Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A becsületkasszák városa - Kőszeg látnivalói

Kőszeg mind Magyarország, mind Ausztria történelmében jelentős fejezetet foglal el, de napjainkban is látnivalók sokaságával várja a látogatókat. Középkori vár, gyönyörű épületek, vagy kirándulás a közeli erdőkben? Kőszeg ezt mind tudja. Tartsatok velünk!

Válogassatok Kőszeg szállásajánlatai közül>>

 

Kőszegi vár

Az egykori várkapitánya után Jurisics-várként is ismert erődítmény Kőszeg legnépszerűbb látványossága. A vár első említése 802-ből származik, és a következő évszázadokban folyamatosan bővítették és erősítették. A történelemkönyvekből az 1532-es, törökök elleni csata miatt lehet ismerős, amikor az erőd kis serege feltartóztatta a Bécs felé menetelő Oszmán Birodalmat, hatalmas dicsőséget szerezve így a városnak és védőinek. A közelmúltban jelentős felújításon esett át a vár, többek között interaktív kiállítóteret is találnak az idelátogatók.

Látnivalók Kőszegen - Kőszegi várLátnivalók Kőszegen - Kőszegi vár

Látnivalók Kőszegen - Kőszegi várLátnivalók Kőszegen - Kőszegi vár

 

Belváros

A város központjában is mindenképpen megéri tenni egy nagy sétát, a Fő tér hangulatos helyei minden évszakban jóleső érzéssel töltik el a turistákat. Központi eleme a Jézus Szíve templom – ami egyben Kőszeg legmagasabb épülete is –, mellyel szemben a város legrégebbi barokk szobra áll, a Szentháromság-szobor. Ezen kívül is találhatunk itt látványosságokat, például az ország legkisebb barokk házát, vagy a XVI. század vége óta fogadóként működő épületet, melynek utódja ma az Arany Strucc Szálloda. A város másik központi része a Jurisics tér, ami arról nevezetes, hogy itt van az ország legrégebbi városházája, ami már a XIV. század óta működik.

A Fő téren felújított wellnesrészlegével vár titeket a Hotel Írottkő >>

Látnivalók Kőszegen - Kőszeg Fő tere a Jézus Szíve templommalLátnivalók Kőszegen - Kőszeg Fő tere a Jézus Szíve templommal

Kőszeg látnivalók - Kőszeg belvárosaKőszeg látnivalók - Kőszeg belvárosa

 

 

Kirándulás a környéken

Karnyújtásnyira találjuk hazánk egyik legnépszerűbb kirándulási helyszínét, az Alpokalját. A Kőszegi-Hegység az Írottkő Natúrpark része, ahol igazán hangulatos erdei utakon lehet bóklászni. Nem maradhat ki a Hétforrás, a Kálvária-hegyen álló templom és természetesen maga az Írott-kő sem. A környéken lévő kis faluk is érdekes látnivalókat nyújtanak, például megtekinthetjük a cáki pincesort, a Sibrik-kastélyt, vagy a velemi vízimalmot.

Kőszeg látnivalói - Kálvária-templomKőszeg látnivalói - Kálvária-templom

Látnivalók Kőszegen - Hétforrás, KőszegLátnivalók Kőszegen - Hétforrás, Kőszeg

Látnivalók Kőszegen - Írottkő-kilátóLátnivalók Kőszegen - Írottkő-kilátó

Látnivalók Kőszegen - kilátás Ausztria felé az Írottkő-kilátóbólLátnivalók Kőszegen - kilátás Ausztria felé az Írottkő-kilátóból

 

 

Érdekességek - Kőszeg a "legek" városa

Az ember nem is gondolná, hogy mennyi különlegességet találni ebben az alig 12 ezer lakosú városban. Itt az országban a legmagasabb az egy főre eső műemlékek száma, mert a török utáni időszakban a háborúk elkerülték Kőszeget. Itt alapították Magyarország első árvaházát, ez az egyik legtisztább levegőjű városunk (köszönhetően a szubalpin klímának), és ez hazánk legbecsületesebb városa. Utóbbi alatt arra kell gondolni, hogy a helyiek kiteszik a házuk elé egy kis székre az általuk termesztett gyümölcsöt, zöldséget, vagy bármi egyebet, amit ők készítenek, és egy perselyt raknak mellé. Ezután a vásárlók döntik el, hogy mennyit szánnak egy adott portékára, és annak megfelelően fizetnek. Ennek a szokásnak több évszázados hagyománya van Kőszegen, és a helyiek tiszteletben tartják a mai napig.

A „város napját” november 6-án ünneplik, annak apropóján, hogy 1648. november 6-án – a megyében elsőként – szabad királyi városi címet kapott Kőszeg. Ehhez ki kellett váltaniuk magukat, mert a város a XV. század óta Habsburg zálogjog alatt állt, ezáltal 200 évig Alsó-Ausztria része volt. A lakosok maguk vették kézbe az ügyet, és kitartó lobbizással érték el, hogy kivásárolják magukat és csatlakozzanak a Magyar Királysághoz.
Ugyancsak Kőszeghez köthető érdekesség, hogy minden nap 11-kor megszólalnak a harangok annak emlékére, hogy a legenda szerint az utolsó török 11 órakor hagyta el a várost, miután Jurisics és védői visszaverték az Oszmán Birodalom hadseregét.

Látnivalók Kőszegen - Jurisics tér, KőszegLátnivalók Kőszegen - Jurisics tér, Kőszeg

Látnivalók Kőszegen - Szentháromság szobor, a város legrégebbi barokk szobra.Látnivalók Kőszegen - Szentháromság szobor, a város legrégebbi barokk szobra.

 

Kedvet kaptatok Kőszeghez? Válogassatok szállásajánlataink között! >>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mesés vendégházakról, elbűvölő panziókról és magával ragadó természeti környezetről ábrándoztok, ahol ezer kaland vesz körül titeket? Akkor kapaszkodjatok, mert elrepítünk benneteket, és mutatunk 7 szédítően jó vidéki vendégházat szaunával.
Egy jó steak hús leveszi az embert a lábáról, de csak akkor, ha az minőségi alapanyagokból, szakszerűen van elkészítve. Merre induljatok, ha igazán jó steaket szeretnétek enni? Körbe néztünk a fővárosban, hová érdemes betérni egy jó marhasültre, és megmutatjuk, hogy szerintünk melyik az a 6 steak étterem Budapesten a legjobbak közül, amit ki kell próbálnotok.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.