Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Anyukám Mondta – Olasz-Magyar koprodukció a legjobb értelemben

2022.11.28 | 6 perc

Mitől az ország egyik legjobb étterme? Baráti árazás, első osztályú kiszolgálás, családias légkör - Encsen jártunk a Michelin-ajánlásos és Bib Gourmand díjas Anyukám Mondta étteremben.

Encs. Borsod-Abaúj-Zemlén megye szívében. Egy (sajnos) jellegtelen kis „falu”, gyönyörű környezetben, az ország egyik legelmaradottabb szegletében. Borús, szürke időben érkezünk, ami még sivárabb hangulatot kölcsönöz a ránézésre amúgy sem fényes kisvárosra.

Egy eldugott zegzugos udvarra visz minket a navigáció. Meglepődünk, hogy milyen „Isten háta mögötti helyen” van az ország egyik legjobb étterme, az Anyukám Mondta. Picit szorongva közelítünk a hidegben, mert sokat hallottunk már a Dudás fivérek helyéről. Jót is, kevésbé jót is. Izgulunk, hogy mire számítsunk, milyen élmény lesz. A fesztiválokon a focaccia mindig kiváló, bárhol is jelenjenek meg az országban.

Az épület a többi közül kitűnik a maga ápoltságával. Szürkében, és kékben pompázik, sugárzik a jó hangulattól. A belső enteriőr otthonos, sok faanyagot használtak, kifejezetten meleg érzéssel tölt el ebben a cidriben.

A vendégfogadás abszolút kedves.

A belépéskor jobbra bárpult fogad minket, ahol nézik a foglalásunkat. Kétszer is szerepelünk, mert az emailre csak érkezésünk előtt pár perccel reagáltak, de mi a biztonság kedvéért már telefonon is foglaltunk ebéd előtt 1 órával. Semmi gond, mutatják az asztalunk. (Tavasztól őszig jó előre érdemes foglalni, mindig teltházzal üzemelnek.)

Kényelmes folyosón vezet át utunk a nagyobb vendégtérbe. Menet közben egy hatalmas Berkel sonkaszeletelő, és az „otthon” melegét adó fatüzelésű pizza kemence, mint fő látványelem kísér tovább. Az előtérben inkább üzletemberek foglaltak helyet, egy gyorsabb munka ebédre. Bent 6 fős család étkezik, 2 csöppséggel, és a nagyszülőkkel. Van 2 idősebb pár is. Látszik, hogy minden korosztály jól érzi magát itt. Napi ajánlat a falra írva, krétával, ahogy egy bisztróban „illik”.

Az étlap rövid, jól struktúrált. Antipasztik, előételek, főételek, pizzák, tészták, desszertek. Mindenki találhat magának kedvére való fogást. Olyan izgalmak is borzolják a kedélyeket, mint a borjúbrízzel töltött fürj, és társai. A borlapjuk is kiváló.

 

A rendelésünk

Steak tatár – első osztályú hús. Darálva, nem vágva. Kifejezetten krémes, jól ízesített. Aprószemű, magos mustárral, házi bébi savanyúsággal. Nagyon jó kompozíció. Mellé szalma krumpli, játékosságnak. Tökéletes, hatalmas pirítós, és házi vaj. Már most a mennyországban vagyunk.

Őszi zöldség tempura, limeos aioli – édesburgonya karikák, gombák, brokkoli, bébi sárgarépa. A sörtésztás bunda csak érzékien van jelen. Egy kis roppanósságot ad a zöldségeknek. A majonéz kiváló.

Toszkán pacal, véreshurkás kenyér – szaftos, puha, szuper állagú paradicsomos pacal pörkölt. Parmezánnal. Minden a helyén van. Mellé egy negyed kilós véreshurkás cipót hoznak. Melegen. Önmagában is kitesz egy főételt, nemhogy egy előételt.

Anyukám Mondta, EncsAnyukám Mondta, Encs

 

Megjegyzendő, hogy az összes előétel hatalmas adag. Bőven elég 2 embernek. Nagyjából a Budapesti éttermekhez viszonyítva, két-háromszoros mennyiséget adnak.

Crudo és Grana pizza – az ország eddigi legjobban elkészített pizzája. Hajszálvékony tészta. Ropogós. A széle levegős, jól megsült. A szósz isteni. A frissen szeletelt pármai sonka utánozhatatlan. Érett Grana Padano parmezán sajt. Rukkola. Semmivel sem spóroltak. Komplex ízek játéka.

Borjúláb, rizibizi, tartármártás – pankó morzsába burkolt érzéki kollagén. Életem legjobb rántott borjúlába. Pont! Mellé a „rizibizi” egy első osztályú zöldborsós rizottó, ami olyan krémes, mintha olvasztott vajjal kenegetnék a szájpadlásunkat. Édes zöldborsó. Aldente rízs. Zseniális!

Anyukám Mondta, EncsAnyukám Mondta, Encs

 

Az árazás baráti. A kiszolgálás első osztályú. A hely családias. Minden a helyén van. Tényleg. Nem is részletezném, annyira rendben van. Amint alkalom adódik, biztosan visszajövünk.

 

Szerző: M

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Fedezzétek fel Magyarország egyik legszebb borvidékét - Tokaj-Hegyalja látnivalói
A Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék hazánk egyik legcsodálatosabb régiója, nem véletlenül került fel kultúrtájként a világörökségi listára. Összeszedtük nektek a környék kihagyhatatlan látnivalóit, ahova kötelező ellátogatni.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nincs is jobb annál, mint amikor a mindennapok fáradalmait zavartalan, erdővel körülvett, festői környezetben pihenhetjük ki. A következő hat szálláshely tökéletes választás, ha szeretnétek elvonulni, kirándulni, romantikázni, vagy a baráti társasággal eltölteni néhány napot.
A magyar múlt egyik legfájóbb pontja az I. világháborút követő trianoni békeszerződés, mely örökre beírta magát történelemkönyveinkbe. Országszerte több városban is találunk olyan helyeket, melyek ennek az eseménynek állítanak emléket, és ahol nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is megismerkedhetnek a bő száz évvel ezelőtti időszak történéseivel.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
A legklasszabb leves lelőhelyek - 5 budapesti levesező
2023.05.10 | 5 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Nem csak hideg időben eshet jól egy finom leves és szerencsénkre Budapesten az elmúlt 10 évben egyre nagyobb kultúrája alakult ki azoknak a vendéglátóhelyeknek, ahonnan akár el is vihetünk magunkkal egy pohárnyi folyékony finomságot. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan levesezőt, ahol a tradicionális változatoktól kezdve a különlegességekig mindent megtalálunk!