kezdték el telepíteni a Kadarka Kör tagjai. A szeptember végi mulatságon egyúttal a Budapest bora címet kiérdemlő, egykor jól ismert budai vörösbor újjáéledését is megünnepelhetjük. A hangulatról – a finom borok mellett – táncosok és zenészek gondoskodnak majd.

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Borkóstolás festői környezetben: 8 szálláshely izgalmas borvidéken
„Bor, mámor, Provence” – pontosabban Eger, Tokaj vagy Villány vár, ha ellátogatunk az ország valamelyik neves borvidékére. Felsorolni is nehéz, hány szálláshely áll a bor kedvelőinek rendelkezésre, így most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk nyolcat, ahol felhőtlenül élvezhetjük a kóstolással egybekötött pihenést.

 

 

Zsendülés, Mád

Időpont: 2023. szeptember 23-24. 

Harmadik alkalommal tartanak tematikus összejövetelt Mádon – Zsendülés-szüretet – Homoky Dorka, a TR művek és a Zsirai Pincészet összefogásában. Szeptember 23-án, reggel 8 órakor ollót ragad a csapat és a szüretre érkező vendégsereg, és a vendégháztól indulva nyakukba veszik a Mádi-medence gyönyörű tőkesorait. A poharakat fenséges natúr- és organikus borokkal, a piknikkosarakat pedig helyi termelők mennyei portékáival töltik meg.

Aki a délelőtti szüretelős, piknikezős programra nem tud odaérni, ne csüggedjen, az esti borozásra és vacsorára is lehet jelentkezni a hangulatos Zsirai udvarnak köszönhetően! Szeptember 24-én, vasárnap 10-12 óra között pedig brunch és borvásár várja a kulináris élvezetek kalandorait! Bármelyik szeletét is választod a szüreti hétvégének, ne feledkezz meg az előzetes regisztrációról! Szállástippek Mád környékén>>

 

 

Homola szüret, Paloznak

Időpont: 2023. szeptember 29-30. 

Szeptember utolsó hétvégéjén kalandos szüreti eseményre siethetünk a festői Paloznakra. A szervező Homola Pincészet 15 hektáron termeszt szőlőt (Tihanytól Alsóörsig), és olyan sikereket tudhat magáénak, mint például az arany fokozatú Csopaki Kódex védjegy, amit már több évjáratban is hazavihettek.

Borteraszukról hamisítatlan panoráma nyílik a Balatonra, amit most te is magadba szívhatsz, ha ellátogatsz a pénteki szüreti beszélgetésre és az 5 tételes borkóstolóra, ahol Lengyel Kálmán, a Homola szőlésze kalauzol el a legizgalmasabb tudnivalókig. Sőt, ugyanígy megmártózhatsz a csodálatos kilátásban, ha a szombati szüreti délutánt veszed célba, amit bográcsozós-borozgatós eszem-iszom, és „DJ a szőlőben” program követ. Villámsebes a szeptember, úgyhogy semmiképp se hagyd ki az előzetes regisztrációt! Szállástippek Paloznak környékén>>

 

 

Szüreti Napok, Győrújbarát

Időpont: 2023. szeptember 22-23. 

Immár negyedik alkalommal szervezik meg a Szüreti Napokat a Győrújbarátban, szeptember 22-23-án. A helyi borászatok (Babarczi Szőlőbirtok, Ács Pincészet, Pécsinger Szőlőbirtok) kínálata mellett pannonhalmi, gyarmati, szentantalfai, palkonyai, és balatonszőlősi tételeket is felfedezhetünk, sőt a nyúli Kuruczcsepp Pálinka is kitelepül.

Ahogy az italok, úgy a zenék terén is változatos két nap áll a látogatók előtt: jazz, latin, pop, funky, disco, R’n’B, rock&roll… Válogatni is nehéz a koncertélmények közül. Párosítsd a zenés-boros utazást néhány finom falattal: a bakonyszombathelyi Hugi Sajt ellenállhatatlan kézműves sajtokkal érkezik!

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Allergiás tünetek és légúti problémák enyhítésére, immunerősítésre, bőrproblémák kezelésére, valamint a stressz csökkentésére is megoldást kínálnak a sóbarlangok, amik remekül kiegészítenek egy frissítő wellnessezést. Lélegezz fel, és lépj a harmónia útjára a felhőtlen pihenés közben!
Dél-Alföld látnivalóiról több cikkünk is született már, hiszen a környék kifogyhatatlan a természeti és kulturális úti célokból. Most 5 olyan különlegességet válogattunk össze a, amit valószínűleg kevesen ismertek, azonban vétek lenne kihagyni őket, ha az ország déli részének megismerése a célunk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10+1 borászat kiváló konyhával
2024.06.06 | 10 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Miért kellene megalkudnunk, amikor egyszerre választhatjuk a borkóstolót kiváló pincészetekben és ínycsiklandó lakomákat kimagasló éttermekben! Összegyűjtöttünk 11 olyan helyszínt, ahol e két kulináris élmény egyszerre tetten érhető, teszteljétek ti is!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.
A magasból még kellemesebb a tavaszi levegő – függőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon
Süt a nap, csicseregnek a madarak, visszavonhatatlanul itt a tavasz! A sok beltéri programot követően eljött a kirándulások ideje, és ha éppen azon törnétek a fejeteket, hogy merre is induljatok a hétvégén, akkor a legjobb helyen jártok, hiszen mostani cikkünkben a függőhidak, tanösvények és lombkoronasétányok világába kalauzolunk el benneteket.