Élmények első kézbőlOlvass, írj véleményeket éttermekről, szállásokról programokról!

A Balaton örök kérdése: északi vagy déli part?

Klasszikus vitaindító a magyar tenger rajongói között, hogy a Balaton északi, vagy a déli partja a jobb. Döntést mi sem hozunk, adunk viszont 5 érvet mindkét tábor mellett.

Miért jobb az északi part?

Strandok

A déli parton nagy eséllyel előbb fáradsz el a sétálásban, mint hogy elkezdje a térdedet nyaldosni a víz, míg a túloldalon egyből nyakig ellep a Balaton. Ha úszni szeretnél, akkor irány az északi oldal, ahol kiváló partszakaszokat találunk. 2020-ban a Kék Hullám Zászló minősítésen 17 strand kapott maximális, 5 csillagot, és ebből 14 az északi parton található, például a Gyenesdiás Diási Játékstrand vagy a Badacsonytomaj Városi Strand. Ha pedig nem szeretnénk belépőt fizetni, akkor kiváló megoldás az örvényesi szabadstrand, esetleg a keszthelyi déli szabadstrand.

Tipp! Szállásajánlatunk az északi parton: Villa Plattensee, Vonyarcvashegy>>

 

Csend és nyugalom

Ha gyerekekkel mész nyaralni, akkor bizonyára nem örülnél neki, ha hajnali háromig úgy üvöltene a szomszéd szórakozóhelyen a zene, hogy beleremeg a csillár. Az északi parton szerencsére ettől aligha kell félni, sokkal családiasabb és nyugodtabb, mint a túloldal.

 

Bor és gasztronómia

Természeti adottságok és borvidékek tekintetében is az északi oldal a nyerő, elég csak a Badacsonyra gondolni. Kevés dolog jelent nagyobb örömöt a nyári melegben, mint egy finom bor a tanúhegy árnyékában egy kiadós túrázást követően. Kiváló pincészetek vannak ezen az oldalon, elég a Figula-, az Istvándy- vagy a Laposapincészetére gondolni.

Kortyolgasd a legfinomabb balatoni borokat, és közben gyönyörködj a kilátásban. Kortyolgasd a legfinomabb balatoni borokat, és közben gyönyörködj a kilátásban.

 

Túraútvonalak

Ha már túrázás: az északi oldal nagyobb kihívást jelent szomszédjához képest, mert míg a déli parton főleg sík terepen sétálunk, addig északon combosabb kirándulásokra és biciklizésekre számíthatunk. Igazi paradicsom azoknak, akik a nyaralást sportolással kötnék össze. Mindenképpen érdemes felkeresni a Szigligeti Várat, elveszni Bakonybélben, vagy a panorámában gyönyörködni a Csere-hegyi kilátóból.

Az északi parton járva nem érdemes kihagyni a Szigligeti várat.Az északi parton járva nem érdemes kihagyni a Szigligeti várat.

 

Tihany

A Balaton egyik legszebb fekvésű és legnépszerűbb községe Tihany, amihez szintén az északi partra kell utazni. Híres a tihanyi visszahangról, a levenduláról, és történelemóráról ismerősen csenghet az 1055-ben íródott tihanyi alapítólevél is. Aki az északi partra utazik, az biztosan nem hagyja ki ezt a csodálatos települést.

Az északi parton járva legyen Tihany az egyik megálló. Az északi parton járva legyen Tihany az egyik megálló.

 

 

Miért jobb a déli part?

Szórakozás

Ha a fürdőzés mellett az éjszakai életbe is belevetnéd magad, akkor egyértelműen a déli part való neked. Zamárdi fesztiváljai, Siófok bulijai vagy Balatonlelle szórakozóhelyei egész nyáron várják azokat, akik kiengednék a fáradt gőzt.

 

Strandok

Ami a túloldalon előny, az itt sem feltétlenül hátrány: míg az északi parton a mélyebb vízben lehet úszkálni, addig ezen az oldalon sokkal biztonságosabban tudnak pancsolni a gyerekek. A szülőknek is megnyugtatóbb, ha nem a másfél méteres vízben kell egyszerre négyfelé figyelniük.

 

Szabadstrandok

Alapvetően a Balaton a fürdésről szól, a tó vize kellemesen hűsít a legnagyobb melegben is. Épp ezért nagyon fontos, hogy minél több olyan partszakaszt találjunk, ahol gyorsan ledobjuk a pólót, és már mehetünk is csobbanni. Míg az északi oldalon főleg túraútvonalból van sok, addig délen szabadstrandból találunk többet.

 

Utazás

Nyáron a jó időben péntek délutántól szombat délelőttig hatalmas tömeg szokott a Balaton felé hömpölyögni Budapestről, és nagyon sokat számít, hogy a kánikulában mennyi időt kell utazni. Ebből a szempontból a déli part jelentős lépéselőnyben van, hiszen autóval az M7-es autópályán egészen a Kis-Balatonig tudunk utazni, és vonattal is sokkal egyszerűbben megközelíthető az északi parthoz képest.

 

Naplemente és az északi part látványa

Ha a lehető legszebb naplementére vágysz a magyar tenger partján, akkor nem is lehet jobbat elképzelni, mint ahogy a Badacsony mellett lemegy a nap. És ebben bizony csak a déli partról fogsz tudni gyönyörködni.

 

Ahogy látjátok mindkét oldalnak megvannak az előnyei, és nem is lehet kijelenteni, hogy egyik jobb, mint a másik. A lényeg úgyis az, hogy a te igényeidnek melyik part felel meg jobban, de az biztos, hogy élvezni fogod, bárhova is mész a Balatonon!