Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Csokorba szedtük Kalocsa nevezetességeit

Kalocsáról az emberek többségének két dolog jut eszébe; a paprika, illetve a város egyházi vonatkozása. Látnivalóinak többségét valóban ez a két dolog határozza meg, azonban nem csak ezek teszik az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontjává. Cikkünkben összegyűjtöttük mik azok a kihagyhatatlan pontjai a városnak, amiket kötelező látni Kalocsán járva.

 

Érseki Palota

A bájos egyemeletes házakkal és a rengeteg virággal díszített Szentháromság tér büszkélkedhet Kalocsa leghíresebb nevezetességeivel, ugyanis a katolikus érseki központ egyik leghíresebb jelképe, az Érseki Palota kapott helyet a hangulatos utcák keresztjében. A korábbi vár helyén az egyházi vezetők a 18. században Gróf Batthyány József kezdeményezésére új lakóépületet kaptak, ekkor kezdődött meg a mai is látható ’U’ alakú nyeregtetős kastély kialakítása. A keleti szárnyban található a Főszékesegyházi Könyvtár, mely 160 000 kötetével a Kárpát-medence legnagyobb egyházi gyűjteménye, a palota dísztermében pedig Liszt Ferenc zongorája áll, ugyanis számos hangversenyt adott itt egykor a zseniális zeneművész.

Csokorba szedtük Kalocsa nevezetességeit - Érseki PalotaCsokorba szedtük Kalocsa nevezetességeit - Érseki Palota

 

 

Érsekkert

Az Érseki Palotához tartozó kis zöld területet az 1790-es években kezdték el kialakítani. Az Érsekkert korábban francia kert lehetett, majd a 20. század elejétől egyre inkább egy barokk stílusú angolkertté módosult. A lakosság legnagyobb örömére átsó részét leválasztották, majd megnyitották a nagyközönség előtt, mely ősfáival, szökőkútjával és az itt felállított színpaddal a város közösségi életének egyik színterévé vált.

Csokorba szedtük Kalocsa nevezetességeit - ÉrsekkertCsokorba szedtük Kalocsa nevezetességeit - Érsekkert

 

 

Nagyboldogasszony Főszékesegyház

A jelenlegi templom már a negyedik ezen a helyen, az elsőt a források szerint még 1000 körül maga István finanszírozta. A ma is itt megtekinthető Főszékesegyház a 18. század során épülhetett, majd a 20. században komoly átalakításokkal nyerte el aktuális formáját. A templomba belépve elképesztő gazdagság fogad, az arany, rózsaszín és fehér stukkókkal díszített belső lenyűgöző látványt nyújt. Érdemes megnézni aranyozott fából készült szószékét, illetve hatalmas orgonáját, melyen az itt sokat emlegetett Liszt Ferenc is többször játszott. Az épület északi szárnyában a kincstár drágaságaiban gyönyörködhetünk, melynek legkülönlegesebb darabja Szent István ékkövekkel díszített aranyozott ezüst hermája.

 

Szentháromság-oszlop

A központi téren álló oszlop 7 méteres magasságával tekintélyt parancsoló pontja Kalocsának. A barokk stílusú emlékmű alsó egységén dombornyomott bibliai téma látható, míg tetején a szentháromság aranyozott jelképe magasodik.

Csokorba szedtük Kalocsa nevezetességeit - Nagyboldogasszony Főszékesegyház és a Szentháromság-oszlopCsokorba szedtük Kalocsa nevezetességeit - Nagyboldogasszony Főszékesegyház és a Szentháromság-oszlop

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Vízparti álomnyaralás: balatoni szállodák saját stranddal
Olyan nyaralást tervezel, amikor a szállodából ki sem kellene mozdulnod? Semmi akadálya! A Balatonon tucatnyi saját strandos hotelt találsz, így tényleg csak egy-két lépést kell tenned a vízpartig.

 

 

 

Paprika Múzeum

Ha Kalocsáról beszélünk, a paprika mindenkinek eszébe jut, így nem meglepő, hogy a város egyik szimbólumának tiszteletére múzeumot is létesítettek. A tárlat során betekintést nyerhetünk a paprika történetébe az óceánon való átkelését követően, emellett a megművelésével és feldolgozásával kapcsolatos folyamatokba is bepillantást nyerhetünk. A városközpontban helyet kapott kiállítás a hét minden napján 9 és 17 óra között tart nyitva, érdemes tehát felkeresni, ha a városban járunk.

 

Kihagyhatatlan szállástipp Kalocsán: Pilvax Hotel**sup>>

 

Viski Károly Múzeum

A Visky Károly Múzeum a Kalocsai-Sárköz tájmúzeuma, mely többek között ásvány-, textil- és éremgyűjteményt mutat be, melyek segítségével jobban beleáshatjuk magunkat a tájegység történelmébe. A Viski Károly Múzeum időszaki kiállításoknak, festők, fényképészek és szobrászok munkáinak is otthont ad. Az általában havonta megújuló tárlatok 2-4 hétig látogathatóak, mindenki számára ingyenesen. Az egykori Zsinagóga felújított épületében a Kalocsán élő és alkotó Vinczellér Imre festőművész művei kerültek kiállításra, a képtárban megtekinthető önálló tárlat azonban jelenleg csoportok részére tart nyitva, előzetes bejelentkezés alapján.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
Május végéig két kategóriában is nevezhetnek a zalai cukrászdák a „Keszthely Város Tortája 2023” pályázatra. Nevezési díj nincs, viszont új, kreatív alkotásokat várnak és a keszthelyi kapcsolódás külön értékelési szempont lesz.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.