Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Somló-hegy és látnivalói

Kevésbé ismert és népszerű úti cél, pedig rengeteg izgalmas programmal kecsegtet ez a festői tanúhegy. A Somló-hegy és környéke rengeteg látnivalót és programot tartogat, így akár érdemes lehet több napot is eltöltenetek, hogy a fel tudjátok fedezni a környéket.

Somló vulkanikus eredetű, 432 méter magas festői tanúhegyét a Bakony nyugati végénél találjuk és tökéletesen alkalmas egy kellemes kirándulásra, akár gyalog, akár bringával szeretnénk nekivágni. Bár maga a hegy nem kecsegtet rengeteg látnivalóval, a vár és a kilátó mellett jópár pince kínál pazar kilátást és pompás borokat.

Somló-hegySomló-hegy

 

Történelem

A vár, melyet a tatárjárás után építettek, egy sűrű erdőben, a hegy északi részén fekszik és olyannyira csodás kilátást nyújt, hogy tiszta időben akár Pápa városát és a Ság-hegyet is kémlelhetjük. A Szent-István kilátó tornya is hasonlóan bámulatos, 360 fokos panorámával vár bennünket, ahonnan tiszta időben a fél Dunántúlt, akár 50 települést is láthatunk, a távolban pedig akár a Balaton víztükrét és az Alpokalja vonulatait is láthatjuk. Az erődítményszerű kilátót a hegy bazaltköveiből, Szent-István halálának 900. évfordulóján emelték.

Tipp! Ha megéheznétek, ajánljuk a figyelmetekbe a Hegykapu Éttermet. A 20 éves múltra visszatekintő étterem fenséges falatokkal, helyi pincészetek boraival, és szuper kilátással várja a vendégeket.

Somlói várSomlói vár

Somlói várSomlói vár

 

Az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek

Aki teljes egészében szeretné megismerni a Somlói Tájvédelmi Körzet nevezetességeit, annak a kb. 3 km hosszú és 9 állomásból álló, önmagába visszatérő Kitaibel Pál tanösvény a megoldás. Az állomásokon elhelyezett táblák nem csak a bazalt kialakulásáról és pusztulásáról írnak, hanem bemutatják a hegy állat- és növényvilágát is. Az ösvény első állomását a hegy oldalában, a Szent Margit-kápolnánál találjuk, és ha már kápolnák, a környéken többet is találunk.

A keleti oldalon találjuk a roman és késő-barokk stílusú Szent Márton-kápolnát, a nyugati oldalon pedig a csodás fekvése miatt a környék egyik legszebb temploma, a Szent Ilona-kápolna. A harmadik kápolna a korábban említett Szent Margit-kápolna, amely a Somló déli részén található és ahonnan a várhoz és a kilátóhoz hasonlóan pazar kilátásunk nyílik a tájra.

Szállásajánlatok a környéken>>

Szent-Ilona kápolnaSzent-Ilona kápolna

 

Rejtett kincsek

Ha már a déli oldalon járunk, látogassunk el egy elvarázsolt helyre, a Kőkonyha monumentális orgonái közé, ahova egy szűk nyíláson tudunk belépni Ennek az eldugott helynek az elnevezése az ég felé nyitott térre utal, hiszen az itt gyújtott tűz füstje a bazaltorgonák sípjai között az ég felé távozik és a népnyelv ezt a térséget nevezte el Kőkonyhának.

Apropó, még egy dűlőt is elneveztek róla, ahol állítólag az ott termő szőlőből készülnek a legjobb borok. A Somló oldalában találunk egy úgynevezett taposó kutat is. A 18. századi kút különlegessége, hogy 3 méter átmérőjű dobján taposva lehetett 80 méter mélyről a vizet kiemelni, innen ered az elnevezése is. Hazánkban mára csak ez az egy maradt.

 

Gasztro tipp! Aki a terület ikonikus borain túl Somló pezsgőire is kíváncsi, az vegye az irányt a Kreinbacher Birtok felé. Itt egy érdekes pincelátogatáson is részt vehettek, és akár a program alatt, akár a Kreinbacher Bistro-ban, egy finom ebéd vagy vacsora mellett megkóstolhatjátok a buborékos tételeket is. Ha pedig maradnátok még 1-2 éjszakát, akkor sem kell sokat keresgélnetek, a Kreinbacher Birtok ugyanis gyöngyörű szobákkal várja a vendégeket.

 

A híres somlói borok

Végezetül térjünk vissza a nemrég említett borokhoz, mert amennyiben kedvelitek a különleges borokat, Somló ebből a szempontból is remek úticél, hiszen hazánk egyik legősibb szőlőfajtájából, juhfarkból készült borokat kóstolhattok jópár pincészet kínálatából. A juhfark markáns ízvilágú bor és a rá jellemző fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben.

 

Szállásajánlatok a környéken>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
A téli időszak mondhatni uborkaszezon a randizás terén, hiszen ilyenkor a legtöbb szabadtéri program kiesik; nem lehet kiülni a fűbe beszélgetni, nincsenek koncertek vagy fesztiválok, ráadásul még az időjárás sem túl barátságos. Szerencsére azonban ez idő tájt is lehet izgalmas találkákat szervezni, ha nincs ötleted, akkor ebben a cikkben adunk neked ötöt is!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!