Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A lélegzetelállító tiszavirágzás, amit legalább egyszer látni kell

A tiszavirágzás egy rendkívül látványos természeti jelenség, amely évről évre rengeteg látogatót vonz. Szeretnéd a saját szemeddel látni? Íme néhány hasznos és fontos információ, aminek ismeretében biztosnak felejthetetlen lesz az élmény!

Mi is az a tiszavirágzás pontosan?

Nevével ellentétben ne egy növény évenkénti virágzását képzeljük magunk elé, ugyanis a tiszavirágzás a násztáncot járó kérészek ismert elnevezése. Az európai társaihoz képest különlegesen nagy, körülbelül 12 centiméter hosszú nőstény egyedek 7-8000 petét ejtenek a víz felszínére, amiket a hímek másodpercek alatt megtermékenyítenek, mielőtt lesüllyednének a tó fenekére. A rajzás körülbelül 10 napig látható június közepén, csapadékos időben július elejére is tolódhat. A Tiszán kívül ha a Kőrösöknél, a Rábánál vagy a Berettyónál járunk érdemes figyelni, hiszen ott is megfigyelhető ez a különleges természeti esemény.

A lélegzetelállító tiszavirágzás, amit legalább egyszer látni kellA lélegzetelállító tiszavirágzás, amit legalább egyszer látni kell

A lélegzetelállító tiszavirágzás, amit legalább egyszer látni kellA lélegzetelállító tiszavirágzás, amit legalább egyszer látni kell

 

Honnan nézzük a tiszavirágzást?

Megnehezíti a dolgunkat, hogy a tiszavirágzásnak nincs előjele, csak nagyjából tudható, hogy mikor veszi kezdetét. Ha direkt emiatt látogatunk a Tisza térségébe, akkor mindenképp érdemes a helyi kikötők Facebook oldalát figyelni, hiszen a legaktuálisabb információkról ott fogunk tudni értesülni. Hasonlóan jó tájékoztató felület a Hortobágyi Nemzeti Park által létrehozott Tiszavirág Híradó, ahol egy előzetes regisztráció után a legfrissebb adatokkal szolgálnak minden nap, hogy senki ne maradjon le erről a különleges látványról.

Alapvetően bárhol is tartózkodunk a térségben, majdnem minden kikötő szervez esténként csónakos túrákat. Tiszafüreden a Szabics és Albatrosz kikötők várják az érdeklődőket telefonos bejelentkezést követően, a déli Tisza régiójában Tiszaderzsen a Kárász kikötőnél, a Kis-Tiszán pedig Poroszlónál tudunk vízre szállni. Igazi különlegesség a tiszafüredi Chili Outdoors csapata, akik kajak-kenun viszik ki az érdeklődőket. Az se csüggedjen, aki inkább a szárazföldön maradna; a poroszlói Fehér Amur vendéglő partjáról csodás kilátás nyílik a tóra, és így egy finom vacsora elfogyasztása közben ámulhatunk el a nem mindennapi látványon.

Mesés szállásajánlat Poroszlón>>

 

Programok vízen és szárazföldön

A már említett Szabics kikötőből egy kisebb csónakúttal érhető el a Tiszavirág Ártéri Sétaút. A 2000 méter hosszú, egész évben látogatható tanösvény a kérész életét, fejlődését és a Tisza élővilágát mutatja be. Madármegfigyelő tornyai és a séta végcélját is jelentő belső tó, a Göbe halászladikjai is igen népszerűek, a fotózás szerelmeseinek kötelező program. Szervezett hajókirándulások indulnak szintén a tiszafüredi kikötőből a védett madarairól híres Valki-medence Madárrezervátumának felfedezésére. Szakképzett túravezetők segítségével fedezhetjük fel a tó csodás vízi világát és olyan itt élő védett fajokkal találkozhatunk, mint a szürke gém, kanalas gém, nagy kócsag vagy a kerecsensólyom.

Ha valaki a szárazföldet preferálja a vízzel szemben természetesen arra is van lehetőség, hogy a lehető legizgalmasabb módon töltse el pihenését egy alapvetően vízi paradicsomban, ehhez nyújt segítséget a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum. Nyugodtan hagyd otthon a biciklidet, hiszen akár hobbi, akár profi szinten űzöd a sportot itt biztosan megtalálod a megfelelő felszerelést. Ha mégis ragaszkodsz a sajátodhoz akkor is biztos kezekben leszel, hiszen baj esetén mobilszervizt, kerékpár cserét, transzfert és mentést is kínál a cég.

Mesés szállásajánlat Tiszafüreden>>

Tiszavirág Ártéri Sétaút.Tiszavirág Ártéri Sétaút.

 
 
 
Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Felejthetetlen élmények a Tisza-tónál
Titokzatos, végtelen nádasok övezik a Tisza-tó mesébe illő vidékét, mely fantasztikus élményeket tartogat. Ezúttal olyan vízi- és szárazföldi kalandok következnek, amiket vétek lenne kihagyni.
 
 
 
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Végre beköszöntött a nyár és a fagyiszezon! Az országban jobbnál jobb helyeket találunk, ahol hódolhatunk ennek a frissítő édes élvezetnek. Lássuk hol érdemes idén megállni egy hűsítő gombócra! De vigyázzatok, mert ezeken a helyeken egy gombóc nem lesz elég!
2022. június 14-én átadták a Balatonberény és Balatonszentgyörgy mellett épült Somoshegyi kilátót, ahonnan nem mindennapi balatoni panorámában gyönyörködhet, aki arra jár. A 15 méter magas, 5 szintes, fából épített kilátóból a Keszthelyi öböl keleti felétől a Tihanyi félszigetig elláttok, illetve az északi- és a déli part domborzatát is megcsodálhatjátok.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!