Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A történelem velünk él: trianoni emlékművek az országban

A magyar múlt egyik legfájóbb pontja az I. világháborút követő trianoni békeszerződés, mely örökre beírta magát történelemkönyveinkbe. Országszerte több városban is találunk olyan helyeket, melyek ennek az eseménynek állítanak emléket, és ahol nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is megismerkedhetnek a bő száz évvel ezelőtti időszak történéseivel.

 

Trianon múzeum – Nagy Magyarország Park, Várpalota

Várpalotán, a Zichy-kastélyban található a Kelet-Európában egyedülálló kiállítás, mely a Trianoni békedekrétum előzményeivel és következményeivel foglalkozik, és 31 darab színes tablón mutatja be az események történelmi vonatkozásait. Állandó és mozgó bemutatóival átfogó képet kapunk az I. világháborút lezáró döntések következményeiről, de az itt látott gyűjteménnyel nemcsak dokumentálni kívánják az 1920-as eseményeket, hanem olyan lelki mechanizmusok elindításában reménykednek, melyek a nemzet sebeinek begyógyulásához vezetnek. Jelenleg a múzeum épülete felújítás alatt áll, így nem látogatható.

Szállásajánlatok Várpalota környékén>>

 

Tapolca

A város nagy parkjában található emlékmű egy négyoszlopos, tetején harangtoronnyal lezárt különleges építmény, melynek pillérein különböző feliratokat találunk: imákat, Szent Korona ábrázolást, de az "Igazságot Magyarországnak" mondatot is olvashatjuk, ha alaposabban megnézzük. Az alkotás előtt egy díszes székely kapu áll, amit Tapolca erdélyi testvérvárosától, Zabolától kaptak ajándékba, valamint egy információs táblát is emeltek az építők a park oldalába, ahol részleteket tudhatunk meg a mű építésének körülményeiről, illetve a trianoni eseményekről.

Szállásajánlatok Tapolcán>>

A történelem velünk él - Trianon-emlékmű (Tapolca)/ Fotó: ittjartam.hu, UgorA történelem velünk él - Trianon-emlékmű (Tapolca)/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország vesztes csatáinak nyomában - katonai emlékművek, emlékparkok és emlékhelyek
A magyar történelem során sajnos nagyon sokszor nem a győztes oldalon álltunk egy-egy ütközetben, de elődeink kitartása és küzdeni akarása ezekben a helyzetekben is példamutató volt. Számos ilyen ütközeteknek a helyszínén található emlékhely az országban, ami egy kirándulással összekötve szuper program lehet az őszi napokban.

 

 

Zebegény

A zebegényi monumentális szobor építését 1930-ban kezdték el, azonban egyrészt a szükséges támogatás is elfogyott a további megvalósításhoz, másrészt az aktuális történelmi helyzet sem támogatta a trianoni békére való megemlékezést. A folytatás a 60-as években indult el, de csak 2015-re sikerült megvalósítani az eredetileg kitűzött terveket. Az egész évben megtekinthető látványosság így a Kálvária-hegyen egy felújított országzászlóval, oszlopokra helyezett kettős keresztekkel és egy kilátóval is bővült.

Szállásajánlatok Zebegény környékén>>

Trianoni emlékművek az országban - trianoni emlékmű, ZebegényTrianoni emlékművek az országban - trianoni emlékmű, Zebegény

 

 

Az Összestartozás Emlékhelye, Budapest

Az Országház előterében, az Alkotmány utca torkolatában készült el az Összetartozás Emlékhelye a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára. A kortárs építészeti eszközökkel kialakított mű egy száz méter hosszú, a Kossuth tér felől futó négy méter széles sétány, amelynek két oldalfalára a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírás szerinti 12 485 település nevét vésték fel. A sétány szíve a Honvéd utca kereszteződésénél található, egy körüljárható, hatalmas, hét szegmensből álló meghasadt gránittömb, közepén égő öröklánggal,amely az elemek közötti réseken keresztül látható.

Szállásajánlatok Budapesten>>

trianoni emlékművek az országban - Összestartozás Emlékhelye, Budapesttrianoni emlékművek az országban - Összestartozás Emlékhelye, Budapest

 

Törökbálint

A törökbálinti lakosokat a Szabadság téren egy 2 és fél méter magas alapzaton álló, fekete márványból és bronzból készült, a karmai között kardot tartó turul szobra emlékezteti a fájdalmas eseményekre. Az emlékmű talpazatának középen a történelmi Magyarország fekete színű dombormű-térképe található, fölötte pedig a felirat: „Trianon 1920”. A szobrot 2010-ben emelték, Domonkos Béla szobrászművész vezetésével.

Szállásajánlatok Törökbálint környékén>>

A történelem velünk él - Trianon-emlékmű (Törökbálint)/ Fotó: ittjartam.hu, UgorA történelem velünk él - Trianon-emlékmű (Törökbálint)/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mitől az ország egyik legjobb étterme? Baráti árazás, első osztályú kiszolgálás, családias légkör - Encsen jártunk a Michelin-ajánlásos és Bib Gourmand díjas Anyukám Mondta étteremben.
Most olyan éttermeket mutatunk be, amik a Michelin Guide ítészeit a jó ár-érték arányukkal győzték meg. Érkezzenek a Bib Gourmand díjazottak, hiszen ki ne vágyna arra, hogy Magyarország legjobb éttermeinek legfinomabb fogásai kerüljenek a tányérjára? Hála a Michelin Guide inspektorainak, ma már azt is tudjuk, kik a legjobb nem fine dining éttermek hazánkban.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.