Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Balaton örök kérdése: északi vagy déli part?

Klasszikus vitaindító a magyar tenger rajongói között, hogy a Balaton északi, vagy a déli partja a jobb. Döntést mi sem hozunk, adunk viszont 5 érvet mindkét tábor mellett.

 

Miért jobb az északi part?

CSODÁS SZÁLLÁSOK VÁRNAK A BALATON ÉJSZAKI PARTJÁN>>

 

Strandok

A déli parton nagy eséllyel előbb fáradsz el a sétálásban, mint hogy elkezdje a térdedet nyaldosni a víz, míg a túloldalon egyből nyakig ellep a Balaton. Ha úszni szeretnél, akkor irány az északi oldal, ahol kiváló partszakaszokat találunk. 2020-ban a Kék Hullám Zászló minősítésen 17 strand kapott maximális, 5 csillagot, és ebből 14 az északi parton található, például a Gyenesdiás Diási Játékstrand vagy a Badacsonytomaj Városi Strand. Ha pedig nem szeretnénk belépőt fizetni, akkor kiváló megoldás az örvényesi szabadstrand, esetleg a keszthelyi strand.

Tipp! Szállásajánlatunk az északi parton: Villa Plattensee, Vonyarcvashegy>>

A Gyenesdiás Diási Játékstrand.A Gyenesdiás Diási Játékstrand.

 

Csend és nyugalom

Ha gyerekekkel mész nyaralni, akkor bizonyára nem örülnél neki, ha hajnali háromig úgy üvöltene a szomszéd szórakozóhelyen a zene, hogy beleremeg a csillár. Az északi parton szerencsére ettől aligha kell félni, sokkal családiasabb és nyugodtabb, mint a túloldal.

 

Bor és gasztronómia

Természeti adottságok és borvidékek tekintetében is az északi oldal a nyerő, elég csak a Badacsonyra gondolni. Kevés dolog jelent nagyobb örömöt a nyári melegben, mint egy finom bor a tanúhegy árnyékában egy kiadós túrázást követően. Kiváló pincészetek vannak ezen az oldalon, elég a Figula-, az Istvándy- vagy a Laposa pincészetére gondolni.

TIPP! Szuper borbisztrók a láthatáron – Élvezd hátradőlve a lenyűgöző balatoni látképet, miközben hazánk legfinomabb borait kortyolgatod! Kapaszkodj, most eláruljuk, hol rejtőznek a legklasszabb borászatok és borbisztrók, melyek panorámás terasszal várnak>>

Balatonfüredi szállásokért kattints>>

Kortyolgasd a legfinomabb balatoni borokat, és közben gyönyörködj a kilátásban. Kortyolgasd a legfinomabb balatoni borokat, és közben gyönyörködj a kilátásban.

 

Túraútvonalak

Ha már túrázás: az északi oldal nagyobb kihívást jelent szomszédjához képest, mert míg a déli parton főleg sík terepen sétálunk, addig északon combosabb kirándulásokra és biciklizésekre számíthatunk. Igazi paradicsom azoknak, akik a nyaralást sportolással kötnék össze. Mindenképpen érdemes felkeresni a Szigligeti Várat, elveszni Bakonybélben, vagy a panorámában gyönyörködni a Csere-hegyi kilátóból.

Az északi parton járva nem érdemes kihagyni a Szigligeti várat.Az északi parton járva nem érdemes kihagyni a Szigligeti várat.

 

Tihany

A Balaton egyik legszebb fekvésű és legnépszerűbb községe Tihany, amihez szintén az északi partra kell utazni. Híres a tihanyi visszahangról, a levenduláról, és történelemóráról ismerősen csenghet az 1055-ben íródott tihanyi alapítólevél is. Aki az északi partra utazik, az biztosan nem hagyja ki ezt a csodálatos települést.

Szuper szálláshelyek várnak Tihanyban>>
Válogass a jobbnál jobb vendéglátóhelyek között>>

Az északi parton járva legyen Tihany az egyik megálló. Az északi parton járva legyen Tihany az egyik megálló.

 

 

Miért jobb a déli part?

NÉZZÉTEK MEG A DÉLI PART SZÁLLÁSAJÁNLATAIT>>

Szórakozás

Ha a fürdőzés mellett az éjszakai életbe is belevetnéd magad, akkor egyértelműen a déli part való neked. Zamárdi fesztiváljai, Siófok bulijai vagy Balatonlelle szórakozóhelyei egész nyáron várják azokat, akik kiengednék a fáradt gőzt.

Egész nyáron megannyi szórakozási lehetőség vár rátok.Egész nyáron megannyi szórakozási lehetőség vár rátok.

 

Strandok

Ami a túloldalon előny, az itt sem feltétlenül hátrány: míg az északi parton a mélyebb vízben lehet úszkálni, addig ezen az oldalon sokkal biztonságosabban tudnak pancsolni a gyerekek. A szülőknek is megnyugtatóbb, ha nem a másfél méteres vízben kell egyszerre négyfelé figyelniük.

Családbarát strandokból a déli parton nincs hiány.Családbarát strandokból a déli parton nincs hiány.

 

Szabadstrandok

Alapvetően a Balaton a fürdésről szól, a tó vize kellemesen hűsít a legnagyobb melegben is. Épp ezért nagyon fontos, hogy minél több olyan partszakaszt találjunk, ahol gyorsan ledobjuk a pólót, és már mehetünk is csobbanni. Míg az északi oldalon főleg túraútvonalból van sok, addig délen szabadstrandból találunk többet.

Utazás

Nyáron a jó időben péntek délutántól szombat délelőttig hatalmas tömeg szokott a Balaton felé hömpölyögni Budapestről, és nagyon sokat számít, hogy a kánikulában mennyi időt kell utazni. Ebből a szempontból a déli part jelentős lépéselőnyben van, hiszen autóval az M7-es autópályán egészen a Kis-Balatonig tudunk utazni, és vonattal is sokkal egyszerűbben megközelíthető az északi parthoz képest.

Vonattal és autóval is gyorsabban éritek el a déli partot.Vonattal és autóval is gyorsabban éritek el a déli partot.

 

Naplemente és az északi part látványa

Ha a lehető legszebb naplementére vágysz a magyar tenger partján, akkor nem is lehet jobbat elképzelni, mint ahogy a Badacsony mellett lemegy a nap. És ebben bizony csak a déli partról fogsz tudni gyönyörködni.

Szállásjánlatok Fonyódon és környékén>>

A balatoni naplemente egyszerűen megunhatatlan.A balatoni naplemente egyszerűen megunhatatlan.

 

Ahogy látjátok mindkét oldalnak megvannak az előnyei, és nem is lehet kijelenteni, hogy egyik jobb, mint a másik. A lényeg úgyis az, hogy a te igényeidnek melyik part felel meg jobban, de az biztos, hogy élvezni fogod, bárhova is mész a Balatonon!

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kis hazánk telis tele van élmény-, gyógy- és strandfürdőkkel. Most a családbarát élményfürdőket vesszük górcső alá.
Hatalmas hotelek helyett inkább békés pihenésről álmodsz, ahol a természet megnyugtató közelségét élvezheted? Nem gond, mert készültünk neked 5 szuper vendégházzal, ahol saját strandot vagy stéget is találsz!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.