Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mesélő tanúhegyek a Balaton-felvidéken – tavaszi panorámás túrák a legjobbakból

Évmilliókkal ezelőtt vad vulkánok tomboltak a Balaton-felvidéken. Később azonban ezek a tűzhányók megszelídültek, ma pedig megkövesedett emlékekként őrködnek a magyar tenger északi oldalán. Összegyűjtöttünk néhány panorámás, balatoni kirándulóhelyet a tavaszi túrákhoz, ami hazánk titokzatos tanúhegyeinél vár rátok!

 

Népszerű vár és panorámás tanösvény Szigligeten 

Szőlőtáblák és tekintélyes erdősávok szegélyezik a Szigligethez tartozó Várhegyet, melynek 239 méteres tetején a híres Szigligeti vár pihen. A falu fölé magasodó, kiváló panorámát és kiállítást rejtő építmény varázslatos múltidéző kalandra hív. Barangoljátok be a 9 állomásos, kevesebb, mint 3 óra alatt bejárható Kamon-kő tanösvényt, ami keresztülvezet a Hálás-tetőn!

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken - Szigligeti vár a 239 méteres Várhegy tetejénTanúhegyek a Balaton-felvidéken - Szigligeti vár a 239 méteres Várhegy tetején

 

 

Fennsíkról a hűsítő borospincékbe

Tiszta időben a messzeségbe vesző Pécsi Tv-toronyig is el lehet látni a csobánci tanúhegy csapott tetejéről. A geológiai képződményt az Országos Kéktúra nyomvonalán át célszerű becserkészni, ami elkalauzol a Gyulakeszihez tartozó Csobánc váráig. A széljárta fennsíkról varázslatos kilátás tárul elétek, de meglátogathatjátok a romantikus hangulatú Szent Donát-kápolnát is. Sőt, a hegy köré épült borospincékbe is betérhettek.

A Balaton-felvidéken tanúhegyei - Csobánc váraA Balaton-felvidéken tanúhegyei - Csobánc vára

 

 

Bűvös kincsek a Kisalföld határán

Kicsit messzebb található, a Bakony szélén táncoló magányos tanúhegy, a Somló, ami Magyarország legkisebb borvidékének az otthona. A Balaton-felvidék tanúhegyeinek legészakibb testvére gyönyörű látnivalókat tartogat. Ide soroljuk a Somlóvásárhelyről induló, 9 állomásos Kitaibel Pál tanösvényt. Ez az út érinti a dobai Somlói várat, de akár szakrális, 8 km-es túrára is indulhattok, hogy felfedezzétek a Somló-hegy 4 misztikus kápolnáját.

Balaton-felvidék tanúhegyek - Szent Ilona-kápolna a Somló-hegyenBalaton-felvidék tanúhegyek - Szent Ilona-kápolna a Somló-hegyen

 

 

Erdei ösvények a bazalton át 

A Balaton-felvidék tanúhegyei közül talán a legismertebb a Tapolcai-medencében elterülő Badacsony. Ezen a területen igazi kincsekre bukkanhattok. Ilyen a 464 fokból álló Bujdosók lépcsője, mely a Badacsony nyugati oldalába fúródott. De jó kis kihívás lesz felmászni a körpanorámát kínáló erdei építménybe, a Kisfaludy Sándor-kilátóba is.

Tanúhegy a Balaton-felvidéken - Badacsony-hegyTanúhegy a Balaton-felvidéken - Badacsony-hegy

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Romtemplomtúrák a Balaton északi partján
Már féllábbal betoppant újra nyár, egyre közelebb van a nyaralás is, és sokan biztos a Balatont találják ehhez a megfelelő helyszínnek. A tóparti településeken a legnépszerűbb programok a vízhez kötődnek, de mit tegyünk, hogy kicsit változatosabb legyen az éves pihenésre szánt szabadidő?

 

A Hegyestű mesebeli bazaltoszlopai 

Jelenleg természetvédelmi okok miatt zárva tart, de várhatóan májustól újra fogad majd látogatókat a Monoszló és Zánka között elhelyezkedő Hegyestű Geológiai Bemutatóhely. Vegyétek szemügyre a 336 méteres képződmény bazaltoszlopait, a szabadtéri kőparkot és utazzatok vissza az információs táblák segítségével a múltba, egy rögtönzött földrajz órára!

