Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Június 17-től újra áll a debreceni Agóra Élményközpont planetáriuma

2022.06.15 | 5 perc

Az Agóra Élményközpont 8 méter átmérőjű kupolája alatt csillagászati előadásokat és különleges teljeskupolás-filmeket is láthatnak az érdeklődők.

A Földtől a Világegyetemig című film az Univerzum születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kíséri végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A Satelix különböző műholdakat és más űreszközöket mutat be, míg a Ragyogó égbolt című összeállítás többek között a tejútrendszer legmélyére kalauzolja el az érdeklődőket.

A planetáriumban nyitvatartási napokon 17 órától mindig angol nyelvű filmeket láthatók, az érdeklődők bekukkanthatnak az Európai Déli Obszervatórium színfalai mögé, és kiderül az is, hogyan építették meg a világ leghatalmasabb teleszkópját.

Szállásajánlatok Debrecenben>>

Fotó: Agóra Tudományos Élményközpont DebrecenFotó: Agóra Tudományos Élményközpont Debrecen

 

Programok a digitális planetáriumban 2022. június 17-től

Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű, hatalmas kupola alatt az Agóra csillagásza tart előadást. A 20-25 perces programban a nyári csillagképekről és az aktuális égi jelenségekről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Csillagok és szupernovák

Meddig élnek a csillagok? Milyen sors vár a Napunkra? Mi az a szupernóva-robbanás? Van-e élet a csillagok halála után? Az Agóra új planetáriumi műsorában figyelemmel kísérhetik a látogatók a csillagok születését, életét és elmúlását, szó esik az Orion csillagkép híres vörös óriáscsillagának, a Betelgeuse-nek a közelmúltban feltűnően végbemenő elhalványodásáról, de kiderül az is, hogy a szupernóvák, Világegyetemünk e látványos jelenségei, nem csak a pusztulás hírnökei.

Satelix

Mire jók a műholdak és mi lesz a jövőjük? Mit tudnak a magyar űreszközök? Milyen hatással vannak az űrtechnikai fejlesztések az életünkre? A TIT Budapesti Planetárium munkatársai, valamint cseh, lengyel, szlovák és német planetáriumok közreműködésével készült teljeskupolás-film bemutatja az európai műholdak céljait, eredményeit, és kiderül az is, hogy miként befolyásolja az űrkutatás a mindennapi életünket.

A Földtől a Világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári

Ragyogó égbolt

A planetáriumi műsorban két teljeskupolás-rövidfilmet mutatnak be. Az első a tejútrendszer legmélyére kalauzolja el az érdeklődőket az Európai Déli Obszervatórium speciális teleszkópjai segítségével, majd egzotikus vidékekre repít Eric Freeman saját elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója.

Európa a csillagok között

Vajon mióta figyeli az ember a csillagokat? Hogyan jöttünk rá, hogy tágul a világegyetem? Miért Európán kívül működik a legnagyobb európai csillagvizsgáló? A teljeskupolás-film betekintést nyújt az Európai Déli Obszervatórium színfalai mögé, és kiderül az is, hogyan építették meg a világ leghatalmasabb teleszkópját. A félórás filmet angol nyelven vetítik.

Éltető csillagunk, a Nap

Tényleg magától értetődő a Nap létezése? Mindig így fog ragyogni ránk? Miért mondhatjuk, hogy a Nap az egész földi élet forrása? A hozzánk legközelebb található, éltető csillagunkkal kapcsolatban még mindig több a kérdés, mint a válasz. A félórás, látványos teljeskupolás-filmet angol nyelven vetítik.  

A látogatók korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a planetáriumi programokon részt venni, az Agórába szóló belépőjeggyel. A műsorokat 6 éves kortól ajánlják.

 

Fotó: Agóra Tudományos Élményközpont DebrecenFotó: Agóra Tudományos Élményközpont Debrecen

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kémleljük együtt az eget! Íme a legnépszerűbb csillagvizsgálók Magyarországon
Egy évben 80-120 napon tiszta az ég, amikor jól kémlelhetjük az eget és aligha fogadhat a csillagoknál és bolygóknál szebb látvány egy-egy hazai csillagvizsgáló kupolájában, éppen ezért összeszedtük nektek ötöt Magyarország legnépszerűbb csillagvizsgálói közül.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
2022. június 14-én átadták a Balatonberény és Balatonszentgyörgy mellett épült Somoshegyi kilátót, ahonnan nem mindennapi balatoni panorámában gyönyörködhet, aki arra jár. A 15 méter magas, 5 szintes, fából épített kilátóból a Keszthelyi öböl keleti felétől a Tihanyi félszigetig elláttok, illetve az északi- és a déli part domborzatát is megcsodálhatjátok.
Miskolctapolca felkapott üdülőhellyé vált az elmúlt évek alatt, nem véletlenül. A Bükk-hegység keleti része lenyűgöző természeti adottságainak köszönhetően már önmagában is vendégcsalogató, de a környéken feltörő megannyi forrásvíz biztos alapot teremt a tökéletes kikapcsolódáshoz. Az ikonikus miskolctapolcai barlangfürdővel, éttermekkel, szálláshelyekkel és környékbeli kirándulóhelyekkel kiérdemelten az egyik legnépszerűbb belföldi úti cél.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!
Meseösvények Magyarországon - 5 varázslatos hely az országban gyerekeknek
Minden szülő számára fontos, hogy gyermekével megismertesse a természeti értékeket már egészen kicsi kortól. A meseösvények azt a célt szolgálják, hogy interaktív, játékos módon mutassák be egy adott terület állat- és növényvilágát úgy, hogy az mind a gyerekek, mind a felnőttek számára is szórakoztató legyen. Íme néhány szuper meseösvény, ahová mindenképp érdemes idén nyáron ellátogatni!