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken - a Hegyestű bazaltoszlopaiTanúhegyek a Balaton-felvidéken - a Hegyestű bazaltoszlopai

 

 

A Stonehenge kőformációit idézi meg a Haláp-tanösvény

Az évtizedeken át tartó intenzív bazaltbányászat során a Tapolcai-medence északi részén tornyosuló Haláp-hegy szinte teljesen elveszítette eredeti formáját. Kövessétek végig a 10 állomásos Haláp-tanösvényt, mely varázslatos panorámát nyit a környékre és szoborparkja különleges kőformációkat is felvonultat! A 3 km hosszan kanyargó túrára kisgyermeket is bátran magatokkal vihettek.

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken - Haláp tanösvény (Fotó: ittjartam.hu)Tanúhegyek a Balaton-felvidéken - Haláp tanösvény (Fotó: ittjartam.hu)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A 20 legjobb szálláshely a Balaton északi partján
Fantasztikus szálláshelyek várják a Balaton és az északi part szerelmeseit. Míg valaki számára a kilátás vagy a wellness szolgáltatások, addig másnak az aktív kikapcsolódási lehetőségek élveznek prioritást. Összeállításunkban változatos szálláshelyeket hoztunk nektek, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet.

 

Apró hegy, szemet gyönyörködtető panorámával

A Balaton-felvidék mesélő tanúhegyeinek sorában az egyik legkisebb a Hegyesd. A 281 méter magas természeti képződmény orma egy középkori várrom emlékét őrzi, ahová a faluközponttól kevesebb, mint 3 km-es meneteléssel juthattok fel. A kellemes testmozgásért lélegzetelállító panoráma kárpótol majd benneteket, amiért már önmagában megéri útra kelni. 

Tanúhegyek Balaton-felvidék - várrom HegyesdenTanúhegyek Balaton-felvidék - várrom Hegyesden

 

 

Piacozással egybekötött kirándulás

A szomszédos Gulács kúpjának látványa kísér végig, miközben a Tóti-hegyre masíroztok, melynek teteje felé haladva egyre ritkul a növénytenger. A könnyű gyalogtúra során megismeritek a hely flóráját és faunáját, de érdemes szétnézni Káptalantótiban is, mely otthont ad a mára már legendás Liliomkert piacnak

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken - kilátás a Tóti hegyrőlTanúhegyek a Balaton-felvidéken - kilátás a Tóti hegyről

 

 

Kőtengerek a szilaj Gulácson

A Tapolcai-medence egyik tanúhegye a 393 méter magasra nőtt Gulács, amit az Országos Kéktúrát követve is bevehettek. A túraösvény először a hegy palástján kanyarog, majd fokozatosan vált egyre nehezebbé. Épp ezért inkább tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk. Menet közben kőtengerek, növénytakarók és persze pazar kilátás kárpótol a fáradozásaitokért. 

Tanúhegyek a Balatonon - A 393 méter magas tanúhegy, a GulácsTanúhegyek a Balatonon - A 393 méter magas tanúhegy, a Gulács

 

 

A sárkány lakta Szent György-hegy

Szépséges látnivalók után kutattok a Balaton-felvidék tanúhegyei között? Akkor célozzátok meg a bazaltoszlopokkal tarkított Szent György-hegyet! A hegyet övező legendák igazán különlegessé teszik a balatoni kirándulást. Fedezzétek fel a Sárkány-likat vagy más néven Jégbarlangot, ahol a monda szerint ma is érezni lehet a fenevad leheletét!

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken - a Szent György-hegy bazaltorgonáiTanúhegyek a Balaton-felvidéken - a Szent György-hegy bazaltorgonái

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kalandos, gyermekbarát, látnivalókban gazdag, panorámás vagy épp ritkábban látogatott tanösvényt keresel Budapesten és környékén? Akkor ez a lista most neked szól! Összedugtuk a fejünket és összegyűjtöttük az ittjartam.hu kedvenc helyeit… a tiéd rajta van?
A családi nyaralás sokkal több előkészületet igényel, mint amikor egyedül utazunk valahova, arról nem is beszélve, hogy a létszámmal arányosan a költségek is nőnek. Ugyanakkor számos kiváló hotelt találunk idehaza, ahol a gyerekek ingyen szállhatnak meg – cikkünkben most ilyen szállásokból szemezgetünk!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.